Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Annapurna Rundt - Overliggerdag i Tatopani

Forfatter: Jørn Nørgaard Christensen
Ref. NPAN
Printvenlig version
Vi får morgenmad i haven i dag med citroner hængende ovenover. Vi tager afsked med Jytte, Emil, Anna Lise og Orla, som har valgt at dele turen op til Ghorapani op i 2 stykker. Jeg går selv ved 9-tiden. Jeg vil prøve at finde stien op til Bhurung. Det er en landsby, der ligger i en sidedal vest for Tatopani. Jeg finder hurtigt den rigtige sti. Højt oppe ligger et par af husene i Bhurung. Meget af stien derop er i trappeform, så der skal arbejdes med at komme derop. Jeg møder et par håndfulde børn på vejen op. Vi hilser på hinanden. Ingen tigning om penge. Jeg går højere op og hører noget musik et stykke oppe. Jeg går efter lyden og kommer frem til en kombination af værtshus og købmandshandel i Bhurung. Her sidder 7 — 8 mænd med trommer og horn. 2 mænd skiftes til at danse. Jeg sidder stille og følger med i livet på stedet, samtidig får jeg en kop te. Mændene har smurt en risblanding i panden og har nogle risstrå siddende i tøjet. Den ene kommer over til mig og smører lidt risblanding på min pande og sætter nogle risstrå på min hat. En kvinde kommer ud med et fad med ris og orange blomster. Jeg er kommet med til risfestival.

Jeg begynder efter en tid at gå højere op, en mand kommer gående og giver mig en af de orange blomster. En dreng følger med mig videre op. Han viser mig vejen frem til Bhurungs skole via en smal sti igennem lysegrønne ris- og hirsemarker der lyser godt op i den skarpe efterårssol. Skolen har en volleyball bane i skolegården. Her er en flok børn i gang med volleyball spil. På en bakke ved skolen er der gang i en stor gynge lavet af lange bambus stænger. Der bliver gynget af en til to børn af gangen på skift. De første 20 stykker er samlet rundt omkring gyngen. Jeg sætter mig ned. Det varer ikke længe inden nogle af børnene kommer hen og sætter sig ved mig. Vi kikker på hinanden, men desværre kan vi ikke snakke sammen. Jeg laver en lille tegning til dem og de får lov til at kramme den bamse, som jeg har med som maskot.

Nepals regering har det mål, at ingen skoleelever i den gratis underskole, 5 — 10 år, må have mere end 2 timers gang til skole. Børnefordelingen i underskolen er 68% drenge mod 32% piger. Ca. 25% af børnene, næsten alle drenge, fortsætter yderligere skolegang efter 10 års alderen. Meget få får en "højere" skolemæssig uddannelse.
Efter en god tid i Bhurung går jeg ned til Tatopani. På vejen kommer jeg forbi spillemændene. De er siden sidst flyttet hen til en privatbolig for at feste videre. Her er der samlet en stor flok bhurunger til risfestival. På vejen ned beundrer jeg haverne ved husene. De er typisk fyldt med majsplanter og orange blomster. Blomsterne bruges til de mange ceremonier inklusive risfestivallen, der afholdes for at sikre en god rishøst. Her i området er befolkningen hinduer.
Jeg kommer tilbage til Tatopani ved 13.30 tiden efter en god oplevelse. Jeg får frokost i haven, inden jeg går ned til det termiske bad ved floden. De laver rigtig god mad på Dhaulagiri Lodge. Nede ved det thermiske bad er der fælles hygge med gruppen i skyggen under et bambus tag og siden i badet midt i de skønne omgivelser. Sidst på eftermiddagen er der lige tid til at ligge ned og strække sig ud i fuld længde, mens jeg nyder den flotte have lige udenfor mit udmærkede logi.

Om aftenen får vi en god middag i lodgens restaurant med 0,65 l store spanske San Miquel øl til.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig