Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Trekking iblandt stammefolk

Forfatter: Marianne Horn
Ref. VNVA
Printvenlig version
Turen starter i Hanoi og flere gange i løbet af turen kommer man tilbage til Hanoi. Der er således god tid til at opleve den gamle bydels fantastiske handelsgader og foretage nogle gode indkøbe. Det er også fascinerende at se morgengymnastik ved søen og få en lille fornemmelse af det kommunistiske Vietnam. De unge går med sandaler med et tydeligt mærke, hvor der står Made in USA og det er vel et meget tydeligt tegn på, at der er sket store forandringer i Vietnam. Gå ikke glip af vanddukke-teatret og har du mod på det, så slå et smut forbi en slangerestaurant.

For mig startede turen rigtigt, da vi sad i toget på vej mod Sapa en meget tidlig morgen. Toget var ældgammelt, men smækfyldt med atmosfære. Konduktørerne havde fine uniformer og kasketter på. På perronen stod de med små glasbluslyseholdere i hånden og kontrollerede vores billetter. Og så var det ellers bare at placere sig træsædet og gøre sig det behageligt. Hvis ikke det havde været for gitrene foran vinduerne, så havde jeg kunnet række armen ud af vinduet og ramme husmurene. Husene ligger tæt, tæt op af jernbanen. Vi spiste vores medbragte morgenmad i toget og købte kaffe ved en rullevogn, som kom igennem toget. I starten skulle man lige vænne sig til, at toget stoppede ved alle stationer. For hver gang føltes det som om, at det var nødbremserne der stoppede toget. Så ved første station skvulpede kaffen ud over det hele og klog af skade bliver man jo. Ved alle stationerne vrimlede det ind med sælgere af æg, slik og sodavand. Desværre regnede det meget under hele turen, men det var alligevel flot at køre langs Red River og rismarkerne. Der var masse af folkeliv at kigge på ude som inde, så jeg følte mig som en rigtig rejsende.
Vi kørte med minibus de sidste 38 km til Sapa. Det var mørkt og koldt, da vi ankom. Luften var fugtig kølig og ikke som i Hanoi fugtig varm. Sapa er en spændende by, hvor stammefolkene kommer til for at sælge deres varer, så der er masser at kigge på. Tøjet er farverigt og kvinderne bærer store sølvsmykker om halsen og i ørene. Der er mulighed for at gå ned i landsbyen Cat Cat og på den måde få lidt gang i benene og nyde de frodige grønne bjerge med rismarker i terrasser. Rismøller udført i bambus, børn der forsøger at hoppe op på ryggen af en vandbøffel, kvinder der piller lus ud af børnenes hår, farvede indigostoffer som hænger til tørre udenfor husene og majskolber der hænger til tørre under loftet.

Det regnede stadigvæk da vi startede ud på vores trekkingtur. Vi kørte på motorcykler de 12 km ud til startstedet. Det havde været flottere med solskin, men til gengæld var det meget stemningsfuldt med disen, der krøb ned ad bjergene. Stien var meget mudret at gå på pga. al regnen og vi passerede en enkelt hængebro. Første vandredag var præget af at være en lang opstigning. Der var masser af vilde orkideer at kigge på, piger der kom bærende med træ på ryggen og mænd med fældede træer, som blev slæbt ned af bjerget i et reb. Sidst på eftermiddagen var vi fremme og kunne slappe af, mens porterne satte telte op og lavede mad. På vandreturen som på resten af turen, fik vi god mad. ALT maden smagte godt.

Det regnede hele natten og da der var fugtigklamt inde i teltet, havde vi ikke svært ved at komme afsted. Forinden fik vi serveret pragtfulde pandekager med bananer og chokolade og herlig varm kaffe. Motivationen var således helt i top. Ret hurtigt skulle vi krydse en flod og det nemmeste var at gå igennem på bare fødder og hænge støvlerne omkring halsen. Det var blot en af mange gange i løbet af dagen, hvor vi krydsede en flod. Nogle gange røg støvlerne af, andre gange var det ad en hængebro og ellers bare et par bambuspinde. Op ad formiddagen klarede det op og solen kom frem. Endelig slut med regnen. Vi gik igennem rismarker og kunne følge arbejdets gang. Tilmed blev vi inviteret indenfor i et hus og så, hvordan indigo-stoffet blev vævet. Frokosten blev holdt ved en flod med mulighed for en kølig svaler. Efter frokost havde vi først en stejl opstigning og så en tur igennem junglen ad en smal mudret sti. Den sidste opstigning til Red Dao landsbyen var meget stejl og tog vist pusten fra os alle. Om aftenen sov vi på en hems under loftet med fri udsigt til himlen, hvor jeg så en pragtfuld stjerneklar himmel og selv mælkevejen var tydelig.
3. vandredag krydsede vi floden to gange ad høje hængebroer og to gange var der mulighed for at bade. Det var skønt at bade i floden, men også koldt. Der var en stejl opstigning til frokoststoppet og det var dejligt at nyde solen og den gode mad. Efter frokosten skulle vi passere turens højeste pas. Opstigningen trak virkelig tænder ud, men udsigten betalte for anstrengelserne. Efter passet var der mulighed for at holde pause eller gå over til Xa-pho landsbyen. 4 af os valgte at gå derover og det var en stor oplevelse. Der var kun børn i landsbyen og de var meget skræmte over os, de græd og løb i skjul i husene. Lidt efter lidt kom de dog ud igen, men meget forsigtigt. Vi fandt ud af, at forældrene arbejdede ude i marken. Fra landsbyen var det nedstigning og krydsning af en lårhøj flod, så af med støvlerne igen. Derefter nåede vi hurtigt frem til Tay-landsbyen, hvor vi skulle overnatte.

4. vandredag var en rimelig let vandring, som var ret alpeagtig. Frokostpausen blev holdt i en Red Dao-landsby, hvor der blev kigget mindst lige så meget på os, som vi kiggede på dem. Inden vi nåede frem til Nam Sai havde jeg set den første slange og så var jeg glad. I Nam Sai boede vi i skønne bambushytter med udsigt over en dal. Landsbyen forberedte bryllup, så der var nok at kigge på. Og ellers var der tid til at drikke en kold øl og bare slappe af.
5. vandredag startede med en stejl opstigning, men ellers var det en nem vandring. Det mest flippede var, at stien gik lige igennem et privat hus. Vandringen foregik for en stor del igennem risterrasser, så der var nok at kigge på. Inden vi nåede frem til vores overnatning badede vi i en flod. Dermed var vi klar til at se slagtningen af den ged, som blev købt dagen forinden. Halsen blev skåret over og blodet blev tappet i en skål og hele tiden omrørte med spisepinde, hårene blev brændt af og herefter blev geden parteret. Porterne havde travlt med at drikke den friske blod. Jeg takke pænt nej til at prøvedrikke blodet.

Sidste vandredag og sidste gang der blev pumpet vand igennem den kemiske renser inden afgang. Vandringen var kort men stejl. Så var det ellers tilbage til Sapa og nyde "bylivet" igen i form at et brusebad. Vi havde en dags afslapning, inden turen gik med nattog tilbage til Hanoi og derfra videre til Halong Bay. Vi havde nogle pragtfulde dage på båden med dejligt solskinsvejr, hvor vi sejlede imellem limstensformationerne og bare slappede af efter vandreturen. Undervejs havde vi en overnatning på Cat Ba-øen, som er fyldt med fiskerbåde i havnen. Om dagen dasede vi på stranden og om aftenen var vi ude at spise på en flydende restaurant i havnen. Vi fik den dejligste seafood.
Turen sluttede som den startede i Hanoi og for mit eget vedkommende bestod det i ren power-shopping. Største indtryk på turen var trekking-turen, som bare var en helt fantastisk rute. Vandremæssigt, naturmæssigt, men ikke mindst på grund af de stammefolk, som man kommer på helt tæt hold af. Stammefolk som stadig lever i pagt med naturen, vel fordi de bor så isoleret som de trods alt gør og er så fattige som de er. Men ingen mangler mad og alle var venlige, hvor end vi kom hen. Så puds vandrestøvlerne og ¦¦..
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig