Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Rejseberetning fra "Jebel Sahro", Marokko

Forfatter: Anette Blæsbjerg Ørom
Ref. MAMJ
Printvenlig version
I tirsdags, den 14. februar 2006, kom jeg hjem fra Marokko, efter en fantastisk rejse: En vandreferie, hvor kroppen hver dag blev træt, men sjælen fløj og hjertet sang! Benene er stadig lidt ømme, men sjælen flyver og hjertet synger!.
Vi ankom til Marrakech og overnattede dér, før vi i to minibusser kørte til vores første lejrplads ved enden af en jordvej i bjergene. Lige før mørket faldt på, stod vores lejr klar, med tomandstelte til at sove i, køkkentelt og spisetelt.
Vandredagene var niveaumæssigt varierende: Stierne snoede sig op, ned, rundt, i zigzag på bjergsiderne — eller de gik over vidunderlige højsletter, der pludselig kom til syne, og hvorfra vi kunne se bjergkæde bag bjergkæde bag bjergkæde, i fabelagtige farver, okker, rosa, grå, sorte, som varierede med solens gang og skyernes og skyggernes spil. Vi var meget opmærksomme på, hvor vi satte vores fødder, og det betød på den anden side, at vi fik øje på bittesmå blomster, enkelte blomster på tilsyneladende tørre buske, og stenenes utallige farver. Vi så også, oppe i højderne, de smukkeste laver, fra gule og orange til nærmest lysende gråblå og grå og sorte. En smule fugleliv var der også i bjergene; da vi nåede rigtigt ned i dalen på vej til Marrakech til sidst, vrimlede det med hele flokke af fugle.
På vandreturen passerede vi også flodsenge, vi slog lejr i nærheden af en den anden vandredags aften, dér kunne vi lytte til vandets brusen, når vi lagde os til at sove, og se både blomstrende mandeltræer og forskellige grønne vækster. Vi så også græssende dromedarer. Noget af det uforglemmelige ved at være i bjergområdet, var synet af stjernehimlen derude. Ca. halvdelen af nætterne var det stjerneklart og måneskin, den sidste nat i bjergene var månen næsten fuld, og himlen meget stor, fordi vi havde lejr på en højslette med vidt udsyn. Den nat var det en gave at være nødt til at gå ud af teltet i nattens løb. Andre særlige glæder var synet af en mægtig regnbue over samme højslette, om eftermiddagen, hvor vi først på aftenen også oplevede mægtige, fjerne lyn, der pludselig oplyste omgivelserne.

Vi var et selskab på 13 danske kvinder, 2 norske kvinder og 3 danske mænd, der var ægtemænd til tre af kvinderne, og 10 marokkanske mænd: vores bjergguide, kok og 8 muldyrdrivere, dertil 8 muldyr. Dagene gik sådan, at vi stod op når det lysnede, ca. kl. 6.30, pakkede vores soveposer m.m. sammen og samlede vores bagage. Så spiste vi morgenmad (varm havregrød blev vi alle nærmest afhængige af, vi nød helt vildt at få havregrød om morgenen), mens muldyrdriverne og de andre pakkede telte, mad og bagage på muldyrene — og så af sted, ud i stilheden og skønheden til fods.
De fleste dage indhentede vi muldyr og -drivere, fordi de havde lavet frokost til os, med myntete til, som blev serveret på store tæpper i det grønne (nej, grønt var det egentlig ikke). En dag spiste vi på en bjergtop. De typiske dage gik vi videre efter vores veltilberedte frokost udendørs, flere dage i yndigt solskin, og nåede hen på eftermiddagen frem til en lejrplads, hvor teltene var sat op og vand sat over til myntete. Når det netop var blevet mørkt (ca. kl. 19), spiste vi. Dejlig mad, marokkansk, med mange bønner, linser, ris, pasta, kartofler, tomater, grøn peber, rødløg, gulerødder, squash, auberginer, oliven, majs, lidt hønsekød, æg, ost og gode sardiner. Én dag nyslagtet ged. Kl. 21 lå vi alle i vores soveposer og syntes, det her og nu var den rene salighed. En enkelt aften, hvor samtlige marokkanske mænd sang og spillede for os i spiseteltet, holdt vi os standhaftigt oppe til kl. 21.30. Mændene, især to, sang godt, alle kunne klappe komplicerede rytmer, og fire spillede: to på metalserveringsbakke, en på opvaskebalje og en på to metalkrus med teskeer som stikker. — Og tro mig, det lød fantastisk godt!

Som afslutning på turen nåede vi at opleve Marrakech som et farverigt, broget, duftende, sydende, tæt og charmerende modstykke til vandredagenes stemning. Det var virkelig godt!

En ekstra dimension ved rejsen var, at gruppen var en drømmegruppe: søde, begavede personligheder af begge køn, flere med en udsøgt humor — og alle ukuelige. Der var virkelig overskud og inspireret samvær under alle tænkelige omstændigheder -og der var mange interessante personlige historier. Som nævnt var der langt overvejende kvinder med, men hvilke kvinder! (Den yngste var 21, den ældste 63). Vi havde det også usædvanlig sjovt.

Med hilsen fra
Anette Blæsbjerg Ørom
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig