Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


10 dages vandring omkring Mont Blanc

Forfatter: Hanne Carlslund
Ref. FRMH
Printvenlig version
Vi er 4 jyder som kender hinanden fra skiture, og som har den fælles interesse at trave i bjerge. Så da snakken gik om engang at tage en tur omkring Mont Blanc, var der ikke langt til handling.
Da vi så læste om Topas blev de hurtigt kontaktet. En grad 4! Hvad betød det? Kunne vi klare det? Vi havde jo ikke før vandret med rygsæk.

Vi pakkede rygsækkene med litervis af vand, de skulle jo veje mellem 10 og 14 kg. , og en søndag formiddag lige efter vores uge 7 tur (ski) drog vi til Rebild bakker. Det tætteste vi kunne komme på noget der bare snerpede lidt i retning af bjerge, her i det Nordjydske. Så var beslutningen truffet. Vi meldte os til " fra hytte til hytte" turen. I løbet af foråret mødtes vi flere gange og travede Rold Skov tynd, efterhånden også med grillmad og andet godt, til bålpladserne.

Endelig nåede vi hen midt i juli og drog hjemmefra 4 pers. i en bil. Efter turen ville vi blive et par dage for bl.a. at se Mer de Glace og Aiguille du Midi.
På Bastille dagen (14juli) ankom vi til Chamonix i trykkende varme , og tog med det samme ud på campingpladsen, for at orienterer os , så vi havde styr på det praktiske, før vi dagen efter skulle møde vores gruppe. Her blev vi mødt af gruppen (før os), som lige var kommet ind efter 10 dage i bjergene.
Og nu fik vi det første chock: " Det er drønhårdt! De tre første dage er de værste! I bliver ikke vasket! Det er ingen skam at stige af! Men, det er hele slidet værd." Heldigvis er vi alle 4 udstyret med en vis portion jydsk eftertænksomhed og stædighed. Ved samme lejlighed fik vi også hilst på Mads, som skulle være vores turleder, og han gav os et par tip m.h.t. pakning og vægt.

Om aftenen holdt vi atter pakkemøde, alt overflødigt røg ud af rygsækken. Det skulle ikke være vægten som bremsede os. Div. Sæber og dito creme gik samme vej ( champoo er fortrindelig til både vask af tøj og kropspleje). Vi var meget spændte på sammensætningen af vores gruppe (selv hører vi jo ikke til de yngste, sidst i 40erne og begyndelsen af 50erne). Efter nogen forsinkelse ankom de så søndag aften i øsregn.
15 mennesker (aldersmæsig fra midt i 20erne til slutningen af 50erne) begav sig i samlet flok til Chamonix for at spise. Da vi henad midnat krøb ind i vores telte styrtregnede det stadigt. Vi vågnede til det mest fantastisk flotte vejr. Mont Blanc stod badet i strålende sol lige overfor. En god dag at starte en 10 dages tur i bjergene på. Humøret røg helt til tops. Nu skulle det være. Med bus blev vi kørt ud til en lille naboby Les Houches, og herfra var det så op gennem skov til en bjergkam hvorfra vi nød udsigten over Chamonix.
I Frankrig kalder man en lille hytte i bjergene for Refuge Vi nåede vores henad 18 tiden. Det lå smukt for foden af Miage gletcheren. Aftensmaden blev indtaget med glubbende appetit. Det er enormt hvad man kan spise, når man har travet en hel dag i bjergene. Allerede kl. 22 lå vi 15 mennesker madras v. madras, og ens tanker blev hurtigt ledt hen på en kåd 4. kl. på lejrskole, idet vi opførte os på nøjagtigt samme måde. Til sidst måtte søvnen dog gi` efter for lattermusklerne og der blev ro.

Hjemmefra havde vi trænet forskellige muskelgrupper. Til morgenmaden viste det sig imidlertid, at èn var blevet overset, nemlig den der skal bruges for at indtage den specielle Topas morgenmenu, og i ugens løb fik vi hårdt brug for denne. Ud over dette gjorde vi desuden denne erfaring i løbet af turen, at der er noget der hedder en speciel Topas tid. Den går i alt sin enkelthed ud på! At når man spørger turleder, hvor langt der er, svarer han f.eks. 1 times tid. Så kan man godt gange med 2.

Andendagen forløb næsten som første. Igen op —op —op- (personligt foretrækker jeg at gå ned).Igen et helt enestående landskab langs klippekamme, kløfter, rislende vand op til dagens højeste punkt Tre` La Te`te i 1970m. Endnu en flot dag med høj sol. På tredjedagen fik vi virkelig vores dåb. Skyerne lå helt nede omkring hytten og det styrtregnede. Frem med regntøjet og så af sted, op mod Col de Fenetre i 2245m. Vi måtte tro Mads på hans ord når han fortalte, at vi her havde en fantastisk udsigt.

Efter en kold frokost som blev indtaget i en fårestald (vi brød ind og lukkede pænt efter os) begyndte opklaringen, og da vi ankom til Le Petit Tetras (den hyggeligste hytte på turen) var vejret igen helt perfekt.
I ugens løb bevægede vi os igennem meget varieret landskaber, fra de grønne frodige til de mere barske forrevne. Personligt var jeg nok mest betaget af bjergene på den modsatte side af dalen.Det var også her vi skulle klatre for at komme videre ind gennem en dal med nogle helt specielle klippeformationer, over dybe spalter og henover sne.
Sidste dag i bjergene gik op til Lac d`Anterne. Et hurtigt bad i søen — nej hvor var det koldt!. Op til Col d`Anterne hvorfra vi kunne se det meste af vores rute. Efter en frokost på et velvalgt sted,med udsigt mod Mont Blanc, en sidste drøj nedstigning på 1000 m gennem skoven. En fantastisk tur i selskab med dejlige mennesker var alt for hurtigt slut.

TUREN GØRES GERNE OM. VI GJORDE DET S--!

Hanne Jensen - MH12.
Øster Hornum
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig