Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Vi arbejder pt. på at finde afrejsedage på denne rejse i 2017. Besøg venligst siden igen.

Lignende ture

Grønland
Gastronomi blandt isfjelde i Diskobugten
Italien
Barolo, Barbaresco - Vin og vandring i Piemonte


Kontakt Topas

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

       

Nordvest Spanien - Vin, Vandring og Gastronomi

Ref. ESVV

Las Medulas flotte fjelde er 'resterne' fra romernes minesprængninger

Den grønne Cangasdal med Picos de Europa bjergkæden i syd

Et unikt makroklima og mineralholdig jord er Bierzo vinenes hemmelighed

Den gudesmukke Careskløft som vi vandrer igennem

Den flotte romerbro over Sellafloden i Cangas

Vandring langs Atlanterhavets kyst

Det livlige søndagsmarked i Cangas

Méncia druen på ranker i vindistriktet El Bierzo

Las Medulas - et af de mest uforglemmelige og smukke landskaber på den iberiske halvø

Vi spiser frokost på vingården Palacio de Canedo

Asturien er især kendt for æblecider og blåskimmelosten Cabrales

Gederne går frit rundt i bjergene

Et af de karakteristiske forrådshuse 'horreo' i Asturien

Masser af hjemmelavede delikatesser på Cangas markedet

Bierzo er Spaniens lovende vindistrikt

Vi overnatter på bed & breakfast tilhørende vingård i Ribera del Duero

På vej til landsbyen Vega på vandring langs kysten

12.000-13.000 år gamle hulemalerier i Ribadesella

Udsigter HELE vejen på vandring gennem Careskløften

Pølser i røgeriet Ezequiel, som vi besøger

Bjergbyen Caín hvor vi spiser langtidsstegt lam hos Monse

I Bierzo overnattes i byen Ponferrada

Æblehøst i efteråret til ciderproduktion

Den nordlige pilgrimsruten går langs Atlanterhavets kyst

Milka-farvede køer i Asturien

God vin og lækker olivenolie fra Ribera del Duero

Flotte stenhuse i Las Medulas

Frit valg mellem vildsvin, hjorte eller svinekødspølse

På vandring i vinmarkerne ved Palacio de Canedo

Tempelriddernes slot i Ponferrada

Palacio de Canedo er en del af Prada a Tope imperiet

Bierzo delikatesse - syltede peberfrugter som bader i olivenolie

Manolo demonstrerer den rette servering af cider

Halvvejs gennem Careskløften

Det hyggelige torv i Ponferrada

Skinker, store smil og hygiejnisk påklædning hos pølsefabrikant

Bodega Mengoba - en af Bierzos mindre men forrygende vingårde

Se gæsternes egne fotos for denne tur

Det ulmer i det nordvestlige Spanien – på den gode måde – og omverdenen er så småt ved at få øjnene op for regionens gastronomiske herligheder, kulturelle særpræg og naturskønne omgivelser. På denne tur inviteres du med på en lang række flotte, aktive, velsmagende og anderledes oplevelser i et hjørne af Spanien, som få kender.

Vi lægger ud i regionen Asturien, der i Spanien er kendt som ’Paraiso natural’ - det naturskønne paradis. Og det med fuld fortjeneste. Asturiens nordlige grænse er Atlanterhavet og en 375 kilometer lang kyststrækning, der skifter mellem smukke sandstrande, klippekyst, små bugte og naturlige havgrotter. I syd dominerer bjergkæden Picos de Europa med sine tårnhøje, kalkstensbjerge og grønne dale, hvor kvæg, får og geder nyder sommeren på græs. Asturien er en del af Spaniens grønne og frodige nord takket være et maritimt klima. Ost, æblecider, smukke vandreture og hulemalerier er hovedingredienserne på turens første tre dage i ’paradis’.

Fra Asturien tager vi videre til regionen Castilla y Leon syd for bjergkæden Picos de Europa. Dette er Spaniens geografisk set største region, hvoraf hovedparten ligger på det høje, tørre og gigantiske plateau ’La Meseta’. Her tager vi base i byen Ponferrada, som ligger ved Silfloden omgivet af bjerge. Ponferrada er hovedbyen i Bierzo - et af regionens mindre kendte men lovende vindistrikter. Netop her mellem det våde Galicien og varme, tørre Castilla y León findes et helt specielt makroklima, som giver druerne yderst gunstige vækstforhold. Mencía, Godello og Dona Blanca er de primære druer, der dyrkes på områdets vinmarker. I Bierzo skal vi smage på vinene og vandre mellem vinrankerne, men der bliver også tid til at opleve andet som f.eks. den tidligere guldmine i det smukke Las Médulas.

Turen afsluttes i vindistriktet Ribera del Duero, hvor vi skal overnatte på en vingård, vandre i distriktets varierede landskab af vinranker, skov, landbrug og dyrehold og selvfølgelig smage på Ribera del Dueros berømte Tempranillo.

  • Asturien – provinsen med de 40 oste
  • El Bierzo – et af Spaniens mindre kendte men lovende vindistrikter
  • Overnatning på vingård i Ribera del Duero
  • Leon – kendt for sin fremstilling af skinke, pølser og røget kalvekød
  • Spaniens klassiske vandretur gennem den imponerende Careskløft
  • Vinsmagning og vandring mellem vinrankerne i El Bierzo
  • Vandring i Las Médulas – Romerrigets guldmine og en arkæologisk perle
  • Ti tusind år gamle hulemalerier – verdens første kunst
  • Vandring i Cangasdalen med udsigt til bjerge og dale
  • God stemning og lokale delikatesser på markedet i Cangas de Onis
  • Vandring og vinsmagning i Ribera del Duero
  • Vandring langs Atlanterhavets dramatiske kyst
  • Blåskimmelosten Cabrales der modner i kalkstenshuler
  • Æblecider – Asturiens gyldne nektar

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Med fly til Bilbao – Transfer til Cangas de Onís, Asturien

Vi flyver til Baskerlandets hovedstad, Bilbao og har herfra et par timers kørsel mod vest til Asturien og byen Cangas de Onis, som er vores base på denne første del af turen. Cangas de Onis (i daglig tale Cangas) er en velholdt, hyggelig spansk by med omkring 6.000 indbyggere og ligger ved floden Sella i den frugtbare Cangasdal. Vi indkvarteres på hotel få minutters gang fra byens berømte varemærke, ’Puente Romano’ – den såkaldte gamle romerbro over Sella.
-/-/-
Dag 2. Vandring langs kysten – 15.000 år gamle hulemalerier

Efter morgenmaden ifører vi os vandretøj og har godt en halv times kørsel til Berbes og Playa de Vega/Berbes sandstrand (husk badetøj og håndklæde hvis du har lyst til en dukkert), hvor vi starter vores vandring langs Atlanterhavets kyst til Ribadesella. Det er en 10-kilometers vandretur på en blanding af stier, grusveje og lidt asfalt og tager os 3-3,5 time med diverse pauser. Undervejs kommer vi gennem et par små landsbyer og har flotte udsigter til kysten og blåt hav mod nord og frodige bakker og bjerge mod syd. Vi går mod øst og møder måske pilgrimme på vej i modsat retning, da denne strækning er en del af den nordlige pilgrimsrute til Galicien.

Vi ankommer til Ribadesella omkring frokosttid og her er der fri leg i et par timer til at spise på en af byens restauranter, se sig lidt omkring og måske snuppe sig (endnu) en dukkert i Atlanterhavet. Om eftermiddagen vil vi se nærmere på verdens ældste kunst – de unikke hulemalerier udført omkring 13.000 til 12.000 f.Kr. på Ribadesellas center for stenkunst. Er vi heldige er der måske også mulighed for at besøge hulen Tito Bustillo, især kendt for sine fantastiske hestemalerier, men af hensyn til maleriernes bevaring er adgangen til hulen stærkt begrænset.

Vi er tilbage i Cangas de Onis hen under aften og spiser aftensmad på en af byens gode restauranter.
M/-/-
Dag 3. Markedsdag – Vandring i Cangasdalen – Blåskimmelost og æblecider

I dag kan vi sove lidt længe – det er jo søndag. Og søndag er den store markedsdag i Cangas, hvor byens indbyggere og hele oplandet traditionen tro stimler sammen på torvet for at købe ind og efterfølgende spise frokost med hele familien i byen. Det er et hyggeligt og livligt marked, som bugner af oste, pølser, skinke, honning, blomster, frugt, grøntsager, spinlonkjoler, sko, kopitasker og hjemmebagte brød og kager. Du slippes løs i mylderet med nogle få spanske gloser og så mødes vi et par timer senere og kan sammenligne eventuelle indkøb!

Efter frokost skal vi ud at vandre i cirka tre timer. Vi bliver i nærområdet og det bakkede terræn i den grønne Gangasdal, som ligger klemt inde mellem bjergkæderne Picos de Europa i syd og Sierra Sueve i nord.

Sidst på eftermiddagen kører vi til bjerglandsbyen Asiegu, hvor aftenens program løber af stablen. På den gastronomiske front er Asturien især kendt for to ting – ’Cabrales’ og ’sidra’ som er henholdsvis en intens blåskimmelost og en syrlig cider produceret på æbler. I Asiegu har vi en to-timers guidet rundvisning i landsbyen, hvor vi får fortalt alt om områdets landbrug og produktionen af cabrales og sidra. Herefter er der aftensmad med masser af lokale specialiteter - og al den æblecider man kan skylle ned - i den hyggelige restaurant Casa Pamirandi.
M/-/-
Dag 4. Vandring Careskløften – Besøg pålægsfabrikant i León – Transfer til Bierzo

I dag rejser vi fra Asturien til naboprovinsen i syd, Castilla y Leon. Det tager os hele dagen og vil foregå både til fods og i bus og krydres med et par unikke gastronomiske oplevelser undervejs.

Vi starter ud med en kort transfer (ca. 45 min) fra Cangas til Poncebos og starten af Nordspaniens mest berømte vandretur til bjerglandsbyen Caín. Floden Cares har gennem millioner af år skåret sig gennem bjergkæden Picos de Europa fra syd til nord og skabt den dybe kløft ’Carganta del Cares’.

Stien gennem kløften mellem Poncebos og Caín blev anlagt i starten af 1900-tallet i forbindelse med etableringen af vandkraftværket i Poncebos og er et imponerende men diskret ingeniørarbejde midt i Asturiens allersmukkeste natur. Vi vandrer på grus og sten-sti hele vejen med en lille opstigning og nedstigning først på vandringen, men ellers generelt let terræn alle 12 km/3T til Cain. Forvent eminente udsigter på hele turen til stejle klippesider, der skyder mod himlen og den smaragdgrønne Caresflod, som snor sig dybt nede i kløftens bund.

Ved ankomsten til Caín står Monse klar med frokost og dagens valgfrie menu – vi anbefaler ’fabada’ (asturiansk stuvning) og ’cordero asado’ (langtidsstegt lam). Mætte vælter vi ud i bussen og har nu en relativ lang transfer foran os. Vi skal fra Caín til Bierzo og det tager omkring 4,5 time. Halvvejs holder vi en god lang pause i byen Villamanin, hvor det igen skal handle om mad. León delen af Castilla y León har i Spanien ry for at være det absolut bedste sted til fremstilling af ’embutidos’ (en fællesbetegnelse for pølse, skinke og røget, lufttørret kalve- eller svinekød) på grund af områdets kølige, tørre bjergluft. I Villamanin besøger vi en af fabrikanterne, som villigt deler ud af lækre smagsprøver.

Endnu mere mætte fortsætter vi det sidste stykke til Ponferrada, hovedbyen i Bierzo vindistriktet og vores base på turens anden del. Efter vi er blevet indkvarteret, er det tid til at gå ud at spise (igen, hvis man kan!) på en af byens gode restauranter.

M/-/-
Dag 5. Vandring i vinmarker - Besøg på vingården Palacio de Canedo - Ponferrada

Imperiet ’Prada a Tope' er historien om en entreprenør – José Luis Prada - der i 1970’erne åbnede en lille skobutik i León og i dag står i spidsen for en fond, som driver et luksushotel, to restauranter, produktion af diverse delikatesser og en af Bierzos store vingårde.

Ordene kitsch og kommerciel bruges fra tid til anden om Prada a Tope, men man kan ikke komme udenom, at produkterne er i orden og at det jordnære aldrig er gået tabt i forbindelse med imperiets vækst. Tradition og økologi (med en snert af biodynamisk jordbrug) er og har altid været kodeord i produktionen. Prada a Topes vingård og vinmarker – Palacio de Canedo - ligger ca. 45 minutters kørsel fra Ponferrada og vi vil bruge formiddagen på en 2-3 timers guidet rundvisning på gården og let vandring i vinmarkerne, hvor vi vil høre nærmere om økologiske vin og landbrug. Tilbage på vingården skal vi spise frokost og selvfølgelig smage på de gode vine, og inden afrejsen er der tid til indkøb af diverse delikatesser fra vingårdens butik.

Hen på eftermiddagen er vi tilbage i Ponferrada og skal ud at kigge lidt på byen. Området omkring Ponferrada husede i mange år Romerrigets største minecenter og helt op til midten af det 20. århundrede var regionens økonomi hovedsageligt baseret på minedrift og industri. Siden lukningen af minerne i 1980’erne har området gennemgået en forvandling og i dag er det turisme, vin, landbrug og energi, som driver økonomien.

På turen rundt i byen vil vi blandt andet besøge ’Castillo de los Templarios’ - Ponferradas gamle fæstning - som kong Ferdinand II af León i 1178 forærede til Tempelridderne, hvis opgave var at beskytte pilgrimme på vej til Santiago de Compostella.

Vi spiser til aften på en restaurant i Ponferrada.

M/-/-
Dag 6. Vandring Las Médulas - Romersk guldmine – Vinsmagning

Det er svært at forestille sig, at Las Médulas’ særprægede, smukke landskaber af gyldne fjelde blandt grønne trækroner faktisk er et ødelagt landskab, sprængt i stykker efter 200 års minedrift i jagten på guld. Knap én times kørsel fra Ponferrada finder vi det romerske imperiums vigtigste guldmine i det 1. og 2. århundrede.

Minen har ligget øde hen siden romerne forlod den, så man i dag med lethed kan studere den anvendte minedrifts teknologi, ’ruina montium,’ som gik ud på at underminere et bjerg med store mængder vand. Las Médulas er i dag på UNESCOs verdensarvsliste og afgjort et besøg værd, så vi bruger formiddagen på en godt 3 timers vandretur i området, hvor vi vil nyde landskabet og lære lidt om denne innovative romerske teknologi.

Vi spiser frokost i landsbyen ved Médulas og herefter skal det igen handle om vin. Romerne satte ikke blot gang i minedriften i Bierzo – de importerede også druer og startede produktionen af vin, som trivedes i regionen indtil en druesygdom ødelagde de fleste af vinmarkerne i slutningen af det 19. århundrede. Produktionen blev langsomt genetableret takket være podningsteknik på grundstammer og vinproduktionen i Bierzo er i dag på niveau med tidligere – og voksende, da vinens popularitet er stigende både inden for landets grænser og internationalt. Vi besøger i dag en af områdets mindre vinproducenter og - hvis vejret tillader - vil han fortælle om sin produktion og give smagsprøver på sine vine blandt rankerne på vinmarken. Vi spiser til aften i Ponferrada.

M/-/-
Dag 7. Transfer til vindistriktet Ribera del Duero - Vandring, vinsmagning og overnatning på vingård

Vi forlader Ponferrada tidligt og har cirka 3,5 times kørsel til Ribera del Duero vindistriktet sydøst for Ponferrada. Ribera del Duero ligger stadig i regionen Castilla y León, men forbindes mere med de mange vinproducerende regioner langs den knap 900 kilometer lange Duero flod, som udmunder i Portugal. Ribera del Duero har produceret vin i tusinder af år, men områdets deciderede vinavl kom sandsynligvis sammen med Benediktinermunke fra Bourgogne i det 12. århundrede. Ribera del Duero er primært kendt for sin Tempranillo vin (lokalt kendt som Tinto Fino) der til tider suppleres med de lidt kraftige Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot druer.

I Ribera del Duero skal vi overnatte på en vingård, som ud over at dyrke vin også producerer olivenolie og ost. Efter frokost tager vi vandrestøvlerne på og skal ud at se os lidt omkring i området, som er præget fladt, stenet terræn, vinmarker, skov samt landbrug (bla. korn, majs, kartofler og rødbeder) og dyrehold (køer og får). Vi afslutter vandredagen - og denn tur i Spaniens nordvest - med en vinsmagning efterfulgt af middag på vingården.
M/-/-
Dag 8. Transfer til Madrid lufthavn - Hjemrejse fra Madrid via Frankfurt

Fra Ribera del Duero er der omkring 1,5 times kørsel til Madrid lufthavn. Her går vi ombord på flyet der via en mellemlanding i Frankfurt tager os hjem til kendte himmelstrøg i nord.
-/-/-

Spaniens afsondrede nordvest

Som nævnt i indledningen går denne tur til et mere ukendt område af Spanien – dvs. spanierne selv kommer i området, men turisme fra andre lande er minimal. For os i Skandinavien betyder det først og fremmest, at der ikke er direkte fly til nogle af de få og meget små lufthavne i området og at udvalget af flyselskaber samt udbuddet af flyafgange er begrænset. Dette kan betyde sen ankomst til eller tidlig afrejse fra destinationen.

Det positive i dette vil ofte være, at udrejsen fra Kastrup lufthavn ligger senere på dagen og hjemkomsten tidligere, således at de, som ikke bor på tæt på Kastrup, har bedre muligheder for at komme til og fra lufthavnen på afrejse og hjemkomst dagen.

I 2017 flyver vi med Lufthansa via Frankfurt til Bilbao og hjem fra Madrid - igen via Frankfurt - til København. På grupperejser flyves ud/hjem med samme flyselskab, hvorfor der på hjemrejse vil være et stop i Frankfurt, da Lufthansa ikke flyver direkte Madrid-København.

På rejsen dækker vi et stort område af Spanien og får set mange forskellige landskaber i de to regioner. Således vil der være nogle få køreture af længere varighed, som vi har forsøgt at minimere ved bl.a. at flyve ind til én og ud af en anden lufthavn. Den længste køretur er på dag 4 i programmet, hvor vi skal fra Asturien til Castilla y Leon. Ved at vandre gennem Careskløften fra den ene region til den anden reducerer vi tid i bussen og får samtidig oplevet et af Spaniens smukkeste kløftlandskaber.
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Frokost og aftensmad nydes typisk på restauranter i landsbyer samt i byerne Cangas de Onis og Ponferrada, hvor vi overnatter. Det er ikke obligatorisk at spise på restaurant sammen med gruppen – alternativt er der blandt andet gode muligheder for at købe ind lokalt af ost, pølse, brød osv. og lave en picnic enten til frokost eller aftensmad.

Generelt er det relativt billigt at spise ude i Spanien, da de fleste restauranter både til frokost og aften tilbyder en ’Menu del Dia’ (dagens menu) med tre retter og vin eller vand til 15-22 euro. Frokosten på vingården Palacio de Canedo (dag 7) er en smule dyrere - forvent omkring 30 euro per person.
Overnatning

Vi bor tre forskellige steder på turen. I Asturien i byen Cangas de Onis (ca. 6.000 indbyggere) og i Castilla y Leon først i den noget større by Ponferrada (ca. 65.000 indbyggere). Begge byer er valgt ud fra deres beliggenhed i forhold til aktiviteterne på turen. På turens sidste nat overnattes på en vingård i Ribera del Duero vindistriktet nord for Madrid.

Der overnattes på hotel i to-personers værelser med eget bad og toilet. Der er nogle få enkeltværelser til rådighed på turen mod et tillæg angivet nederst på siden.
Varighed & sværhedsgrad

8 dage – heraf 6 vandreture, grad 2.
Der vandres mellem 3-5 timer og 8-12 kilometer per tur.
De angivne tider og kilometerantal er vejledende og kan variere fra tur til tur.
Vandreturene foregår alle i relativt let terræn og uden de store op- og nedstigninger og kan gennemføres af alle med lyst til fysisk udfoldelse og en rimelig god kondition.
Klima

September er som regel den bedste tid på året i både Asturien og Castilla y Leon. Det er ofte klart vejr og sommervarmen har lagt sig. I september ligger dagstemperaturer normalt på 18-25 grader celsius og nattemperaturer på 12-20 grader. Generelt er det varmere i Castilla y Leon og risikoen for nedbør større i Asturien.
Adgang til el

Der er god adgang til strøm til opladning af batterier på denne tur.
Mobiltelefon & WIFI

Der er ikke fuld mobildækning på denne tur. Af hensyn til gruppens øvrige deltagere henstiller vi til, at man alene sender SMS og taler i mobiltelefon, når man ikke er i selskab med gruppen.

Der er WIFI på hotellet i Cangas de Onis og Ponferrada
Kort & litteratur

Kort - Købes bedst lokalt

Anbefalet litteratur:
Gunnar Steen Jakobsen - Smag på vin.
Thomas Rydberg - Spansk Vin
Politiken: Turen går til Nordspanien

Flytider

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse København – Bilbao, inkl. skatter og afgifter
Flyrejse Madrid – København, inkl. skatter og afgifter
Lufthavnstransfer Bilbao – Cangas de Onis
Lufthavnstransfer Aranda de Duero - Madrid
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Lokal transport i forbindelse med vandreture, udflugter og aktiviteter
Dansktalende Topas turleder
Besøg i Ribadesellas center for stenkunst
Rundvisning i Asiegu
Besøg og smagsprøver hos pålægsfabrikant
Byrundtur i Ponferrada
Indgang til Tempelriddernes slot
Vinbesøg og vinsmagning hos to vinproducenter i El Bierzo
Vinbesøg, vinsmagning og overnatning på vingård i Ribera del Duero
Indgang til Las Médulas
Guidet besøg Prada a Tope
Bidrag til Rejsegarantifonden.
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge og udgifter til drikkevarer
Måltider ikke inkluderet under dagsbeskrivelserne
Entré til museer og lignende
Eventuel rejse og afbestillingsforsikring
Eventuelt tillæg for enkeltværelse 1.900,- DDK
Gå til toppen og Book rejse
 

Topas Travel l Bakkelyvej 2 l 8680 Ry l Denmark l CVR: 17630008 l Telefon (+45) 8689 3622

Topas er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening l Tilsluttet rejsegarantifonden, reg. nr. 899
Når du bestiller en Topasrejse kan du betale med disse kort

Webdesign & CMS by MCB

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig