Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Lignende ture

Peru
Titicaca, Cusco og trekking ved Machu Picchu
Borneo
Rundrejse i jungle og på floder
Madagaskar Adventure
Rundrejse


Kontakt Topas

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Cuba - Rundrejse fra øst til vest

Ref. CUCO

Taxi møder rutebilen

Lokaltransport med både sidde og ståpladser

Landbrug i regnskoven

Cubansk natklub

El Morro fæstningen

Tjener

Hos grønthandleren

I Trinidad

Russisk Ural motorcykel

Downtown Havana

Barfods baseball

Baseball tilskuer

Tobakstørrelade

Ægte cubansk håndværk

Junglewalk

Maria de la Gorda

Dyrkning af markerne i Viñales

El Yunque, Baracoa

Et typisk vejskilt

Flæskesteg på cubansk

Frugtbod langs landvejen, udenfor Guantanamo

Frugtpause

Indsamling af tobak

Kaffebønnerne males

Kakaotræ

Kokosnøddesmagning

Krydsning af Rio Duaba, Baracoa

La Platica i Sierra Maestra bjergene

Mogotebjergene i Viñales

Musik og sang i Mil Cumbres

Nationalsporten, baseball dyrkes over hele landet.

Pan de Guajaibón ved Mil Cumbres

Parque Central i Havana

Plaza de la Revolución, Havana

Revolution og Mojitos

Rulning af cigarer

Skilt ved den amerikanske ambassade

Spisehuset, La Platica i Sierra Maestra bjergene

Vandring ved Mil Cumbres

Strand i Pinar del Rio provinsen

Vandring ved Topes de Collantes, Trinidad

Amerikansk bil og cubansk slogan

Bil i Santiago

Bølgerne slår ind over Malecon i Havana

Cayo Levisa - i Pinar del Rio provinsen

Cubanske børn

Cayo Levisa - i Pinar del Rio provinsen

Gademusikanter

Se gæsternes egne fotos for denne tur

21 dages rundrejse på denne fantastiske ø med en blanding af cubanske kultur- og naturoplevelser. Med bus rejser vi fra øst til vest og krydrer rejsen med skønne dagsvandreture, afslapning og en perlerække af kulturelle oplevelser.

  • Baracoa, den første spanske by på Cuba, smukt beliggende i et glemt hjørne af Cuba
  • Vandring op ad det fascinerende bjerg El Yungue igennem frodige kakaoplantager
  • Santiago de Cuba, den gamle hovedstad med smukke pladser og levende musik
  • Sierra Maestra bjergene og La Platica - landsbystemning og vandring
  • La Comandancia", der var Fidel Castro og Che Guevaras skjulte hjemsted i bjergene før revolutionen i 1959.
  • Køretur gennem det varierede cubanske landskab til Trinidad
  • Cubas smukkeste by Trinidad med fascinerende huse, bjerge med kaffeproduktion og hvide sandstrande
  • Viñales med tobaksmarker, kalkstensbjerge og store cigarer
  • Hvide sandstrande og turkisblåt vand som afslutning på turen

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Fra Danmark til Cuba

Fra København flyver vi til Cuba, hvor vi ankommer til Holgüin og bliver indlogeret på vores hotel.

/-
Dag 2. Baracoa

Fra Holguin begiver vi os mod Baracoa i bus. Forude venter os en smuk køretur, der undervejs byder på et kontrastfyldt landskab, der ændrer sig fra frodigt landbrugsland med bananmarker og sukkerrør i lange baner, til det golde område omkring byen Moa, som er hovedsædet for nikkelproduktionen i Cuba.

Kort efter Moa ændres landskabet igen, og det sidste stykke vej til Baracoa er omgivet af palmetræer, buske og subtropiske træarter. Baracoa var den første by, spanierne erobrede, da de kom til Cuba i 1512. Byen er utroligt smukt beliggende omkranset af havet og bjerge, bl.a. El Yungue bjerget.

M/F/-
Dag 3. Vandring i den smukke natur omkring Baracoa

Vi kører til et smukt og frodigt område lidt uden for Baracoa, hvor vi får mulighed for at vandre imellem de mange flotte palmer og opleve områdets fantastiske natur. Vandringen sluttes af ved en dejlig strand, hvor der er mulighed for at bade og sole sig, inden vi bliver hentet og kørt tilbage til hotellet.

M/F/-
Dag 4. Vandring op ad El Yungue

I dag skal vi på heldagstur til det smukke El Yungue bjerg. Vandreturen op og ned af bjerget er på ca. 6 timer, og især turen op kan være en smule udfordrende. Udsigten fra toppen af bjerget er dog alle anstrengelserne værd, med Baracoa smukt beliggende mellem palmeskove og det indbydende Atlanterhav. Vi starter turen med at gå igennem en af de mange kakaoplantager, som Baracoa er kendt for, inden vi krydser floden Rio Duaba og begynder opstigningen.

Frokosten nyder vi på toppen af El Yunque, inden vi begiver os ned af bjerget igen. Når vi atter når floden, er der tid til en velfortjent dukkert i det klare vand.

Tilbage ved startpunktet bliver vi hentet og kørt til det lokale Flora og Fauna refugium ’Finca Esperanza’, hvor vi nyder en dejlig middag, inden vi kører til hotellet efter en begivenhedsrig dag.

M/F/A
Dag 5. Fra Baracoa via Guantanamo til Santiago de Cuba

I formiddag tager vi på en kortere vandretur, hvor vi kommer til at gå langs det smukke Atlanterhav, indtil vi når floden Rio Toa, der løber ud i havet. Dette betyder, at der både er mulighed for at bade i salt- og ferskvand, inden vi bliver hentet i små robåde og roet op af floden. Vi bliver sat af ved en lille bred, hvorfra vi går igennem små frugtplantager, inden vi igen bliver hentet af robådene og roet til ’Finca Esperanza’. Her nyder vi en dejlig frokost, inden vi kører imod Santiago de Cuba.

På vej til Santiago de Cuba kører vi gennem Guantanamo by, der har lagt navn til det berygtede amerikanske militærområde, der er godt forskanset og gemt væk 23 km fra byen.

På køreturen kommer vi desuden igennem et utal af små cubanske landsbyer, der hver på deres måde giver os en idé om, hvilket land det er, vi besøger.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Santiago de Cuba, hvor vi indlogerer os på et hyggeligt hotel i byen.

M/F/-
Dag 6. Fridag i Santiago de Cuba

Hele dagen er til fri disposition i Santiago de Cuba. Byen byder på et væld af museer, smukke kirker, et hyggeligt havneområde samt torve og parker, hvorfra den cubanske hverdag kan iagttages. Man kan også vælge at tage på tur til El Morro fæstningen, der ligger lidt uden for byen, sejle en tur til den lille ø Cayo Granma, besøge Santa Ifigenia kirkegården, hvor en af Cubas største helte Jose Marti ligger begravet, eller tage til Moncada kasernen, hvor Fidel i 1953 lavede sit første kupforsøg.

Aftenen i Santiago de Cuba kan bruges på at iagttage livet på og omkring Park Cespedes eller nyde tonerne fra salsamusikken i Casa de la Trova.

M/-/-
Dag 7. Landsbystemning i La Platica

Efter et par dage i Cubas næststørste by sætter vi kursen mod de rolige omgivelser i Sierra Maestra bjergene. Vi ankommer til den lille hyggelige by Santa Domingo først på eftermiddagen, hvor vi spiser frokost. Derefter bliver vi hentet af 4-hjulstrukne jeeps, der kører os 6 km. af asfaltvej op i bjergene. På de seks km. kommer vi 700 højdemeter højere op og kommer til at køre på Cubas stejleste vej, der er anlagt af Fidel Castro, så det cubanske folk har lettere adgang til ’La Comandancia’, hvor Fidel opholdt sig før revolutionen.

Vejen ender ved en parkeringsplads, hvorfra vi går i ca. 40 min. til den lille bjerglandsby La Platica, hvor vi skal overnatte. Vi bærer vores egen bagage, der er pakket til denne overnatning. Ved ankomsten til La Platica, indlogerer vi os på det lille bjergrefugie, hvor vi skal sove i køjesenge. Hvis der er tid, går vi en lille aftentur i landsbyen, inden vi nyder aftensmaden ved refugiet med naturens mange lyde i baggrunden.

M/F/A
Dag 8. Vandretur til La Comandancia

Sierra Maestra bjergene er hjemsted for ’La Comandancia’, der var Fidel Castros base i bjergene og stedet, hvor revolutionens tanker blev skabt. Bjergene er også hjemsted for Cubas to højeste bjergtoppe Pico Turquino og Pico Cuba, samt en række edemiske fugle- og plantearter blandt andet Cubas nationalfugl "Tocororo".

Vandreturen i dag er på ca. 5 timer. Meget af tiden bliver brugt i området omkring ’La Comandancia’, hvor vores lokale guide med stolthed fortæller om området, revolutionen og Cubas historie. Udover de spændende historier om stedet er også naturen og udsigten betagende.

Efter vandreturen bliver vi kørt tilbage til Santa Domingo, hvor vi spiser frokost.
Der overnattes enten i Santo Domingo eller i en nærtliggende by ca. 1 times kørsel derfra.

M/F/-
Dag 9. Gennem det cubanske landskab til Trinidad

Vi har en lang dag gennem det cubanske landskab foran os. Ca. 500 km. skal vi tilbagelægge, inden vi når vores mål — den tidligere spanske koloniby, Trinidad. Køreturen giver et godt indblik i, hvordan livet leves på landet og ydermere utallige eksempler på de kæmpe store statsejede markområder. Op ad eftermiddagen og i særdeleshed den sidste times tid inden Trinidad, vil det være bjerge, der omgiver vejen.

Undervejs på turen gør vi blandt andet stop i den smukke og farverige by Camagüey, hvor vi spiser frokost på en af byens bedste restauranter.

Om aftenen bliver vi indlogeret på et af de fine hoteller ved stranden Playa Ancón, lidt ude for Trinidad by, hvor vi spiser aftensmad.

M/F/A
Dag 10. Vandretur ved Topes de Collantes

Efter gårsdagens køretur tager vi i dag til Topes de Collantes bjergene, hvor vi går en god dagstur på ca. 4 timer. Vi starter ud ved områdets informationskontor, hvor vi møder vore lokale guide, der de næste tre timer vil tage os med ud i bjergene og blandt andet fortælle os lidt om kaffeproduktion. På vejen er der mulighed for at tage en kold dukkert i en smuk grotte.

Omkring middag kommer vi til det lille landsted ’Codina’, hvor vi får serveret frokost og har mulighed for at nyde naturen. Når frokosten er veloverstået, tager vi dagens sidste korte gåtur på en time, som vil byde på et væld af smukke blomster og træer og lede os igennem en lille kalkstenshule. Vi ender ved ’Codina’ igen, hvor vi bliver hentet af en gammel russisk truck, der kører os tilbage til informationskontoret og vores bus.

Efter en dejlig dag i de lidt køligere bjerge begiver vi os tilbage til vores hotel, hvor der er mulighed for en aftendukkert i det varme caribiske hav inden aftensmaden.

M/F/A
Dag 11. Strand- eller byliv i Trinidad

Dagen i dag står på afslapning enten i den UNESCO-fredede by Trinidad eller på stranden ved hotellet.

Trinidad blev grundlagt i 1514 som den tredje spanske koloniby, og med tiden voksede byens betydning på grund af det nærliggende landbrugsområdes gunstige betingelser for produktion af sukkerrør. I dag er turismen Trinidads største indtægtskilde, dog uden at dette har ødelagt byens unikke stemning, der er karakteriseret ved små, lave, pastelfarvede huse med fine røde teglstenstage og smalle brostensbelagte gader.

Hvis der er stemning for det, kan der arrangeres salsaundervisning på et af byens hyggelige spillesteder, hvor aftenen kan give et indblik i den cubanske livsglæde og byde på høj cigarføring og mojitos.

M/F/-
Dag 12. Fra Trinidad over Santa Clara til Havana

Efter et par dage med spansk kolonistil, turkisblåt vand, hvide strande samt smukke bjergformationer i og omkring Trinidad, kører vi via Santa Clara til hovedstaden Havana.

I Santa Clara fik Comandante Ché Guevara sin største sejr, og hans jordiske rester fandt sit endelige hvilested. Myten og ikonet Ché dyrkes stadig overalt i Cuba, og i bedste revolutionære ånd besøger vi Santa Clara's Ché monumenter; et visit der giver masser af stof til eftertanke samt et fint indblik i i Cuba før og nu.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Havana, hvor vi indlogerer os på et hotel beliggende i den centrale del af byen, inden vi nyder vores første havanesiske aftensmåltid samt den fantastiske stemning i byen.

M/-/-
Dag 13. Fridag i Havana

I dag har vi tid til at opleve Cubas hovedstad, Havana, hvor tidligere tiders storhed ligger gemt lige under den afskallede maling og de misholdte facader. Der bor ca. 2 millioner mennesker i denne hovedstad, der byder på mange forskellige stilarter — smukke velholdte koloniale bygninger, charmerende forfaldne huse og russisk inspirerede kaserner af boligblokke, som blev bygget, da Castro lovede tag over hovedet til alle efter revolutionen i 1959.

Gå f.eks. langs strandpromenaden ’Malecon’, hvor bølgerne vælter ind over vejen og gør livet surt og vådt for passagererne i de åbne cykeltaxier, hvis vinden kommer fra alt andet end syd.

Oplev den gamle bydel med de smalle gader og den evige cubanske musik strømmende fra nogle af de utallige små cafeer, eller tag til bydelen Vedado med de fine hoteller, brede boulevarder samt de små alléer — blot for at nævne nogle få af alle de ting, der gør et besøg i Havana til en stor og betagende oplevelse.

I forbindelse med tiden i Havana er det også muligt at arrangere en tur til det verdenskendte Tropicana show eller Cabaret Parisién på Hotel National, der bestemt er et besøg værd.

M/-/-
Dag 14. Fridag i Havana

Endnu en dag til fordybelse i det fortryllende Havana, der tilbyder en perlerække af seværdigheder fra historisk indblik og forherligelse på Museo de la Revolution til et besøg på det farveglade Museo Nacional de Bellas Artes, hvor cubansk kunst og pop-art på bedste vis udtrykker den cubanske livsglæde og sensuelle livskraft. Hvis man ønsker at se en rigtig cigarfabrik, kan man tage til Fabrica de Tabacos Patargás, eller ønsker man at få et indblik i romproduktionen, kan man besøge Museo del Ron.

Havana er desuden hjemsted for et utal af mere eller mindre velholdte amerikanerbiler, kvinder og mænd med cigaren hængende i mundvigen samt nogle ret absurde offentlige transportmidler såsom den Havanesiske Metrobus, der er en kæmpe anhænger spændt bag på en lastbil, og som transporterer flere hundrede mennesker ad gangen. Ønsker man at se nogle af de aller ældste amerikanske bilmodeller, kan man besøge Museo del Automóvil.

M/-/-
Dag 15. På oplevelse i Las Terrazas

Fra Havana kører vi mod området Las Terrazas, der blandt andet rummer Cubas første øko landsby og landets første UNESCO-reservat ’Sierra Del Rosario’. Området har desuden tidligere været ejet af franske kolonister, der dyrkede kaffe, og vi kommer i løbet af dagen forbi forskellige ruiner af tidligere kaffeejendomme.

Vandringen afsluttes ved San Juan søen, hvor vi spiser frokost, og hvor der er mulighed for badning. Efterfølgende kører vi videre mod Viñales, hvor vi spiser aftensmad og bliver indkvarteret på et dejligt hotel enten i Viñales eller i området omkring.

M/F/-
Dag 16. Kalkstensbjerge og tobaksmarker ved Viñales

UNESCO har erklæret området omkring Viñales for World Heritage Site, og det er ikke uden grund. Hele dalen er omgivet af smukt formede kalkstenbjerge og indeholder nogle af verdens største grotter. Sådanne grotter finder man kun to steder i verden - her samt på Borneo.

Vi tager på vandretur i disse smukke omgivelser, hvor vi blandt andet får mulighed for at se, hvordan tobakken til de berømte Havanacigarer dyrkes og tørres. Efter ca. 3 timers vandring bliver vi kørt til ’Prehistoria Mural’, der er et kæmpe vægmaleri malet på en af dalens smukke bjergformationer. Aftenen nydes på hotellet.

M/F/A
Dag 17. Hvide strande og turkisblåt vand

Fra Viñales kører vi til kysten, hvor vi skal tilbringe de næste par dage med afslapning og tid til at lade de mange indtryk nedfælde sig.

M/-/A
Dag 18. Strandliv

Dagen tilbringes på den lækre sandstrand pyntet med palmer, hvorfra det er muligt at snorkle og spotte farverige fisk i det krystalklare vand.

Er man ikke til afslapning hele dagen, er der mulighed for at gå en tur i området. Eller der kan arrangeres en snorkelbåd, der for et par timer kan tage jer med ud til det smukke rev omkring Maria la Gorda. Det er også muligt at foretage dyk med ilt, og Maria La Gorda er det smukkeste sted på Cuba for dette.

M/-/A
Dag 19. Retur til Havana

Formiddagen nydes på stranden, hvorefter vi kører tilbage til Havana. Her er der mulighed for at slutte turen af med et forrygende show med middag og et par af idolerne fra Bueno Vista Social Club.

M/-/-
Dag 20. Afgang til Danmark

Efter morgenmaden kan der måske arrangeres en formiddagstur ud at se Asger Jorns fantastiske fingeraftryk fra 1968; vægmalerier der efter mange års tornerosesøvn nu atter nænsomt er vækket til live igen. Resten af dagen kan bruges på sidste indtryk i Havana. Herefter kører vi til lufthavnen og sætter atter kursen mod Danmark.

M/-/-/
Dag 21. Ankomst Danmark

Efter mange spændende dage i det fantastiske Cuba ankommer vi igen til Danmark med forhåbentlig mange gode oplevelser i bagagen.

-/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -
Overnatning

Undervejs på turen benyttes der hoteller i byerne, og i La Platica overnattes der på refugie i sovesale med køjesenge. De sidste dage på stranden overnattes der i bungalows.

OBS: På Cuba er alle hotel bookinger styret gennem statsejede rejsebureauer, der nogle gange inddrager private operatørers bookinger. Vi kan derfor ikke garantere at der ikke sker ændringer af overnatningssteder kort tid før eller under turen. Turlederen vil i så fald tilpasse programmet til den opståede ændring.
Varighed

21 dage – hvoraf vi har forskellige dagsture af varierende længde mellem 3-7 timer om dagen.
De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur.
Klima

20-35 grader om dagen i lavlandet, i højlandet 10-20 grader. Nattemperaturerne er ca. 10-20 grader. Der kan forekomme regnbyger. Vejret i bjergene kan være meget omskifteligt, det kan skifte hurtigt fra sol til regn og tåge og omvendt.
Turens program gennemføres med forbehold for ændringer på grund af vejret.
Visum

Visum til denne tur er påkrævet. Topas kan sørge for visum til Cuba for rejsende med dansk, svensk og norsk pas. Det koster DKK 350,-. I den forbindelse skal vi bruge en kopi af dit pas. Passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder udover opholdet. Du får flere oplysninger på din personlige side "Min Topas Rejse", når du har booket turen.

Ved personlig henvendelse på Ambassaden i Kbh. er prisen DKK 180,- (med forbehold for ændringer)

NB. Visumregler kan variere for andre nationaliteter end danske statsborgere, der rejser på dansk pas

Bemærk: Cuba indførte pr. 1. maj 2010 nye regler for rejsesygeforsikring for alle udlændinge samt cubanere med bopæl uden for landet. Forsikringskort eller certifikat skal forevises ved indrejse og være gyldigt under hele opholdet. Forsikringen skal dække udgifter til medicin- og lægebehandling. Forsikringen vil tillige kunne tilkøbes i lufthavnen, havnen eller marinaen.
Vaccinationer

Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Du kan også finde relevant information på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk
Valuta

I Cuba anbefales det kraftigt at medbringe EURO, da US Dollars pålægges en stor beskatning på grund af de to landes forhold.
Kreditkort - ikke Mastercard - kan benyttes i Santiago de Cuba og Havana, mens alle byerne har banker eller Casa de Cambio (vekselhuse). Nogle af hotellerne veksler også gerne. Det anbefales at veksle ved ankomst i Holguin lufthavnen efter udlevering af bagagen samt at medbringe kontanter til hele turen, da der pålægges gebyr på kreditkorthævninger.
Adgang til el

På dele af turen er der kun sparsom adgang til at få opladet batterier. Medbring derfor ekstra batterier. Husk at medbringe et multistik, da udformningen af de lokale stikkontakter kan variere fra den danske standard.
Drikkepenge

Som rejsende i Cuba skal man regne med, at drikkepenge forventes. Beregn omkring 10 % i drikkepenge ved restaurantbesøg.
Ved ankomsten til Cuba indsamler Turlederen desuden drikkepenge svarende til 60 EURO (DKK 450,-), der bruges til betaling af de forskellige lokale guider og chauffører.
Litteratur

Lonely planet
Politikens Insight Guides
Cuba - en Ø i Caribien, Brian Rasmussen en bog med mange fakta om landet. Ny bog fra 2011
"Cuba - utopi og virkelighed" af P. Molsgaard & L. Nordberg

Derudover er der lavet forskellige film omhandlende Fidel Castro og Che Guevara, som vil være interessante at se eller gense inden besøget i Cuba.
Mobiltelefon

Der er ok mobildækning i byerne på denne tur . Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Kort

Kort over Cuba kan købes i Nordisk Korthandel, København eller lokalt i Cuba.
Deciderede vandrekort findes ikke.
Bemærk

Turens program gennemføres med forbehold for ændringer pga. vejret.
Deltagerprisen inkluderer

Fly København/Holguin
Fly Havana/København
Dansktalende turleder
Alle overnatninger i byerne i dobbeltværelser
Overnatning i La Platica i sovesale
Måltider som er indikeret i turbeskrivelsen
Alle planlagte aktiviteter
Lokal transport
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge – herunder udgifter til drikkevarer
Afbestillingsforsikring
Visum
Udgifter i forbindelse med aktiviteter på fridagene
Entre til museer o. lign.
Lufthavnsafgift, beregn DKK 200,-
Tillægsforsikringerne bagageforsikring og feriekompensation
Rejseforsikring fra et godkendt forsikringsselskab (Se den cubanske ambassades hjemmeside for liste over godkendte selskaber)
Evt. enkeltværelsestillæg, DKK 3.800, - fås ikke i La Platica
Ikke indikerede måltider. Et måltid koster ca. DKK 150,-
Drikkepenge, beregn ca. DKK 650,-
Gå til toppen og Book rejse
Kjell Arne og Aina

Denne turen er flott dersom du virkelig vil bli kjent med Cuba som land og ikke bare en by eller to. Turlederen kunne virkelig sine ting og vi lærte mye.  Denne  turen anbefales sterkt.  

Gerd Bie Jacobsen

Anbefaler turen til alle som vil se mer enn Havana og Varadero. Lyst på litt utfordringer både fysisk og mentalt er dette turen for deg. Man får godt innblikk i historie, folk og natur.  

Pia Linda jørgensen

En meget varieret tur med en flot natur og mulighed for god indsigt i cubanerens liv.

 

Topas Travel l Bakkelyvej 2 l 8680 Ry l Denmark l CVR: 17630008 l Telefon (+45) 8689 3622

Topas er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening l Tilsluttet rejsegarantifonden, reg. nr. 899
Når du bestiller en Topasrejse kan du betale med disse kort

Webdesign & CMS by MCB

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig