Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Albanien - Trekking med hyrder og heste i de Albanske Alper

Ref. ALAP

I Albanien er udsigten fantastisk ind over grænsen til Montenegro

Albanien rummer en masse natur i rå og autentiske omgivelser

Allerede første dag i Albanien er man solgt af den smukke udsigt

Høet bliver samlet i stakke som man har gjort gennem generationer

Servering af autentisk lokalt mad

Skanderbeg rider igen på det centrale torv i Tirana

Tropoje

Ubetinget vigepligt på vejen i Kosovo

Lokalt og velsmagende mad

Vandring gennem Montenegro

Sidste trek fra 1860 meter over havet til 750 i Valbone

Smukke farver og nuancer møder os undervejs på turen

Travlhed på torvet i Tropoje

Der er tid til at nyde udsigten

Levn fra kommunismen på det nationalhistoriske museum på Tiranas centrale plads

Alperne i Montenegro set fra Albanien

Kaffepause på busturen op mod færgen over Komansøen

Lokale overnatningsforhold - primitivt men enormt hyggeligt

På trekkets 4. dag møder vi højlandets græssletter

Udsigt ud over Valbonadalen

Friske og glade trekkinggæster har forladt sidste sti i Montenegro - der er en kaffebar forude!

Hotellet i Rubik

Færgelejet i Koman ved afgang hvor den tohovedet ørn blafrer fra stævnen

Afslapning efter en lang dag

Opstigning til sæterområdet

Afslapning ved Sylbichytten

Trekket starter fra Tropoje

På vej fra Valbonadalen til Thethi

Udsigt til tinderne på den sidste vandredag

En af Albaniens mere end 170.000 bunkers opført i perioden 1967 til 1986

Hvil med Mullafc i baggrunden

Hyrder og heste følges med gruppen igennem Montenegro

Doberdolsøerne

Fælles frokost i det grønne

Storslåede udsigter er en del af turen

Grønne sletter og løse heste

Dagens vandring byder på middagspause ved en badesø

Wauw, sikke en udsigt

Udsigt til lokale hyrders huse

Stierne er af varieret sværhedsgrad

Dybe dale og høje tinder

Vores lokale folk fra Trpoje

Skøn vandring i smukke omgivelser

Betagende udsigter

Se gæsternes egne fotos for denne tur

Klassisk vandreferie med grad 3-trek i De Albanske Alper, hvor de fleste kan blive udfordret. På trekket oplever vi det uberørte nordlige Albanien, hvor vi på sætervandringen kommer et lille smut ind i nabolandet Montenegro.

Vi bevæger os fra lufthavnen i Tirana gennem uvejsomme dale og bjerge mod landsbyen Tropojë, hvor hyrderne tager imod os med åbne arme, og hvor deres koner disker op med det klassiske albanske bondekøkken. Dagen efter gøres heste og udstyr klar til et uforglemmeligt trek op på og over sæterne og ind til den smukke Valbonadal. Undervejs overnatter vi på små bjerghoteller, i private hjem, i hyrdernes træhytter og på guesthouses, hvor vi kommer tæt på de lokale og oplever deres utrolige gæstfrihed.

Vandringen er spektakulær med grønne sætere, alpine passager og dybe skove med sjældne dyr som bl.a. ulve, bjørne og los — alt sammen indrammet af op til 2.600 m. høje spidse tinder. Med heste som support er det her muligt at vandre uafbrudt i flere dage i en af Europas mindst besøgte og mest fascinerende vildmarker.

Turen slutter i det sprudlende Tirana, hvor sporene fra en hektisk historie har efterladt spor fra tyrkere, italienere og ikke mindst et aparte kommunistisk diktatur under Enver Hoxha. Det hele er nu tilsat løssluppen markedsøkonomi der præger gadebilledet.

 • Idyllisk overnatning på hotel i Rubik
 • Smuk sejltur over Komansøen
 • Storslået natur, vilde bjerge og gæstfrie beboere
 • Mulighed for badning i en af de smukke bjergsøer
 • 5 dages unikt sætertrek med hestesupport
 • Overnatninger i hyrdernes primitive hytter
 • Vandring med fantastiske udsigter over smukke dale og majestætiske bjerge
 • Hestetransport af bagagen
 • Valbonadalen med de smukkeste bjergsøer og de højeste tinder
 • Albansk landkøkken med indflydelse fra Tyrkiet og Italien
 • På egen hånd i spændende Tirana
 • Lækkert og centralt beliggende hotel i Tirana

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Ankomst til Albanien

Albanien betragtes ofte som en moderat muslimsk republik, hvor ateisme og flere andre trosretninger er velrepræsenteret i et traditionsrigt kludetæppe. De mange årtier under kommunismen medførte et land uden reel religion og tro, hvilket stadig mærkes blandt albanerne.

Vi lander i Tiranas lufthavn — den eneste i landet og kører herefter ca. 1,5 time nordpå til Rubik, hvor vi skal overnatte. Lige uden for byen, besøger vi en kirke, der oprindelig hørte til et nu faldefærdigt kloster. Vi følger en smal asfaltvej fra landevejen og finder hotellet skønt beliggende i den frodige dal.

Efter ankomst indkvarteres vi på hotellet og pudser formen af med en kort tur langs floden. Bagefter går vi tilbage ad den lille vej til hotellet og til den lækre aftensmad, vi har i vente. Hvis vejret tillader det, spiser vi på den overdækkede terrasse med udsigt over floden og retter blik og fokus mod de kommende dages trekkingtur.

Dagens vandring ca.: 1 1/2 time - ca. 6 km.

-/-/A
Dag 2. Fra Rubik med færgen over Koman Søen til Tropoje — trekkets start

Efter morgenmaden kører vi videre nordpå og kommer inden frokost til Koman, hvor færgen over Koman søen afgår fra.

Vi har god tid til at få noget at spise, før vi lægger fra og sejler ud på søen. Sejlturen over søen er hårdnakket i mange guidebøger blevet beskrevet som en af de smukkeste i verden. Søerne er opstået i forbindelse med et vandkraftværk der blev bygget i 1970'erne på floden Drin, og man sejler derfor på turkisblåt vand mellem høje bjergsider. I løbet af den ca. 3 timer lange sejltur kan man være heldig at opleve vilde får der springer opad de øde skråninger.

Efter mødet med det maritime Albanien fortsætter vi i bussen mod Tropoje.

Vi har måske allerede taget vandrestøvlerne på, inden vi kørte fra borde, så vi er klar til at røre benene lidt senere.
Vel fremme i Tropoje går vi en lille tur i det kuperede landskab med spredte landbrug og udsigt til bjergene, der tårne sig op foran os.

Efter vandringen bliver vi fordelt i forskellige af landsbyens huse, hvor vi skal overnatte.

Efter indlogering mødes vi til fælles aftensmad i et af husene og får lejlighed til at stifte bekendtskab med det albanske bondekøkken. Vi får også lejlighed til at hilse på de lokale hyrder, der sammen med hestene skal ledsage os de næste dage - og ud på aftenen bliver den lokale raki (brændevin) budt rundt.

Dagens vandring varer ca. 1½ - 2. timer inkl. pauser.

M/F/A
Dag 3. Fra Tropojë til Sylbice

Vi står tidligt op og gør vores bagage klar til transport. Efter en god morgenmad forlader vi Tropojë og begiver os gennem dalen op mod sæterne.

Vi har den ca. 2.400 m høje Shkelzen på vores venstre hånd og følger floden i en jævn stigning fra det grønne lavland. Stien bliver brugt af hyrder og deres dyr, der skal på sommergræsning, og undervejs bliver vi mødt med venlig hilsen og brede smil. Vi bevæger os efterhånden fra skov til åbent terræn, hvor vegetationen næsten kun består af græs. Vi har god tid til at se os omkring og nyde opstigningen på ca. 1.250 højdemeter fra Tropojë til Sylbice i 1.650 m, hvor vi bliver budt velkommen af vores sæterfamilie. Der er 2 primitive træhytter og telte, hvor vi sover flere personer sammen.

Ud på aftenen bliver maden tilberedt af vores lokale folk. Vi sidder med fantastisk udsigt til bjergsiderne omkring os, og får serveret den traditionelle bondekost. En lang og udfordrende dag er ved vejs ende.

Dagens vandring ca. 8-9 timer inkl. pauser. ca. 22 km. - 1.250 højdemeter.

M/F/A
Dag 4. Fra Sylbice til Doberdol

Hestene bliver pakket efter morgenmaden og vi begiver os længere ind i bjergene, stadig på hyrdernes græsgange. Mens vi fortsætter vores opstigning, er vi omgivet af betagende grønne bjerge med græssende dyr. Jo længere vi kommer opad, jo mere speciel bliver floraen - vi kommer op i omkring 2200 m og kan opleve mange forskellige typer af orkidéer, smukke små forglemmigejer, kongelys i alle tænkelige farver og et utal af andre blomster.

Vi holder vores frokost ved en dejlig bjergsø, hvor vi i det fjerne kan nyde de smukke sorte bjerge i Montenegro. Ved søen holder vi en længere pause, så der er mulighed for at tage en dukkert og/eller ligge og nyde solen.

Efter pausen fortsætter vandringen nedad mod Doberdol, med udsigt ud over det fantastiske grønne plateau. Vi når Doberdol hen af eftermiddagen og kan her forsyne os hos den lokale bonde. Resten af eftermiddagen går med hygge, hvad enten man vil en tur ud på egen hånd, spille kort, læse sin bog eller hvad man nu har lyst til.

Aftensmaden er igen national og egnsbetonede retter, hvor vi smager lokale specialiteter - og eventuelt skyller disse ned med den lyse albanske øl eller albansk vin. Vi sover denne dag igen i hyrdernes primitive træhytter.

Dagens vandring varer ca. 5-6 timer inkl. pauser. ca. 12 km. - 650 højdemeter

M/F/A
Dag 5. Doberdol til Cerem (Valbona)

Efter morgenmad pakker vi igen hestene og begiver os afsted. Dagens vandring er forholdvis overkommelig, da vi følger en grusvej stort set hele dag.

Vi kommer efter 1,5 times vandring til en grænsesten, som er grænsen mellem Albanien og Montenegro. Vi følger vejen og dermed grænsen og ser flere grænsesten de næste par timer, inden vi krydser grænsen og bevæger os ad en smuk skovsti ind i Montenegro.

Vi går inde i en meget vekslende skov, hvor der blandt andet igen er flere forskellige typer af orkidéer. Efter at have gået en times tid i den forunderlige og troldelignende skov, kommer vi til en lysning og krydser igen grænsen og er tilbage i Albanien.

Vi ankommer til Cerem først på eftermiddagen, hvor der bliver serveret en varm og god frokost til os. Efter vi har spist frokost kommer der minibusser og henter os og transporterer os til Valbona på en til tider meget ujævn vej.

I Valbona bliver vi indkvarteret på et dejligt hotel med fantastisk udsigt til de omkringliggende bjerge. Vi spiser denne aften på hotellets restaurant.

Dagens vandring er ca. 6-7 timer inkl. pauser. ca. 19 km. - 500 højdemeter.

M/F/A

Dag 6. Sidste vandredag fra Valbonadalen til Theth

Efter morgenmaden og et farvel til hotellet og de søde værter, bliver vi kørt i minibusser langs floden på den ujævne vej mod den østlige ende af dalen. Den sidste del af kørslen foregår i selve den udtørrede flodseng.

I bunden af dalen begynder stien, der leder os over passet i ca. 1.750 m. Dette er den perfekte afslutning på eventyret, og vi begiver os jævnt opad mellem fantastiske tinder, heriblandt Jezerces i 2.692m, der er det højeste bjerg beliggende i Albanien. Undervejs passerer vi det smukke Valbona-vandfald.

Stien byder på få stejle passager op til passet, hvor vi kan nyde frokosten og et fantastisk tilbageblik på den utroligt smukke Valbonadal.

Sidste del af turen går jævnt og langt nedad mod landsbyen Theth. Vi overnatter i mindre enheder på de forskellige værelser på et mindre hotel.

Dagens vandring er på ca. 7 timer inkl. pauser. Ca. 15,5 km - 750 højdemeter.

M/F/A
Dag 7. Fra Theth til Tirana

I dag forlader vi bjergene. Vi stiger op i køretøjerne længere oppe ad bjergvejen.

Vejen er rustik, naturen storslået i alle farverne, bjergene sylespidse og landsbyerne og dagliglivet passerer hastigt forbi. Kursen er sat mod Shkodra, den første store by, vi møder efter dagene langt uden for lands lov og ret.

Her spiser vi frokost, strækker benene, og kører videre igennem det livlige lavland, der spøjst afspejler Albaniens brogede fortid, og hvad albanerne har drevet det til i dag. Inden Tirana bliver trafikken tættere og efter at have passeret de kaotiske forstæder, ankommer vi til vores hotel i hjertet af det historiske og centrale Tirana.

I en blanding af tilbagelænet venlighed og mild middelhavsstemning taber man let hjertet til Tirana. Hvad enten man er til selvforkælelse på byens mange fine udeserveringer, eller en tur ned ad de træflankerede boulevarder eller på oplevelse i de smalle sidegader, har Tirana det hele.

Vi mødes om aftenen til en byrundtur, inden vi afprøver det nye fremragende albanske køkken på et af byens hyggeligste spisesteder.

Dagens køretur er på i alt ca. 6 timer inkl. pauser.

M/-/-
Dag 8. Fra Tirana lufthavn til Danmark

Efter en solid morgenmad er der, for de morgenfriske, mulighed for en byrundtur til fods på egen hånd, samt tid til de sidste indtryk/indkøb, inden vi forlader det eksotiske og fremmedartede Albanien.

M/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.
Overnatning

Undervejs overnatter vi på et idyllisk bjerghotel — i dobbeltværelser. På trekket overnatter vi i private hjem, i hyrdernes træhytter og på guesthouses — i flersengsværelser. I Tirana bor vi i dobbeltværelser på et mindre 3 stjernet hotel nær centrum.

Enkeltværelse er kun muligt på de to hoteller vi benytter os af mod et tillæg angivet nederst på siden.
Varighed og generelt om tidsangivelser

På denne tur vandrer vi 1-9 timer om dagen.
Tiderne angivet i turbeskrivelsen kan variere fra tur til tur afhængigt af den enkelte gruppe, vejret etc. Derfor skal tidsangivelserne tolkes som vejledende.
Albanien

Albanien er et gammelt land på vej ind i en ny tid. Landet gennemgår en rivende udvikling i retning af det vestlige Europa, men har samtidigt en lang historie bag sig.

Albanerne mener selv, at det hele begyndte som en del af Illirien 400 før Kristus, hvorefter grækerne kom forbi. I 108 før Kristus overtog romerne meget af landet.

Den moderne historie begynder med det Osmanniske rige, der har efterladt sig dybe spor i Albanien, såvel som i meget af det øvrige Balkan. Kulturen blomstrede sammen med handelen og Islam bredte sig i det ellers ortodokse land. Landets store helt Skanderbeg samlede i 1600-tallet de kristne fyrster og gennemførte en række spektakulære militære aktioner der holdt Ottomanerne stangen og samlede for første gang, hvad man kan kalde et Albanien med en fælles identitet. Denne er nu igen blevet en del af Albanernes bevidsthed efter årevis med kommunisme og Maoisme under Enver Hoxha.

Denne mørke tid er lagt bag os og vi møder en nation, hvor der hersker en stor utålmodighed efter at blive en del af Europa og der arbejdes hektisk på at opbygge landet i en rasende fart.
Klima

Dagstemperaturer mellem 25-30 grader, nattemperaturer ned til 10-15 grader. Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt. Solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time.
Valuta

Medbring kontante Euro, der kan veksles til Albanske LEK i lufthavnen. Euro. Undervejs på trekket er mulighederne for at handle begrænsede. Der kan købes kaffe, te, øl og sodavand.
Adgang til el

Der er god adgang til strøm, dog undtaget bjerghytterne. Der kræves adapter til runde stik.
Mobiltelefon

Generelt ønsker vi ikke at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Litteratur

Bradt Travel Guides "Albania" af Gillian Gloyer. Der findes adskillige Lonely Planet guide bøger med Albanien kapitler, men ikke en selvstændig guide.
Kort

Få er til rådighed og købes bedst lokalt.
Fly

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Tjek mulighederne for flytilslutning under punktet Afrejselufthavn på bookingens første side på den enkelte afgang eller kontakt Topas for at høre mere. Flytilslutning er altid med forbehold for pladssituationen.
Deltagerprisen inkluderer:

Flyrejse t/r København — Tirana, inkl. skatter og afgifter
Alle overnatninger
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelser
Al transport, herunder bagagetransport med heste
Albansk lokalguide
Dansktalende turleder
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke:

Personlige lommepenge og udgifter til drikkevarer
Måltider ikke inkluderet ifølge dagsbeskrivelserne, beregn ca. DKK 70 - 150,- pr. aftensmåltid og DKK 30-50 pr. frokostmåltid.
Drikkepenge til lokalguide og hestefolk ca. DKK 150
Mad på flyrejsen (Snack fås ombord)
Entré til museer og lignende
Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
Evt. tillæg for enkeltværelse DKK 800 (Kun muligt 2 nætter)
Evt. flytilslutning til/fra København
Gå til toppen og Book rejse
Søren Svith

Fantastisk tur med storslået natur og unikke oplevelser.

Jørgen Bækgaard

Turen var generelt karakteriseret af højt humør blandt deltagerne. Overvældende venlighed og gæstfrihed fra de lokale. En fantastisk natur og ikke mindst fremragende turledelse.

Kristian Pedersen

Det er første gang jeg deltager i en sådan rejse, og det har været en stor fornøjelse at deltage. Rigtig godt hold og humør hele vejen

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig