Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Papua - Ekspedition med stammefolk, Baliemdalen og Kuruwai regnskov

Ref. IDKU

Det eneste og temmelig sikkert første kort over Manopteropo i Korowai regnskov

Velkomstskomitéen ved vores hotel

De hyggelige bungalows i Baliemdalen ligger smukt midt i uberørt natur

Eksotiske frugter som f.eks. den røde pandanae er vigtig i det korowaianske køkken

Dani var et af Papuas mest berygtede stammefolk

Stenalderredskaber som stenøkse, bue og pil anvendes stadig

En sagopalme kan indeholde op til 400 kilo stivelseholdigt marv

Korowai bor i træhuse 5 til 40 meter over jordoverflade for at beskytte sig

Så er grisen sat i ’ovnen’ til den store grisefestival

Det er ikke for sjov vi skriver, at gummistøvler SKAL medbringes;-)

Piercing har været brugt i flere hundrede generationer i Papua før det blev mode i den vestlige verden!

På trek fra Mabul til Manopteropo gennem smuk regnskov

Vores værtsfamilie i Manopteropo ser frem til at få besøg....

Lokalt marked i Papua

Korowai er jægere og samlere, og kvinderne går sjældent nogle steder uden at medbringe deres net

Den flere hundrede år gamle Kurulu mumie paraderes ofte rundt i landsbyen

Arnestedet brænder lystigt indenfor i TRÆhuset…

Man mener, at Papua har været beboet de sidste 30-40.000...

På turen overnatter vi blandt andet i rustikke, komfortable og hyggelige bungalows

Vi ankommer sammen med vores bærere til træhusene i Manopteropo

At rejse i den indonesiske provins Papua på verdens næststørste ø New Guinea er som at tage på eventyr ind i menneskehedens fortid. Her møder vi mænd med penisfutteraler og stødtænder fra vildsvin i næsen; kvinder i ultrakorte stråskørter sælges for 4-5 grise per kvinde; tidligere hovedjægere og kannibaler bor i regnskovens trækroner op til 30 meter over jorden og stenøkser, bue og pil er redskaber i hverdagen - ikke museumsgenstande. Der findes i Papua mere end to hundrede forskellige stammefolk, hvoraf mange indtil for få år siden var ukendte for omverdenen, og som stadig lever et liv i pagt med naturen samt håndhæver til fulde deres ældgamle kulturer.

På dette 21 dages kulturelle og eksotiske eventyr tager vi på besøg hos stammefolkene Dani i Papuas højland og Kuruwai dybt inde i regnskovsjunglen. På tæt hold får du lov at opleve stammefolkenes levevis og dagligdag — så milevidt fra din. Samværet med Dani krydres blandt andet med vandreture i den smukke Baliemdal og en farverig grisefestival, og rejsen til Kuruwai foregår med motoriseret træbåd langs Brazza floden samt til fods gennem tæt jungle.

Som ekstra bonus vil vi på vej til og fra Papua Ny Guinea mellemlande på Bali og tilbringe nogle afslappende eller aktive dage på denne lille, hyggelige og frodige vulkanø.

Vi forventer, at du som deltager på turen møder op med stor fleksibilitet, åbenhed og ægte eventyrlyst, da en tur af denne art byder på primitive forhold, udfordrende infrastruktur, mudrede stier, regn og eventuelle uforudsete ændringer i programmet. Til gengæld belønnes du med en rejse til et af klodens vildeste hjørner, hvor eventyr står skrevet med stort fra turens start til slut, og hvor du er garanteret oplevelser forbeholdt de få.

  • Vandring i den billedskønne Baliemdal — anset af mange som det jordiske paradis ’Shangri-La’
  • Flotte udsigter på indenrigsflyvningerne over øen
  • Lær hemmeligheden bag saltudvinding og besøg en forkullet mumiehøvding
  • Overnatning i rustikke, hyggelige bungalows midt i Baliemdalen
  • Til farverig grisefestival hos Dani stammefolket
  • Sejlads i træbåd gennem regnskovsjungle til Mabul
  • Overnatning i telt i junglen til lyden af tropenattens mystik
  • Vandring gennem regnskovsjungle til Kuruwai bosættelsen Manopteropo
  • Tre dages ophold langt fra alfarvej hos Kuruwai i Manopteropo
  • Tropiske Bali med grønne rismarker, fascinerende Hindu templer og kridhvide strande

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Fly fra Danmark til Bali

Afrejse fra Danmark mod Denpasar, Bali.

-/-/-
Dag 2. Ankomst Bali

Vi lander i Denpasar på Bali om eftermiddagen og køres til vores hotel, som ligger i en fredelig oase midt i byen Kuta tæt på vandet. Resten af dagen kan bruges på at slappe af ovenpå flyrejsen, måske tage sig en dukkert i havet eller gå på opdagelse i de travle gader.

-/-/-
Dag 3. På egen hånd på Bali

For at få sjælen med ovenpå den lange flyrejse, vil vi tilbringe endnu en dag på Bali, inden vi fortsætter til Papua.

Bali er en lille vulkanø i Indonesien, som lokker med sin interessante Balinesisk-Hindu kultur, imødekommende og smilende befolkning og et unikt landskab af vulkaner, frodige rismarker og hvide sandstrande.

Du kan vælge, om du vil bruge dagen på at hygge dig i Kuta eller på stranden tæt på hotellet, eller måske tage på en dagstur i området. Er du for eksempel til strand og turkisblåt vand, kan vi anbefale en tur over til den hyggelige og fredelige ø Nusa Lembongan, hvis 7000 indbyggere primært lever af at dyrke tang. Her er mulighed for at bade, snorkle, dykke, surfe eller bare nyde dagen på en af de smukke strande med navne så eksotiske som Dream Beach eller Mushroom Bay. Eller hvis din mission er at komme hjem med et af de klassiske billeder af grønne rismarker, kan vi anbefale en tur til Tegallalang landsbyen i det centrale Bali, som er et smukt og yderst malerisk område.

Der er lagt op til at du tilbringer dagen på egen hånd, men din turleder vil selvfølgelig være behjælpelig med at arrangere eventuelle ture ud af byen, i det omfang de er mulige.

M/-/-
Dag 4. Fly fra Bali til Jayapura — Fly fra Jayapura til Dekai — Båd til landsbyen Patipi Dibawa

I dag tager vi for alvor fat på eventyret og turens første del i Papua, som er en fantastisk rejse gennem tæt, afsondret jungle og helt tilbage til stenalderen.

Ved bjergkæden Jajawijajas udløb midt i Papuas umådelige lavlandsjungle bor det halvnomadiske stammefolk Kuruwai i træhuse placeret ti til tredive meter højt oppe over jorden. Først i 1970’erne trængte vesterlændinge i form af hollandske missionærer ind i deres territorium, og en stor del af stammefolkene lever i dag stadig i overensstemmelse med deres oprindelige livsstil - iklædt så godt som ingenting og med redskaber lavet af sten og ben.

Vi køres fra hotellet i Bali tilbage til lufthavnen i Denpasar, og flyver først til Jayapura, som er hovedstaden i den indonesiske provins Papua og ligger på Ny Guinea øens nordlige kyst. Efter et kort ophold i lufthavnen fortsætter vi med et mindre fly hen over tæt junglelandskab til Dekai i Papuas sydøst.

Efter ankomsten skal vi først en tur på marked for at gøre de sidste indkøb til turen, og derefter spiser vi frokost på en af byens lokale restauranter. Først på eftermiddagen kører vi ned til havnen og går ombord på en motoriseret træbåd, der bringer os ned af Brazza floden gennem det smukkeste junglelandskab til den lille landsby Patipi Dibawa.

I Patipi Dibawa sætter vi vores teltlejr op tæt på floden, og mens kokken forbereder aftensmaden, kan vi nyde de smukke omgivelser.

M/F/A
Dag 5 & 6. Sejlads gennem regnskovsjungle på floderne Brazza og Siret

De næste to dage vil vi bruge på at sejle gennem regnskovsjungle til bosættelsen Mabul. Båden, vi sejler i, er en lang dyb træbåd af en udhulet træstamme.

Først sejler vi med strømmen på Brazzafloden hele vejen til udmundingen af den mægtige Siret flod, som vi derefter vil følge mod strømmen op til Mabul. Vi møder ikke mange (hvis nogen overhovedet) på vores vej, eftersom kun en lille håndfuld rejsende årligt kommer hertil.

Dog bliver det mere og mere almindeligt, at en klan fra Kuruwai anskaffer sig en mindre træbåd, så de kan bevæge sig længere rundt omkring i området. Begrænset bådtrafik betyder så også, at floden måske ikke altid er lige sejlbar, og at der indimellem skal navigeres med finesse og snilde blandt nedfaldne træstammer, som enten danner naturlige damme eller er på deres egen rejse ned ad floden.

Der er nok at underholde sig med på sejladsen — lige fra den tætte, grønne junglevegetation, bosættelser ved flodbredden, anden båd trafik, en fiskehejre eller to og vores egen besætningens navigationsfærdigheder.

Efter den første dag på floden overnatter vi i teltlejr i nærheden af bosættelsen Sepenup, hvor hunde og børn nysgerrigt kigger på, mens vi sætter lejren op. Anden dag på floden bringer os sidst på eftermiddagen til bosættelsen Mabul, hvor flere yngre Kuruwai familier har slået sig ned ved flodbredden for at have bedre adgang til de mest basale nødvendigheder. Vi slår lejr i selve Mabul og aftenen kommer blandt andet til at gå med at hyre bærere til morgendagens jungletrek.

M/F/A
Dag 7. Jungletrek til bosættelsen Manopteropo

I Mabul fortsætter vi vores færd til fods til bosættelsen Manopteropo. Mad, telte, soveposer, skiftetøj og andet udstyr til de næste tre overnatninger i Manopteropo bliver fragtet til bosættelsen af vores Kuruwai bærere — det eneste du selv skal bære er din dagtursrygsæk.

Det ender oftest med, at vi er en rimelig stor ekspedition afsted, for bærerne tager gerne deres familier med på turen. Børn, kvinder, babyer - alle er med og skaber liv og glade dage. Manopteropo ligger øst for Mabul og vi er knapt kommet fra start, førend vi befinder os midt inde i tæt, uberørte regnskov.

Stien vi følger er måske ikke altid den letteste — i det mindste ikke for os. Vores bærere derimod ser ikke ud til at have de mindste vanskeligheder med at navigere over trærødder, nedfaldne grene og til tider gennem mudret, sumpet terræn!

Omkring fem timer senere ankommer vi til Manopteropo — en bosættelse med nogle få familier fra Kuruwai stammen — som byder os velkomne med smil og nysgerrighed. Vi slår lejr i Manopteropo mellem Kuruwais høje træhuse, der rækker 20-30 meter op over jorden!

M/F/A
Dag 8-10. Manopteropo bosættelse - I selskab med Kuruwai stammefolk

De næste tre dage bruger vi i regnskoven ved Kuruwai stammen. Den nøjagtige plan vil blive lagt af turlederen og lokalguiden, når de kender forholdene og mulighederne. Måske er der en ny bebyggelse, vi kan besøge. Måske slår vi os ned i Manopteropo og bor tæt sammen med vores Kuruwai værtsfamilie under deres vilkår.

Selvom nogle Kuruwai er flyttet tættere på civilisationen og ind i tidligere missionærboliger, er dette et af de stammefolk i verden, hvis historie, kultur, levevis og traditioner man har mindst kendskab til. Der er lavet få etnografiske og antropologiske undersøgelser på disse breddegrader.

Hvad vi helt nøjagtigt kommer til at opleve under dette tre dages ophold, er individuelt fra tur til tur og fra deltager til deltager. Det bedste du kan gøre er at nyde oplevelsen, følge med strømmen og se hvad der sker. Medbring eventyrlyst, smidighed og tålmodighed.

Hos Kuruwai stammen har man ikke travlt. Vi skal temmelig sikkert med ud at skaffe mad — det vil sige fælde sagopalmer og udvinde sagomassen derfra, samle frugt, grønt og insekter. Og så skal der bagefter laves mad af ingredienser og efter opskrifter, du med stor sandsynlighed aldrig tidligere har smagt.

Det kan være, du bliver bedt om at give en hånd med, hvis et af træhusene skal repareres, og sidst men ikke mindst fejres vores ophold i bosættelsen måske med en stor ’sagoormefest’, hvor menuen består af ristede sagoorm (smager som peanuts, siges det…) og pandekager ligeledes spædet op med sagoorm. Uanset hvad dagene byder på, er du garanteret en af livets helt store, sjældne og unikke oplevelser.

M/F/A
Dag 11. Jungletrek tilbage til Mabul - Overnatning i Mabul

Det er blevet tid til at forlade regnskoven, de imponerende træhuse og vores fascinerende Kuruwai værtsfamilie, så efter morgenmaden er det igen af sted til fods ud af regnskoven mod bosættelsen Mabul, der ved siden af Manopteropo nu synes som en helt storby!

Her kan vi endda få lov til at købe et par souvenirs med hjem — så som knive og andre redskaber fra nutidens stenalder. Vi overnatter i vores telte i Mabul tæt på floden.

M/F/A
Dag 12+13. Med båd til Dekai — overnatning i Patipi Dibawa og Dekai

Vi står tidligt op, spiser morgenmad og går ombord på vores træbåd, som skal bringe os via Siret og Brazza floderne tilbage til Dekai. På grund af strømforhold forventes hjemturen at være kortere end udturen.

Undervejs overnattes for sidste gang i vores teltlejr i velkendte rammer i landsbyen Patipi Dibawa. Ved ankomsten til Dekai på dag 17 siger vi farvel til bådpersonalet, og køres efterfølgende til hotellet i Dekai for at overnatte.

M/F/A
Dag 14. Med fly fra Dekai til Wamena - Indkvartering i Baliemdalen

Vi sætter i dag ud på Papuaturens anden del, som foregår i den grønne og frodige Baliemdalen - lokalt kendt som Lembah Baliem - i det centrale Papuas højland.

Vi flyver fra Dekai til den lille lufthavn i Wamena, og køres efter ankomsten til vores hotel, der ligger i 1.900 meters højde midt inde i Baliemdal.

Her indkvarteres vi i hyggelige, stråtækte bungalows omgivet af uberørt natur, og efter frokost er der mulighed for en lille vandretur i området.

Baliemdalen er ofte omtalt som et ægte ‘Shangri-La’, og dalens smukke landskab kommer da også tæt på et jordisk paradis. Ofte smyger disen fra regnskoven sig op ad de tusindmeter høje bjerge, som omkranser den lange, frugtbare dal, og midt i dalen løber den kraftfulde flod Sungai Baliem, og skærer dybe kløfter i området på sin vej mod syd og Stillehavet.

I dette område lever hovedparten af Dani stammefolket i pagt med naturen på mere eller mindre samme vis, som de gjorde for 10.000 år siden, og vi vil de næste tre dage tage på ture ud i dalen og opleve dette stammefolk og deres traditionelle levevis.

M/F/A
Dag 15. Vandring i tropisk regnskov, Dani stammefolk, saltkilder og Kurulu mumie

Efter morgenmaden har vi en times kørsel til landsbyen Jiwika i det centrale Baliem, hvorfra vi starter dagens vandring op gennem tæt, tropisk bjergregnskov.

Undervejs har vi følgeskab af kvinder og mænd fra Dani stammen, som vil vise os en af deres saltkilder, og hvordan saltet stadig udvindes på gammeldags manér ved hjælp at tørrede bananstængler og ild. Vi spiser frokost i dalen, og fortsætter herefter turen til den lille landsby Kurulu, hvor et besøg af de mere særegne venter.

De fleste forbinder balsamering af lig med Egypten, men sidst i 1980’erne fandt man i forbindelse med et studie nogle 2-300 år gamle mumier i Papua, og det er én af dem, vi skal hilse på i Kurulu.

Kurulumumien er en høvding fra den betydningsfulde Dani klan ‘Dugum’, og hans sorte krop indsmurt i grisefedt paraderes ofte rundt i landsbyen til offentligt skue. Sidst på eftermiddagen køres vi tilbage til vores bungalows i Baliemdalen, hvor vi spiser til aften og overnatter.

M/F/A
Dag 16. Vandring langs floden Sungai Baliem i Baliemdalens syd

Vi skal på vandretur i Baliemdalen. Fra hotellet kører vi til landsbyen Sogogmo, hvorfra vandreturen starter, og vi er knapt kommet i gang, før vi første gang skal krydse floden via en af dalens sindrige hængebroer.

Stien fortsætter langs flodens østbred med flotte udsigter ind i den smalle dal, forbi klynger af vildtvoksende sukkerrør, og gennem Danis befolkningens små bosættelser. Højlandsområdet er mere udviklet end Kuruwai området, men vi er stadig langt fra civilisationen, og vi oplever, hvordan Dani folket stolt håndhæver deres traditionelle livsstil særligt i forhold til bolig og landbrug.

Vi spiser frokost i landsbyen Seinma, hvis lille kirke vidner om, at missionærerne ikke har været her forgæves. Herefter går det videre over endnu en gyngende hængebro, gennem den lidt større landsby Kurima og igennem små sidedale inden vi kommer frem til vores bus. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet til aftensmad og overnatning i de hyggelige bungalows.

M/F/A
Dag 17. Til grisefestival med Dani stammefolk

I dag deltager vi i en traditionel grisefestival, som er Dani stammens største festlighed. Tidligere holdt man grisefestival efter en sejr i stammekrig, men i dag afholdes der festival for at fejre høsten, en vellykket jagt eller ved besøgende udefra (som os).

En gris er kostbar, og det er derfor en ganske særlig begivenhed, som Dani stammefolket går meget højt op i. De traditionelle dragter findes frem, kroppe og ansigter males, og selv landsbyen pyntes op i dagens anledning. Festivalen starter med at grisen slagtes (skydes med bue og pil), både gris, bål og sten gøres klar, og derefter steger grisen sammen med søde kartofler i flere timer på varme sten gravet ned i jorden.

Mens vi venter på, at maden bliver færdig, vil der være mulighed for at gå rundt og tage billeder og få en snak med de lokale. Og selvfølgelig løber der ingen fest af stablen uden underholdning, hvor vi nok primært vil se på, mens Dani opfører deres til tider højlydte eksempel på en stammekrig.

Efter en dag med masser af festlige og farverige oplevelser, og hvor kameraet uden tvivl har været flittigt i brug, vender vi tilbage til vores bungalows og nyder den sidste aften i Baliemdalen.

M/F/A
Dag 18. Fly fra Wamana til Jayapura — Fly Jayapura til Denpasar — Overnatning Bali

Efter morgenmaden tager vi tilbage til lufthavnen og skal flyve først til Jayapura og derefter tilbage til Bali. I Bali tjekker vi ind i kendte rammer på vores hotel i Kuta. Måske der er tid til en lille dukkert i Stillehavet inden vi spiser til aften på en af Balis mange gode restauranter.

M/-/-
Dag 19. Bali på egen hånd

Vi slutter turen med endnu en dag i Bali på egen hånd. Har du mod på flere kulturelle oplevelser, så forlyder det, at Bali har flere templer end huse, der alle vender enten mod bjerge, havet eller solopgangen.

Ikke langt fra Katu ligger Pura Luhur Ulu Watu - et af øens helligste templer, som beskytter Bali mod de onde ånder i sydvest.

Det etnografiske museum Negeri Propiusi i Denpasar, med en fin samling af balinesiske antikviteter og kulturelle objekter, skulle også være et besøg værd. Om aftenen finder vi en hyggelig restaurant til en festlig afskedsmiddag med hinanden og med eventyret.

M/-/-
Dag 20. Afrejse fra Denpasar, Bali

Hen på eftermiddagen kører vi til lufthavnen og tager flyet tilbage til Danmark. Formiddagen på Bali inden afrejsen kan bruges på enten at sove længe eller på lige at få et par oplevelser mere med hjem i kufferten fra turen.

M/-/-
Dag 21. Ankomst Danmark

Vi ankommer til Danmark efter en oplevelsesrig og lærerig tur.

-/-/-
Særlige forhold omkring turen

For at deltage på turen forventes det, at du som deltager besidder den ultimative eventyrlyst, stor fleksibilitet og efterlader eventuelle vestlige krav og forventninger til blandt andet overnatningssteder, måltider og infrastruktur derhjemme. Papua Ny Guinea er et tredjeverdensland og turismen på øen stadig ny og yderst begrænset - ikke mindst inde i regnskovsjunglen og Kuruwai bosættelserne. Sammen med vores lokale samarbejdspartner gør vi vores bedste for at skabe de mest optimale og komfortable forhold for turens deltagere under de givne rammer.

Som deltager bør du ligeledes være forberedt på, at selvom der ligger en plan for hver enkelt dag i programmet, så kan der på rejser af denne art ske ændringer undervejs samt indgå et vist niveau af improvisation. Det må man være indforstået med inden afrejse.

Hovedparten af transporten i Papua foregår med fly eller båd, da Papua hovedsageligt består af tyk, tæt og mange steder uigennemtrængelig jungle. Vejrforhold, bureaukrati eller andre uforudsete faktorer kan være med til at ændre eller forsinke dagsplanen.

Vejrforhold kan ligeledes medføre, at der byttes om på programmet, således at turen starter med Baliemdalen og slutter med besøget hos Kuruwai.
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

På en tur som denne skal man ikke forvente, at kosten er luksuriøs eller varieret. Vi får lov at spise det samme som de lokale, hvilket i sig selv er en oplevelse. På turen til Kuruwai medbringer vi mad til at supplere den lokale kost, og vores drikkevand undervej består primært af kogt regnvand og te.

Det er en god idé at tage snacks med til vandringen i junglen.

Overnatning

På Bali, Dekai og Jayapura bor vi på hotel i dobbeltværelser. I Baliemdalen bor vi i rustikke, hyggelige og smukt beliggende bungalows midt i dalen. På sejlturen til Mabul og under opholdet i Manopteropo overnattes der i to-personers telte. Der vil være mulighed for enkeltværelse/telt mod et tillæg angivet nederst på siden.

Under opholdet ved Kuruwai stammefolkene bor vi på yderst primitive bopladser, hvor der hverken findes borde, stole eller deciderede bade og toiletforhold. Der overnattes i telte enten i det fri eller under halvtag. Trænger man til at få skyllet varmen eller mudderet af kroppen, er der mulighed for dette undervejs i floderne i området.
Turens varighed og sværhedsgrad

21 dage - heraf fire vandredage grad 2-3 af hver 4-6 timers varighed. Det er dog vigtigt at fremhæve, at langt de fleste dage på turen er 'aktive', også selvom der ikke er tale om decideret vandring. Vi kommer bla. til at gå rundt i bosættelserne og når vi er afsted på 'jagt' efter mad med Kuruwai.

At færdes i Papuas tætte jungle kan i sig selv være krævende - her er ingen synlige stier og der vades gennem mudder, vandhuller, tæt vegetation, over faldne træstammer og gennem floder, vandløb og sumpområder. Flere gange skal floder floder forceres ved hjælp af en simpel bro af træstammer. De lokale (som ikke har de mindste problemer med at færdes i denne type terræn...) er altid klar til at give en hjælpende hånd, skulle det blive nødvendigt.

Man SKAL have gummistøvler med til trekkingen/opholdet hos Kuruwai stammen. Man kan ikke gå i hverken sandaler eller almindelige vandrestøvler. Se pakkelisten for nærmere information.
Klima

Papuas tætte beliggenhed ved ækvator gør, at vejret er nogenlunde ens året rundt. Klimaet er tropisk, og der falder mere nedbør i regntiden, som typisk går fra november til marts. Dog skal du også være forberedt på regnbyger udenfor regntiden. I højlandet ligger dagstemperaturerne normalt mellem 20-28 grader og i lavlandet på 25-30 grader. Nattemperaturerne ligger mellem 10-15 grader.
Visum

Et 30 dages turistvisum til Indonesien fås i lufthavnen ved ankomst til Bali. Husk at indrejse til Indonesien kræver at dit pas er gyldigt minimum seks måneder efter udrejse. Medbring desuden en kopi af dit pas samt to pasfotos til rejsetilladelse (surat jalan) i Papua. Tilladelsen fås ved indrejse i Papua.
Vaccinationer

Kontakt seruminstituttet eller egen læge min. 30 dage før afrejse. Husk, at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Valuta

Kontante US-Dollars eller Euro.
Adgang til el

Det er ikke muligt at få opladet batterier til digitalkamera på denne tur. Medbring derfor batterier til hele turen.
Mobiltelefon

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Litteratur & Kort

Lonely Planet: Indonesia
Peter Matthiessen: Under the Mountain Wall
Jared Diamond: The World Until Yesterday
Lokale kort købes på Bali eller Papua
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse København-Denpasar, Bali t/r
Flyrejse Denpasar-Jayapura-Dekai
Flyrejse Dekai-Wamena
Flyrejse Wamena-Jayapura-Denpasar
Indrejsetilladelse Papua (surat jalan)
Al transport til/fra lufthavne, vandreture og dagsture
Sejlads til Korowai bosættelse
Alle overnatninger
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Dansktalende turleder
Engelsktalende lokalguide og kok
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Indonesisk visa (ca. USD 25,-)
International Airport Tax Bali (ca. USD 15,-)
Personlige lommepenge, herunder udgifter til drikkevarer
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK 50,- pr. måltid
Drikkepenge, beregn ca. DKK 300,-
Enkeltværelsestillæg DKK 4.900,-
Rejseforsikring
Evt. aktiviteter og udflugter på Bali og i Jayapura
Evt. betaling for bagage overvægt på fly
Evt. afbestillingsforsikring
Om Ny Guinea & Papua

Ny Guinea i det sydvestlige Stillehav er verdens anden største ø efter Grønland. Øen er opdelt i to næsten lige store dele, hvoraf den østlige del består af det selvstændige land Papua Ny Guinea, og øens vestlige del hører under Indonesien og er opdelt i to indonesiske provinser - Vest Papua i vest som er den mindste og mindst befolkede (ca. 200.000 km2 og 750.000 indbyggere), og Papua i øst (ca. 422.000 km2 og 2.900.000 indbyggere). På denne tur vil vi besøge stammefolkene Dani og Kuruwai i den indonesiske provins Papua.

Papua er et land med hundredvis af kulturer, hvoraf mindst to hundrede af disse kulturer er øens oprindelige folk og resten immigranter fra andre dele af Indonesien.

I dag består næsten halvdelen af Papuas befolkning af immigranter, som primært har bosat sig i de større byer. De oprindelige folks kulturer er derfor langt mere fremtrædende i små landsbyer og bosættelser end i storbyerne.

Indenfor de sidste årtier har kristne missionærer samt hollandsk og indonesisk styre selvfølgelig haft en vis indvirkning på stammefolkenes traditionelle livsstil. Dette har blandt andet har betydet, at hovedjægere, stammekrige og kannibalisme - praktiseret af enkelte stammer langt ind i det 20. århundrede - i dag er forsvundet. (Uden man dog kan vide sig helt sikker, eftersom der findes klaner og stammer, som lever så isoleret, at man har intet eller kun yderst begrænset kendskab til deres levevis.)

Andre kulturelle stammetraditioner - som eksempelvis dans, trommespil, sang, tilbedelse af forfædre, diverse arbejdsrutiner, beklædning og daglige gøremål - foregår blandt mange af Papuas oprindelige folk i dag på nøjagtig samme måde som for flere tusinde år siden.
Om Baliemdalen

Baliemdalen er en smuk og frodig 60-70 kilometer lang og 15-20 kilometer bred dal i det centrale Papuas højland. Floden Sungai Baliem løber fra nord til syd gennem dalen og udmunder i en smal, stejl kløft på Papuas sydkyst. Dalen ligger i 1.600-1.700 meters højde og har omkring 100.000 indbyggere. Den største by i højlandet er Wamena med 10.000 indbyggere.

Omverdenen var uvidende omkring dalen og dens relativt store landbrugsbefolkning indtil år 1938, hvor amerikaneren Richard Archbolds tredje zoologiske ekspedition til Ny Guinea fløj hen over området, og tilfældigvis fik øje på dalens mange landbrugsterasser. De første kristne missionærer ankom i 1954 (og er stadig meget aktive i området), og i 1956 etablerede hollænderne en mindre regeringspost i Wamena.

I dag har Indonesien etableret skoler, politi, militær, butikker og indført motorkøretøjer, og år efter år åbnes der mere og mere op for den dog stadig yderst begrænsede turisme til området.

Men selvom fremskridtet er kommet til Baliem, så har dalens oprindelige stammekulturer på de fleste områder vist sig at være ukuelige. Baliems tre primære stammefolk - Yali i sydøst, Lani i vest og Dani i dalens bund — har en lignende levevis men samtidig hver sin egen distinkte kultur. For en udenforstående adskilles de tre stammer lettest på størrelsen og formen af mændenes ‘koteka’ (penis futteral), der blandt Dani er lang og tynd, Lani stammens er middelstor og bred, og den længste futteral bæres af Yali.

Kvinderne i Baliem vil du oftest se i korte skørter vævet i fibre fra orkidéer og pyntet med strå og med deres uundværlige net ’noken’ på ryggen. Under vores ophold i Baliem vil vi primært være i selskab med folk fra Dani, som er dalens absolut mest folkerige stamme. Det estimeres at Dani har et befolkningstal på 250.000 i alt i Papua.
Om Dani stammefolket

Dani er neolitiske (nyere stenalder) krigere og landbrugere. Indtil deres ’opdagelse’ i 1938 havde de levet isoleret fra omverdenen og kun anvendt redskaber i ben og sten, ligesom deres forfædre havde gjort i årtusinder. De bor i små landsbyer eller bosættelser bestående af charmerende, runde eller ovale hytter - ‘honai’ — bygget i træ og med et tykt, langhåret men oftest velklippet tag af strå, som beskytter mod regnen. Mænd og kvinder bor hver for sig i hytterne, hvis åbne ildsteder bruges til madlavning, opvarmning af hytten og til at holde myggene væk.

En solid indhegning eller stenmur rundt omkring bosættelsen er blandt andet med til at holde styr på de værdifulde grise, og i området tæt på bosættelserne brydes den tætte jungle af åbne arealer med ældgamle og smukt anlagte landbrugsterasser. Den søde kartoffel er kongen af grøntsager i Papuas højland, og Dani dyrker omkring 60 forskellige sorter, hvoraf nogle kun må spises af stammens ældre medlemmer. Her dyrkes også sagopalmer, hvor stammens hinde spises, eller planten efterlades til at rådne og tiltrække biller, hvis larver er en ren delikatesse i Dani land!

Grisen er et vigtigt og værdifuldt dyr i Dani kulturen. Stammefolkets største festlighed er et grise festmåltid oftest afholdt i forbindelse med bryllup, begravelse eller andre betydningsfulde lejligheder. En eller flere grise slagtes og tilberedes derefter i traditionel stenovn. Hele landsbyen deltager, og ofte er nabolandsbyer også inviteret med. Grisen bruges også som betaling. På trods af at mange Dani i dag er kristne (eller en blanding af kristne og deres egen tro), er polygami tilladt, og mænd kan have lige så mange hustruer, som de har råd til. En mand betaler 4-5 grise til forældrene af den kvinde, som han gene vil købe. Hans sociale status er således bestemt både ud fra antallet af grise og hustruer - jo flere grise, jo flere hustruer desto mere status har han.

Baliemdalen er et af Papuas mest frugtbare og derfor også mest eftertragtede områder, og det har betydet, at Dani gennem tiderne ofte måtte slås for deres territorier i dalen — enten med andre klaner fra Danistammen eller andet stammefolk. Dette gjorde dem til en af de mest frygtede stammer i Papua. De var hovedjægere, men ikke kannibaler ligesom flertallet af Papuas stammer var. Dani er også kendt for en anden makaber skik - når en mand fra landsbyen døde, så ville hver af hans kvindelige slægtninge få en stump af fingeren skåret af. Du vil den dag i dag stadig møde Dani kvinder med lemlæstede hænder.

Dani har en stor forkærlighed for udsmykning, hvilket selvfølgelig er med til at gøre dem yderst fotogene. Ikke kun på grund af mændenes ’hverdagstøj’ i form af de iøjefaldende penisfutteraler, men måske du også er heldig at se dem stadset op i det helt store krigskostume. En rigtig Dani kriger — med stødtænder fra et vildsvin i næsen og en avanceret hovedbeklædning af fjer fra den smukke Paradisfugl — kan selv med et smil om læberne se ganske frygtindgydende ud.
Om Kuruwai stammefolket

Kuruwai stammefolket er skovnomader og holder til dybt inde i den fugtige og varme regnskov i Papuas sydøst. Her har de levet fuldstændig uden kontakt til omverdenen indtil 1970erne, hvor vestlige missionærer begyndte at trænge ind i deres område. Man mener de har et nuværende befolkningstal på omkring 3.000 individer

Kuruwai er fuldstændig tilpasset deres omgivelser, og har valgt at bygge deres huse højt oppe i regnskovens trætoppene. Selvom det er svært at slå udsigten fra huse i denne højde, så er det nu ikke derfor, at Kuruwai vælger at bygge direkte på tiende etage. Deres 10-30 meter høje huse er ikke alene en bolig, men også et tilflugtssted fra oversvømmelser, den stillestående luft i regnskoven, fjender, onde ånder, dyr, myg og andre insekter. Mænd og kvinder bor sammen med diverse kæledyr i hver sin halvdel af huset og har hvert sit arnested. Man kan undre sig lidt over, hvad et arnested laver inde i et træhus, men ilden brænder ovenpå et dække af lerbelagt spanskrør, spændt ud over et hul i husets gulv, og kan derfor let skubbes ned og ud af huset, skulle ilden komme ud af kontrol. At bygge træhus er en fælles aktivitet, og folk fra omegnen hjælper til. For en udenforstående kan det se yderst nervepirrende ud, men Kuruwai har i adskillige generationer balanceret rundt i trætoppe 20-30 meter over jorden, så for dem er det lige så naturligt som at gå på jorden. (Dog ikke så naturligt at man ikke også benytter lejligheden til en vis grad af ‘show-off’ i træklatring …)

Kuruwai mænd bærer ikke ‘kotekas’ — i stedet er deres ædlere dele dækket enten af et blad, nøddeskaller eller næbbet fra en stor fugl. Kvinderne bærer korte skørter i strå og fibre fra sagopalmen, i næsen ofte ben fra en flyvende hund, og er pyntet med cirkulære ar på bryst, arme og mave. Både mænd og kvinder bærer halskæder med tænder fra hunde eller grise, og kvindernes halskæder går ofte i arv til døtrene.

Dette stammefolk er jægere, samlere og gartnere. Mændene forlader aldrig huset uden deres bue og pil, og kvinderne aldrig uden deres net. Deres diæt består primært af sago udvundet fra sagopalmen. Mændene fælder palmen ved hjælp af stenøkser, barken fjernes, og derefter bankes hinden sønder og sammen indtil den bliver til en grødlignende mos, der blandet med vand kan formes til små dej-lignende boller og grilles. Stammen fra en sagopalme kan indeholde op til 400 kilo stivelseholdigt marv. Den vigtigste kilde til protein i stammefolkets kost findes i larven fra Capricorn billen, vildsvin, fugle, slanger og andre insekter. Er man (eller bliver man pludselig) vegetar, så er palmeblade, bregner, brødfrugt og den røde frugt ‘pandanae’ vigtige ingredienser i Kuruwaianske køkken.

Deres verden er fyldt med ånder, og de er specielt ærbødige overfor forfædrenes ånderne. Mindst en gang i livet må en familie/klan afholde en rituel ’sago ormefest’ for at stimulere velstand og frugtbarhed. I dårlige tider er det kutyme at ofre en gris til forfædrene i håb om bedring. Kuruwai tror på reinkarnation — d.v.s. at døde til enhver tid kan blive sent tilbage til verden som genfødte i et nyfødt barn fra deres egen klan. Det er også et stammefolk med en ekstraordinær og rig tradition for at fortælle myter, sagn, legender samt magiske ordsprog og trylleformularer.

Kuruwai var en kannibalistisk stamme, og måske eksisterer der stadig en vis grad af rituel kannibalisme blandt de klaner, som lever mest isoleret og dybest inde i regnskoven.
Gå til toppen og Book rejse
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig