Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Everest Basecamp - Uddrag fra dagbog

Forfatter: Carsten Grove
Ref. NPEB
Printvenlig version
Dette er uddrag af en dagbog fra en spændende, flot, kold og udfordrende tur i Everest-området, disse 4 dage er udvalgt for at give et indtryk af de mange varierede indtryk vi oplevede.
Mandag d. 16/10 Kathmandu.

Vågnede kl 7,engelsk inspireret morgenmad i vort udmærkede hotels restaurant kl 8.Sol og blå himmel. Vi var 11, der via vor guide Flemming, havde lejet 3 taxi til en heldagstur rundt i Kathmandu. Efter en køretur gennem byens kaotiske trafik af biler, motorcykler, cykler og rickshaws startede vi ved Swayambhunath - Abetemplet, der ligger på et højdedrag i den vestlige del af Kathmandu omgivet af en lille skov med mange rhesusaber i denne og på tempelområdet. Blev sat af ved foden af en lang lang trappe, der gik op gennem skoven, og så allerede her mange religiøse figurer og mange aber. Næsten oppe ved den meget flotte stupa blev vi afkrævet entre 50 Rs = 6 kr.Buddhisterne mener, at det er den mest kraftfulde stupa på jorden og det sted, hvor ens bønner virker bedst. Området er fyldt med templer og små stupaer (chaityaer) bla. Harati templet (tempel for børnenes beskytter). Omkring dette var der en livlig aktivitet, folk der gjorde puja ( bøn og små offergaver til guden) og en lama, der udførte de nødvendige rituelle handlinger. Ud over dette leben og de flotte bygninger var der en flot udsigt ud over Kathmandu.
Videre til den imponerende store stupa Bodhnath øst for Thamel-området, en af verdens største stupaer rager 36 m over gadeniveau, og man kan og må gå rundt på den. Ved et tilfælde kom vi ind til stupaen ad en bagvej, vi så en munk komme ud af en smal passage og gik derfor ind af denne. På vor vej rundt om stupaen kom vi senere til hovedindgangen og et skilt med entre 50 Rs. Solen skinnede fortsat fra en skyfri himmel, så efter en varm tur rundt på og om Bodhnat stupaen var tiden og vi modne til en gang frokost. Men en af chaufførene ville have os til at se på tæpper hos en fætter til ham, de fleste havde heldigvis mere lyst til at få frokost, så det vi takkede nej til.
Derfra videre til Pashupatinath, et område med mange templer og ligbrændinger. Hyrede en guide til 700 Rs = 84 kr (der var selvbestaltede og -lærde guider ved alle seværdigheder).Som sagt frokosttid, vi fandt hen på områdets eneste restaurant, et lille sted hvor vi var de eneste gæster. Så vi håbede på et hurtigt måltid. Men for første og ikke sidste gang fandt vi ud af, at i Nepal får man ikke "fast food", enten bliver maden lavet fra bunden af hver gang, eller også har man bare god tid. Vi sad 1½ time på tagterrassen med udsigt til ligbrændinger i det fjerne, inden den halvkolde mad kom, selv vor guide blev tiltagende rastløs. Derefter en god rundvisning, med forklaring på ritualer, betydningen af diverse templer, guder og vise mænd og det vi kom efter - ligbrænding. Bla. af en ældre mand af højere kaste, alle stod og så på inklusive lokale uden at nogen, ej heller ligfølget, synes at finde det påfaldende. Efter den ca. 3 timer lange afbrænding bliver aske og resterne af bålet kastet i floden, der er en sidegren til den hellige Ganges. Længere nedstrøms af samme flod så vi børn og voksne bade og kvinder, der vaskede tøj.

Retur til hotellet, hvor vi var kl 16.Havde aftalt en pris på 1000 Rs pr taxi, men chaufførerne mente at dagen var blevet længere end som så, så efter lidt forhandling blev prisen 1200 Rs = 144 kr. Op på værelset og skrive 19 postkort, derefter ned i byen for at poste disse ( nåede til Danmark før os) og proviantere chokolade og kiks til de næste dages trek.

Briefing kl 18.30 angående afgangen næste morgen og råd vedrørende pakning til trekkingturen. Havde hjemmefra via e-mail aftalt at møde 2 kammerater, der var på cykeltur fra Danmark til Bali. Mødtes nede i Thamel, i krydset med de 2 bagere ( der er kun få gader med navne),fik en god middag og en hyggelig aften på en restaurant med nepalesiske specialiteter. Tilbage på hotellet kl 22.30,pakke til de næste godt 14 dage, slukkede lyset kl 24.
Fredag d. 20/10 Indmarch - Namche Bazar til Kyangtuma.

Morgenmad kl 7,afgang fra Namche Bazar (3440 moh) kl 8 ,høje skyer og ingen sol. Startede lidt barskt med en stigning på 300 højdemeter til en lille meget simpel flyveplads Syangboche i ca 3750 moh, anlagt mhp at flyve gæster ind til Everest View Hotel.Videre til Khunde ( 3840 moh) hvor vi besøgte et af Everest-regionens 2 hospitaler. Dette drives af Hillary-fonden primært for at yde lokalbefolkningen sundhedsydelser og blev aktuelt passet af en kvindelig New Zealandsk læge, der havde bundet sig for 2 år, hun havde mand og 2 drenge på 8 og 12 år med. En officiel arbejdsdag fra 9-17 og fri søndag, men havde i realiteten vagt 24 timer i døgnet. De havde været der i 10 uger og bla. haft 4 fødsler, hvoraf en var på nippet til at blive til et kejsersnit og en med fastsiddende moderkage. Fortsatte efter dette spændende besøg ned til nabo landsbyen Khumjung, hvor vi fik frokost, efter den sædvanlige venten, i hvad de selv kaldte verdens højest beliggende bageri - stegte kartofler med ost og bagefter kaffe og kage ( kanelsnegl og "danish chocolate").
Afsted igen kl 14 til Everest View Hotel (3880 moh).Hotellet blev bygget af en japaner mhp at flyve turister ind til udsigten af Everest og Lhotse, som så kunne nydes i luksuriøse omgivelser, aktuelt til 270 US$ = 2363 kr. pr. nat. Det gik dog lidt sløjt, da gæsterne jo ikke var højde-tilvænnede, mange fik højdesyge og enkelte døde. Der er derfor blevet installeret ilt på alle værelser. Vi havde det imidlertid fint, så vi fik en omgang chokolade ( 60Rs = 7,20 kr) men ingen udsigt til de høje bjerge pga. lave tætte skyer.
Derefter ned ad til lodgen Ama Dablam i Kyangtuma (3660 moh) hvor vi ankom kl 15.30.Fik et dejligt stort værelse med udsigt til tåge og ikke Ama Dablam,det lå lige over køkkenet,så vi blev lidt røgede og faldt senere i søvn til sherpaernes snakken og grinen. Købte en buddha-figur lavet af yak-knoglepulver. Første pris var 750 Rs,men efter nogen handlen fik vi den for 500 Rs = 60 kr ( da vi kom tilbage til Kathmandu kunne samme figur fåes for 150 Rs - nå skidt, affektionsværdien steg for hver dag vi bar den rundt i bjergene).Resten af dagen blev brugt til at hvile, skrive dagbog og spille kort i fællesrummet, i en dejlig varme fra kakkelovnen midt i lokalet. Aftensmad kl 19 - hvidløgs-suppe og kartoffelroesti med yakost. I seng kl 21.15
Torsdag d. 26/10 Thangnak (4690 moh) over Chola passet (5420 moh) til Dzonglha (4843 moh).

Op kl 4,pakke vad- og rygsæk, morgenmad kl 4.30 og afgang fra lodgen i Thangnak mod Chola passet kl 5.20. Den første ½ time nattemørke stjerneklart, let modvind og 8 graders frost, derefter begyndte det langsomt at lysne med en tiltagende smuk gylden morgensol på bjergene bag os og efterhånden også på os. Langsom og sej stigning til den første og højeste bjergkam 5100 moh ca halvvejs ovre mod passet, trods solen var tp faldet til -12,men blot vi holdt os igang, var der ingen problemer med at holde varmen. Derefter gik det lidt op og ned, inden vi stod ved foden til passet, hvor vi først stødte på en flok snehøns og derefter fik en kort snak med en gruppe englændere, der havde overnattet i telte og haft " a convenient temperature" om natten.

Opstigningen til selve Chola passet var stejl og noget besværlig pga. en del løs grus vekslende med store klippeblokke, der flere steder nødvendiggjorde lidt klatring .Utroligt at porterne med deres store 40-50 kg tunge kurve havde kræfter og balance til denne opstigning. De første af holdet var oppe kl 8.45, der var i dag stor spredning over feltet, så da vi havde stået og nydt udsigten og frosset et kvarter i trækvinden gennem passet, gik vi op på gletscheren på den anden side af passet, fandt læ på et par store sten og spiste vor medbragte formiddagsmad ( æg og tibetansk brød). Derefter blev der kælket på plastikposer, indtil hele holdet atter var samlet, og vi kunne påbegynde nedstigningen mod Dzonglha, med flotte udsigter til det imponerende bjerg Cholatse (6440 moh) og ned gennem dalen.
Sidst på formiddagen ankom vi til Green Valley Lodge i Dzonglha (4843 moh), hvor de få 2-mands rum blev fordelt ved lodtrækning, resten måtte på sovesal. Købte et fad varmt vand (100 Rs = 12 kr) til en gang etagevask. Efter denne luksus var der frokost, men hos flere kneb det efterhånden lidt med appetitten, og trætheden var til at få øje på, så da skyerne trak sammen, og kulden dermed tog til, krøb flere i soveposen og fik et par timer. Resten af dagen blev tilbragt i opholdsrummets gode varme (som de foregående dage ved hjælp af tørrede yak-oksekager i kakkelovnen) og den enlige pæres svage lys. I seng kl 20.30,med 0 grader i soverummet.
Lørdag d.28/10 Goark Shep (5181 moh) - Base Camp (5350 moh) og retur.

Op kl 6, havde ikke sovet meget pga. højden, kulden (-4 grader da vi stod op, is i vore vandflasker) og et kraftigt blæsevejr, der bevirkede træk og fløjten, hver gang der var en, der skulle ud for at tisse. Men alle var klar til morgenmad kl 7 som aftalt, men vi måtte dog sidde og vente lidt på toasten, müslien, æggene eller hvad vi nu havde bestilt aftenen i forvejen. Et hold canadiere med en gennemsnitsalder på 55-60 år skulle lige betjenes først, og det var dem vel ondt, for de havde sovet i telt på en lille bakke ved lodgen - det må have været koldt!! Kom derfor først afsted ved halv ni tiden. Solen skinnede fra en skyfri himmel, men det blæste fortsat kraftigt og køligt fra nord, så det var afgang iklædt mange lag tøj, huer og luffer i modvind. Stien gik langs Khumbu gletscheren, var præget af store klippeblokke og steg og faldt hele tiden, for til sidst at dreje ind over selve gletscheren over mod Isfaldet. Lige før vi nåede Base Camp, væltede en lavine ned over bjergskråningen på den anden side af gletscheren, et flot og imponerende syn - på afstand. Base Camp var et meget kuperet og forrevet område præget af bortsmeltning af is med flotte isformationer og paddehatte lignende større eller mindre stenblokke med en issøjle nedenunder.
Svært at forstå at det kunne være lejer for op til 10 ekspeditioner i flere måneder. Rygtet havde lydt, at der aktuelt skulle være 3, men i såfald var de væk igen. Rygtet havde ligeledes fortalt, at det ville ligne en losseplads, det passede heldigvis heller ikke, vi så kun ganske lidt efterladenskaber. Efter at have gået rundt ca. en time, bla. været helt inde ved Isfaldet og fået taget et fællesbillede, gik turen tilbage mod Goark Shep,nu med vinden behageligt i ryggen. Var tilbage ved Snowland Inn Lodge efter en tur på knap 6 timer. Lunch kl 15.30 - tomatsuppe, chapatti og oste-ægge forårsrulle. Resten af dagen blev tilbragt i det yak-oksekage opvarmede opholdsrum med kortspil, snak, dagbog og at læse. Ved ni-tiden holdt lodgeværtsparret navngivningsdag for deres 3 årige datter, alle tilstedeværende fik chips og chokoladelagkage. Derefter var der dans til en kasettebåndoptager. I seng kl 22.

Søs og Carsten Grove
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig