Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Marokko - Jebel Sahro ekspedition med muldyr

Status:

Turen er åben for booking Garanteret afgang

Afrejse:

12.04.2019

Hjemkomst:

22.04.2019
 
DKK 9.970 ,-
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

Lignende ture

Marokko
Høje Atlas - højrute
Marokko
Trekking i Høje Atlas med vandrebestigning af Toubkal


Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Marokko - Jebel Sahro ekspedition med muldyr

Ref. MAMJ

Moskeen i Tagdilt foran en malerisk kulisse.

En dromedar holder sig beskæftiget.

En lokal knallertkører med sit smukke værksted.

Rask vandring med morgensolen i ryggen.

Vi ses an...

Vores muldyr pakkes hver morgen og passerer os ofte undervejs på dagens vandring.

Tilbage i Marrakech viser en slangetæmmer sine evner.

Vi vandrer mod Tagdilt og lægger Jebel Sahros fortryllende vidder bag os.

To glade vandrerer over stok og sten...

Den prægtige Koutobia moske stråler sig i aftensolen

Øde stenørken udenfor N'koob.

En smuk vandring gennem Tizi 'n Noirgs barske forvredne klipper.

Så er frokosten serveret. Velbekomme!

Vi vandrer mod Almou Noirg efter at have forceret passet Tizi 'n Noirg.

Selv lokale guider har brug for et hvil...i baggrunden skimtes de Høje Atlas bjerge.

Et ensomt træ...men hvilken udsigt! Vi er på vej mod Jebel Amlal.

Vores mulddyrdrivere fanget i en stille hyggelig stund ved aftenbålets skær.

Et mandeltræ i fuldt flor og farverige bjerge i baggrunden.

Vores camp i Igli...en lille oase i et goldt men storslået landsskab.

Og så skal der smiles...vi er på toppen af Jebel Amlal (2.447 m)

Lejrpladsen i Tagra, omkranset af kulørte klipper i fantasifulde formationer.

En dreng spadserer forbi os med sine to mulddyr.

Den store plads, Djema el Fna, i Marrakech. Altid boblende og sydende af mennesker og liv.

Så skal benene strækkes.

Karetter fylder gadebilledet i Marrakech...frisk på en tur?

Når motoren ikke kan, kan benene...

Se gæsternes egne fotos for denne tur

11-dages tur med en uges moderat vandring i Marokkos fjerntliggende bjergkæde Jebel Sahro. Landskabet, som vi vandrer i, er helt unikt med utroligt smukke bjerge. Vi overnatter under stjernerne, nyder det marrokanske køkken og ikke mindst tilstedeværelsen af de hyggelige muldyr, som bærer vores bagage fra lejr til lejr.

Jebel Sahro ligger klemt inde mellem Høje Atlasbjergene i nord og Sahara ørkenen i syd, og imponerer med sit kontrastfyldte landskab. På vandringen følger vi en smuk og varieret rute fra syd mod nord gennem et bjergområde af høje palmer, vilde rosenhække, golde vulkanske bjerge og lejlighedsvise grønne oaser med små røde lerklinede landsbyer. Områdets indbyggere er de stolte, nomadiske ’Aït Atta’ hyrder - en nomadisk Berber klan, hvis oprindelse angiveligt går helt tilbage til Goliats tid.

Efter Jebel Sahro har vi tid i Marrakech til at slentre rundt i den gamle bydels labyrint af smalle gader og mærke vibrationerne fra denne fortryllende nordafrikanske storby.

Jebel Sahro er det perfekte rejsemål i vinterhalvåret, hvor vandredagene i bjergområdet oftest byder på klar himmel, sol, masser af lys og lune dagstemperaturer.

  • Ægte ekspeditionsstemning med muldyr på camp-trek i Jebel Sahro
  • Underholdning i verdensklasse på markedspladsen Djema el Fna
  • Smuk køretur over de sneklædte Høje Atlas bjerge til vandringens start
  • Draa-dalen med daddelpalmer i flæng
  • Frokost i Ouarzazate fremmedlegionens tidligere garnisonsby
  • Vandring til toppen af Jebel Amlal (2.447m) og Jebel Kouaouch (2630m)
  • Små berberlandsbyer i oaser med mandeltræer og figentræer
  • Fantastiske udsigter til Atlasbjergene
  • Den frugtbare Dàdes-dal med sine tusinde kasbahs (fæstninger)
  • Test din forhandlingsteknik på indkøb i souken i Marrakech

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Dag 1. Med fly til Marrakech

Vi flyver til Marrakech og efter en kort transfer ankommer vi til vores hotel tæt på byens gamle bydel og den store, livlige markedsplads Djema el Fna.

-/-/-
Dag 2. Fra Marrakech via Ouarzazate til Jebel Sahro

Vi kører i dag mod Ouarzazate ad den gamle karavanerute fra Sahara som i dag er asfalteret. Før byen, skal vi over Tizi ´n Tichka passet i 2.260 meters højde. Dette er et af de få steder, man kan krydse over Høje Atlas via landevej. Vi spiser frokost i Ouarzazate, som er en tidligere garnisonsby for fremmedlegionen.

Vi fortsætter gennem Draa dalen og passerer nogle af dalens tusinde kasbahs (tidligere fæstninge for velhavende familier) og røde sandstens huse. Inden længe forlader vi asfaltvejen og fortsætter ad et hjulspor det sidste stykke vej til dagens mål, Tiguiza (1.420m), hvor vores første lejrplads sættes op.

M/F/A
Dag 3. Vandring fra Tiguiza til Tagra

Efter morgenmaden ankommer muldyrsdriverne med deres dyr. Bagagen bliver omhyggeligt pakket på ryggen af dyrene og snart er en hel karavane på vej ud i Jebel Sahros smukke bjerge. Muldyrene er læsset med bagage, mad, campudstyr, potter og pander.

Kokken går i forvejen for at tilberede frokosten, som vi spiser et smukt sted på ruten. Om efteråret står træerne med mandler, som er modne 7-8 måneder efter blomstringen. Efter en dag bestående af cirka fem timers vandring, mange oplevelser og en lækker frokost fremtryllet af vores egen lokale kok ankommer vi sidst på eftermiddagen til vores hyggelig lejrplads nær Tagra (1.520 m).

M/F/A
Dag 4. Vandring til toppen af Jebel Amlal (2.447 m.)

Tidligt om morgenen starter bestigningen af Jebel Amlal. Foran os venter der cirka 13 timers smuk vandring, så det er en lang vandredag, men stien er god og på toppen venter en storslået udsigt. På turen op til Jebel Amlal begiver vi os ind i den frodige dal, Oued Hanedour.

Vi vandrer i et fascinerende landskab omgivet af klipper i mange forskellige pastelfarver og former. Fra toppen, som består af en bred bjergkam, er der en imponerende udsigt til de høje Atlas bjerge i nord og til Saharas sanddyner mod syd. For de, der ikke har mod på at gå med helt på toppen af Jebel Amlal, er der mulighed for at gå med op til Azib Amlal (en lille samling huse), hvor man evt. kan få en kop te, og hvorfra der også er en god udsigt. Vi overnatter igen i Tagra.

M/F/A
Dag 5. Vandring fra Tagra til klippeformationerne Bab 'n Ali

Ekspeditionen er ved at have fundet sin rytme. Morgenen starter med, at vi pakker teltene og vores ejendele, muldyrene lastes og snart er karavanen på farten mod nye eventyr. I dag skal vi først op over et lille pas inden vi fortsætter ned i en af Jebel Sahros små dale.

Fra passet har vi udsigt til bjergkædens mange fantastiske klippeformationer: en ligner et kamelhoved mens en anden ligner et elefanthoved. Her er der ingen grænser for naturens kreativitet eller vores fantasi! Derefter krydser vi passet Tizi´n´Taggourt, hvorfra vi har udsigt til Bab n' Ali - nok turens mest imponerende klippeformationer sammenlignelige med klippelandskaberne i USAs Monument Valley (dog i mindre antal).

Vi slår lejr i en lille idyllisk oase tæt på Bab n' Ali og andre fantastiske geologiske formationer. I lejren går kokken straks i gang med at forberede maden, køkken- og spiseteltet er sat op, muldyrene er sluppet fri og er allerede i gang med at nippe til det sparsomme græs.

Ovenpå gårsdagens strabadser er det passende med en knap så krævende dag med cirka 5-6 timers vandring. De eventyrlystne kan bruge resten af eftermiddagen på at udforske de spændende klippeformationer.

M/F/A
Dag 6. Vandring fra Bab 'n Ali til oaselandsbyen Igli

Lejren bliver igen pakket, muldyrene indfanget og snart er vi på vej ud på endnu en dejlig vandredag i de marokkanske bjerge.

Vi følger en kløft, hvor vi kan se oasernes mange små jordbrug. Vi er på vej op på Teskaouine bjergkammen, hvorfra vi har en flot udsigt til Jebel Bou Gafer, stedet hvor de stolte Aït Atta stammer organiserede deres sidste oprør mod de franske styrker i 1933. Nomaderne i dette område bruger dromedarer som transportdyr, så der er gode muligheder i dag for at møde disse prægtige, store væsener på deres græsgange.

Snart er vi på vej ned til lejren ved Igli (1.800 m.), som ligger idyllisk i en lille oase. Vi ankommer tidligt og kan gå rundt og udforske stedet, måske handle lidt i oasens lille butik hvor man kan købe alskens ting, og endeligt er der også mulighed for at finde kvarts og andre spændende stenarter i området.

M/F/A
Dag 7. Vandring fra Igli til Almou Noirg

Dagens vandring starter på Igli plateauet, hvor vi, hvis heldet er med os, støder på en nomadefamilie med deres karakteristiske telte, som huser både familien selv og deres husdyr.

Vi lægger ud med en kraftig stigning og krydser Tizi'n Noirg passet med en storslået udsigt til bjergene i baggrunden. På vej til passet kommer vi gennem områder, hvor der er gode muligheder for at finde "stengranater" med kvarts indeni.

Efter frokosten er der mulighed for en afstikker til toppen af Jebel Kouaouch (2.630m.), hvorfra der er en fantastisk panoramaudsigt over Jebel Sahro området. Efter en god dag med gode udfordringer kan vi gå til ro i Almou Noirg i 2.350 meters højde - den højeste lejr på turen - med storslåede udsigter, en uendelig stjernehimmel og en hyggelig ekspeditionsatmosfære i et alpint miljø.

M/F/A
Dag 8. Vandring fra Almou Noirg til Tagdilte

Dagen starter med en lille stigning op til et pas. Her oppe i over 2.000 meters højde er der mange takstræer på skråningerne, - et meget specielt og ogsåvelkomment syn med træer i det ellers golde månelandskab. Nogle steder titter meget små blomster i gule og blå farver op - på trods af at Jebel Sahro næsten ingen nedbør får, finder her stadig masser af liv.

I passet er der en fantastisk udsigt til det sneklædte Høje Atlas, som tårner sig op mod nord. Efter passet går det ned til Tagdilte plateauet, hvor kokken venter med endnu en dejlig frokost. Efter 5-6 timers vandring med en del nedstigninger ankommer vi til Tagdilte (1.750 m). Her sætter vi lejr op for sidste gang.

M/F/A
Dag 9. Ad smukke veje tilbage til Marrakech

Vi skal i dag tage afsked med vores karavane af muldyr, muldyrdrivere, lejrpersonale og hele ekspeditionsstemningen. Selvom det bliver rart at vende tilbage til civilisationen, er det også sørgmodigt at tage afsked med det simple liv i de smukke bjerge.

Vi har en kort vandretur på grusvej, inden vi når til hovedvejen, hvor bussen samler os op. Vi kører forbi smukke kasbahs og grønne oaser og kan glædes over et gensyn med det smukke Tizi 'n Tichka-pas, hvor vi spiser frokost. Under pausen i Atlasbjergene kan vi også se nærmere på fossiler, kvarts og smukke stenarter, som de lokale sælger.

I Marrakech indkvarteres vi på små hyggelige riads, som er traditionelle familiehuse i den gamle bydel, og om aftenen nyder vi en god middag.

M/F/A
Dag 10. På oplevelse i Marrakech - guidet tur og på egen hånd

Vi har en hel dag i Marrakech, hvor der er rig mulighed for at suge til sig af byens summende liv, eksotiske stemning, farver og dufte.

Om formiddagen har vi først nogle timer med en lokal guide, som tager os med bl.a. i souken og til den gamle koranskole. Herefter bliver vi sluppet ud i byen på egen hånd. Måske man skal have købt de sidste souvenirs, som kunne være et flot berbertæppe, en marokkopude eller håndlavet keramik.

Der er også mulighed for at nyde turens sidste lammetagine til frokost. Byen vrimler med gode caféer, der serverer den bedste kage og is i hele Afrika, og det er dejligt at sidde og nyde den eksotiske atmosfære, mens menneskemylderet passerer forbi.

Om aftenen finder vi en god restaurant til vores afskedsmiddag med hinanden og vores nordafrikanske eventyr sammen. Efter middagen kan vi gå en tur på pladsen Djema el Fna, hvor det summer af liv. Slangetæmmere, akrobater og historiefortællere kappes om tilskuernes opmærksomhed. Efter alle indtrykkene og menneskemylderet er det godt at trække sig tilbage til en af tagcaféerne. Her kan man sidde og se ned over Djema el Fna, mens der kaldes til dagens sidste bøn fra Koutoubiamoskeen.

M/-/-
Dag 11. Ankomst hjem til de nordlige himmelstrøg

I dag vender vi næsen hjem efter en stor oplevelse i dette eksotiske og anderledes land så tæt på Europa. Med os har vi fået et godt billede af Marokkos dynamiske, fredelige kultur og betagende natur af storslåede landskaber, små oasemiljøer, frugtbare dale bjerge så langt øjet rækker.

M/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Glæd jer - marokkansk mad er i verdensklasse. Masser af smag og gode råvarer. På trekket vil maden ofte være baseret på grøntsager og med masser af kulhydrater (couscous, ris, pasta), da det er svært at fremskaffe frisk kød i denne afsides region.
Overnatning

På trekket benytter vi 2-personers telte til overnatning.

I Marrakech overnattes i en (eller flere nærliggende) nyistandsatte, charmerende riads (traditionelle familiehuse med en have i midten) i Marrakechs gamle bydel.

Der er i begrænset omfang mulighed for enkeltværelser på overnatningerne i Marrakech mod et tillæg angivet nederst på siden. Enkeltværelse (eller telt) er ikke mulig på selve trekket.
Om Jebel Sahro ekspeditionen

TREKKET OG VANDRINGEN:
Den maksimale højde, vi vil overnatte i på denne tur, er 2.350 meter over havets overflade. Vandremæssigt kommer vi op i max. 2.630 m. eller 2.447 m. på de frivillige tur til toppene Jebel Kouaouch og Jebel Amlal. Der er på turen således ikke spørgsmål i forhold til højdeakklimatisering, da vi holder os pænt under 3.000 meter over havets overflade. Der vandres dagligt mellem 4 og 8 timer hovedsageligt på veletablerede ruter mellem dale og landsbyer, som er egnet til muldyr og meget ligetil for vandrere. For de der vælger at tage turen helt op på toppen af Jebel Amlal, er der dog tale om en hel vandredag på 12-13 timer. Da vi er i bjerge, vil der selvfølgelig være en del op- og nedstigninger på vandredagene. De mest krævende er til toppene Jebel Kouaouch og Jebel Amlal.

TRANSPORT TIL JEBEL SAHRO:
På turens dag 2 har vi en relativ lang transfer dag til første teltlejr i Tiguiza. Vi kører i minibus fra Marrakech til Nkob med stop undervejs i bl.a. Ouarzazate, hvor der spises frokost. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Nkob, hvor asfaltvejen ophører og vi skifter køretøj til en af områdets lokale busser. Fra Nkob har vi omkring en times kørsel til Tiguiza via et hjulspor, hvis tilstand afhænger af, hvor meget trafik der har været på hjulsporet før os og ikke mindst, hvor meget regn der er faldet i tiden op til vores ankomst. Vi anbefaler, at du imødekommer køreturens diverse bump, ujævnheder, støv og bussæder med minimal affjedring og plads med et åbent 'ekspeditions-sind.' Der er ingen tvivl tilbage - du er endelig langt fra Nordeuropas flade, velholdte motorveje og derude, hvor eventyret for alvor kan begynde!

EKSPEDITIONENS SAMMENSÆTNING:
På denne tur i Jebel Sahro har vi en karavane af trofaste muldyr med os til at bære vores bagage, telte, forsyninger, køkkentelte og andet campingudstyr. Ud over muldyrdriverne består ekspeditionens lokale personale af en guide, kok og et antal assistenter til at tage sig af logistikken, lave mad og sætte teltlejren op. Vi hjælper selv til med blandt andet at tage teltene ned om morgenen inden karavanen sætter ud mod næste lejr. Og vi renser ligeledes selv vores drikkevand undervejs.

EKSPEDITIONSLIVET:
Der er noget særligt ved at være på ekspedition - at rejse over flere dage fra A til B i én, selvforsynende enhed. Man kan således komme langt og dybt ind i et område, fordi alt, man har brug for undervejs, er med ekspeditionen hele tiden.

At befinde sig i hjertet af bjergene langt fra alfarvej med en simpel hverdag, som kun består af at vandre, blive budt på god mad, sove i telt tæt på naturen under Marokkos utrolig smukke stjernehimmel og drikke myntete i spandevis med personalet og dine medrejsende, giver en ufattelig ro og følelsen af, at man denne gang virkelig er kommet langt væk hjemmefra.
Varighed

11 dage — heraf 7 dages vandring, grad 2-3.

På denne tur vandrer vi 4-8 timer om dagen. De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur. For at få det fulde udbytte af turen er det nødvendigt med en god grundkondition - dvs at man hjemme enten cykler, går lange ture eller dyreker anden form for motion regelmæssigt.

Vi har tilrettelagt turen, så hovedvægten er lagt på vandredelen, men der er også tid til at opleve en nordafrikansk storbys kultur og liv.
Klima

Jebel Sahros placering mellem Høje Atlas og Sahara (godt beskyttet fra landets kystklima) betyder, at nedbør i bjergkæden er minimal. I stedet skinner solen oftest fra en skyfri himmel næsten året rundt. Sommeren er varm, men i vinterhalvåret er temperaturerne perfekte til vandring. Luften er frisk og lyset gør godt for sjælen på en ellers mørk tid i nordeuropa. Blæser det, kan vinden godt være kold, og om natten betyder det klare vejr ofte temperaturer omkring frysepunktet. Forvent lune vandredage med dagstemperaturer fra 10-25 ºC og nattemperaturer på minus 5 til plus 10 ºC. Der kan forekomme sne på nogle af de højereliggende stier.

Jebel Sahro er i vinterhalvåret nok et af de tætteste vandreområder på Europa, hvor man kan få sine 'sol og lys 'batterier' opladet.
Adgang til el

Det er kun sparsomme muligheder for at få opladet batterier til digitalkamera, mobil o.s.v. på denne tur. Medbring derfor rigeligt med batterier/ekstra opladere. På hotellet i Marrakech er der adgang til el. Der skal ikke bruges speciel el-adapter til stik i Marokko.
Mobiltelefon & WIFI

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden.

Af hensyn til turens andre deltagere henstiller vi til, at man kun sender SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.

Der er mulighed for WIFI (oftest gratis) på hotellet i Marrakech, på de fleste af byens cafeer og restauranter samt i byens Arsat Moulay Abdeslam Cyber Park.
Vaccinationer

Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Du kan også finde relevant information på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk
Valuta

Medbring euro eller dollars i kontanter, som omveksles til marokkanske dirham. Bemærk at man ved udrejse af landet ikke må udføre mere end 1000 dirham. Der findes hæveautomater i Marrakech og kreditkort kan ligeledes anvendes flere steder.
Visum og pas

De marokkanske myndigheder har oplyst at følgende regler gælder for danskeres indrejse i landet:

Visumfri i indtil 90 dage
Danske provisoriske pas og EU-nødpas anerkendes både ved ind- og udrejse
VIGTIGT: Passet skal være gyldigt i 3 måneder ud over opholdets varighed
Litteratur & Kort

Lonely Planet: "Morocco".
Turen går til: "Marokko".
Politiken: "Rejsen i Marokko".
Rough Guide: "Morocco".

Det er svært at finde vandrekort over dette område. Det er dog muligt at finde brugbare kort i Marrakech og Tagdilte.
Flytider

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk.
Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse København - Marokko t/r, inkl. skatter og afgifter
Transport til og fra vandringens start/slut
Dansktalende turleder
Lokal guide, kok og assistenter
Muldyr og muldyrsdrivere
Overnatning i to-personerstelte
Guidet tur i Marrakech
Måltider som er indikeret i dag-til-dag programmet
Overnatning på hotel i Marrakech
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Lommepenge og udgifter til drikkevarer
Drikkepenge til lejrpersonale, muldyrsdrivere og lokal guide ca. DKK. 250,-
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK. 100-150,- pr. måltid
Entré til museer og lignende
Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
Evt. tillæg for enkeltværelse i Marrakech, 500,- DKK.
Evt. flytilslutning til/fra København
Gå til toppen og Book rejse
Marjolijn Otterstrøm- Van Elk

Alderen har ingen grænser grænser. Er man fit for fight, kan lide at komme 'Back to nature' er det en fantastisk tur. Det gav mig helt klart et boost igen. Naturen med de flotteste stenformationer hvor man også kunne finde fosiller af planter & dyr af millioner år tilbage.  

Nanna Tranberg Mortensen

Vi blev meget positivt overraskede. Jeg tror at omgivelserne er mere afrikanske en f.eks. Høje Atles. Superflotte bjerge, med nogle imponerende udsigter. Og vi mødte stort set ikke andre turister. Og maden på trekket var det bedste vi nogen sinde har fået.

Lars-Ole Jensen

Når man står og ser et muldyr ind i øjnene og løfter blikket til de majestætiske klippeformationer, og den lokale hyrdedreng relativt stille genner sine får eller geder gennem bakkerne, så tilhører hverdagens stress og krav en helt andet verden, der ganske enkelt ikke eksisterer!

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig