Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Sicilien - Dagbog fra en varm tur i august 2003

Forfatter: Birgit W. Jensen
Ref. ITSN
Printvenlig version
Denne forholdsvis nye tur i Topas’ program til Sicilien synes jeg, lød utrolig spændende, så jeg meldte mig til turen 12. – 21. august 2003.

Vi fløj til Milano, og efter knap 2 timers ventetid fortsatte vi med indenrigsfly til Catania, Her blev vi modtaget af turleder Lene og chauffør Salvatore, og kort efter begyndte en ca. 3 timer lang køretur i 2 minibusser til vort bestemmelsessted Alcara li Fusi, der ligger i den nordøstlige del af Sicilien. På vej ud af Catania havde vi Etna foran os, først nærmest i varmedis, senere en mere klar profil med røg fra toppen – et imponerende syn – og der skal vi op, hvis alt går vel.

Vi ankom til "vores" by Alcara li Fusi kl. ca. 22 og måtte konstatere, at den stille bjergby var blevet invaderet af en byfest, nemlig fejringen af den lokale helgen San Nicolo Politi, men så fik vi også den oplevelse med. Vi blev indkvarteret på det lokale hotel, og efter en lille øl i baren gik vi trætte i seng.

Onsd. 13/8: Efter en urolig nat med gadestøj og høj musik stod vi op kl. 7. Morgenmaden var kl. 8.15, vi ventede på at bageren skulle komme med frisk brød. Lene holdt et lille informationsmøde, hvor vi præsenterede os for hinanden, gruppen består af 11 kvinder + 1 enkelt mand "stakkels" Leif (men han tog det nu meget pænt). Gik ud på en lille byvandring, byen har 3000 indbyggere og stammer fra 1100-tallet. Der er masser af gamle huse, stejle, snævre gader, venlige mennesker, store kaktusser, bourgainvillea, mimoser m.v., men det er meget tørt – og meget varmt. Nød den fantastiske udsigt over byen fra Castel Turio, og tankede friskt, koldt kildevand ved byens flotte fontæne, der ligger i nærheden af hotellet.

Klokken 12 var det på med støvlerne og vi blev kørt et stykke op i Nebrodi parken, hvor de fleste af vandreturene skal foregå. Her er der også fontæner med jævne mellemrum, så man ikke behøver at bære så meget vand ad gangen, for man drikker virkelig meget. Vi startede med en forholdsvis blid tur op til et frokoststed med udsigt. Frokosten var lækker med frisk brød, pålæg, ost og frugt. Det smager utrolig godt i det fri. Eftermiddagen bød på et par mindre opstigninger til Roche che Parla 1253 m.o.h., hvor det duftede dejligt af mynte og Pizzo Blasi 1133 m.o.h. (den sidste lidt bøvlet). Sluttede dagen i S. Marco d’Alunzio først med barbesøg (hvor smager en kold øl dog dejligt efter en vandretur) og senere aftensmad, der bestod af marinerede blæksprutter, sværdfisk og frugtdessert – meget lækkert.
Torsd. 14/8 Skulle vi for første gang prøve kræfter med en vulkan, nemlig Vulcano på øen af samme navn. Vi var med båden kl. 9 og 1 time efter gik vi i land, og begav os straks op til vulkanen. Vi gik stille og roligt, det var meget varmt og ikke ret meget skygge. Jo længere vi kom op, jo flottere blev udsigten. Oppe fra kraterkanten i 391 meters højde fortsatte vi ret stejlt op til det højeste punkt 500 m.o.h. gennem svovldampe, der både var varme og lugtede forfærdeligt. Et tørklæde el. lign. for næse og mund gjorde god gavn. Gik en tur rundt på kanten, der var en dejlig sti, og udsigten var helt betagende.

Vel nede igen spiste vi frokost i skyggen, og nu var strabadserne sådan set overstået for i dag, resten af eftermiddagen var til fri disposition, så den blev brugt til en strandtur – dejligt at få støvet skyllet af, og et barbesøg. Aftensmaden spiste vi på et Agriturismo med udsigt til Alcara li Fusi, hvor vi kunne nyde aftensolen over bjergene. Det er arrangeret således, at aftensmaden spises på forskellige restauranter til en fast pris på 15 euro inkl. vin, vand og kaffe, og det er så op til de enkelte restauranter, hvor meget vi kan få for de penge – god idé.

Fred. 15/8 Skulle vi til vandfaldet Catafurca. Vi blev sat af busserne i en skov, og det første stykke opad var også delvis i skov – dejligt med lidt skygge. Nogle af os studerede ivrigt blomster, sommerfugle og firben (hvor må det være smukt om foråret). Holdt pause ved en lille hytte, hvor der sad en mand og kiggede efter skovbrande. Vi kunne se flere steder, at der havde været noget at kigge efter. Vandfaldet lå gemt godt af vejen inde i en kløft, men der var dejligt køligt derinde, og de friske tog sig en dukkert. Senere fik vi alle lejlighed til at få en dukkert, da vi kørte til et friluftsbad udenfor Galati. Det var egentlig lukket på grund af helligdag, men da der alligevel var masser af folk derinde, tog vi også chancen og kravlede igennem et hul i hegnet. Da vi havde nydt vores dukkert og ville slikke lidt sol blev vi brat afbrudt, da der dukkede en politibetjent op og forlangte området tømt. Så det har nok været et syn for guder at se 12 halvnøgne kvinder og 1 halvnøgen mand skyndsomt forlade stedet ad samme vej, som vi var kommet ind. Betjenten fortrak ikke en mine. Vi måtte så klæde om ved busserne. Efter den afbrudte badetur kørte vi ind til Galati, hvor vi var inde og se en gammel pastamølle – det var meget interessant. Aftensmaden blev indtaget på restaurant Margaritha, hvor vi fik serveret 6 retter, utrolig spændende mad, især deres antipasti, hvor de dog kan finde på af forskellige småretter. Og så serverer de rødvinen iskold!! Men det var da læskende.
Lørd. 16/8 Stod programmet på vandring til søen Lago Maullazzo og byen San Fratello. Det foregik på veje, hvor der også kørte biler, så det var lidt synd. Temperaturen var dog mere behagelig i dag, vi kom op i 1431 meters højde ved søen og holdt frokost og siesta under bøgetræernes skygge. Fortsatte til passet Femina Morta 1524 m.o.h. så en del geder og køer i landskabet (som man i øvrigt ser mange steder) også heste med klokker om halsen, og fik et glimt af Etnas store silhuet. Kørte ned til byen San Fratello i 700 meters højde og holdt ispause, kunne godt mærke, at luften var anderledes (varmere). Kørte til sidst helt ned til kysten for at bade, her var der næsten ulideligt.

Sønd. 17/8 Skulle vi rigtig på bjergtur, da vi skulle bestige bjergene bag ved byen. Gik stille og roligt opad, holdt en masse pauser, hvor vi kunne nyde udsigten ned over byen. Der var gode fotomotiver, et sted hvor der gik nogle køer og kalve, syntes jeg, det kunne være sjovt med en ko eller kalv som forgrund, det var bare et ord, så havde Lene ordnet det. Gik op langs en klippevæg med striber i et væld af farver – og en kongeørnerede skjult i nogle buske, men vi mødte desværre ikke hr. og fru kongeørn. Først besteg vi Rocca Calanna 1052 m.o.h. det var ikke så slemt, bagefter kom turen til Roche del Crasto 1315 m.o.h. Først stejlt op ad sti med et vakkelvornt gelænder, derefter dyrestier, selvom det var tørt var der mange små fine planter: kleopatras nål, artiskokker, og flere steder en herlig duft af timian. Endelig på toppen, hvor luften var dejlig frisk. Vel nede på den anden side holdt vi frokostpause ved en lille sæterhytte, og kunne herfra se kongeørnene svæve rundt ovre ved reden. Så begyndte nedturen for alvor på små stier, grusveje og det sidste stykke ned til byen på asfaltvejen.Op langs klippevæg med striber.

Aftensmaden indtog vi på restaurant Franco oven for byen, bestod af forskellige slags pizza – meget gode. Da vi skulle tilbage var byfesten på sit højeste, der var så tæt af biler og mennesker, at vi blev sat af busserne og gik det sidste stykke ned. Byen var illumineret, så det lignede et helt tivoli, der var musik og boder – jeg tror alle indbyggerne var af huse.

Mand. 18/8 Havde vi fridag, og det var selve dagen, hvor San Nicolo Politi skulle fejres. Processionen skulle starte kl. 6.30, vi regnede med, de ville komme forbi vores balkon, så vi havde sat Susanne, Anne Lotte og Kristine stævne, vi sad fint linet op, og så nok lidt søvnige ud, og så kom de slet ikke forbi alligevel. Nå, men ellers brugte vi dagen på at gå rundt i de små, maleriske gader, slappe af, skrive postkort og læse lidt. Kl. 18 lykkedes det os at se processionen – det var imponerende, og der var mange mennesker involveret. Om aftenen spiste pizza igen på byens eneste restaurant, det var det eneste, de kunne servere, men gode var de, og vi havde det som sædvanlig vældig hyggeligt.
Tirsd. 19/8 Skulle vi forlade Alcara li Fusi. Vi var først oppe at se gåsegribbene, der opdrættes og slippes ud i naturen når de er 6 år gamle. De var i store bure, men det er godt nok også nogle store fugle med et vingefang på over 2 meter, så alt for meget plads havde de da ikke. Dagens vandretur gik gennem Europas sydligste bøgeskov til søen Lago Biviere 1278 m.o.h. Så en masse alpevioler under træerne. Denne tur var også delvis på grusvej, det er altså sjovere at gå i terrænet. Efter frokost i nærheden af søen, gruppefotografering (en ting man er utrolig glad for bagefter) og et hvil fortsatte vi til Lago Maullazzo, og blev så samlet op af busserne og kørt til vort overnatningssted på Etna i 1400 meters højde. Det tog ca. 2 timer incl. en ispause i Cesaro. Blev indlogeret i bjerghytter, nogle af os kom til at bo 3 og 3 – lidt trangt, men det var kun for 2 nætter.

Onsd. 20/8 Oprandt dagen for turen absolutte højdepunkt – bestigning af Etna. Var tidligt oppe efter en god nattesøvn (her var hverken gadestøj, høj musik eller fyrværkeri). Det så ud til, at vejret var med os, der var helt klart på toppen. Blev hentet af terrængående busser, og efter vi alle havde skrevet under på, at bestigning af en aktiv vulkan var på eget ansvar, kørte vi op gennem lavamarkerne. Det var et utroligt særpræget landskab, døde træer, der bare lå, som de var smidt, og andre steder voksede der gule og røde blomster op af lavaen. I 3000 meters højde blev vi sat af, og resten af turen foregik til fods. Vi begav os langsomt opad i selskab med en lokal guide, luften var tynd, og det var lidt tungt at gå i lavaen, nærmest som sand. Efter ca. ½ time kom vi op, først til et mindre krater, hvor der var et væld af gule og grønne farver af svovldampene, som også rev godt i næsen. Og så var vi så heldige, at vi kunne komme helt op på den øverste kraterkant, det var stort – en fantastisk oplevelse, det er næsten ikke til at beskrive.

Efter et kort ophold og en masse fotografering begyndte vi på nedturen, først stejle skråninger ligesom sort sand, men det var bare at sætte hælene i, så gik det hurtigt nedad. Andre steder var det mere stenet. Frokostpausen holdt vi ved observatoriet, vi havde fået madposer med fra hytten bl.a. kæmpesandwich. På nedturen kunne vi bedre studere blomsterne og de andre vækster, der dukkede op. De souvenirbutikker vi ifølge programmet skulle have handlet i, var blevet offer for lavaen sidste år under udbruddet sidst i oktober. Det var lidt uhyggeligt. Nåede ned kl. ca. 16 – møgbeskidte, så det var i bad med det samme. Kørte en tur ned til Linguaglossa, hvor vi kunne købe souvenirs og Sicilianske specialiteter som f.eks. rødvin og ildvand fra Etna. Og var så nået til den sidste aften – lidt vemodigt, for vi har virkelig haft det sjovt.

Jeg vil slutte med at sende hilsener til jer alle med tak for hyggeligt selskab, der var med på denne spændende – og varme tur.
 

Topas Travel l Bakkelyvej 2 l 8680 Ry l Denmark l CVR: 17630008 l Telefon (+45) 8689 3622

Topas er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening l Tilsluttet rejsegarantifonden, reg. nr. 899
Når du bestiller en Topasrejse kan du betale med disse kort

Webdesign & CMS by MCB

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig