Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Marokko - Høje Atlas - højrute

Status:

Turen er åben for booking. Åben for booking

Afrejse:

13.07.2019

Hjemkomst:

27.07.2019
 
DKK 11.970 ,-
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

Lignende ture

Marokko
Trekking i Høje Atlas med vandrebestigning af Toubkal
Marokko
Jebel Sahro ekspedition med muldyr
Schweiz / Italien
Matterhorn, Monte Rosa - Høj rute


Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

           

Marokko - Høje Atlas - højrute

Ref. MAMT

Udsigt ud over en af de mange berberlandsbyer vi passerer på vores vandring.

En glad og sej gruppe på toppen af Jebel Toubkal (4.167 m) i solskin.

Vandring ned mod den smukt beliggende sø Lake D’ifni (2312m).

Vores muldyrflok på vej op over stien med bagagen.

Naturen i Høj Atlas Bjergene er meget kontrastfyldt og landskabet ændrer sig hele tiden.

Udsigt ud over Marrakesh med én af dens mange moskéer.

Imponerende landskab op mod passet Tizin n’Tiraterne (2262m).

Vandring ind igennem en imponerende klippekløft.

Vandingskanal over berberlandsbyen Tacheddirt.

Vandring mod skisportsbyen Oukaimeden (2600m).

Vores smukt beliggende overnatningssted i Tacheddirt.

Udsigt ud over bjergryggene i retningen mod Marrakesh

Aftensmadstid i berberteltet.

Snart fremme ved passet Tizi n’Ououraine (3120m).

Berberlandsbyen Ikkiss, som vi går igennem på en af vores vandredage.

Enebærtræer i kontrast til den røde jord.

Vores stærke hjælpere med vores bagage.

Et velfortjent hvil inden den sidste nedstigning til lejren.

Passet tizi n’Tacheddirt (3230m).

Sodavandssælgere i passet Tizi Likemt (3555m).

Vandring ned mod berberbyen Azib Likemt (2700m).

Så er det tid til frokost, som vores egen kok og hjælpere serverer for os ude på vandreruten.

Udkig mod Lake D’ifni søen fra passet Tizi n’Ouanoumss (3600m).

Koutoubia moskeen i Marrakesh.

Olivenhandler inde midt i souk’en i Marrakesh.

Morgenvandring på en frodig eng ved skisportsbyen Oukaimeden (2600m).

Vores teltlejr lige ned til floden.

Vandring i imponerende klippeomgivelser.

Hårdfør vegetation højt oppe i bjergene.

Nedstigning fra Jebel Toubkal.

Bagagen samles inden dagens vandring, så den kan blive læsset på muldyrene.

Vandring i morgensolens første stråler.

Udsyn mod syd og bag disse bjergtoppe ligger Sahara.

Slagtning af en lokal ged i berberlandsbyen Amsouzert (1797m).

Berberhuse bygget på bjergskråningen.

Udsigt ud over Marrakesh med Koutobia moskeen som stikker op over husstagene.

Så er der serveret. Et typisk frokostmåltid i bjergene.

Aftenstemning på Jemaa el’Fna.

Se gæsternes egne fotos for denne tur

15 dages vandretur i Marokko med hovedvægten lagt på trekking i de storslåede og farverige Atlasbjerge. Vi ankommer til sletterne for foden af Atlasbjergene, hvor Marrakech ligger som en oase i det tørre landskab. I den gamle kongeby har vi tid til at besøge de spændende, farverige markeder og gamle bydele. Byen er indbegrebet af et fortryllende arabisk eventyr og her støder det moderne, fransk inspirerede sammen med traditionsrig islamisk kultur.

Fra varmen i Marrakech kører vi til de Høje Atlasbjerge og byen Aremed, som er udgangspunktet for vores trek. Her møder vi for første gang vores team af guider, kokke og muldyrdrivere. Når alt udstyr og bagage er pakket på muldyrene, drager vi som en del af "karavanen" med ud på rundturen og et arabisk eventyr i Høje Atlas.

Vandreturen kulminerer med bestigningen af Nordafrikas højeste bjerg, Jebel Toubkal, på 4.167 m. Fra toppen er der en sublim udsigt over bjerge og natur.

  • Oplevelsesrig dag i Marrakech med den store markedsplads, Djema el Fna
  • Vandring i den smukke Amsakroudal forbi lerklinede berberhuse
  • Udsigt fra passet Tizi n Tiratene
  • Udsigt til Agounssdalen og vandring til Ourikadalen
  • Tizi n Likemt passet i 3.540 m med fantastisk panoramaudsigt
  • Badning i Ifni søen, eneste sø i Høje Atlas
  • Turens højeste pas, Tizi n Ouanoums i 3660 m
  • Bestigning af Nordafrikas højeste bjerg, Jebel Toubkal, på 4.167 m
  • De sidste indkøb kan gøres i Marrakech

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Afrejse

Vi flyver fra Danmark til Marrakech og kører fra lufthavnen med bus til vores hotel. Det er centralt beliggende ved den store markedsplads, Djema el Fna, hvor vi finder en eksotisk blanding af slangetæmmere, historiefortællere og adskillige små og meget lokale restauranter.

-/-/-
Dag 2. Marrakech

Dagen er til fri disposition. En guidet tur rundt i Marrakeches snoede markedsgader, souk'en, kan varmt anbefales. På turen kommer vi forbi gamle byhuse, hammam bade, Museé de Marrakech, Medersaen (Koranskolen), og ikke mindst får vi nyttige tips om varerne og priser på tekstiler, læder, krydderier, tæpper, bliklamper, håndvaske og hoveddøre.

Om aftenen kan vi sidde på en af tag-cafeérne med overblik over menneskehavet på Djema el Fna. Her bølger røgen fra madboderne, juicesælgernes råb skærer igennem og de eksotiske rytmer fra Gnauer-musikerne er underlægning til muezzinens sidste kald til bøn fra den nærliggende Koutoubia moske.

M/-/-
Dag 3. Fra Marrakech til Aremed i 1.920 m — ca. 1 times vandring

Vi har pakket vort trekkingudstyr og bliver hentet af minibusserne, som kører os fra sletten op i bjergene til Imlil. Her snører vi støvlerne og går den sidste time op til Aramed, hvor vores logi for natten ligger (bagagen bliver fragtet). Med udgangspunkt i den lille lodge bliver udstyret til trekket gjort klar, og vi møder vores lokale "staff" for første gang.

Om eftermiddagen kan vi gå en tur i Arameds snævre snoede gyder, som slynger sig opad bjergsiden - vi stifter her bekendtskab med de allestedsnærværende børn, som forsøger at afliste os kuglepenne eller bolcher. Vi kan nyde aftenens kølighed med udsigt til landsbyens lerklinede berberhuse på den anden side af floden.

M/F/A
Dag 4. Afvekslende vandring fra Aremed til Amskere i 1600 m — ca. 6 timer

Vi lægger landsbyerne bag os og starter opstigningen til turens første pas, Tiz'n'Tamatert i 2.279 m. Undervejs til passet finder vi heldigvis lidt skygge under træerne, når vi holder pause. Vel oppe åbner udsigten sig over Amsakroudalen, og vi kan længere fremme se stien, der bugter sig blandt grønne træer i bunden af dalen. Her nede krydser vi floden og kommer frem til frokosten, som er anrettet under skyggefulde valnøddetræer.

Efter et par timers afslapning går vi videre i dalen og ankommer ud på eftermiddagen til Amskere. Det første vi møder er muldyrene, der veltilfredse gumler i deres muleposer. Bagagen og teltene er læsset af. På lejrpladsen er køkken-, spise- og toilettelt slået op, og vi mangler kun at prøve kræfter med vore egne kuppeltelte. Aftensmaden serveres på måtterne i spiseteltet, hvor alle sidder på berbermanér.

M/F/A
Dag 5. En kraftig stigning og derpå en afslappende eftermiddag i Oukaimeden i 2.600 m — ca. 4 timer

Efter morgenmaden forlader vi dalen og fortsætter op til passet Tizi n'Tiratene. En udfordrende start på dagen, hvor der venter os fantastiske flotte udsigter og et meget varieret terræn. Vi holder flere små pauser undervejs og når frem til Oukaimeden ved frokosttid.

Oukaimeden bliver af berberne i de omkringliggende dale brugt til sommergræsning for gederne. Heroppe er der stadig grønt græs at finde, når det er tørret ud længere nede på de solbrændte bjergsider. Oukaimeden fungerer som skisportssted om vinteren, så op ad bjergsiderne blander berberhuse sig med hoteller og lejlighedskomplekser.

I løbet af eftermiddagen kan vi komme ind på CAF refuget (Club Alpin Francais) og der er tid til at besøge en af de små butikker. Før aftensmaden går vi en kort tur hen til politistationen, hvor vi på nogle flade klipper tæt ved finder fine små klippemalerier, sandsynligvis lavet af forhistoriske jægere eller agerbrugere.

M/F/A
Dag 6. Fra Oukaimeden til Labassene i 2.150 m — ca. 6 timer

Efter morgenmaden går vi ad en smal grusvej ind i bunden af den grønne dal, hvor vi drejer fra. Mellem sæterhytterne begynder opstigningen til dagens pas Tizi n'Ouhatter. Stien zigzagger op ad bjergsiden, og bringer os op mod passet den ene meter efter den anden.

Nedstigningen går gennem barsk og nøgent terræn, og hvis solen er fremme kan det være en varm affære, som gør udsigten til frokosten mere end velkommen. Vi går ned til Agounss, hvor vi finder muldyrene og ikke mindst glæder os over gensynet med kokken, der har anrettet frokosten under svalende skyggefulde træer.

Efter et godt hvil krydser vi en smuk rødbrunlig bjergside og over et lille pas, før vi går det korte stykke ned til lejrpladsen ved bjerglandsbyen Labassene.

M/F/A
Dag 7. Fra Labassene til Tacheddirt i 2.200 m — ca. 6 timer

Om morgenen pakker vi igen teltene og vores ejendele, som bliver omhyggeligt lastet på muldyrene. Snart er vi på farten mod dagens pas og derfra ned i en af de små dale. Her er grønt og frodigt med mange forskellige blomsterarter og et rigt fugleliv. Frokosten spiser vi ved floden, hvor der er opdæmmet små naturlige pools. Her kan man tage en dukkert i det meget friske vand!

Efter frokost har vi kun en behagelig jævn strækning tilbage, før vi når landsbyen Tacheddirt, hvor vi kan nyde en forfriskning inden vi drager det korte stykke videre til lejrpladsen overfor landsbyen.

M/F/A
Dag 8. En "høj rute" fra Tacheddirt til Likemt — ca. 7 timer

Vi træder nærmest et skridt udenfor lejrpladsen og begynder vores opstigning til et af turens højeste pas, Tizi Likemt i 3.550 m.

Vi starter i ca. 2.600 m og bruger det meste af formiddagen på at zig-zagge de 950 højdemeter op gennem det mere og mere golde terræn. Til gengæld bliver vi belønnet med et af de ubeskrivelige øjeblikke, hvor man får bevist, hvor langt omkring man kan komme ved helt egen kraft. På begge sider af passet ligger de smalle striber af grøn vegetation i bunden af dalene, ufatteligt dybt under os, og vi kan skue over flere af de steder, hvor vi har vandret den sidste uges tid.

Nedstigningen til Azib Likemt er en stenet affære, men kan også være sjov, hvis man finder den rette teknik. Vel nede i den meget smukt beliggende lejr i 2.700 m kan man tage sig et forfriskende, koldt bad i en af de opstemmede naturlige pools i floden.

M/F/A
Dag 9. Fra Likemt til Amsouzerte i 1.797 m — ca. 8 timer

Når lejren er pakket sammen venter turen længste strækning. Der er ikke de store stigninger, som vi ellers har vænnet os til, da højdemeterne i dag er fordelt over en lidt længere strækning.

Vi kommer hurtigt fremad til Tizi n'Ououraine i 3.150 m. Fra dette pas kan vi se Jebel Toubkal og det store massiv, som bjerget er en del af - her er helt sikkert anledning til et foto eller to. Vi går nu nedad gennem et fuldstændigt udtørret landskab og pludselig breder et fantastisk syn sig foran os - en uendelig række af lave bjerge, der fortaber sig i horisonten.

I god sigtbarhed kan vi se ind over Anti Atlas mod syd. Endelig er nedstigningen til Amsouzerte overstået, og vi bevæger os nu i træernes skygge. Vi finder vores camping plads (om end den primitive af slagsen) og efter vi har fundet vores telte og bagage byder den lille landsby på flere muligheder, som turlederen vil introducere.

M/F/A
Dag 10. Bademulighed i Ifni søen i 2.280 m — ca. 4 timer

Vi starter dagen med et nemt stykke ad grusvej gennem skyggefulde lunde af valnødde- og frugttræer, hvor vi passerer adskillige landsbyer. Efter en times tid holder vi en tepause i den charmerende landsby Ait Igrane.

Fra Tifnoutdalen kommer vi ud i åbent terræn og kan snart ane en forandring i landskabet. Vi når hurtigt op til Tirgudal, som området med de store klippeblokke hedder, og snart er vi på toppen af klipperne. Kort efter vi er påbegyndt nedstigningen, får vi det første glimt af Ifni Søen, Lac d'Ifni. Højt oppefra åbenbarer søen sig med en fantastisk og fristende turkis/grønlig farve. Man kan næsten ikke vente med at kaste sig ud i det kølige vand.

Ved bredden af søen ligger et par små butikker, hvor vi finder skygge til at indtage frokosten. Vi slapper af hele eftermiddagen inden vi bryder op og går 2 timer op i flodsengen på den anden side af søen. Vores lejrplads ligger højt oppe i den nu snævre dal. Denne lejrplads er ikke placeret ved en landsby, så teltene kan åbnes til den unikke stilhed og vi kan nyde stjernevrimmelen på den mørke nattehimmel.

M/F/A
Dag 11. Fra Ifni til Toubkal base camp i 3.200 m — ca. 6 timer

I dag skal vi over turens højeste pas, Tizi 'n Ouanoums i 3.660 m. Vi nyder det barske, alpine landskab mens vi langsomt bevæger os op mod passet. Fra Tizi 'n Ouanoums har vi igen en uimodståelig flot udsigt udover dalen, søen og bjergsiderne, der rejser sig tronende op på begge sider.

Efter en lille pause bevæger vi os ned ad den snoede sti, og får snart to store bygninger i sigte. Dette er Refuge Toubkal i 3.200 m, hvor vi slår lejr. Herfra gør vi os klar til næste dags bestigning af Jebel Toubkal i selskab med andre forventningsfulde trekkere.

M/F/A
Dag 12. Bestigning af Jebal Toubkal i 4.167 m — opstigning ca. 4 timer og ned ca. 3 timer

Hvis vejret tillader det, vil vi i dag forsøge at nå toppen af Jebel Toubkal. Vi starter ved første dagslys og begynder opstigningen mod toppen. Vi har 1.000 højdemeter foran os, så det er vigtigt at finde en god rytme, hvor vejrtrækningen er i balance. På toppen venter endnu en fantastisk udsigt og en dejlig fornemmelse af, at ens krop virkelig er kommet på arbejde.

Vi er i næsten 4.200 m og vi nyder følelsen lidt, inden vi begynder nedstigningen tilbage til lejren. Højden og de mange dages vandring trek kan mærkes i kroppen og tilbage i lejren venter en velfortjent frokost og en lille eftermiddagslur i eller udenfor teltet. Kaffe eller bad i Refuge Toubkal er også populært tidsfordriv.

Er man ikke interesseret i turen til toppen, er der mulighed for at blive i lejren eller selv vandre en mindre tur i området.

OBS! Går man hele vejen til toppen svarer dagens vandring til en grad 4.

M/F/A
Dag 13. En dejlig afslutning på turen fra Toubkal base camp til Aremed — Tilbage i Marrakech

Vi begynder med en nedstigning til Aremed i 1.740 m. En let vandring bringer os tilbage til den hyggelige lodge, hvor vi havde vores første overnatning. Her spiser vi frokost, slapper af på terrassen og mindes de mange indtryk fra vandreturen. I løbet af eftermiddagen forlader vi landsbyen og vores trofaste, lokale hjælpere fra de mange dages vandring.

Efter ½ times vandring er vi igen i Imlil, hvor busserne venter for at bringe os tilbage til Marrakech. Aftenen kan bruges på at daske rundt i byen og selvfølgelig på at finde den helt rigtige restaurant, hvor der, efter mange dage i bjergene, kan sættes pris på menukortenes brede og lækre udvalg.

M/F/-
Dag 14. Dag i Marrakech

Dagen i dag er til fri disposition i Marrakech, hvor der er rig mulighed for at indsnuse byens summende og stemningsfulde liv. Der vil bl.a. være mulighed for indkøb af souvenirs og sightseeing inden afskedsmiddagen.

M/-/A
Dag 15. Fra Marrakech til Danmark

Efter morgenmaden pakker vi vores ting og kører mod lufthavnen, hvorfra vi flyver mod Danmark. Vi ankommer til Danmark med mange indtryk fra trekket i Atlasbjergene.

M/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -
Generelt

Vi får et bredt og grundigt indtryk af både Marokkos kultur og betagende natur — nok et af de smukkeste og mest afvekslende lande i hele Nordafrika. Vi besøger imponerende landskaber med stor diversitet, intime miljøer samt frodige og øde områder i et meget anderledes land — ikke fundamentalistisk, men fredeligt og rart at færdes i.

Turen strækker sig over 15 dage, hvoraf de 11 dage er med vandring. Vi har tilrettelagt turen, så hovedvægten er lagt på vandredelen, men der er også tid til at opleve en nordafrikansk storbys kultur og liv.
På trekket bæres baggagen af muldyr.

Maden på vandreturen laves under primitive forhold, så du skal være forberedt på en god, om end nogle gange lidt ensformig menu.
Overnatning

Vi benytter et lille og hyggeligt hotel i centrum af Marrakech. På trekket benytter vi 2-mands telte til overnatning og spiser i et stort messetelt. Der er en enkelt overnatning på guesthouse/lodge i Aremed, hvor vi benytter mindre sovesale. Enkeltværelse er muligt på hotellet i Marrakech mod et tillæg angivet nederst på siden (gælder ikke på selve trekket og på guesthouse i Aremed).
Varighed & Sværhedsgrad

15 dage — heraf 10 dages vandring grad 3 og 1 dags vandring(til toppen af Mt. Toubkal) grad 4. På denne tur vandrer vi 4-8 timer om dagen. De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur.

For at få det fulde udbytte af turen er det nødvendigt med en god grundkondition.

Der vandres primært på stier mellem landsbyer, anvendt af de lokale med deres muldyr. Vi ser ikke så mange andre deciderede vandrere i området. Stierne går flere steder på tværs af stejle bjergsider. Terrænet er for det meste ujævnt men ikke teknisk krævende, dog kan der forekomme passager med løst grus. Bla. nedstigning fra Toubkal foregår det første stykke i grus.
Klima

Marokko har et behageligt og mildt klima med dagstemperaturer i Marrakech fra 15 - 40 grader. I bjergene kan man forvendte dagstemperaturer på 10-25 grader. Nattemperaturerne på turen er fra minus 5 grader til plus 15 grader, koldest på Jebel Toubkal.
Vand

Vi filtrerer på hele trekket selv vores drikkevand med keramiske filtre. Disse medbringes af Topas. Det forventes at alle deltagere tager del i dette.
Vaccinationer

Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Du kan også finde relevant information på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk
Valuta

Medbring euro eller dollars i kontanter, som omveksles til marokkanske dirham. Bemærk at man ved udrejse af landet ikke må udføre mere end 1000 dirham. Der findes hæveautomater i Marrakech og kreditkort kan ligeledes anvendes flere steder.
Visum og pas

De marokkanske myndigheder har oplyst at følgende regler gælder for danskeres indrejse i landet:

Visumfri i indtil 90 dage
Danske provisoriske pas og EU-nødpas anerkendes både ved ind- og udrejse
VIGTIGT: Passet skal være gyldigt i 3 måneder ud over opholdets varighed
Adgang til el

Der er kun sparsom adgang til at få opladet batterier på denne tur. Medbring derfor rigeligt med batterier. Der skal ikke bruges speciel el-adapter til stik i Marokko.
Mobiltelefon

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur (og ikke mange muligheder for opladning). Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor vi gerne ser, at man undlader at sende SMS og ringe, når man er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Litteratur

Lonely Planet: "Morocco".
Turen går til: "Marokko".
Rough Guide: "Morocco".
Kort

Mulighed for køb af vandrekort til Jebel Toubkal i Imlil og Aremed før vandreturen. Pris ca. DKK. 140,-
Flytider

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Rejseforsikring - specielle forhold når du bevæger dig i højderne

Husk at din rejseforsikring skal være gældende for aktiviteter i mere end 4.000 moh. Mange rejseforsikringer dækker ikke hvis man på turen kommer over en hvis højde. Check med din forsikrings udbyder. GOUDA rejseforsikring, dækker i alle højder og ved enhver aktivitet som afvikles på en Topas tur. Vi anbefaler derfor at du tegner en GOUDA forsikring, til netop denne type af rejser.
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse København - Marrakech t/r, inkl. skatter og afgifter
Transport til og fra lufthavn.
Dansktalende turleder
Overnatning i to-personers telte
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Overnatning på hotel i Marrakech, inkl. morgenmad
Afskedsmiddag i Marrakech
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Lommepenge og udgifter til drikkevarer
Drikkepenge til portere og lokal guide ca. DKK. 350,-
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK. 100-150,- pr. måltid
Guidet byrundtur i Marrakech, beregn ca. DKK 50,-
Entré til museer o. lign.
Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
Evt. tillæg for enkeltværelse, 600,- DKK
Evt. flytilslutning til/fra København
Gå til toppen og Book rejse
Karin Wæhrens

Det var en rigtig spændende tur, hvor man rigtig får en ide om livet i Marokko.

Anne Mette Rahbæk

Der er en verden til forskel - en oplevelse i verdensklasse - stor stilhed og skønne landskaber

Irene Holm

En rigtig skøn tur, som jeg klart kan anbefale.

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig