Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Lignende ture

Borneo
Rundrejse i jungle og på floder
Sri Lanka
Rundrejse med let cykling og vandring fra højlandet til Det Indiske Ocean
Ecuador Rundrejse
Vandring & Cykling i Andesbjergene, Amazonas & Galápagos


Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

           

Madagaskar Adventure - Rundrejse

Ref. MGMD

Camp ved stranden

Udsigt over smukke risterresser

Velkommen til Maroantsetra

På Madagaskar går livet sin stille gang

Cool ladies

Vi møder mange smil og glade ansigter

Stort og småt i den lokale landhandel

Frisk fisk og markedsstemning

Sejltur på Antainambalana

Spændende flora og fauna

Landsbyliv og flere smil

Eventyret venter

Det lokale autoværksted

Cykling med tilskuere

Smukke strande

Lokal tømmerflåde, eventyrslystne rejsende

Flotte gekkoer er ikke et særsyn

Vanilje i verdensklasse

Junglevandring

og teamwork

Myggenet sikrer os om natten

Bomuld fragtes - og cykler må trækkes

En af mange broer der må krydses på cykelturen

Maonsetra - besøg på markedet

Piger der arbejder i vanilleplantagen

Smat i regnskoven

Skolebørnene elsker at synge

Udsigt på trekket

Kokken gør klar til servering

Frokost på trekket

Bananpalmer på øen Nosy Mangabe

Flottere strande findes ikke!

Kokken arbejder

Thank God for mister Paul!

Cyklerne tilpasses

Vi følges hjem fra skole

Smuk kameleon

Traditionelle huse

Antananarivo

Elever på en skole

Bambus Lemur

Pludselig en chance for at undgå våde støvler..

med dertilhørende publikum..

Udsigt mod Sahasoa

vandet vandresti

Se gæsternes egne fotos for denne tur

Er du på udkig efter et eventyr lidt ud over det sædvanlige, så er denne tur på verdens fjerde største ø, Madagaskar, et rigtig godt bud. Madagaskar har i mere end 160 millioner år været afskåret fra det afrikanske fastland, og både dyr og planter har siden udviklet sig uafhængigt af resten af Afrika. Det har resulteret i et så stort antal endemiske, unikke og forhistoriske planter og dyr, at øen ofte refereres til som ‘verdens ottende kontinent.’

Vores tre ugers eventyr udspiller sig langt fra alfarvej i Madagaskars øst, og vi mødes derfor overalt af en forbavset, nysgerrig men altid smilende lokalbefolkning. Madagaskars befolkning er lige så unik som floraen og faunaen og er af bl.a. indonesisk (fra Borneo), arabisk, fransk og afrikansk oprindelse.

Her skal vi cykle og vandre i dagevis - langs det Indiske Oceans kyst, gennem uberørte landsbyer og små fiskelejre, blandt frodige agerbrug med vanilje, nelliker og kaffe, gennem tæt regnskov og ind i nationalparker, hvor dværgkamæleoner, tomatfrøer, bittesmå børstesvin, bladhalegekkoer og Madagaskars ubestridte ‘landmærke’ - lemuren - holder til.

Madagaskar er så anderledes end alt andet, at det kan være svært at vide, hvad man skal forvente. Men sikkert er det, at rejsen til Madagaskar vil føles som at rejse i en tidslomme i et isoleret naturparadis med en fuldstændig særegen naturrigdom og mangfoldighed, du ikke finder andre steder.


  • Madagaskars charmerende hovedstad Tana med sine farverige markeder, antikke bygninger og et hektisk liv
  • Udsigt til det Indiske Ocean og den store nationalpark Mananara-Nord på flyturen til Maroantsetra
  • Halv abe, halvt egern — der findes mere end 50 arter af den charmerende, hjemmehørende lemur på Madagaskar
  • Med båd til reservatet Nosy Mangabe, som ligger i bugten ved Maroantsetra.
  • Fire dages cykeltur langs det Indiske Ocean fra Maroantsetra til Mananara.
  • Gennem isolerede landsbyer hvor vi mødes af nysgerrige blikke fra en imødekommende lokalbefolkning.
  • Afslapning, landsbyvandring og bademuligheder i Mananara ved det Indiske Oceans kyst
  • Verdens største biologiske mangfoldighed af kamæleoner (40 arter)
  • Tre dages trekking fra Mananara til Soanierana-Ivongo
  • Afslapning på stranden ved Marahaville hvor solnedgangen over det Indiske Ocean nydes
  • Besøg i Périnet nationalpark og Mantadia regnskoven — hjemsted for den største lemurart, Indrien

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Med fly fra Danmark til Madagaskar — Ankomst i Tana

Vi flyver fra Danmark via Paris til Madagaskars hovedstad Antananarivo - bedre kendt som Tana - og køres efter ankomsten til vores hotel i byens centrum. Tana ligger midt inde på øen knap 150 kilometer fra østkysten og har et befolkningstal på 1,4 millioner.

Vores hotel ligger i byens mere rolige kvarter omkring Lac Anosy — en stor sø omgivet af smukke blå-blomstrede jacaranda træer og hvor hejrer ofte kommer på. Det er ligeledes i dette område, at du finder byens kulørte blomstermarked samt et væld af gode restauranter og små boder med delikate malagasi-specialiteter, som bare må prøves.
-/-/-
Dag 2. Madagaskars hovedstad Tana — Byrundtur, markeder og paladser

Efter morgenmaden skal vi ud at se os omkring i Madagaskars hovedstad. Byens lyse stenhuse samt dens beliggenhed på toppen og skråningerne af en lang, smal bakkekam gør, at Tana ved første øjekast kunne minde om en europæisk middelalderby. Men så hører sammenligningen også op, for som i andre afrikanske storbyer er Tanas gader et livligt og farverigt mylder af mennesker og køretøjer, samt en overflod af tætpakkede boder som sælger alt lige fra mobiltelefoner, lædervarer, frugt og broderede lagner til nyslagtede høns.

Der bliver rigelig tid til at gå på oplevelse på egen hånd i mylderet, men inden da vil vi besøge nogle af byens historiske seværdigheder. Vi lægger ud med et besøg i kongepaladset Rova af Antananarivo — et fantastisk bygningskompleks der fungerede som hjem for regenterne af Imeria kongedømmet i det 17. og 18. århundrede samt herskerne af Madagaskar kongedømmet i det 19. århundrede. Derefter går turen videre med bus til Dronningernes sommerpalads ved Ambohimanga, og endelig kigger vi ind i Andafiavaratra museet, hvor kulturgenstande fra dronningens palads er udstillet.
M/-/-
Dag 3. Med fly til Maroantsetra — Overnatning i Coconut Beach Bungalows

I dag lægger vi storbyens pulserende liv bag os og kører efter morgenmaden til lufthavnen og går ombord på flyet til Maroantsetra. Foran os har vi en 450 kilometer lang flyvetur til Maroantsetra, som ligger i bugten Baie d’Antongil ved Masoala halvøen på Madagaskars østkyst.

Maroantsetra er et afsidesliggende, uspoleret sted fyldt med stilfærdig charme og omgivet et smukt flodlandskab. Byens liv er centreret omkring produktionen af krydderier og aromatiske planter - ikke mindst vanilje som har givet kysten i området tilnavnet ‘ vaniljekysten.’ Engang stod Madagaskar for 90% af vaniljeproduktionen i verden — i dag leverer øen omkring 25% af verdens forbrug af denne velsmagende bønne.

Vi tilbringer eftermiddagen med at nyde stemningen i byen, og som altid er et besøg på det lokale marked en interessant og farvestrålende oplevelse. Inden dagen er omme, er vi måske også heldige at have fået et glimt af den endemiske røde Madagaskar tomatfrø! Vi spiser til aften på en restaurant i byen inden vi går til køjs i de rustikke og hyggelige bungalows på Coconut Beach.
M/-/-
Dag 4. Sejltur på Antainambalana floden — Besøg i landsby

Efter morgenmaden tager vi på oplevelse i Maroantsetra området, og starter dagen med en bådtur op langs floden Antainambalana. På floden er der altid noget at kigge på — der er en livlig trafik af stammebåde, og fragtbådene langs kysten lægger også turen forbi for at blive lastet.

Vegetationen langs flodens sider er tæt, men kigger du godt efter er du måske heldig at se én eller flere af de mange firben, gekkoer eller kamæleoner, som lever ved floden. Til gengæld er fuglelivet på floden rigt, og inkluderer blandt andet den blå-næbbede hjelmvanga og den knaldrøde Madagaskar væver. Langs floden ligger mange små landsbyer, og lidt før frokost lægger vi til ved én af dem, hvor vi bydes velkommen af alle indbyggerne — ikke mindst af børnene, som er meget nysgerrige og interesserede i vores besøg.

Efter lidt tid i landsbyen fortsætter vi til fods, indtil vi støder på vores kok, der har anrettet frokost i de smukke omgivelser. Hen på eftermiddagen sejler vi retur til Maroantsetra, hvor vi måske lægger turen omkring markedet for at nyde en kold forfriskning ovenpå dagens oplevelser. Vi spiser til aften på en restaurant i byen og overnatter igen på tropiske Coconut Beach.
M/F/-
Dag 5. Lemurer i dyrereservatet Nosy Mangabe - Overnatning på tropeøen

Få kilometer ud for Maroantsetra ligger Nosy Mangabe - en lang, smal ø med et areal på lidt over fem kvadratkilometer. Nosy Mangabe, som er en del af nationalparken Masoala, er en tropisk dyrepark og reservat for den truede ‘aye-aye’ lemur. Der er ingen permanente bosættelser på øen, men en hyggelig campingplads med toiletter og køkkenfaciliteter, der bruges af biologer, forskere og ‘økoturister’ som os.

Nosy Mangabe er kun er tilgængelig via små både, så tidligt om morgenen (hvor det Indiske Ocean er mest roligt…) sejler vi med motorbåd den korte tur til øen, hvor vi vil vandre i smuk regnskov, kigge efter dyr og overnatte i idylliske omgivelser. Efter ankomst til øen sætter vi vores teltlejr op og tager derefter ud på en cirka fem timers vandretur, som rent bogstaveligt dækker hele øen! Her er masser af ufarligt dyrevildt lige fra fugle, slanger, kamæleoner og gekkoer til lemurer — også kendt som halvaber.

På Nosy Mangabe findes fem forskellige lemurarter, blandt andet den særprægede fingerabe aye-aye, som ligner en stor huskat med væsel ansigt, flagermus ører, gennemborende grønne øjne og sorte hænder, hvoraf den midterste finger er lang, benet og ligner en tør kvist. Aye-aye bruger denne finger til at banke på træer i sin søgen efter insekter under barken, hvilket har givet den tilnavnet ‘Madagaskars spætte’. Flertallet af lemurer er nattedyr og mest aktive i morgen, aften og nattetimerne, men eftersom vi tilbringer 24 timer på øen, er chancerne for at se disse sjove og charmerende halvaber ganske gode.

Efter endt vandretur er der sen frokost, og resten af eftermiddagen er fri til at bade og hygge sig i camp. Til aftensmaden fremtryller vores egen kok et lækkert måltid, og efter vi har spist sætter vi ud på en knap to timers lemur ‘jagt’ til fods i regnskovens tusmørke. Efter en oplevelsesrig dag og aften kalder soveposen, og vi falder i søvn til tropenattens lyde og mystik.
M/F/A
Dag 6. Fra Nosy Mangabe til Maroantsetra — Forberedelse til cykeltur

Efter morgenmaden pakker vi vores lejr sammen og sejler retur til Maroantsetra. Det meste af dagen bruges på at gøre klar til de næste dages tur på cykel — vi skal pakke, have udleveret og justeret cyklerne og måske købe lidt ind. Der bliver sikkert også tid til at gå eller cykle lidt rundt i Maroantsetra og nyde stemningen i landsbyen, inden vi i morgen forlader de allerede velkendte omgivelser. Vi overnatter igen i bungalows på Coconut Beach.
M/-/-
Dag 7-9. Fra Maroantsetra til Mananara - På cykel langs Madagaskars uberørte og eksotiske østkyst

I dag starter vi ud på cykelturen mellem Maroantsetra og Mananara, som går fra nord til syd langs bugten Antogila. Det er en tur på godt 100 kilometer, hvilket måske ikke lyder af så meget, når vi har næsten fire dage til turen. Men som bekendt er vi i Madagaskar, hvor der er langt til flade og velholdte skandinaviske cykelstier og top-tunede flere-gears cykler!

Er du til gengæld kommet for at få et eventyr af de helt store, så er du på rette sted. Ruten vi skal cykle på bruges flittigt af de lokale, som også selv cykler eller går turen, hvorimod biltrafikken er yderst begrænset, hvilket man forstår efter ganske kort tid i sadlen. Vejen går over stok og sten, gennem sand (eller mudder hvis det regner) og op og ned af stejle bakker, hvor du til tider må stå af og trække.

Undervejs skal vi krydse en del floder, enten via lokale færger/pramme (de såkaldte ’bacs’) eller over broer, som kan synes mere eller mindre stabile. På grund af varmen og den stærke sol starter vi tidligt om morgenen, og holder ofte en lang frokostpause i skyggen eller ved kysten, inden vi om eftermiddagen fortsætter turen til overnatningsstedet.

’Strabadserne’ i sadlen belønnes til gengæld så rigeligt med de fantastiske omgivelser, vi befinder os i. Bølgerne fra det Indiske Ocean slår mod den smukke og varierede kyststrækning. Omkring floderne - livsnerven i de lokale samfund - er der livlig aktivitet af børn som bader, kvinder der vasker og mænd som fisker.

Små, uberørte landsbyer ligger gemt i frodige skovomgivelser, og overalt mødes vi af Madagaskars altid storsmilende og nysgerrige børn. ‘Sali varzha’ bliver højst sandsynlig den mest hørte sætning på turen — det er børnenes måde at sige ’hej’ på til en hvid mand eller kvinde. Når du svarer, løber de generte og fnisende bort. Det sker yderst sjældent at udlændinge passerer forbi på denne rute, så vores tilstedeværelse er på niveau med at ’tivoli er kommet til byen’. Al aktivitet stopper, når vi dukker op, og vi bliver taget hjerteligt imod med smil, hilsener og ikke mindst dyb forundring over, hvad i alverden vi dog laver her i deres landsby. Og røret omkring ’tivoli’ tager for alvor fat, når vi efter dagens cykeltur sætter vores teltlejr op ved landsbyernes skoler.

På turen transporteres vores bagage fra sted til sted på en følgebil, og vi har kok med, som sørger for frokost og aftensmad undervejs. Dog vil vi enkelte gange også spise på små, lokale restauranter kendt som ’hotely’. Første cykeldag er den længste, hvor vi tilbagelægger omkring 40 kilometer, de næste to dage cykles omkring 30 kilometer hver dag, og sidste distance (dag 10) er på omkring syv kilometer, inden vi efter et fantastisk cykeleventyr er nået til vejs ende i Mananara.
M/F/A
Dag 10. Ankomst til Mananara

I dag er sidste dag på cykel, og vi ankommer efter et par timer til landsbyen Mananara, der ligger smukt ud til det Indiske Ocean ved Antogila bugtens syd. Halvdelen af byens befolkning er landmænd, og områdets vigtigste afgrøder er nelliker, vanilje og kaffe.

En lille del af befolkningen erhverver sig ligeledes ved fiskeri langs kysten og op i floden. I Mananara indkvarteres vi i 3-4 personers bungalows på hotel Aye-aye, hvor et bad efterfulgt af en kold forfriskning nok vil gøre godt ovenpå de sidste dage på cykel langs kysten.
M/-/-
Dag 11. Dag i Mananara — Forberedelse til trek — Afslapning ved det Indiske Ocean

Dagen i dag er sat af til forberedelse af de kommende dages trek samt til gå på opdagelse i Mananara. Der er blandt andet mulighed for at besøge det lokale bådværft og få et indblik i, hvordan man på Madagaskar holder de gamle bådbygningstraditioner i hævd.

Ellers anbefales det at slentre lidt rundt og nyde atmosfæren i byen, hvor det altid brogede og hektiske afrikanske gadeliv lige får en tand mere i Mananara ved tilstedeværelsen af nyrige ‘vaniljebaroner’, der i blankpolerede firehjulstrækker bumper rundt på de hullede veje side om side med rustne, overlæssede cykler.

Uanset hvor i byen vi færdes, er det dog tydeligt, at vi stadig er ude hvor der sjældent kommer udlændinge, så også her mødes vi med smil og oprigtig nysgerrighed. De mest modige vil uden at være anmassende også gerne snakke, så de kan øve deres færdigheder i engelsk.

Frokosten kan nydes i en af byens restauranter, og eftermiddagen står på ren afslapning ved det Indiske Ocean, hvor vi fra spidsen af en lille tange vil nyde vandet, udsigten og varmen. Sidst på eftermiddagen får vi selskab af hotellets personale, og sammen med dem tilbereder vi aftensmaden over bål i det fri.
M/-/A
Dag 12. Start på trek — Mananara-Nord nationalpark — Landsbyen Marotoko

Efter et par afslappende dage i Mananara fortsætter vores eventyr - denne gang til fods, hvor vi i løbet af de næste fire dage vil vandre fra Mananara til byen Soanierana-Ivongo i syd.

Vi pakker let, kun til en enkelt overnatning da vores bagage køres udenom regnskoven. Trekket følger primært kysten, men kommer også ind i landet gennem landbrugsområder, regnskov og nationalparken Mananara- Nord. Vi er dog ikke helt klar til at sige farvel til cyklerne — de første fire kilometer af trekket tilbagelægger vi nemlig på cykel, indtil vi er ude af byen. Herude mødes vi med vores portere, som vil bære vores bagage og forsyninger for os under trekket.

Dagens vandring tager os fra kysten ind i regnskoven og til nationalparken Mananara-Nord - en smuk tur hvor vi undervejs passerer grønne rismarker, områder med de hårdføre Zebu kvæg samt små agerbrug med vanilje og nelliker.

I Mananara-Nord findes 13 lemurarter — heriblandt aye-aye og Indri Indri, som er den største lemur og vejer op til seks kilo. Derudover er der i nationalparken regristreret over 70 fuglearter og 1200 plantearter heriblandt knap 50 forskellige palmer.

Midt på dagen holdes picnic frokost, og hen på eftermiddagen ankommer vi til den lille landsby Marotoko, hvor vi sætter vores lejr op ved landsbyens skole. Her spiser vi til aften og hygger os med landsbyens indbyggere, inden vi kryber til køjs i teltene.
M/F/A
Dag 13. Trek gennem regnskov til kysten — Tropiske Sahasoa fiskeleje

Vi starter tidligt i dag med morgenmad, og snart er vi på vej gennem områdets frodige og tætte regnskov, som er en del af nationalparken Ivontaka Sud. Vi har kurs mod syd, og ude af regnskoven har vi igen kysten og det ofte stormomsuste Indiske Ocean foran os.

Trekket fortsætter helt ned til kysten, hvor vi slår lejr i det idylliske og ægte tropeparadis Sahasoa. Her spiser vi en lidt sen frokost og eftermiddagen er fri til at slappe af og nyde livet i de smukke omgivelser. Aftensmaden spises i camp, mens solen går ned over øen.
M/F/A
Dag 14. Trek fra Sahasoa til Tanabo - Indiske Ocean — Med 4x4 til Manompana

Vi fortsætter vores trek mod syd, og følger - sammen med de lokale og vores personale — vejen som går langs kysten til Atanambe. Her er smuk udsigt til bjergene på den ene side og kysten på den anden.

Mange små hyggelige fiskelejre ligger spredt langs hele ruten, og måske er der undervejs mulighed for en svalende dukkert i det Indiske Ocean — hvis brændingen ellers tillader det netop i dag.

Omkring frokost ankommer vi til landsbyen Antanambe, hvor vi spiser frokost og siger farvel til vores portere. Og så kan vi slappe lidt af i benene, mens vi bliver kørt i firehjulstrækkere til landsbyen Manopana for at overnatte. Manopana ligger godt gemt inde i Tintigue bugten og er endnu et tropisk paradis, hvor vi kan prise os lykkelige over at få lov til at rejse vores telte. Ranke kokospalmer står hele vejen langs den kilometerlange hvide sandstrand, hvorfra der er udsigt til den lange, smalle ø Sainte Marie beliggende knap ti kilometer ude i bugten omgivet af turkist hav.

I Manopana er næsten alle landsbyens indbyggere landbrugere og dyrker ris, nelliker og en lille smule kaffe. Solnedgang og aftensmad går hånd i hånd, inden vi kan falde i søvn til lyden af bruset fra bølgerne og den stille blafren fra kokospalmernes blade.
M/F/
Dag 15. Trek Manopana til Soanierana-Ivongo — overnatning i Marahaville

I dag er sidste dag på trek. Vi pakker teltlejren sammen, læsser bilerne og begiver os ud på det sidste korte stræk af trekket. Sidst på formiddagen mødes vi gen med vores personale, der vil bringe os i firehjulstrækkerne til Soanierana-Ivongo. Sammen krydser vi endnu en flod via en af kystens utallige flodpramme, og så er vi efter tre dage i tilbage i civilisationen. Soanierana-Ivongo er en lidt større landsby med en travl flodhavn.

Som de fleste steder langs kysten er vanilje, nelliker, ris og kaffe de mest almindelige afgrøder, men byen er også kendt for sin produktion af den kønne, delikate og nærmest parfumerede tropefrugt litchi. Efter en god frokost i Soanierana-Ivongo bliver vi afhentet i bus og kørt til vores hyggelige hotel Manda Beach ved stranden i Marahaville. Her venter et varmt bad, og vi kan pakke ud og slappe af de næste par dage ovenpå trekket.
M/-/-
Dag 16-17. Marahaville - Snorkling, let vandring, badning og afslapning

I Marahaville kan du være lige så aktiv eller afslappet, som du har lyst til, eftersom dette er det perfekte sted både for dig, som nyder at slentre rundt på stranden eller læse en god bog i skyggen, og for dig som helst skal være i sving det meste af dagen. Typisk vælger de fleste en kombination af begge. Så tæt ved kysten er svømning, bådture og ikke mindst snorkling oplagte aktiviteter, for under vand er Madagaskars dyreliv lige så eksotisk og interessant, som det er på land!

Af de mere særegne aktiviteter er der også mulighed for at besøge et fort bygget af æggeskaller… Vi mødes typisk sidst på dagen til en afrikansk ‘sun-downer’ (drink ved solnedgang) og for at spise aftensmad sammen.
M/-/-
Dag 18. Tamatave - Madagaskars højland — Overnatning Antasibe

I dag forlader vi kysten og det Indiske Ocean og kører mod Madagaskars højland og nationalparken Perinet. Undervejs stopper vi i Tamatave, østkystens største havn, der kom på verdenskortet i 1811 efter et søslag ud for havnebyen mellem englænderne og franskmændene under Napoleonskrigen.

Vi spiser frokost på en restaurant i Tamatave, og fortsætter derefter køreturen mod Antasibe, hvor vi skal overnatte. Vi er nu inde i Madagaskars højland, hvor mennesket gennem tiderne har haft stor indflydelse på landskabet. Store områder af tidligere regnskov er nu opdyrket land eller blot fældet til brænde. Men ved ankomsten til Antasibe er vi tilbage ved regnskoven, og indkvarteres i hyggelige bungalows lige udenfor nationalparken Perinet, som vi skal udforske i morgen.
M/-/-
Dag 19. Perinet Nationalpark - Lemurer, fugle, krybdyr og padder

Perinet nationalpark (lokalt kendt som Analamazaotra) er Madagaskars mest tilgængelige regnskovs park, og består af to beskyttede områder — reservatet Indri d’Analamazaotra og nationalparken Mantadia. Begge områder har et rigt liv af fugle, frøer og krybdyr, men det er lemuren som er ‘konge’ i området og årsagen til Perinets berømmelse.

I Indri d’Analamazaotra er vi så godt som garanteret synet af den største lemur på Madagaskar, Indri Indri, som ligner en krydsning mellem et menneske og en panda, og hvis karakteristiske skrig lyder som sangen fra en hval. Både Indri Indri og parkens andre lemurer er mest aktive om morgenen, så vi tager tidligt ind i nationalparken for at opleve dens uforglemmelige kald.

Om eftermiddagen tager vi til Mantadia, som er mindre besøgt og hvis stier er mere ufremkommelige, så vi får her et godt indtryk af, hvad det vil sige, at en regnskov er tæt! Forhåbentlig ser vi flere lemurer i Mantadia, hvor blandt andet den smukke diadem sifaka med sin lange, silkeagtige gyldne, grå, sorte og hvide pels holder til. Vi spiser til aften på en restaurant i byen og overnatter igen i nat i Antasibes hyggelige bungalows.
M/-/-
Dag 20. Retur til Tana — Besøg i krybdyrsreservat — Med fly til Danmark

Efter morgenmaden har vi et par timer i området omkring Antasibes inden vi stiger på bussen, som skal tage os de knap 150 kilometer mod vest til hovedstaden Tana, hvor vi for næsten tre uger siden begyndte vores eventyr på Madagascar. Køreturen tager omkring fire timer, og vi stopper for frokost tæt på et krybdyrs reservat, som er et besøg værd, hvis tiden tillader det.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Tana, hvor der er mulighed for at gøre de sidste indkøb og spise til aften, inden turen går til lufthavnen, hvor natflyet til Danmark via Paris venter.
M/-/-
Dag 21. Ankomst til Danmark

Vi ankommer til Danmark.
-/-/-
Specifikke bemærkninger om turen

Der kan forekomme ændringer i programmet, da vi er i områder, som kun er meget lidt besøgt af turister og infrastrukturen er dårlig. Transporttiderne er i høj grad cirkatider og en "afslappet" holdning til dette er derfor påkrævet.

Den tredages cykeltur foregår i en meget afsides del af Madagaskar, hvilket er med til at gøre turen og oplevelsen unik. Vi er langt fra civilisationen, og det betyder blandt andet, at vejforholdene er af meget varieret kvalitet. Der skal krydses en del broer ligeledes af forskellig standard, og her vil turlederen samt de lokale guider være behjælpelige med at få cyklerne over. Endelig vil der være passager på turen, der med fordel kan forceres ved at trække cyklen. Cyklerne er ikke af europæisk standard, men vi har en cykelmekaniker med på turen, som står til rådighed ved eventuelle problemer. Under cykelturen har vi følgeskab af en jeep, som transporterer vores mad, bagage og telte, og det kan til tider være muligt at få et lift med jeepen, hvis man trænger til et hvil.
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -
Overnatning

På turen overnatter vi på små hoteller, i bungalows samt i tomands telte. De fleste steder indkvarteres vi to personer per værelse/bungalow/telt, dog hænder det, at vi indkvarteres på tremandsværelser i bungalows i de landsbyer, hvor værelseskapaciteten er begrænset. Der overnattes otte nætter i telt på turen.
Varighed

21 dage — heraf 4 vandredage, grad 3. På denne tur vandrer vi 4-8 timer om dagen. De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur. Derudover indeholder turen en 3½-dags cykeltur, hvor cykeltiden er ca. 6-7 timer pr. dag.

Vandre og cykelturen kræver en normal god grundkondition. Der kan dog forekomme lange og varme dage.
Klima

Oktober er en af de bedste måneder for vandring på Madagaskar. Det er starten på tørtiden, men enkelte regnbyger kan dog forekomme hele året. Dagtemperaturen ligger på ca. 25 - 30°C, afhængig af i hvilken højde vi befinder os. Nattemperaturen er lavest i Tana med ned til ca. 5 °C. De øvrige nætter ned til ca. 10 - 12 grader.
Visum

Visum fås ved ankomsten til Tana lufthavn.
Vaccinationer

Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Du kan også finde relevant information på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk
Valuta

Medbring Euro i kontanter til hele turen.
Adgang til el

Der er kun sparsom adgang til at få opladet batterier på denne tur. Medbring derfor rigeligt med batterier. Husk at medbringe et multistik, da udformningen af de lokale stikkontakter kan variere fra den danske standard.
Mobiltelefon

Der er rimelig mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi dog ikke at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Kort og Litteratur

Lonely Planet: Madagascar
The Bradt Travel Guide:Madagascar

Kort over Madagaskar kan købes i hovedstaden Tana.
Flytider

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse København t/r-Paris-Antananarivo, inkl. skatter og afgifter
Flyrejse Antananarivo — Maroantsetra
Alle overnatninger
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Adgangsgebyr til vandreturen samt nationalparker
Guider, kokke og bærere på vandre og cykelturen
Lokal transport
Sejltur til Nosy Mangabe
Dansktalende turleder
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge, herunder udgifter til drikkevarer
Drikkepenge til portere og lokal guide, ca. DKK 250,-
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK 40,- pr. måltid
Visum til Madagaskar, ca. DKK 150,- (søges ved indrejse)
Evt. afbestillingsforsikring
Entré til museer o.lign.
Evt. afbestillingsforsikring
Evt. flytilslutning til/fra København
Gå til toppen og Book rejse
Hanne & Ole Philbert


Det er helt umuligt at beskrive denne rejse så det giver den fulde mening for andre - det skal opleves på egen krop! Det bliver svært at finde et andet rejsemål, som kan leve op til alt det vi har oplevet på denne rejse.  

Tove Skands Andersen

Meget udfordrende tur. Skønt møde med det uturistede Madagaskar. Stor variation i såvel naturtyper som de fysiske udfoldelser. Fin kontakt med lokalbefolkningen

Jan Brink Frederiksen

Jeg svarer ja til at turen svarede til mine forventninger. Faktisk var den OVER mine forventninger.

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig