Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Lignende ture

Schweiz / Italien
Matterhorn, Monte Rosa - Høj rute
Italien
Alpi Marittime - Høj rute
Schweiz og Frankrig
Haute Route fra Chamonix til Zermatt
Vandreferie i Europa
Høj rute. Hvad er det og kan jeg være med?


Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Frankrig - Mont Blanc - Høj rute

Ref. FRMH

Morgenudsigt til Alpernes høje toppe fra bjerghytten.

En af de mange brusende vandløb på turen krydses. Tungen skal holdes lige i munden!

Storheden i øjeblikket kalder på begejstring!

Det meste af tiden er ruten over trægrænsen, så udsynet er stort.

Er solen fremme, kan man godt gå i shorts, selvom der er sne.

Der er müesli til morgenmad.

Vi ser den ene hvide kæmpe efter den anden.

Eftermiddagssolen nydes på forskellig vis fremme ved dagens overnatning - tæer, sokker og tøj luftes.

En velfortjent øl efter dagens bjergetape i fantastiske omgivelser.

Vandrestøvler, der bliver brugt!

På vej ned i dalen til den hyggelige by Sallanches, hvor der er mulighed for at købe lidt ind.

Frokost undervejs. Omgivelserne er storslåede.

Den alpine flora får altid stor opmærksomhed.

Det er nødvendigt med vind- og vandtæt overtøj i bjergene - vejret kan være omskifteligt.

De nyvaskede sokker hænger til tørre.

At være i det højalpine terræn er en livsbekræftende oplevelse.

Vi ser nogle af Europas største gletschere.

Der er mange brusende vandløb i varierende størrelse, der skal krydses.

Refuge de Mayere i 1.563 moh., hvorfra der er en flot udsigt.

En god tur skal afsluttes med et godt måltid mad. Bemærk at vandretøjet er udskiftet!

Se gæsternes egne fotos for denne tur

Udgangspunktet er Les Houches for foden af Mont Blanc, og herfra går turen fra bjerghytte til bjerghytte i de nordvestlige Alper. Med vores beskedne bagage på ryggen vil vi opleve ægte alpeidyl med græsklædte skråninger, små blomster i hobetal og bjergtoppe både med og uden sne på. Ofte vil vi blive akkompagneret af koklokker og brægende får på stierne, og er vi også heldige at have 12 hele dage med solskin, så er dette faktisk et godt bud på en drøm af en vandreferie!

Vores tur følger ikke den mest kendte rute i området, som går rundt om Mont Blanc, men er en rundtur, som tager os med i området nordvest for Mont Blanc. Hvorfor så ikke den mest kendte af ruterne? Det er der flere gode grunde til. Der er liv og andre glade vandrere på stierne, også der hvor vi kommer, men med valget af netop denne rute ønsker vi at komme væk fra de mest befærdede stier og ud, hvor vi også kan opleve stilheden i bjergene og bare være os selv i flere timer ad gangen. Dernæst er dette også en rute, som på flere dage giver os nogle fantastiske udsigtspunkter til toppen af Mont Blanc. I løbet af turen vil vi lære at skelne Mont Blancs kontur fra de andre lige så betagende hvide bjergtoppe, idet vi mange gange vil kunne kigge op fra stien og finde Mont Blanc tilsyneladende lige derovre på den anden side.

Smuk natur i form af bjergsøer, bjerggeder og bjergtinder kombineret med god stemning og fransk mad og vin i bjerghytterne giver ikke bare gode billeder, men også gode minder!

  • Lidt over 900 højdemeter gennem gammelt landbrugslandskab og skove til Miagegletsjeren
  • Over pas og forbi forrevne klipper og dybe slugter, hvor der er mulighed for at studere alpeflora og bl.a. se murmeldyr, stenbukke, gemser, ørne og gribbe
  • Fridag i bjergene med mulighed for afslapning eller en lidt krævende bestigning af Les Quatre Têtes (De fire hoveder)
  • Indkøb i hyggelige Sallanches i lavlandet og aftensmad i Refuge de Veran i højlandet
  • Aflejrede fossiler i et månelandskab kaldet Désert de Platé et par tusinde meter over havet
  • Forbi vandfald til alpepioneren Alfred Wills’ hytte
  • En forfriskende dukkert i en bjergsø omgivet af alpeflora
  • Den betagende udsigt fra Col dAnterne afslutter en uforglemmelig tur

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Se video fra vandreferien ved Mont Blanc her:

Dag 1. Afrejse

Vi flyver til Geneve og har derfra ca. 1 ½ times kørsel til Les Houches, hvor vi indkvarteres i Refuge Michel Fagot i centrum af byen. Her skal vi overnatte den første og sidste nat. Les Houches er en lille hyggelig alpeby beliggende i ca. 1000 m.

Turlederen informerer om den forestående tur. Vi gennemgår bl.a. udstyret, så alle får de rigtige ting med på vandreturen. Overskydende bagage kan efterlades i hytten.

-/-/A
Dag 2. Hytte-til-hytte-turen begynder

Hytte-til-hytte-turen har udgangspunkt i Les Houches i 1096 m. Ruten går gennem byen, opad nogle skråninger og igennem den hyggelige landsby La Maison Neuve. Videre fremme passerer vi smukke, gamle gårde. Det stiger jævnt op igennem skoven til Col de Voza.

Vi har nu en smuk udsigt til Mont Blanc-massivet og Bionnassaygletsjeren. Vi krydser Mont Blanc-banen, der blev bygget i årene 1905-13, og som oftest bruges til bestigning af Mont Blanc ad "normal ruten". Banen går helt op i 2372 m og har visse steder en stigning på 25 grader.

Vi overnatter i 1559 m på Refuge de Miage, der ligger flot for foden af Miagegletsjeren — omkranset af bjerge og gletsjere og med en dejlig terrasse, hvor man kan nyde en kold øl efter dagens strabadser.

M/F/-
Dag 3. Tré la Tête gletsjeren

Efter morgenmaden forlader vi hytten og har en jævn stigning til Mont Truc i 1811 m. Stien fører ned forbi byen Contamines i 1450 m og videre langs dalen.

Vi starter herefter opstigningen til Tré la Tête i 1970 m. Ruten fører os gennem et smukt men vildt landskab med forrevne klippekamme, kløfter og elve. Her kan vi for første gang se murmeldyrene og opleve deres pudsige adfærd.

Fra Refuge Tré la Tête er der ca. 30 min. gang til gletsjeren af samme navn. Gletsjeren dækker et areal på ca. 12 km2, og smeltevandet løber til La Girotte-dæmningen, ca. 10 km væk, hvor der fremstilles elektricitet. Stien fører os igen nedad mod landsbyen Nant Borrant i 1392 m.

Vores mål i dag er Refuge La Balme i 1706 m. Her kommer mange vandrere, da ikke mindre end 3 forskellige ruter mødes her.

M/F/-
Dag 4. Girottedæmningen

Turen fra La Balme hytten bringer os op til Col de Fenêtre i 2245 m, hvor vi har en flot udsigt mod La Girotte-søen og den føromtalte dæmning. På de 500 højdemeter kommer vi gennem et varieret terræn med henholdsvis frodige enge, og et klippefyldt område det sidste stykke inden Col de Fenêtre. Nabodalen og vores videre rute kan vi se fra toppen, hvor vi nyder udsigten, inden vi går mod Col de Joly i 1989 m — et yndet skisportsområde.

Vi går videre ned over et stort engområde med en usædvanlig righoldig flora, inden vi igen stiger op mod Col de Very, Col de Vores og Ban Rouge. Herfra har vi en fantastisk panoramaudsigt kompasset rundt. Fra Crêt de Midi i 1884 m kan vi se ned til Petit Tetraz, hvor vi skal overnatte.

M/F/-
Dag 5. Proviantering og cafébesøg

Hvis vejret er godt, kan vi nyde morgenmaden på terrassen med udsigt til Mont Blanc-toppen og byen Megève. Efter små 2 timers vandring når vi dalbunden ved Praz sur Arly i 1025 m, hvor der er muligheder for proviantering og evt. et cafébesøg. Herefter begynder opstigningen til hytten, hvor vi skal overnatte. Stien går snart ind i smalle slugter og over klippepartier, og højt oppe er der igen en god udsigt rundt i området og til Mont Blanc massivet — denne gang fra en ny vinkel.

Vi overnatter på Refuge de Plan de L’Are i 1732 m — den mindste hytte på turen.

M/F/-
Dag 6. Farvel til Plan de L’Are

Vi har i dag en forholdsvis lang dag foran os — dog ikke med de helt store stigninger. Vi forlader refugen og går ad "Tour de Pays du Mont Blanc".

Vores rute går via Col de Jaillet i 1723 m, Cabane du Petit Pâtre i 1915 m og endelig til Refuge de Mayere i 1563 m, hvor vi indlogerer os for natten.

Hytten er en ca. 100 år gammel bygning — en tidligere kostald, som nu er overnatningssted for bjergvandrere og spisested for folkene fra dalen. Hytten har sin egen landingsplads for små privatfly, som de lokale ofte benytter frem for at vandre til Mayeres.

En del af James Bond filmen "The World is not enough" fra 2001 er optaget i området.

M/F/-
Dag 7. Overliggerdag med valgmuligheder

Vi har i dag en overliggerdag i Refuge de Mayere med masser af plads til både inden- og udendørsaktiviteter. Vi kan vælge at slappe af efter de første dages vandringer og nyde den fantastiske udsigt fra hytten.

For dem, der har lyst, arrangeres der en ca. 4 timers vandretur 700 højdemeter til Les Fours dalen. Turen går op til to smukke dale i bjergmassivet bag hytten. Man krydser flere flodlejre som længere nede bliver til de vandfald vi passerede dagen før på vej til Mayeres-hytten.

Hvis vejret er godt har man udsigt til Mont Blanc og det meste af gårsdagens tur. På den anden side af Sallanche-dalen har vi udsigt til passet med pladeørkenen, som vi skal passere senere på turen. Vi spiser vores medbragte madpakker i Les Fours dalen, hvor vi nyder udsigten op gennem dalen til de bakkede græsenge, fåreflokke, den lille flod der løber ned gennem dalen og langt i det fjerne kan vi se massevis af kæmpe klippeblokke spredt ud over dalen, som var de faldet ned fra himmelen. Efter frokosten går turen samme vej tilbage til Mayeres hytten. Der er gode muligheder for at se Gimser og ørne på turen.

Alternativt kan man tage på en 3-timers vandretur til Doranhytten eller en mere krævende bestigning af "Les Quatre Têtes" — "de fire hoveder", lige bag ved hytten.

M/F/-
Dag 8. Idylliske St. Martin og madlavning i Refuge de Veran

Veludhvilede kigger vi fra morgenstunden ud over spændende områder — bl.a. Mont Blanc, Les Quatre Têtes og Aiguille de Varan i 2544 m.

Dagens tur går over sætere og gennem skove til vi når byen Sallanches i 600 m, hvor vi igen kan handle. Floden L’Arve krydses på broen ved St. Martin, som er berømt, fordi den er idyllisk placeret, og mange kunstnere er igennem tiden valfartet til stedet for at male eller skrive om det smukke sceneri for foden af Mont Blanc.

Vi går igennem St. Martins idylliske kvarterer og kan igen se op til Aiguille de Varan. Turen opad går via løv- og nåleskov med krævende stigninger næsten hele vejen op til Refuge de Veran. Hytten er uden betjening, og vi skal selv tilberede maden, som vi har købt i Sallanches. Til gengæld har den utroligt smukt placerede hytte både charme og brændeovn.

M/F/-
Dag 9. Månelandskab og fossiler

Vi begynder denne korte dag med en hård opstigning. De 700 højdemeter bringer os gennem et smalt pas, over en klippevæg og op på et fantastisk plateau - skjult for omverdenen. Vi går over nogle unikke klippeformationer, hvor man finder mange fossiler, fordi området for mange millioner år siden var havbund.

Fra Col du Collonney i 2321 m går det lidt nedad, men vi befinder os stadig på Les Grandes Platières, hvor Platéhytten i 2032 m dukker op i det ellers så øde landskab.

M/F/-
Dag 10. Vandfald

Vi har en relativ kort dag foran os i dag. Vi vandrer først op til Col de la Portette - turens højeste punkt på 2354 m. Vi er nu i et smalt bjergpas, som åbenbarer et helt nyt og frodigt landskab.

I dalen passerer vi Refuge Sales, som forsvandt i laviner i vinteren 1999. Turen går ad gode stier, der fører os tæt forbi en række imponerende vandfald.

Vi overnatter i Alfred Wills' hytte, der ligger i helt fantastiske omgivelser. Alfred Will var engelsk "alpepionér" i det forrige århundrede.

M/F/-
Dag 11. Den sidste dag i bjergene

På den sidste dag i bjergene vandrer vi først gennem utroligt flotte landskaber, hvor man virkelig får fornemmelsen af storheden i bjergene, som rejser sig på begge sider af stien. Vi når op til Lac d’Anterne i 2063 m — en flot sø omgivet af de høj-blå alpeblomster.

Herfra fortsættes mod Col d’Anterne, hvor der er en betagende udsigt over hele vores rute og Chamonixdalens bjerge, fra Aguille Verte til den mægtige sneklædte Mont Blanc. Vi går nedad forbi søen Lac de Pormanaz inden det sidste stykke gennem skoven til Servoz.

En bus bringer os tilbage til Les Houches, hvor vi skal tilbringe den sidste nat.

M/F/-
Dag 12. Hjemrejse

Vi siger farvel til Les Houches. Turen går igen til Geneve, hvor flyet venter på at bringe os tilbage til Danmark.

M/F/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med —
Overnatning

Overnatninger i Les Houches sker i Refuge Michel Fagot i 4- og 8-sengs rum. Bjerghytterne, hvor der overnattes på sovesale, varierer i komfort og størrelse. I de fleste hytter kan du købe aftensmad bestående af en flere retters menu og dertil f.eks. lokal vin.
Generelt

Vores hytte-til-hytte-tur i Mont Blanc-området følger hovedsageligt "Tour du Pays du Mont-Blanc" — et af de mange stisystemer i Frankrig, hvor der er ikke mindre end 40.000 km afmærkede stier. FFRP, Fédération Française de la Randonnée Pédèstre, er den organisation, som afmærker, beskriver og vedligeholder ruterne ved hjælp af frivillige hjælpere. FFRP arbejder også på at beskytte naturen, hvor stierne går.

Vi har igennem de senere år oplevet en større og større interesse for hytte-til-hytte-ture, hvor man har mulighed for at komme højere op i bjergene og overnatte der. Det er også en god oplevelse at ankomme til en hyggelig bjerghytte efter en lang vandredag og velfortjent nyde en god fransk menu og et glas rødvin.

Hytterne, vi benytter, varierer meget i størrelse og komfort, men er generelt i dette område af god standard. Hyttebestyreren og dennes hjælpere står for tilberedningen af alle måltider. Fælles for hytterne er, at de er placeret på smukke steder med flot udsigt til de omkringliggende bjerge

I hytterne spiser vi morgenmad, som vil bestå af kakao, kaffe eller te og dertil vores egen müsli-blanding. Frokost vil være knækbrød med forskellige former for pålæg.

Aftensmad i hytterne er for egen regning og består for det meste af 3 retter og evt. ost før desserten. Maden er af meget god standard til ca. 100 -150 DKK.

Du skal påregne at bære en rygsæk på ca. 11 kg ekskl. vægten af fælles proviant.
OBS! På denne tur kan der forekomme mindre ændringer i overnatningssteder/rute.

Varighed

12 dage — heraf 10 dages vandring, grad 4.
På denne tur vandrer vi 4-8 timer om dagen.
De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur.
Klima

Dagstemperaturer mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 10 grader. Da hele turen foregår i bjergene skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt. Solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time. Specielt på første afgang på året kan der ligge noget sne tilbage fra vinteren.
Adgang til el

Der er kun sparsom adgang til at få opladet batterier på denne tur. Medbring derfor rigeligt med batterier. Stikkontakterne er udformet som i Danmark, så det er ikke nødvendigt at medbringe multistik.
Mobiltelefon

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Litteratur

The Pays du Mont-Blanc — udgivet af FFRP.
Kort

IGN 3531 ET: St. Gervais
IGN 3531 OT: Megeve
IGN 3430 ET: La Clusaz Grand-Bornad
IGN 3530 ET: Samoëns Haut Giffre
Eller Pays du Mont Blanc (1:50.000)
Købes bedst hjemmefra i Nordisk Korthandel.
Deltagerprisen inkluderer:

Flyrejse Danmark-Geneve t/r, inkl. skatter og afgifter
Dansktalende turleder
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Overnatning i Les Houches og bjerghytter som beskrevet i turbeskrivelsen
Lokal transport i forbindelse med vandreturene
Deltagerprisen inkluderer ikke:

Personlige lommepenge, herunder udgifter til drikkevarer
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK 100-120 pr. måltid i hytter/restaurant.
Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
Entré til museer o.l.
Gå til toppen og Book rejse
Frank Møller

Mont Blanc turen har fuldt ud levet op til mine forventninger. God variation i turene med gode og lange vandredage i godt selskab. Fantatiske naturoplevelser og refugier der ligger afsides og meget charmerende. På tolv dage når man at få glæde af den form, man går sig til.

Karina Julius Andersen

Hvis du kan leve med at få en smule ondt i ben og fødder, så er der god udsigt til Mont Blanc og masser af andre bjerge, dale og gletschere. Undervejs oplever du stemningen i byerne og refugierne. Efter en vandredag er der masser af god mad, især hvis du er til ost og rødvin.

Jane Kallestrup Thomsen

En super smuk tur, meget velorganiseret og varieret i både landskab og ophold på refugier. Man går i bjergene i 10 dage blandt masser af smukke blomster, bjerge og dyr - føler virkelig at man lever i nuet og langt væk fra den travle hverdag - kan klart anbefales.

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig