Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Rusland - Elbrus bestigning

Status:

Turen er åben for booking. Åben for booking

Afrejse:

29.06.2019

Hjemkomst:

10.07.2019
 
DKK 17.970 ,-
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

Lignende ture

Nepal
Island Peak bestigning og Ama Dablam Base Camp


Hvorfor bestige Elbrus med Topas?

Hvorfor bestige Elbrus med Topas?
Nedenunder kan du læse 10 gode, uddybende grunde til, hvorfor du skal vælge Topas, når du vil bestige Elbrus.

1. Fordi vi har skruet Danmarks bedste Elbrus program sammen.

2. Vi har lavet Elbrus bestigningen i 7 år og har en formidabel succesrate på bjerget. Mere end 94 % af vores deltagere kommer på toppen. Hvis du vil vide, hvad det skyldes, så læs videre.

3. Vi har igennem alle årene samarbejdet med den samme professionelle lokale partner i Kaukasus. Samarbejdet spiller – så vi fortsætter!

4. Vi benytter skilifterne til at komme op og vandre i tyndere luftlag på vores dagsvandringer. Det vil sige: I stedet for at spilde tiden i lavlandet optimerer vi vores højdetilvænning og tilbyder et optimalt akklimatiseringsprogram.

5. Vi værner om sikkerheden og kører med en guideratio på 1:3 på topforsøget. Et højt informationsniveau og en grundig introduktion til højde og alpinisme er ligeledes med til at højne sikkerheden og den generelle trivsel på bjerget.

6. Vores kompetente og erfarne turledere sikrer sammen med certificerede russiske bjergguider en professionel ledelse og håndtering af turen.

7. Vi bruger Garabashi stationen som vores faste basecamp. Det betyder: en seng at sove i, varme og tørre forhold, en selvstændig spiseafdeling med vores egen kok og en perfekt udsigt til Elbrus' to toppe. Helt forenklet: optimale forhold.

8. I Kaukasus siger vi nej tak til gamle sovjetiske hoteller og ja tak til små, familiedrevne hoteller. Topas sørger for alle måltiderne i Kaukasus området, og vi spiser godt og varieret.

9. Programmet giver os to ekstra dage til topforsøg i tilfælde af dårligt vejr. Hvis vi rammer toppen som planlagt, bruger vi ekstradagene på vandring i den flotte Terskol dal.

10. For mange bliver Elbrus bestigningen startskuddet på flere bestigninger. Mange af vores deltagere kommer igen… og igen… og vi tror, der er en god grund hertil.  

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Rusland - Mt. Elbrus bestigning

Ref. RUEL

Den rigtige forberedelse gør at vi meget ofte alle når toppen

Træning og godt humør

På vandring i den grønne Terskoldal

Toppen af Elbrus, Topas har ofte mellem 90 - 100 % på toppen

Glad gæst og Turleder på toppen

Udsigt til Terskol landsby og Elbrus’ to toppe.

Smuk alpin vandring

Toppen af mt. Cheget 3400 meter

Akklimatisering er nøglen til vores kæmpe succes på bjerget

Glæd dig til imponerende solopgange over Elbrus

Hygge foran vores nye, rene og gode sovehytter

God komfort i vores nye hytter

Norske jenter og dansk Turleder

Oplevelser, kamp og fantastiske udsigter

Viljestyrke skal der til, her få meter under toppen

Elbrus ses tydeligt fra vores Base Camp

Træning forud for bestigningen

Udsigter og solopgange du aldring glemmer

Vi følger floden til Cheget på første vandredag.

Det rigtige udstyr er vigtig - det kan være koldt på Elbrus

solnedgang over Kaukasus

Tid til hygge, snak og smil

Glade og stærke gæster på vej mod toppen

Igen 100 % på toppen!

Lokale guider og Topas Turleder

Vinden kan være hård - det gælder om at dække ansigtet godt til.

Terskoldalen

Sne og shorts har altid været en fornøjelig kombination.

Pause på nedstigningen i ca. 5400 meter

Roligt tempo under topbestigningen

Toppen - Det Færøske flag vejer i vinden

Topas Turleder og Russiske guider holder styr på gruppen under bestigningen

Topforsøget er igang

Toppen af Mt. Cheget og et velfortjent hvil.

Toppen er lille, men der er plads til hele gruppen

Træning og akklimatisering i høj sol

Bestigningen belønnes med en lokal øl

Hård kamp i smukke omgivelser

Se gæsternes egne fotos for denne tur

Kom med til Kaukasusbjergene i Rusland som byder på flotte naturoplevelser og alpine omgivelser. Vores bestigningstur af Mt. Elbrus giver et spændende indblik i et land med store kontraster, enorme afstande, vild og tillokkende natur og som kronen på værket, muligheden for at komme på toppen af Europas højeste bjerg.

Hovedvægten på turen ligger på bestigningen af Mount Elbrus (5.642 m). Vi forbereder os til bestigningen med et grundigt akklimatiseringsprogram, hvor vi forud for selve bestigningen bruger adskellige dage på trekking og gradvis tilvænning af højden. Mt. Cheget, alpin trekking, akklimatiseringstur til Pastukhov Rocks og introduktion til alpinisme er alle dele af den vigtige forberedelse til selve topbestigningen. Og som noget nyt prioriterer vi at have 2 reservedage på bjerget - en kæmpe fordel hvis det skulle være dårligt vejr på den programsatte topdag.

Foruden bestigningen af Elbrus skal vi naturligvis nyde naturen og opleve kulturen og livet i den smukke Baksan dal. Vi skal også på sightseeing i Moskvas historiske bydel.

  • Seightseeing på egen hånd i Moskva.
  • Flyvetur fra Moskva til Mineralney Vody - velkommen til Kaukasusbjergkæden.
  • Trekket starter ved bjerget Mt. Cheget (3.550 m)
  • Alpin trekking til Diesel Hut (4.100 m)
  • Akklimatiseringstur til Pasnukov Rocks (4.700 m)
  • Basecamp ved The Barrels Huts
  • Introduktion til alpinisme
  • Topbestigning af Elbrus vestlige top (5.642 m)
  • Vandretur i den smukke Terskoldal
  • På indkøb i Moskva

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Afrejse fra DK og ankomst Moskva

Vi flyver fra DK og ankommer til Moskva. I lufthavnen bliver du mødt af din turleder og chauffør. Sammen kører vi i bus igennem en af verdens hurtigst voksende metropoler mod vores hotel, som har en central beliggenhed ved markedet ved Izmailovskij park. Efter check-in informerer turlederen kort om turen, og derefter kan man enten tage en tur ind til centrum i Moskva eller finde en restaurant i områder. Der er mange lokale spisesteder omkring hotellet.

/-/-
Dag 2. Sightseeing i Moskva

Der vil fra morgenstunden blive informeret om de forskellige seværdigheder og muligheder i Moskva. Turlederen vil også informere om Kaukasus og den kommende bestigning af Elbrus. Den største nysgerrighed omkring bestigningen vil blive stillet, og herefter er dagen til fri disposition til sightseeing i Moskvas mangfoldige udbud af interessante attraktioner. Moskva er under hastig udvikling og er epicentret for alt det nye der strømmer ind i Rusland.

Vi bor på hotel lige ved metrostationen, som er blandt verdens flotteste. Det er en seværdighed i sig selv, og det anbefales, at man fortaber sig i den underjordiske verden for en stund. Med metroen kan man hurtigt komme rundt til de forskellige bydele og fx opleve Den Røde Plads, Bolshoi Teateret, Kremlin, St. Basil Katedralen og andre historiske steder som Lenins Mausoleum eller Gorkij park.

-/-/-
Dag 3. Vi flyver til Mineralney i Kaukasus

Vi skal tidligt afsted mod indenrigslufthavnen, hvorfra vi skal med fly til Mineralney Vody i Kaukasusregionen. Via store fire- og femsporede veje kører vi igennem byen mod en af de i alt fem lufthavnen, som findes i Moskva. Alt er stort i Rusland. Det er tid til et sceneskift - fra by til land. Vi flyver sydpå og får hurtigt en fornemmelse af Ruslands enorme afstande og den store diversitet i landskabet med øde strækninger, enorme skovområder og endeløse industri- og byområder.

I Mineralney Vody lufthavn bliver vi mødt af vores bjergguide, og herfra har vi ca. fire timers kørsel til vores bjerghotel i Baksandalen. i Baksandalen indkvarteres vi på et bjergpensionat i byen Cheget, som fungerer som skihotel i vintersæsonen. Efter check-in mødes vi til aftensmad i hotellets spisesal. Under vores ophold i Cheget spiser vi morgenmad og aftensmad i hotellets spisedal, og der bliver sørget godt for os.

-/-/A
Dag 4. Trekking til Mt. Cheget

Vores forberedelse til bestigningen starter, og vi skal de kommende dage akklimatiseres til tyndere luftlag. Det gør vi på fornøjelig vis ved at trekke. Kaukasusbjergene er en perle for vandrere og alpinister, og vi starter dagen med at følge floden ned gennem skoven til byen Cheget.

Herfra tager vi et stykke op af Mt. Cheget med skilift. Om vinteren er Kaukasusområdet et populært skisportssted, og vi har valgt at benytte skilifterne til at komme et stykke op i atmosfæren og optimere vores udbytte af højden. Vi hopper af skiliften og fortsætter et par timer til fods af en let eksponeret kam til toppen af Mt. Cheget i 3550 m.

Hvis vejret er godt er det optimalt at blive her en times tid og nyde den flotte udsigt til blandt andet Mt. Donguzorun. Også udsynet til Elbrus er formidabelt herfra, og hvis vejret er klart, kan vi se sporet fra basecamp til toppen. Vi spiser frokost på en café i landsbyen Cheget, før vi sent på eftermiddagen tager tilbage til vores bjerghotel igen.

M/F/A
Dag 5. Alpin trekking til Diesel Hut

I dag skal vi endelig have sne under støvlerne og smage på alpinismens glæder. Efter morgenmaden tager vi kabineliften op til Garabashistationen. Herfra er der et par timers trekking til Diesel Hut (4100 m), hvorfra vi har en fantastisk udsigt til Cheget, hvor vi trekkede dagen før. Igen er det optimalt at blive en times tid i højden for at øge højdetolerancen. Vi vender tilbage til Azau og spiser frokost på en af byens cafeer.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition, og der er god tid til at få provianteret og pakket til topturen. Den næstkommende dag skal vi afsted mod basecamp, og vender således først tilbage til vores bjerghotel i Baksandalen, når vi har lavet topforsøg på Elbrus. Turlederen vil informere om opholdet i basecamp og den kommende topbestigning.

M/F/A
Dag 6. Base Camp og akklimatiseringstur til Pastukhov Rocks (4.600 m)

Vi tager kabineliften op til Garabashistationen, hvor vi går i gang med at indrette vores Base Camp i The Barrels. Vi sover enten i tønder eller skurvogne og det er et godt alternativ til telt og optimerer vores restitution. Efter ankomst til Base Camp, stifter vi kendskab med vores gode Base Camp kok, når vi spiser tidlig frokost. Herefter skal vi på en længere eftermiddagstur op til Pastukhov Rocks, som er et syv-tals-lignende klippefremspring højt på bjerget i 4500 - 4700 meters højde.

Vi begynder for alvor at kunne mærke den tynde luft, og det er særligt vigtigt på denne dag at sætte et roligt tempo. Meningen med dagens vandring er at presse kroppens højdetolerance yderligere, og hvis forholdene tillader det, øver vi også brugen af crampons. Det er en hård og flot eftermiddag, og udsigterne bliver kun bedre, jo højere vi kommer. Det begynder at smage af bjergbestigning.

M/F/A
Dag 7. Forberedelse, teknik og halv hviledag

Dagen byder på let aktivitet og afslapning. Gårsdagens tur til Pastukhov Rocks sidder måske stadig lidt i kroppen, og formålet med dagen er at restituere og blive klar til nattens topforsøg. Opskriften er enkel: Der skal drikkes vand, spises, hviles, pakkes, og så skal vi have finpudset teknikken, så alle føler sig godt rustet til topbestignigen. Formiddagen byder derfor på let aktivitet og introduktion til isøkse, crampons og forskellige teknikker på sne og is.

Elbrus er ikke et teknisk bjerg at bestige, men vi gør meget ud af, at alle føler sig godt forberedte til den kommende topbestigning. På en blød skråning ved siden basecamp er forholdene perfekte til at øve brugen af crampons og økse. Her vil turlederen og bjergguiden i samråd introducere, hvordan man færdes på is og sne. Vi øver os i et par timer, og vender tilbage til basecamp til frokost. Om eftermiddagen gælder det om at få hvilet, så alle er klar til natten og morgendagens udfordring.

M/F/A
Dag 8. Topbestigning af Mt. Elbrus

Topnatten starter med morgenmad ved tre-tiden og afgang en time senere. Vi kører med bæltekøretøj op til den nedereste del af Pasnukhov Rocks (4500 m) hvorfra strabasserne starter. Vores lange opstigning begynder. Ideen er at opleve solopgangen et sted over Pastukhov Rocks, og allerede efter et par timers gang rammes vi af den første solstråle. Det er altid et stort øjeblik at se solen farve himmelen blåviolet og blænde op for Kaukasusbjergenes storhed.

Vi zig-zagger op mod østtoppen, hvorfra vi bevæger os ind i sadlen mellem Elbrus østlige og vestlige top. Fra sadlen er det en relativ kort, men hård opstigning til selve toppen. Syv til otte timer efter start når vi målet — toppen af Elbrus. En euforiske fornemmelse.

Fra toppen går det nedad og tilbage mod basecamp. Det tager til sammenligning et sted mellem tre og fem timer at gå ned. Trætte og glade ovenpå en forhåbentlig succesfuld bestigning ankommer vi til basecamp sidst på eftermiddagen.

M/F/A
Dag 9 og 10. Reservedage til topforsøg

Vi har to reservedage til rådighed på bjerget i tilfælde af dårligt vejr eller andre forhold som gør, at turlederen i samråd med den russiske bjergguide vurderer, at det er hensigtsmæssigt at skyde topforsøget en dag eller to.

Det er suverænt turlederens beslutning, hvornår topforsøget sættes i gang. Hvis topforsøget laves på den programsatte dag 8, returnerer vi til vores kendte bjerghotel i Baksandalen på dag 9. I så fald spiser vi morgenmad i Base Camp, pakker vores udstyr og tager kabineliften ned i løbet af formiddagen.

Eftermiddagen bruges på bad og afslapning, før vi om aftenen mødes og fejrer bestigningen (på russisk) behørig vis. Det er en kulturel oplevelse af de store, når vi i selskab med vores russiske guider fester på traditionel vis.

M/F/A
Dag 11. Trekking i Kaukasusbjergene

Det er et usandsynligt smukt område, vi befinder os i. Og der er gode muligheder for flotte vandreture ud fra Cheget, hvor vi bor. En af mulighederne for dagens vandring går til Terskoldalen, som byder på farvestrålende blomster, vandfald og udsyn til en overhængende gletscher.

En anden mulighed er at vandre op til 'Observatory Spot', et udsigtspunkt, som giver sved på panden og lidt højdemeter i benene foruden et fantastisk skue ud over den øvre del af Baksandalen.

M/F/A
Dag 12. På gensyn Kaukasus og ankomst i Danmark

Det er blevet tid til at forlade Kaukasus - forhåbentligt med et nyt bjerg på CV'et. Vi har igen ca. 4 timers kørsel til det flade lavland, hvor Mineralney lufthavn ligger. Herfra flyver vi i to timer tilbage til Moskva, hvorfra vi flyver tilbage til Danmark med mange minder i bagagen og måske med mod på flere bestigninger i fremtiden.

M/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderede, markeres disse med -.

I Moskva betaler man selv sin mad, mens alle måltider er inkluderet i Kaukasus og på bestigningen. Prisniveauet i Moskva er tilsvarende danske priser. Morgenmadsbuffet kan spises på hotellet i Moskva.
Overnatninger

I Moskva bor vi på 3-stjernet hotel, hvor vi overnatter i dobbeltværelser. I Kaukasus bor vi for enden af Baksandalen i landsbyen Azau, hvor vi overnatter på et bjerghotel i dobbeltværelse med bad og toilet.

På Elbrus indretter vi vores basecamp i The Barrels Huts (3800 m), der bedst kan beskrives som 10 bliktønder beliggende for enden af den sidste liftstation, Garabashi. Tønderne er forholdsvis rummelige og indeholder 6 faste senge. Der er lys, strøm (220V) og et elektrisk varmeapparat i hver tønde samt et meget simpelt toilet udenfor. Der er intet rindende vand eller bad. Vi spiser vores måltider i køkkenet, hvor vi har vores egen kok til at lave mad til os.
Vand

Vand kan købes alle steder i Moskva og i Kaukasusområdet. I basecampen og på bjerget får vi kogt vand fra køkkenet. Medbring vandflaskekapacitet til 3 liter — gerne hårde plastikflasker (evt. Nalgén eller Sigg) som kan tåle kogende vand.
Lidt om Elbrus

Elbrus er med sine 5.642 m Europas højeste bjerg. Det består af to udslukte vulkaner, som danner to toppe. Vi laver topforøg på den højeste - den vestlige på 5.642 m. Den østlige top er 5.621 m. I 1868 blev bjerget første gang besteget af en engelsk ekspedition. I dag tiltrækker bjerget mennesker fra hele verden som en af The Seven Summits (det højeste bjerg på hvert af de syv kontinenter, red.)
Graduering og bjergbestigning

Elbrusbestigning er en grad 5/6 efter Topas gradueringssystem. På topbestigningen benytter vi os af normalruten via Pastukhov Rocks, som går op til sadlen mellem den østlige og vestlige top og derfra videre til vesttoppen. Elbrus er ikke et teknisk bjerg, men det er nødvendigt med crampons, vandrestave og isøkse, da vi går på is og sne. Bestigningen af Elbrus er derfor velegnet for den stærke vandrer, der har lyst til en alpin udfordring i et spændende område.
Topas og Elbrus

Elbrus er et rigtigt godt valg for de, der har lyst til at prøve kræfter med alpin bjergbestigning. Det er en fordel, men ikke en forudsætning, at have erfaring med højdetrekking og/eller andre bestigninger. For at få størst muligt udbytte af turen er det dog vigtigt at være i god fysisk form og mentalt indstillet til den store udfordring.

Topas har mangeårig erfaring i bestigningsturer og har hvert år mange deltagere på toppen af kontinenternes højeste bjerge. Et mangeårigt samarbejde med vores lokale partner i Rusland har givet os stor ekspertise i at få så mange på toppen af Elbrus som muligt. En grundig gennemgang af udstyr og en korrekt beskrivelse af hvordan man færdes i stor højde, er vigtig for at få flest muligt på toppen. Vi gør meget ud af at forberede vores deltagere til den alpine udfordring, og vi øver naturligvis de teknikker og sikkerhedsprocedurer, der er nødvendige i forhold til at færdes i det alpine terræn.

Det er et gennemtænkt og bevidst valg, at vi bruger lifterne til at komme et stykke op i højden på vores akklimatiseringsturer, idet det ikke har nogen effekt på akklimatiseringen at vandre og opholde sig i lav højde.

Vores akklimatiseringsprogram, hvor vi gradvist tilvænner kroppen til højden, er en afgørende faktor for succes, men man bevæger sig ikke "helt ustraffet" op til 5.642 m og enkelte deltagere vil muligvis være nødt til at opgive at nå selve toppen. Det er den danske turleder, i samråd med vores russiske bjergguider, der har det sidste ord i den endelige beslutning. Højdesyge er kun farligt, hvis man forsøger at ignorere den.
Maden

I Moskva vælger og betaler man selv sin mad. Prisniveauet er tilsvarende danske priser.
I Kaukasus og på Elbrus er al mad inkluderet. Man kan forvente enkle, velsmagende måltider, der fuldt ud dækker vores energiforbrug i bjergene. Vi anbefaler at man medbringer energiholdige snacks til lange vandredage og topnatten (energibar, gel, chokolade, rosiner m.m)
I Baksandalen kan der købes chokolade, kiks m.m. af russisk fabrikat.
Klima

I Moskva kan temperaturen nå op omkring 35° C om dagen.

Elbrus ligger centralt i Kaukasusbjergkæden, der strækker sig 880 km fra Sortehavet til det Kaspiske hav. Bjerget danner sit eget vejr, og det kan være meget omskifteligt. Det kan være omskifteligt fra sæson til sæson, fra dag til dag og fra time til time. Man skal være forberedt på temperaturer mellem +25° C og -7° C på de fleste af vandredagene. På topnatten er der ofte -20° C og man skal være forbedt på sne og kraftig vind fra basecamp og opefter. (Derfor er det vigtigt at medbringe det rigtige udstyr — se pakkeliste)
Forbehold for ændringer

En bjerg- og bestigningstur af denne karakter kan indebære ændringer. Det kan være på grund af én eller flere deltageres højdesyge eller anden form for sygdom. Det kan også være pga. vejret, som spiller en helt afgørende rolle for, om tingene kan lykkes. Dette må hver enkel deltager naturligvis være indstillet på inden afrejse.
Varighed

13 dage, heraf er fem - seks dages trekking grad 3/4.
Topbestigningen af Elbrus er grad 5/6.
Alle dage med dagstursrygsæk.
Visum

Visum til denne tur er påkrævet!

VIGTIG INFORMATION VEDR. VISUM TIL RUSLAND — GÆLDER PR. 10. DECEMBER 2014:

Fra den 10. december 2014 er det obligatorisk at aflægge biometrisk data i forbindelse med ansøgning om visum til Rusland. Dette betyder, at ALLE skal indlevere sin ansøgning personligt og samtidig aflægge såkaldt biometrisk data - dvs. at fingeraftryk og billede tages på stedet. Det Russiske Visumcenter i København gemmer ikke de biometriske data, hvorfor det er nødvendigt at følge samme procedure hver gang man søger om visum. Du kan ikke ansøge om visum før du har modtaget et invitationsbrev fra Topas. Dette fremsendes automatisk pr. mail ca. 2 måneder før afrejse.
Postale visumansøgninger vil dermed ikke blive accepteret fra denne dato.
Topas Travel har derfor desværre ikke mulighed for at være behjælpelige med selve visumansøgningen fra den dato.

NB. Visumregler kan variere for andre nationaliteter end danske statsborgere, der rejser på dansk pas. Derfor bedes øvrige nationaliteter selv kontakte ambassaden i deres hjemland.
Adgang til el

Der er adgang til strøm (220V) - både på hotellet og i basecamp.
Mobiltelefon

Generelt ønsker vi ikke, at vore vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Rejselitteratur

Politikens: Turen går til Moskva og Skt. Petersborg
Lonely Planet: Russia, Ukraine & Belarus
Vaccinationer

Kontakt seruminstituttet eller egen læge min. 30 dage inden afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Rejseforsikring - specielle forhold når du bevæger dig i højderne

Husk at din rejseforsikring skal være gældende for aktiviteter i mere end 4.000 meters højde. Mange rejseforsikringer dækker nemlig ikke, hvis man på turen bevæger sig over denne højde. Check med din forsikringsudbyder. GOUDA rejseforsikring dækker i alle højder og ved enhver aktivitet, som afvikles på en Topastur. Vi anbefaler derfor, at du tegner en GOUDA forsikring til netop denne type af rejser.
Kort om højde og akklimatisering

I højden falder ilttrykket og i 5.500 m er iltindholdet næsten halveret. På trekking eller bestigning i højderne skal kroppen tilvænne sig forandringerne for at kunne fungere. Denne tilvænning kaldes akklimatisering. Alle mennesker kan akklimatisere, men det er genetisk bestemt, hvor hurtig du er til det. Der er således individuelle forskelle på, hvor hurtigt man befinder sig godt i en given højde.

Du kan desværre ikke træne akklimatiseringen hjemmefra og god form er ingen garanti for, at du har let ved at akklimatisere. Alligevel er det vigtigt, at du er i god fysisk form, da det er ekstra krævende at vandre i stor højde. Det er vigtigt, at man ikke ser højdesymptomer som et svaghedstegn, men kroppens reaktion på forandringerne i trykket. På en tur som denne vil der altid være nogen, som mærker til milde højdesymptomer som fx hovedpine, let kvalme og appetitløshed uden at det bliver problematisk. Andre går helt fri og mærker næsten intet.

I tilfælde af at nogen skulle udvikle højdesyge — og dermed få moderate eller sværere højdesymptomer, er den eneste behandling at komme ned i lavere højde. Denne vurdering foretages af turlederen, som også igangsætter nødvendige tiltag.

Der er en række faktorer, som har indflydelse på højdetilvænningen. Læs i det følgende hvad Topas gør for at fremme akklimatiseringen og hvad du selv kan gøre.
Hvad gør Topas for at tilgodese akklimatiseringen?

Programmet tilgodeser den vigtige højdetilvænning bedst muligt. Det første tiltag er, at vi i videst muligt omfang følger princippet: "Go high — sleep low". Kroppens højdetolerance øges ved at man trekker op i fx 4.400 m for dernæst at falde og sove lavere. Oppe i 4.400 m registrerer kroppen dét iltindhold, som er til rådighed i denne højde. Nede i den lavere sovehøjde restituerer kroppen bedre og samtidig arbejder den aktivt for at akklimatisere til iltindholdet, som kroppen registrerede oppe i 4.400 m.

Man kan sige, at kroppen på denne måde snydes til at tro, at den er højere. Og det er ekstremt effektivt og giver en klar fordel, når vi senere skal endnu højere. Et andet tiltag er, at vi i videst muligt omfang undgår at stige mere end 300 — 500 meter per dag i sovehøjde over 3.500 m. Denne langsomme opstigning giver kroppen den fornødne tid og ro. Som et tredje tiltag regulerer vi tempoet, da det er afgørende for god akklimatisering, at man undgår overanstrengelse og unødig høj puls.

Vi hjælper den enkelte deltager og hele gruppen med at finde dét tempo, som vi ved, vil fremme den enkeltes højdetilvænning i stedet for at hæmme den. Et fjerde tiltag er, at turlederen under hele turen kommer med anvisninger på, hvordan du fremmer akklimatiseringen. Vi insisterer på tæt dialog med vores deltagere omkring helbred og højdesymptomer.
Hvad kan du selv gøre for at kickstarte din akklimatisering?

Selvom evnen til at akklimatisere i høj grad bestemmes af din genetik, kan og skal du heldigvis stadig gøre noget aktivt for at kickstarte og fremme din akklimatisering. Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem højdesyge og dehydrering.

Det absolut vigtigste råd i højderne er at drikke vand, og netop væskeindtag er en komponent i akklimatiseringsprocessen, som ikke kan udfordres. Du bør drikke minimum 4-5 liter vand dagligt. En anden betydningsfuld faktor er lavt tempo. Accepter din hjertefrekvens og lad benene følge hjertets rytme. Ikke omvendt. Sørg desuden for at regulere din kropsvarme, så du er tilpas og hverken for kold eller varm.

På trekking eller bestigning i højderne, kan du tænke på din krop som en lidt skrøbelig maskine. En maskine er stærk — det er din krop også. Men kroppen er under et ekstra pres i højderne, og derfor bliver det din opgave at hjælpe den, hvor du kan, bl.a. ved at følge ovenstående råd.
Fly

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Tjek mulighederne for flytilslutning under punktet ’Afrejselufthavn’ på bookingens første side på den enkelte afgang eller kontakt Topas for at høre mere. Flytilslutning er altid med forbehold for pladssituationen.
Deltagerprisen inkluderer:

Fly fra København - Moskva t/r
Fly Moskva - Mineralney t/r
Alle fly skatter og afgifter
Transport i bus mellem lufthavn til hotel i Moskva
Transport i bus fra Mineralney Vody (Kaukasus) til Azau t/r.
2 overnatninger på hotel i Moskva
4 overnatninger på bjerghotel i Azau/Cheget
Fuld forplejning på bjerghotel i Azau/Cheget; morgenmad, frokost og aftensmad
4 overnatninger i Elbrus Base Camp
Fuld forplejning i Base Camp; 3 måltider samt varme drikke
Dansktalende turleder på hele turen
Russisk bjergguide på hele turen (vandre- og akklimatiseringsdage)
Ekstra russiske bjergguider på topatten
Kørsel i bæltekøretøj på topnatten
Invitation fra russisk rejsebureau ifbm. visumansøgning
Elbrus Region Preserve Fee
Tilladelser og afgifter til Elbrus Nationalpark
Border Zone registration.
Måltider angivet på turbeskrivelsen
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke:

Personlige lommepenge, herunder udgifter til drikkevarer
Visum
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK 120,- pr. måltid.
Drikkepenge til guider m.m ca. DKK 650,-
Entré til museer o. lign.
Rejseforsikring
Evt. afbestillingsforsikring
Evt. flytilslutning til/fra København
Gå til toppen og Book rejse
Hardy Hoegh

Bestigningen var en kæmpe udfordring psykisk og fysik. Utrolig oplevelse

Finn Søgaard Hansen

Hvis man har lyst til at blive udfordret i nogle af verdens flotteste alpine omgivelser, er Mt. Elbrus det helt rigtige sted for både nybegyndere og erfarne.

Kim Ølgod Sørensen

Denne tur kan stærkt anbefales til alle, der har lyst til at prøve kræfter med det alpine bjergmiljø. Det hele sker i trygge rammer og man behøver ingen erfaring eller anden teknisk forudsætning for at deltage.

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig