Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Indlandsisen - stedet hvor drømme skabes

Forfatter: Toke Høye
Ref. GLGX
Printvenlig version
Sydgrønland, juli 2000

Det er efterhånden blevet skumring, og isbjergenes lyse flader i Eriksfjord står i kontrast til de rå bjergsiders mørke farvetoner. En havørn basker et par gange med vingerne og sætter derefter kursen ud over fjorden. Derude et sted forstyrres en anden ørn og sammen flyver de ind i natten.

Det har været en varm dag, og duften af timian har fyldt næsen og mindet om sydeuropæiske bjergegne. Nogle steder er de bløde bakker helt violette af den lille fortryllende plante. Nu får duften mig til at tænke på det lækre grønlandske lammekød, som gæsterne er ved at lave hjemme i huset.

Jeg har taget en lille tur for mig selv. Det er godt ind imellem at tage lidt tid alene. Der er ingen på turen som forventer, at jeg hele tiden er sammen med dem, og de fleste er sikkert også glade for at få lidt tid uden "turchefen". Jeg bruger tiden til at opleve på min egen måde. Udforske spændende steder, klatre lidt på en indbydende sten, eller bare ligge lidt med lukkede øjne. Her til aften er målet dog et andet. Jeg har taget en afstikker for at få et glimt af Jespersens Bræ. Hjemme på kontoret i Ry ligger der som altid planer på tegnebordet. En af dem drejer sig om indlandsisen og specielt om Jespersens Bræ. Indlandsisen ligger som en lokkende pude over mere end fire femtedele af Grønland. Det er på denne pude at nogle fantastiske drømme er ved at blive til virkelighed. Jeg skal undersøge tilgængeligheden, og beskrive detaljer, som ikke fremgår af de flyfotos, som er det eneste tilgængelige kort over området.

For nogle uger siden var jeg på vej ind i dalen med tre af mine gæster, men vi havde dengang allerede en dagsmarch i benene, og ville ikke gå en lang tur. Da vi først kom afsted, var det dog alligevel lidt svært at vende om, når der hele tiden dukkede nye landskaber op bag de fremspringende klipper. Nu er jeg alene, og går hurtigt for at komme ind til en højderyg, hvorfra jeg håber at kunne se bræen. Jeg har ikke så lang tid, de andre har jo snart middagen klar.
Der er en hyggelig stemning i gruppen, og jeg glæder mig til at høre hvordan de oplever at bo uden elektricitet. Vi bor i et lille gult hus i Igaliko Kujalleq. Malingen på den ene gavl er endnu ikke helt tør, for huset er lige blevet sat istand, og vi er de første turister her. Faktisk bor der kun en enkelt familie i Igaliko Kujalleq, og selvom der står en del huse mellem de opdyrkede marker, er langt de fleste ubenyttede. Der er ikke strøm i huset vi bor i, men aftenerne er lyse, og vi har gas til komfuret. Drikkevand står i en tank i gangen, og der er kun et das til toiletbesøg, men værterne har plukket vilde blomster og sat i vinduerne, og der dufter rent og godt. Vi har alt det vi har brug for og nyder et ukompliceret liv i skøn natur. Da vi kom til huset i eftermiddags ventede Sofianguaq os med nybagt kage. Solen skinnede og det var herligt at få støvlerne af og gå med bare tæer mellem klokkeblomsterne.

Vi har oplevet så megen gæstfrihed hos fåreholderne. Selvom besøgene kun varer et par dage, kommer vi faktisk til at lære hinanden at kende. Alt er nyt også for fåreholderne, de har brugt meget tid på at sætte gæstehuse i stand, og det er tydeligt at mærke, at de meget gerne vil få alt til at fungere. I går spiste vi mad som familien havde lavet til os, næsten alt var egne produkter. En af de mere specielle ting er Kvan, som er en plante der vokser vildt, men som fåreholderne sørger for at sprede frøene fra, så der ofte vokser mange omkring gårdene. Det er en stor skærmplante, og stænglerne er gode at sylte, når de plukkes før Sankt Hans. Senere bliver de trævlede, og meget kraftige i smagen. De skrælles før de lægges i en lage af eddike og sukker og smager herligt som tilbehør til kød.

Der er ingen tvivl om, at det er spændende at være den første til at opleve noget nyt. Når jeg går her og fascineres af det uberørte landskab, giver det dog en endnu større følelse at vide, at der er folk, som har arbejdet her i flere generationer for at skaffe næring til et nok simpelt men desto mere rigt liv. Jeg vandrer jo på stier, men det er ikke mennesker, som har skabt dem, det er Sydgrønlands landmænds hovedintægtskilde — fårene, der gennem lang tid har fundet de bedste måder at komme fra det ene sted til det andet på.

Inden vi kom frem til det sted vi havde bestemt som teltplads kom en havørn svævende ud gennem dalen. Det gled helt lydløst afsted, og vi opdagede den ikke før den var næsten over vore hoveder. I tyve meters højde kredsede den en gang rundt om os før den fortsatte videre mod fjorden.

De mange gode minder fra gæster, og ting vi oplevede i sommer forsvinder ikke, men det er i mødet med stederne, at de er klarest. Jeg glæder mig meget til igen at opleve Grønland sammen med glade mennesker, der gerne vil opleve noget i deres ferie.

Toke Høye - Turleder.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig