Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Lignende ture

Schweiz / Italien
Matterhorn, Monte Rosa - Høj rute
Italien
Alpi Marittime - Høj rute
Nordspanien
Højrutetrek Picos de Europa & Bilbao Baskerlandet
Højrute vandreture i Europa


Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

           

Italien - Vandreferie i Dolomitterne - Høj rute

Ref. ITDH

La Campanile di Val Montanaia på afstand

De storslåede vidder giver tid til eftertanke

Flora og fauna i smuk forening

De karakteristiske forvredne klipper som er kendetegnende for Dolomitterne

Opad...

Med bjerge i ryggen

Rifugio Pordenone i bedste romantiske bjergstil

Picnic with a view :-)

Smukt..

En stille stund alene er der også mulighed for

Frodige traverseringer med udsigt til de barske bjergtinder

Skyer rejser sig sagte

Refugie Valbinon - fantastisk beliggenhed, hvor alt bliver transporteret på gå-ben eller med helikopter

Over frodige, grønne sætere

Flot udsigt mod dalen

To generationer af vandrestave

Typiske traverseringer

Yes!

En spektakulær passage i bjergenes bug

Lav, mos og rislende bække danner et idyllisk landskab

Ruten gennemgås på kortet

Så går det snart nedad igen

Blomsterrænker og bjerge der spejler sig

Turlederen udpeger og fortæller

Bjerggederne lader os komme ret tæt på

Billedet taler for sig selv...

La Campanile di Val Montanaia på tæt hold

Se gæsternes egne fotos for denne tur

8 dages vandreferie i Dolomitterne gennem storslåede Parco delle Dolomiti Friulane fra hytte til hytte. Gennem barske dale og bjergpas, fjernt fra landsbyerne - her oplever vi et af de mest øde og ukendte områder i Dolomitterne: Øst for floden Piave i Friuli Venezia Giulia.

I dette vilde og øde område vandrer vi fra sted til sted igennem landskabet og bjergene. Undervejs overnatter vi i højtbeliggende bjerghytter, kaldet refugier, i den smukkest tænkelige natur, rustikt og i fred og ro. Om morgenen står vi op, tager rygsækken på og vandrer straks af sted midt i naturen!

Ikke mange andre steder i Europa kan du vandre så mange dage i så smuk natur - og møde så få mennesker. Turen byder på mange valgmuligheder på ruten. Du kan gøre den nemmere, hvis benene er trætte eller tilføje ekstra topture - alt efter ønske. Turen er derfor særdeles velegnet, hvad enten det er første gang du prøver kræfter med vandring fra hytte til hytte eller du er en garvet vandrer, som søger masser af bjergudfordringer.

Tag med og nyd de ubeskriveligt smukke panoramaudsigter ud over de hvide dolomitmassiver og grønne sætere fra toppen af bjergkammen.

  • Dolomitterne, også kendt som de italienske alper, med 18 bjergtoppe over 3.000 meter
  • Oplev Dolomitterne i deres vildeste udseende, væk fra skilifter og masseturisme
  • Vandring gennem unikke bjergformationer til høje forladte sæterhytter
  • Overnatning ved sæterhytten, Bregolina Grande, i parkens hjerte med lokal mad tilberedt på pejsen og kakkelovnen mens vi nyder vores grappa foran pejsen
  • Vandring til toppen af Monte Ferrara, hvor udsigten åbner sig over Dolomiti Friulanes bjergkæde
  • Tur til Campanile di Val Montanaia — et enestående, mægtigt klippetårn, hvis klatreruter tiltrækker klatrere fra hele verden
  • Vandreruten Truoi dai Sclops’ — en ægte klassiker blandt de lokale for de flotte udsigtspunkter undervejs og den varierede natur
  • Camoscio bjerggeder, murmeldyr, stenbukke, rådyr og kongeørne trives i parkens fred

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Lidt om området - Parco Naturale Dolomiti Friulane

Parco Naturale Dolomiti Friulane er et af de mindre kendte områder i Dolomitterne. Området er "vildt" og langt fra de kendte og berømte turistområder. Vi har lavet en "høj rute" her på grund af naturens skønhed, og fordi det er muligt at vandre uden at møde en masse andre vandrere.

Bjergene her er høje og skarpe i udformningen, og stierne slynger sig frem mellem både fredelige og vilde dale — klemt inde mellem klippevægge og klippetårne. Når man befinder sig i parken, er det stadig muligt at nyde stilheden i den smukke natur — en oplevelse der efterhånden er svær at få.

3 store floder omringer parkens område: Piave i vest, Tagliamento i nord og Cellina i syd. De danner de naturlige grænser for et område med høje tinder og et stort antal vilde dale, der løber nord/syd og giver vandrere og alpinister, der søger "den rene bjergoplevelse", et sandt paradis. Gode bjerghytter, der tilhører den italienske bjergklub (CAI), giver muligheden for at overnatte tæt på de høje klippevægge og få en smagsprøve på den lokale mad.

Vi vandrer fra hytte til hytte og overnatter nogle gange det samme sted to nætter i træk, så vi har muligheden for at udforske bjergene med kun en let rygsæk at bære på. Nogle af hytterne er så indbydende og hyggelige, at det ville være ærgerligt at forlade dem efter kun en overnatning. Andre er relativt primitive på grund af deres afsides beliggenhed. De varierer også i størrelse og komfort, men atmosfæren og gæstfriheden findes i dem alle.

Langs mange af ruterne er det muligt at finde ly i små hytter i tilfælde af dårligt vejr. Hytterne ligger tit tæt på de højere bjergpas, som vi krydser for at komme fra dal til dal.
Dag 1. Afrejse

Efter ankomst med fly til Venedig, kører vi med bus til landsbyen Cimolais i Parco Dolomiti Friulane. Her skifter vi fra bus til 4-hjulstrækkere, der bringer os igennem Val Cimoliana, en imponerende smal og dyb dal, der slynger sig 15 km igennem bjergene. Vi indlogeres i Rifugio Pordenone, som ligger små 10 min. gang fra parkeringspladsen.

/-
Dag 2. Gennem parkens vilde naturhjørne til sæterhytten Bregolina Grande (1.858 m.) - på naturens præmisser

I dag skal vi vandre op til den charmerende sæterhytte Bregolina Grande, hvor vi skal overnatte. Vi pakker kun det allermest nødvendige i rygsækken og efterlader resten i refugiet, som vi kommer tilbage til i morgen. Lige foran hytten ligger Monte Ferrara, hvis smukke top vi begynder at vandre op imod.

Monte Ferraras bjergryg byder på et fantastisk panorama over de forrevne og dramatiske klippeformationer, som er så karakteristiske for Dolomitterne. Efter nogle timers vandring efterlader vi vores rygsække i passet, så vi uhindret kan vandre det sidste stykke mod bjergkammen og selve toppen. Herfra åbenbares udsigter til "den anden side" - over flotte plateauer i hjertet af bjergene, hvor kvæg tidligere græssede om sommeren.

Udsigten nydes i et passende tidsrum og tilbage ved passet tager vi rygsækken på igen og vandrer nu videre med en enestående udsigt over "kalkbjergene". I cirka 1.800 m. kommer vi ud til et stort og idyllisk sæterområde. Her, hvor køerne engang har græsset, er der kun få spor tilbage af mennesker, men parken har sat den gamle hytte i stand, som vi skal overnatte i. Der er pejs, kakkelovn og i det hele taget en meget hyggelig stemning.

Om aftenen kommer dyrene (gemser, hjorte osv.) ofte ud af skoven og græsser i de store åbne arealer omkring sæteren. Murmeldyr har deres huller lige omkring hytten, og ofte lyder deres skingre fløjt i området. Parkens folk er med om aftenen og hjælper til, når vi selv laver mad. I hytten har vi vores depot med proviant til aftensmad og morgenmad.

M/F/A
Dag 3. Nedstigning til Rifugio Pordenone — og tur til det berømte klippetårn Campanile di Val Montanaia

Efter en solid morgenmad vandrer vi ned tilbage til Rifugio Pordenone (1.249 m.), hvor vi er fremme ved middagstid. Her er der mulighed for at vælge imellem flere interessante frokostretter. Efter frokost pakker vi de ting, vi har brug for de kommende dage i rygsækken, og resten bærer vi ned til parkens biler således, at bagagen bliver kørt frem til vores sidste overnatningssted.

Ud på eftermiddagen er der mulighed for en flot tur gennem den stejle dal og hen til en af Dolomitternes klassikere; et majestætisk klippetårn, der rejser sig tronende op midt på dalens højeste terrasse (2.060 m.), Campanile di Val Montanaia (2.173 m.). Klippeformationen tiltrækker mange klatrere og er omringet af flotte klippevægge og skarpe bjergkamme. Vi går tilbage til Rifugio Pordenone, hvor vi spiser aftensmad, fordøjer dagen der gik og overnatter.

M/-/-
Dag 4. Fra Rif. Pordenone til sæterhytten Valbinon — endnu en nat i naturens fredelige omgivelser

Vi starter vores vandredag med at vandre op gennem den brede Meluzzodal ved Rifugio Pordenone. Den første lille times tid vandrer vi ret fladt og vi giver os god tid til at nyde de fantastiske scenerier. Snart er vi ude i vilde områder igen, hvor vi vandrer langs et klukkende vandløb, omringet af høje bjergvægge og klippetårne. Nu følger en stejl sti op igennem skoven, men med flotte udsigtspunkter undervejs. Ved frokosttid er vi fremme ved sæterhytten Valbinon (1.778 m), som ligger i imponerende smukke omgivelser.

Vi indlogerer os og spiser frokost, inden vi tager på eftermiddagens vandring med lille rygsæk. Vi skal vandre på en af de mest kendte ruter i Dolomitterne, Truoi dai Sclops (De Blå Ensianers Rute). Vores mål er de 2 toppe Chima Valmenon (2.235m) og La Rigouta (2.250 m). Toppene ligger lige ved siden af hinanden og fra begge er der en formidabel udsigt over både vores område og de vestlige Dolomitter.

Inden vi bestiger toppene når vi til Forcella Val di Brica (2.088 m.). Herfra kan vi se ned mod den grønne sæter Camporos (1.970 m.), som vi lige har passeret. Der kommer ikke længere kvæg heroppe, da området ligger alt for afsides, men freden hersker og vi stopper ved en lille kilde og nyder Camporossæteren før vi fortsætter tilbage mod Valbinon. Der er mulighed for at forkorte eftermiddagens tur, idet vi går ud og hjem ad samme sti. Tilbage i hytten venter nu en hyggelig aften under spartanske forhold.

M/F/-
Dag 5. Høj traversering rundt om Monfalconis spidse klippetårne til Rifugio Padova

Vi starter dagens vandring ved at gå langs en flot sti, som stiger blødt opad mod passet Forcella Urtisiel (1.990 m). Allerede efter det første kvarters vandring åbner udsigten sig over den store, øde dal hvor Rifugio Pordenone gemmer sig.
Det tager ikke lang tid, inden vi er ved passet, og herfra bliver udsigten endnu større. Stien zigzagger nedad den anden side, langs en stejl skråning mellem barske klippeformationer. Vi er nu ved foden af et klatreparadis: Monfalconibjergene.

Vores sti går rundt om dem med god udsigt over de omkringliggende tinder og stiger op igen mod passet Forcella Scodavacca (2.043 m.), en bred og lang gang gennem høje klippevægge og spidsede tinder. Fra passet fortsætter vores nedstigning mod den store åbning, Prà di Toro, som vi kan skimte mellem skovene foran os og hvor Rifugio Padova (1.287 m.) ligger, stadig gemt for vores åsyn.

Rifugio Padova er bestyret af familien De Lorenzo: Paolo, Barbara og deres lille dreng Fabio. Efter en nat i den simple og rustikke sæterhytte, nyder vi i dag den gode beværtning og Paolos dejlige køkken.

M/F/-
Dag 6. Fra Rifugio Padova til Rifugio Tita Barba (1.821 m.) - en lille historisk træhytte med stor charme

Vi tager afsked med Rifugio Padova i dag og vandrer i begyndelsen af dagen gennem flotte og vilde skovområder. Indimellem passer vi små og hyggelige træhytter og nogle dejlige bjergbække med friskt bjergvand. Vi kommer siden hen forbi der, hvor kilden springer ud fra bjerget, på et tæppe af blødt og grønt mos, et idyllisk sted hengemt i skovens dybe stille ro.

Fra kilden bliver opstigningen stejlere, og når vi kommer ud af vegetationen, følger vi en tør bæk opad, indtil den flader ud ved foden af flotte klipper og tinder, som omringer os. Her, i cirka 1.900 m., kan vi læsse rygsækkene af og gå det sidste stykke til passet Forcella Spe (2.049 m.) for at nyde den fantastiske udsigt, som stedet byder på. Vi kan skimte Monte Ferrarara (dag 2) og måske genkende flere af de områder, vi har vandret gennem de foregående dage.

Vi henter vores rygsække igen og vandrer den sidste lille time mod Rifugio Tita Barba. Dette er uden tvivl en af Dolomitternes hyggeligste og mest charmerende hytter. Bygget i træ af familiens forfader Giobatta, står den stadigvæk velbevaret og bemandet. Ikke langt væk fra hytten åbner der sig flotte udsigtspunkter og stemningsfulde sætere, hvor køerne græsser i højderne og Dolomitternes spidsede tinder danner kulissen. Også her byder køkkenet på enestående retter fra området, ost og god vin.

M/F/-
Dag 7. Den sidste vandring gennem storslåede panoramaer

Vores sidste vandredag starter med en vandring tilbage i retning af Forcella Spe. Denne gang er det et andet pas vi skal over, Forcella Pian dei Laris, omend lige så højt (2.049 m.). Herfra går stien lidt nedad og snart opad igen — på klipper og sten mod endnu et pas, Forcella per Vedorcia i 2.234 m. Denne del af opstigningen går over stejle klippeskråninger, men da vi går opad, er det lettere at gå over denne strækning uden de store problemer.

Fra passet åbner et nyt panorama sig og vores tur går nu ned mod en gammel og glemt sæterhytte, Casera Cavalèt (1.995 m.), som næsten ligger i ruiner. Herfra leder en flot og bred dal op mod dagens sidste pas, Forcella del Frate (2.209 m.). Vi har nu en lang, men flot og spændende nedstigning, til Val Cimoliana (Cimolianadalen). Hernede, ved Pian Fontana (900 m.), henter parkens 4-hjulstrækkere os og kører os mod den hyggelige landsby Claut, hvor vi bliver indlogeret på hotellet og tilbringer den sidste nat i Dolomitterne.

M/F/-
Dag 8. Hjemrejse

Vi siger farvel til bjergene og til byen Claut og flyver til Danmark fra Venedig.
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med —
Overnatning

Husk at pakke soveposen! Bjerghytterne kan variere meget i komfort og bekvemmeligheder, men god mad og hyggelig stemning finder man i dem alle. Vi overnatter i sovesale. Sidste nat overnattes der på hotel/lejlighed i den hyggelige landsby Claut.
Varighed

8 dage — heraf 6 vandredage, grad 3/4.
På denne tur vandrer vi 4-7 timer om dagen.
De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur.
Klima

Dagtemperaturer mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 5 grader. Da hele turen foregår i bjergene skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt. Solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time.
Adgang til el

Der er mulighed for at oplade batterier på dag 5. Adapter er ikke nødvendig. Derudover er det er ikke muligt at få opladet batterier til digitalkamera på denne tur. Medbring ekstra batterier i det omfang du finder det nødvendigt.
Mobiltelefon

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor vi gerne ser, at man undlader at sende SMS og ringe, når man er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Kort

Købes bedst lokalt.
Flytider

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse Danmark - Italien t/r, inkl. skatter og afgifter
Alle overnatninger
Måltider som angivet under dagsbeskrivelserne
Lokal transport
Dansktalende turleder
Bidrag til Rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge, herunder udgifter til drikkevarer
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK 100 - 150,- pr. måltid
Entré til museer og lignende
Evt. rejse og afbestillingsforsikring
Gå til toppen og Book rejse
Lars Johan Milje

Fantastisk fin flora, flotte turer. Fin progresjon i den fysiske utfordringen

Grethe Ekren

Mange fine ruter, og spennende opplevelser i løpet av en uke. De små hyttene som vi bodde i, var helt perfekt og ga følelsen av å virkelig være i ett med naturen.

Kristina Pedersen

Turen giver god mulighed for at blive udfordret. Da der er mange valgmuligheder på ruten, kan turen også gøres nemmere, hvis benene er trætte en dag. Skøn natur igennem bjerge, klipper, skove, sættere mm.

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig