Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Lignende ture

Pakkeliste: Italien
Toscana - Vinterferie, kokkerier, vin og vandring


Kontakt Topas

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden


Italien - Toscana - Vinterferie, kokkerier, vin og vandring

Ref. ITTM

Forestil dig smagen af Toscana – en ældgammel, besnærende og fasttømret madkultur, hvor egnens legendariske specialiteter og årstidens gode, friske råvarer tilsat masser af tid og kærlighed bliver til de mest velsmagende måltider indenfor italiensk kogekunst. Og nu med dig som kok.

Mens februar ligger som en dyne over Nordeuropa, vil dette nye vintereventyr i Toscana - med vidunderlig mad, fyldige vine, frisk luft og røde kinder på udvalgte vandreture i området samt hygge over gryderne i køkkenet med chefkok Pasquale Ceravolo fra restaurant Hotel Julsø, Mamma Gemma fra La Fontanella og vores karismatiske turleder Gianni Nancesi - kunne jage enhver vinter-melankoli på porten.

Pak dit forklæde, vandrestøvler og en varm trøje og forkæl dig selv med en gastronomisk oplevelse sammen med os i og omkring Toscanas uberørte og hyggelige landsby Roggio.

  • Kokkeskole i Toscana – verdens navle indenfor italiensk madkunst
  • Regionens nye og spændende kvalitetsvine, som giver fortidens ’chianti i bastflasker’ baghjul
  • Vandring til toppen af bjerget Monte Forato (1.233m)
  • Frokost ved pejsen i bjerghytten La Quiete
  • Vandring ved Italiens smukkeste kyst og de pastelfarvede fiskerlandsbyer i Cinque Terre
  • Vinsmagning i Vernazza hos Lise og Bartolomeo
  • Autentisk italiensk landsbystemning i vores hjemby Roggio
  • Vandring i det bølgende toskanske højland med vinstokke eller oliventræer så langt øjet rækker
  • Besøg og vinsmagning i den gamle etruskiske by Lucca
  • Oplev kernen i italiensk livsstil gennem veltilberedte måltider, god vin, hygge og samtale i timevis over middagsbordet
Printvenlig version

Appetizer — se zoom udgave på maps.google.dk Maps is a registered trademark of Google Inc. (TM)
Dag 1. Med fly til Milano – Transfer til Roggio

Vi flyver til Milano, hvorfra vi har omkring fire timers kørsel til den lille landsby Roggio beliggende i det nordvestlige hjørne af Italiens berømte region Toscana. Efter ankomst til Roggio indkvarteres vi på vores værelser, og hvis tiden tillader det, kan man kigge sig lidt omkring i landsbyen, inden vores toscanske ’madeventyr’ tager sin begyndelse med en forrygende middag forberedt af vores charmerende værtinde Madame Gemma.
-/-/-
Dag 2. Vandring i Puntato dalen – Sæter og kastanjeskov – Frokost i bjerghytten La Quiete – Landsbyen Isola Santa

Der skal samles appetit til alle ugens store gourmetoplevelser, så efter morgenmaden tager vi vandrestøvlerne på og sætter kursen mod Puntato dalen. Den uberørte Puntato dal ligger i hjertet af bjergkæden Alpi Apuane (en del af Appennini bjergene), og området er blandt andet kendt for sin forekomst af marmor. På vandreturen følger vi en mindre vej op til de nu nedlagte marmorbrud, og undervejs vil vi høre lidt om denne gamle, men stadig bredt anvendte og anerkendte stenart og om italiensk marmors historie her i bjergkæden. Vandreturen fortsætter op igennem smukke kastanjeskove og forbi små stenhytter, hvor man i tidernes morgen tørrede kastanjer til mel, hvilket dengang var befolkningens vigtigste energikilde om vinteren. Endelig når vi op til de nu forladte hytter på sæteren, der vidner om en tidligere stærk hyrdekultur i området. Ikke alle hytterne er dog forladte – den nyrestaurerede hytte ’La Quiete’ er et oplagt og ikke mindst hyggeligt sted at spise frokost efter denne formiddagsvandring gennem Puntatodalen og dalens historie. La Quietes vært, Mauro, har tændt op i pejsen, og til lyden af knitrende træ vil vi nyde en typisk og velsmagende ’bjergfrokost’ efterfulgt af en varm kop kaffe og hjemmebagt kage. Efter frokost fortsætter vi over sæteren og forbi en lille kirke fra det 17. århundrede til den charmerende men nu forladte landsby Col Di Favilla, der ligger ved foden af Pizzo delle Saette bjergets stejle kalkstensklipper. Dagens vandretur slutter i den hyggelige landsby Isola Santa, som ligger malerisk og spejler sig i det dybe grønne vand i bjergsøen af samme navn. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Roggio, hvor Gemma hele dagen har rumsteret i køkkenet og forberedt endnu en lækker toscansk middag til os.
M/F/-
Dag 3 & 4. I køkkenet med Pasquale og Gemma – Vandring Monte Forato

De næste to dage deles gruppen i to hold, som skiftes til enten at tilbringe en hel dag i køkkenet med Gemma og Pasquale eller tage på dagsvandring i det smukke bjerglandskab ved Monte Forato.

KOKKEHOLDET:
Den italienske kok Pasquale Ceravolo, som i Danmark fortryller gæsterne på restaurant Hotel Julsø ved Himmelbjerget med sine italiensk inspirerede retter, kommer fra en lille bjerglandsby i den syditalienske region Calabria. I denne uge skifter han arbejdsplads fra Hotel Julsø i Ry til Gemmas køkken i Roggio, hvor han i samarbejde med Gemma vil indvi dig i nogle af hemmelighederne bag italiensk madkunst. Så vi trækker i forklæderne fra morgenstunden og bruger hele dagen på at snitte, stege, smage, lytte og lære af den dansktalende Pasquale og engelsktalende Gemma. Generationsforskellen mellem Pasquale og Gemma vil uden tvivl skabe en underholdende og interessant stemning i køkkenet – krydret med masser af godt humør, enkelte italienske gloser og store armbevægelser på ægte sydlandsk manér. Om formiddagen tilbereder vi en lækker frokost til os selv, og om eftermiddagen lægger vi alle kræfter og talenter i at skabe det mest velsmagende aftensmåltid til os selv og vandreholdet, som vender storsultne hjem fra en dag i den friske bjergluft.

VANDREHOLDET:
Dagens vandrehold kan se frem til en rigtig smuk tur til toppen af det 1.233 meter høje bjerg Monte Forato. Vandreturen starter ved landsbyen Fornovolasco, hvorfra vi følger en lille sti langs et vandløb i bøgeskov op til passet Force di Petrosciana. Fra passet har vi en storslået udsigt mod Middelhavet og de omkringliggende bjerge, dale og små landsbyer. Vi spiser vores medbragte frokost, mens vi nyder udsigten. Efter frokosten er der mulighed for at fortsætte langs bjergkammen og bjergsiden til toppen Monte Forato. Området her er præget af et fænomen, der ofte opstår i kalkbjerge, hvor vand trænger ned i klipperne og danner særprægede former og grotter. Ved Monte Foratos top er der et imponerende eksempel på dette fænomen - en kæmpe stor klippe med et naturskabt "hul i midten". Efter at have nydt endnu en flot udsigt fra Monte Foratos top har vi nu en nedstigning på ca. to timer. Vi følger stien ned gennem skoven og forbi små ruiner, som igen vidner om en svunden tid, hvor flere mennesker levede i bjergene. Efter dagens "toptur" nyder vi en velfortjent drink i den hyggelige bjerglandsby Fornovolasco, inden vi kører tilbage til Roggio.
Note: Hvis man efter frokost ønsker at vælge en lettere tur end topturen, er dette muligt, da vi på denne dag er 2 turledere tilstede. Alternativet til toppen er at vandre ned ad bjerget til "Grotta del Vento" - Vindens hule. Alpi Apuane danner et af de største karst områder i Europa, og vi kan besøge en af disse imponerende grotter. Efter besøget ved grotten hentes vi af bussen og kører ned til Fornovolasco, hvor vi samler "topholdet" op og returnerer til Roggio.

Om aftenen samles begge hold til en hyggelig middag og velsmagende middag, tilberedt af kokkeholdet. Der kan udveksles historier fra dagen der gik, mens mad og vin nydes velfortjent.
M/F/A
Dag 5. Vandring ved Italiens smukkeste kyst Cinque Terre – Vinsmagning i Vernazza

Efter nogle dage med madlavning og bjergvandring vender vi blikket mod kysten og Italiens absolut smukkeste kyststrækning – Cinque Terre. Cinque Terre, som betyder noget i retningen af ’fem lande,’ er betegnelsen for fem gamle og farverige fiskerlandsbyer, der ligger klistret op af kystens stejle bjergskråninger. Landsbyerne - Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore – danner sammen med den dramatiske kyststrækning og de omkringliggende bjergsider nationalparken Cinque Terre, og figurerer ligeledes på UNESCOs liste over Verdens Kulturarv. Vi skal forholdsvis tidligt afsted da vi har en køretur på godt et par timer til kysten. Ved ankomsten starter vores vandretur i udkanten af Manarola og vores første destination er landsbyen Volastra, som ligger i godt 300 meters højde. Ruten tager os gennem gamle olivenlunde og ved ankomsten til Volastra åbner udsigterne op til det endeløse Middelhav. Fra Volastra fortsætter vi gennem vinmarksterrasserne til Corniglia, hvor vi spiser frokost. Efter frokost hopper vi på toget til Vernazza – af mange kåret som den kønneste af Cinque Terres fem landsbyer. I Vernazza bor Lise, som er gift med Bartolomeo, og parret dyrker vin på Vernazzas stejle terrasser. Deres vin er en af områdets bedste, hvilket du selv får lejlighed til at bedømme under vores besøg i deres lille, hyggelige vinkælder. Under besøget beretter Lise om sin kærlighed til stedet og om hvordan det har været at etablere sig her som kvindelig vinbonde. Hen på eftermiddagen tager vi toget fra Vernazza til La Spezia, hvor bussen venter på at køre os hjem til Roggio, Gemma og kødgryderne.
M/-/-
Dag 6. Den historiske by Lucca – Vinsmagning – Middag i bjergbyen Castelnuovo di Garfagnana

I dag tager vi til Lucca, som ligger ca. 1½ times kørsel fra Roggio. Lucca er en smuk, velbevaret oprindelig etruskisk by fra det 6. århundrede, og efter en kort introduktion til byen er der mulighed for at udforske de smalle gader, gamle kirker og hyggelige pladser på egen hånd. Før frokost mødes vi i Giulietta Vannis imponerende vinkælder, hvor vi skal smage på et par af Toscanas mere ukendte og nyere vine, som repræsenterer den nye vin-trend i regionen. Efter vinsmagningen er det blevet tid til frokost, som kan nydes på en af de mange gode restauranter i byen. Lucca er omgivet af en godt fire kilometer lang ringmur, og mens siestaen sænker sig over byen, kan man efterfølgende vælge at gå en tur på toppen af muren. Der er også mulighed for at leje en cykel på turistkontoret og cykle lidt rundt. Hvis man vil have en fantastisk udsigt udover byen og dens røde tage, er Guinigi-tårnet et besøg værd. Som et ekstra kuriosum gror der træer på toppen af tårnet. Aftensmaden nydes i dag på en hyggelig restaurant i bjergbyen Castelnuovo di Garfagnana (ca. 30 min fra Roggio), hvor vi skal smage på stedets lokale specialiteter. Vi er tilbage i Roggio sent om aftenen.
M/-/-
Dag 7. I køkkenet med Pasquale og Gemma – Vandring omkring Roggio

I dag deler vi igen gruppen op i to hold som skiftevis er i køkkenet eller på vandring. Vi er nu ved at være godt inde i toskansk madkunst og der er lagt op til den helt store ’Gran Finale’ i Gemmas italienske køkken. Mens halvdelen af gruppen er i køkkenet og forbereder frokost til alle, er den anden halvdel på vandretur i området omkring Roggio. Turen veksler mellem vandring i kastanjeskov og på bakketoppe med helt fantastiske udsigter over det bølgende toskanske højland – beplantet med vinstokke eller oliventræer så langt øjet rækker. Frokosten nydes samlet, og dernæst bytter grupperne. I køkkenet skal der nu kokkereres aftensmad til alle, mens formiddagsholdet nyder den friske luft og vandreturen i lokalområdet. Et italiensk måltid er altid en længevarende affære, og især på denne sidste aften i Toscana er der al mulig god grund til at sidde ekstra længe over middagen og nyde gruppens gastronomiske udfoldelser, god italiensk vin og ikke mindst hyggen og stemningen omkring bordet. Velbekomme.
M/F/A
Dag 8. Transfer fra Roggio til Milano – Med fly til Danmark

Dejligt mætte ovenpå en uge spækket med kulinariske oplevelser og indtryk forlader vi Roggio og Toscanas smukke landskaber. Vi bliver kørt i bus nordpå til lufthavnen i Milano, hvor flyet hjem til den nordiske vinter venter.
M/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -. Beregn mellem €12-20 for et aftensmåltid. Alle ingredienser i forbindelse med kokkeskolen er inkluderet i turens pris. Morgenmaden spiser vi i La Fontanella, og den består af kaffe, te, brød, ost, marmelade og mysli.
Overnatning – Roggio og La Fontanella

Roggio er en lille landsby fra 1500-tallet med smalle, stejle stræder, velbevarede, rustikke huse og ca. 200 indbyggere. Her har vi lejet os ind hos Andrea og hans mor Madame Gemma, hvor vi bor i tre hyggelige huse i smukt restaurerede værelser med eget bad og toilet. Enkeltværelser kan tilkøbes mod et tillæg angivet nederst på siden. I tilknytning til La Fontanella er der en lille bar, hvor de lokale kommer for at få et slag kort eller for at nyde et glas vin. Der er mulighed for trådløst internet på stedet. I byen er der foruden "La Fontanella" en købmand med et stort udvalg af toskanske specialiteter.
Klima

I februar er det stadig vinter i Toscana – men ikke i samme grad som vi kender det i Nordeuropa… På gode dage kan vejret være helt ’forårsagtige’ med sol og op til 12-13 graders varme, men generelt skal forventes temperaturer på 3-8 grader, og der kan komme nedbør i form af regn eller sne. Ikke mindst i bjergområderne kan der på denne tid af året ligge sne. Toscanas lys, som i mange århundreder har tiltrukket kunstnere på grund af sin helt specielle kvalitet og den måde, hvorpå det rammer landskaberne, kan opleves året rundt. Skulle det være køligt udenfor, er man til gengæld altid garanteret oprigtig varme og gæstfrihed, når man træder ind af døren i ethvert italiensk hjem.
Om Pasquale Ceravolo

Pasquale er født i 1969 og opvokset i det sydlige Italien; i et hjem med dyb tradition for det italienske køkken. Allerede som barn kunne Pasquale beundre Mammas udfoldelser i køkkenet. Her var der ingenting, der tog for lang tid, og her blev måltidet betragtet som meget betydningsfuldt - ikke blot for at stille sulten, men også for at samle den store familie omkring bordet. I Pasquales barndomshjem grundlagdes den interesse for gastronomi, der senere skulle blive hans store lidenskab. Siden hen hjalp han til i den private frugtplantage og fik således et stort kendskab til økologiske råvarer og tilberedningen af disse. Pasquale tog sin kokkeuddannelse i Italien og drog herefter til Norditalien og Frankrig med kokkekniven i bagagen. Han lærte således at beherske både det italienske og det franske køkken på højt niveau. Denne gastronomiske kombination medbragte han til Danmark, hvor flere restauranter har nydt godt af Pasquales begejstring for gastronomiens ædle kunst. Pasquale driver nu på 11. år Hotel Julsø ved Himmelbjergets fod lige midt i Søhøjlandet og her tryllebinder han gæsterne med kreative kombinationer af italiensk madlavningskunst.
Om turens ’kokkeskole’

På denne tur er der lagt op til at alle deltager i kokkeskolen – uanset om man er hel eller halvprofessionel kok eller ens kendskab til madlavning primært består i at åbne en konservesdåse. Formålet med kokkeskolen er at indvi alle på alle niveauer i kunsten bag og glæden ved at lave velsmagende mad baseret på årstidens gode italienske råvarer. Under madlavnings sessionerne deles gruppen i to ud fra devisen om, at jo mindre grupperne er, jo større er deltagelsen og udbyttet. Kokkeskolen er baseret på et højt niveau af deltagelse – d.v.s. at man fra start til slut deltager i forberedelsen af måltiderne frem for at ’kigge på’.
Om vin og vinsmagning

Ud over at være verdens største producent af vin er Italien også det mest komplekse og altomfavnende vinland. Her dyrkes vin i alle landets afkroge både på lokale druer (som f.eks. Nebbiolo og Sangiovese) og på internationalt kendte druer (Cabernet Sauvignon, Chardonnay o.s.v.) Toscana er en af landets større vinproducerende regioner – når man står på toppen af en bakke ses vinmarker så langt øjet rækker. Over halvdelen af Toscana klassificeres som bjergland, hvilket betyder, at hovedparten af regionens vinmarker ligger i højder mellem 100-600 meter over havets overflade. De fleste af Toscanas kvalitetsvine kommer fra vingårde (’fattorias’), hvis vinmarker ligger i denne højde.
På turen vil der være to vinsmagninger – den første i Vernazza på en mindre vingård, hvis hvidvine kun kan købes i Cinque Terres fineste restauranter. Den anden vinsmagning er i byen Lucca i en lidt større men meget imponerende vinkælder, hvor der er mulighed for at smage på nyere toskanske vine.
Til denne tur vil der på overnatningsstedet i La Fontanella blive udarbejdet et specielt vinkort og indkøbt vine, som akkompagnerer maden i Toscana og ikke mindst de gourmet måltider, vi fremtryller på kokkeskolen.
Om vandring på turen

Varmt tøj og solide vandrestøvler skal medbringes til vandreturene eftersom det stadig er vinter i Toscana i februar måned. Vandrestave er desuden et ’must’ da stierne i bjergene på denne tid af året ofte er glatte og/eller der kan ligge sne. Er vi heldige, er der så meget sne, at snesko på vandreturene kan være nødvendige. Det kræver ingen speciel teknik eller erfaring forud at vandre med snesko – det er ganske ligetil, dog er vandrestave igen nødvendige for at kunne holde balancen. Du skal ikke selv have et par snesko med hjemmefra – de udlånes på destinationen.
Adgang til el

Der er god adgang til strøm til opladning af batterier på denne tur. Husk multistik/adaptor.
Mobiltelefon

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor vi gerne ser, at man undlader at sende SMS og ringe, når man er i selskab med den øvrige del af gruppen.
WIFI

Der er mulighed for WIFI på hotellet på denne tur.
Litteratur

Rejsen rundt i Toscana — Politiken
Der står ikke så meget om området, vi vandrer i, men bogen giver et godt indblik i italienske forhold.
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse København - Milano t/r, inkl. skatter og afgifter
Alle overnatninger i Roggio
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Ingredienser i forbindelse med kokkeskolen
Lokal transport i forbindelse med vandreturene
Frokost i bjerghytten La Quiete
Vinsmagning Vernazza og Lucca
Transport med tog i Cinque Terre
Bus t/r til Lucca og Castelnuovo
Dansktalende turleder
Bidrag til Rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge og udgifter til drikkevarer
Måltider ikke inkluderet ifølge dagsbeskrivelserne (beregn mellem €12-20 for et måltid eksklusiv drikkevarer)
Entré til museer og lignende
Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
Evt. tillæg for enkeltværelse 1.500 DKK
 

Topas Travel l Bakkelyvej 2 l 8680 Ry l Denmark l CVR: 17630008 l Telefon (+45) 8689 3622

Topas er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening l Tilsluttet rejsegarantifonden, reg. nr. 899
Når du bestiller en Topasrejse kan du betale med disse kort

Webdesign & CMS by MCB

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig