Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Færøerne - Hvorfor rejse om på den anden side....

Forfatter: Birgit W. Jensen
Ref. FOFR
Printvenlig version
Hvorfor rejse om på den anden side af jordkloden, når man kan komme til et sted så "eksotisk" som Færøerne?

Turen foregår fra 31. august til 4. september 2005, det er endnu sommervarmt i Danmark, men vi har selvfølgelig pakket kufferten med varmere tøj. Da vi lander på Færøerne er det stadig flot solskinsvejr, men lavere temperatur - ca. 14 grader. Allerede på busturen ind til Torshavn betages vi af landskabet — fjeldene med grøn pels, som dronningen siger, vandløb nedad fjeldsiderne og de små bygder, der ligger spredt hist og pist. Efter at have kørt igennem Færøernes længste tunnel på knap 5 km kører vi op over et pas, og her stifter vi bekendtskab med den "berømte" tåge, men det er et kort bekendtskab, for snart skinner solen igen. "Hvis du er utilfreds med vejret, så vent lige ½ time", siger man heroppe.

Desværre var vi 3 timer forsinket fra København, så den planlagte bytur kan vi ikke nå. Vi bliver sat af bussen nedenfor vandrehjemmet, og værelserne fordeles. Kort tid efter går vi op til Hotel Føroyar, der ligger oven for Torshavn med fantastisk udsigt over by og havn. Her bydes vi på en buffet med færøske specialiteter, som f.eks. sild, laks, fyldte æg, skærpekød, lammerullepølse, fårehoveder, fiskeboller, muslinger, kager. Spændende, men vi "nåede" ikke at smage det hele.

Næste morgen vågner vi op til klart solskin, og efter en god, solid morgenmad bliver vi kørt til Kirkjubøur, hvor vi skal se kirken og Kongsgården, og så vandre over fjeldet tilbage til Torshavn.

Stedet har en meget spændende historie, som fortælles levende af fru Patursson, hvis søn er 17. generation på stedet. Starter i Olav-kirken, som er fra middelalderen, men stadig aktiv som sognekirke, ser den ufærdige Magnus-katedral, og til sidst roykstovan (røgstuen) i Kongsgården, som er 900 år gammel og nu fremvises som museum.

Vandreturen tilbage til Torshavn går op over fjeldet Kirkjubøreyn, vi skal bare følge "vardestien", men den er ikke helt nem at finde. Der er flot udsigt til øerne Hestur og Koltur, der tøffer en lille færge af sted nede på vandet, det ser rigtig idyllisk ud. Vi finder et frokoststed med udsigt. Efter ca. 3½ times vandring er vi tilbage i Torshavn, og kan nu nå at kigge lidt på byen, der er mulighed for museumsbesøg, butikker, cafeer, eller bare slentre rundt — især den gamle bydel er spændende at kigge på. Om aftenen går vi få skridt ned ad gaden og ind på Restaurant Merlot, hvor vi spiser grindebøf — dyrt, men dejligt.
Efter 2 nætter i Torshavn pakker vi sammen, og bliver hentet af en bus, der kører os til Saksun — en lille bygd, der ligger flot mellem høje fjelde med udsigt til Atlanterhavet og vandløb, der styrter ned over fjeldene. Vi begynder med at se kirken, som oprindelig stod i Tjørnuvik på den anden af fjeldet. Indbyggerne måtte så tage den lange vej over fjeldet, når de skulle i kirke. I 1858 blev kirken brudt ned og stykke for stykke båret over fjeldet til Saksun, hvor den blev genopført.

Vi skal også gå den lange vej over fjeldet til Tjørnuvik. Vi får selskab af en lille fårehundehvalp, der bliver ved at følge efter os, indtil turleder Jane håndfast tager den under armen og følger den hjem. Turen opad fjeldet byder på fantastiske udsigter over hav og fjelde, og Saksun bliver mindre og mindre. Der er mange vandløb, der skal forceres. Efter en smule regn er det klaret op igen, men det blæser en del. Efter frokostpausen i nogenlunde læ går vi stadig opad (følger varderne), og da vi når turens højeste punkt 522 m.o.h. lyder det fra alle sider: "Neeej! Hvor er det flot". Vi kan nu se klipperne Risin og Kællingen ude i Atlanterhavet, og stejle grønne fjeldsider, hvor lyset skifter næsten hele tiden — snart ligger de i sol, snart i skygge — et virkelig flot syn, der næsten føles som en belønning efter den stejle opstigning.

Så går det nedad mod Tjørnuvik, som vi endnu ikke kan se, stien er lidt vanskelig og svær at finde, men vi skal stadig følge varderne, og pludselig kan vi se Tjørnuvik helt nede i bunden, og efter at have forceret endnu nogle vandløb, gået over sumpede og stenede steder når vi ned til bygden. Bussen er bestilt til kl. 16, det passer med tiden, så det er bare "timet og tilrettelagt". Da vi sidder i bussen og venter på de sidste, viser der sig en flot regnbue over Risin og Kællingen som et punktum på en meget flot tur.

Bussen kører os til Gjogv, hvor vi indkvarteres på vandrehjemmet, og bydes velkommen af værten Per. Vi får dejlige dobbeltværelser med eget bad og toilet. Efter aftensmaden går vi ud og kigger lidt på Gjogv, der er en hyggelig bygd med ca 60 indbyggere delvis bygget op omkring elven Dalsá, der munder ud i en lille naturhavn — meget malerisk.

Den tredje og sidste vandredag viser vejret sig ikke fra den pæneste side, det stormer og himlen er grå, vi starter i tørvejr, men der kommer regn af og til. I den stride blæst begiver vi os opad ved kanten af fjeldet med frit udsyn til havet. Heldigvis er der hegn imellem, for det kniber med at stå fast. Da vi kommer op i højden har vi udsigt til nogle fuglefjelde - der ligger en mallemuk på sin rede. Senere da vi går over et fladt område, bliver vi skældt ud af kjoven, den er nok bange for, vi forstyrrer dens unger. Der er stadigvæk mange små fine blomster, og det hele er meget grønt. Vi spiser frokost med udsigt til Risin og Kællingen set fra den anden side. I dag har vi ikke selv smurt madpakker, men fået dem med fra vandrehjemmet — lækre flutes med lammekød og salat.
Hjemturen går gennem græs og sump, og efter en sidste opstigning kan vi se vores bygd nede i bunden, og snart er vi hjemme, der er kaffe og madder — lige hvad vi trænger til, ja og så lige et varmt bad. Nu er regnen rigtig taget til, så det er ikke i dag, vi skal på bygde-fototur.

Da vi vågner næste morgen skinner solen, så det var godt vi ventede med bygde-fototuren. Det er sidste dag, så vi forlader Gjogv efter morgenmaden, men oplevelserne er ikke slut, vi kører til Vestmanna, hvor vi skal sejle ud til fuglefjeldene. Vinden har heldigvis lagt sig, men da vi kommer ud på havet er der stærk brænding, så det bliver en livlig sejltur, det er ikke for sjov, der bliver sagt, at vi skal holde fast i noget. Det er lidt svært at styre kameraet med en hånd, når båden samtidig gynger, men det går. Der er guide med ombord, så vi får en masse at vide om fuglelivet m.v. Man føler sig noget lille, når man sejler hen og ligger nedenfor de høje fjelde. På tilbagevejen sejler vi tæt forbi en forladt bygd, og her ser vi et marsvin lege i vandet.
Efter at have spist frokost (igen lækre flutes) et lunt sted i solen kører vi til bygden Bøur, hvor vi går en lille tur, ser kirken og nyder udsigten til den lille ø Tindholmur. Det er svært at løsrive sig, men flyet venter, og vi kører de sidste få km til lufthavnen. I dag flyver vi til tiden, og kan nu læne os tilbage og nyde godt af Atlantic Airways’s gode service, mens vi tænker tilbage på en formidabel tur.

Jeg tror, vi kommer tilbage en anden gang.
Hilsen til alle, der var med, og ikke mindst til vores turleder Jane, der gjorde det utrolig godt.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig