Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden
Print rejsen
Send til ven

personer synes godt om dette

         

Frankrig - Pyrenæerne - Høj rute

Ref. FRPH

Søen i Oulettes d’Ossoue

På vej mod Col d'Arrious

Søen ved Refuge d’Arrémoulit

Alpin blomst

Velfortjent afslapning ved Refuge d’Arrémoulit

Respumoso dæmningen

Respumoso søen

Opstigning til Col de la Fache, 2664 moh.

Udsigten fra Grand Fache, 3005 moh.

Vi er på toppen!

Breche de Roland 2.807 m

Edelweiss

Salamander

Dagens rute bliver gennemgået

Det berømte Vignemale massiv

Aftensmad i Refuge

Morgentågen letter

Toppen af Pitit Vignemal 3.020

Refugio Pombi (2.031 m) med Pic du Midi D'Ossau i baggrunden

Afslapning ved Arrémoulit

Arrémoulit

Nedstigning til Arrielsøerne og Spanien

Respumoso søen

Refugio Respusmoso

Udsigt fra Pitit Vignemal

Murmeldyr "marmots"

På toppen af Grand Fache 3.005m

Det gletsjerklædte bjergmassiv Vignemal

Se gæsternes egne fotos for denne tur

Denne tur er en klassiker og et "must" for bjergvandrere. Turen varer 12 dage, og vi kommer gennem noget af det smukkeste og vildeste af Pyrenæerne og oplever næsten alle landskabstyper. Vi vandrer fra de laveste områder med brusende vandløb, gennem grønne, frodige skove på bjergsiderne til det golde, højalpine landskab, hvor der måske er sne på ruten.

  • Vandring nær Pic du Midi d’Ossau - bjerget med de to toppe
  • Gennem grønne dale med græs, skov og orkidéer til højlandet ved turens mindste stenhytte, Refuge dArrémoulit, i 2.305 m
  • Over grænsen til Spanien ved Col dArremoulit i 2.448 m — et anderledes landskab med overvældende udsigter
  • Tilbage til Frankrig over Col de la Fache i 2.664 m og måske en afstikker til toppen Grande Fache i 3.005 m
  • Overnatning i den idylliske Wallondal med den klarvandede flod og 700 år gamle fyrretræer
  • Gennem en gold og barsk del af Spanien til det gletsjerklædte, imponerende smukke Vignemalemassiv
  • 2 overnatninger i den hyggelige, spanske bjergby Torla
  • Gennem den spanske nationalpark Ordesa med de canyonlignende, terrasserede bjergformationer og retur til Frankrig gennem den berømte åbning, Breche de Roland, i 2.807 m
  • Frankrigs højeste vandfald over næsten 423 højdemeter i den mægtige Cirque de Gavarnie

Turbeskrivelse

Printvenlig version
Topas oplever stor interesse for hytte-til-hytte-ture, hvor vi vandrer og overnatter højt oppe i bjergene. Der er tale om en vandring for de lidt øvede, idet vi går fra "sted til sted" og selv bærer bagage og proviant. Efter en lang vandredag er det en god oplevelse at komme frem til en hyggelig bjerghytte og velfortjent nyde en solid fransk bjergmenu og et glas rødvin. Vi oplever den specielle stemning, som opstår, når mennesker af forskellige nationaliteter trænger sig sammen omkring bordene og udveksler deres erfaringer og oplevelser om bjergene. Alle hytterne er placeret på smukke steder med flot udsigt til de omkringliggende bjerge.

I hytterne spiser vi morgenmad. Frokosten nydes på ruten og består af madpakker, som vi får i de forskellige hytter. Aftensmaden er for egen regning og består af en 3-4 retters menu, som hytteværten og dennes hjælpere tilbereder.

Hver deltager bærer en rygsæk med egen bagage + supplerende proviant, som udleveres ved turens start. Se i øvrigt Topas’ vejledende pakkeliste, som er udarbejdet specifikt til denne tur.
Dag 1. Velkommen til Pyrenæerne

Vi flyver fra Danmark til Toulouse i Sydfrankrig, hvorfra vi kører i bus ind i bjergene til denne lille by Gabas. Busturen tager ca. tre timer. Her bliver vi indlogeret på det hyggelige Refugio Gabas. I forbindelse med aftensmaden holder turlederen et informationsmøde, hvor alle detaljer og spørgsmål gennemgås vedr. vandreturen.

-/-/-
Dag 2. Vandringen begynder

Vi spiser morgenmad i Gabas, inden vi starter vandringen op mod Bious Artigues søen i 1.422 m. Der lægges "blødt ud" med vandring op til den meget smukke Ossaudal, hvor der ofte går heste og får. Ved 1.547 m begynder vi en lidt sej opstigning ad serpentinerstien mod Peyregetsøen i 2.074 m, hvor vi på vejen op bliver belønnet med en fantastisk udsigt. Søen er et oplagt mål for frokoststop og efterfølgende siesta.

Herfra er der to muligheder: Den lidt vanskelige klatring op gennem klippeblokkene til Col de Peyreget i 2.208 m eller man kan vælge at følge stien rundt om Peyreget-massivet.

Hvis vi tager turen gennem Col de Peyreget, og hvis vejret tillader det, kan vi lade rygsækken stå i passet og gå til tops på Pic Peyreget i 2.487 m. Her er der stor sandsynlighed for at få et glimt af gribbene der findes i området.

Fremme ved Pombiehytten i 2.031 m vil der om eftermiddagen være tid til at nyde det sidste af dagen ved søbredden inden aftensmaden i hytten.

Hytten er meget populær blandt klatrere, der prøver kræfter med Pic du Midi d’Ossau. Bjerget med de 2 toppe er et let genkendeligt bjerg, som vi vil kunne se tilbage på mange gange i løbet af turen.

M/F/-
Dag 3. Grønne dale og barske bjerge

Efter morgenmaden er der afgang fra Pombiehytten, og vi har en behagelig vandring ned ad græsklædte bjerge til et skov- og flodområde i bunden af dalen. Sandsynligheden for at få et glimt af de grå/brune murmeldyr er stor. Vi krydser vejen til Spanien i bunden af dalen ved Soques i 1.400 m og begynder en længere opstigning mod Col d'Arrious i 2.259 m.

Et frokoststop ved floden på vej op giver mulighed for et længere hvil med Pic du Midi D’Ossau flot placeret i baggrunden. Efter passet begynder en mindre nedstigning til Lac D'Artouste i 1.989 m, og efter en tilsvarende opstigning nærmer vi os dagens mål i 2.305 m: Refuge d’Arrémoulit.

Vi er nu i et af de mere øde områder af Pyrenæerne. Stenhytten er den mindste, vi kommer til, med en fantastisk stemning og en usædvanlig smuk beliggenhed i barske, bjergrige omgivelser.

M/F/-
Dag 4. Til Spanien gennem det vildeste af Pyrenæerne

Vi har i dag en kortere vandredag, hvor vi fra morgenstunden går gennem et af de vildeste områder af Pyrenæerne.

Først går vi op gennem stenblokke og grå klipper til Col d'Arremoulit i 2.448 m. Her på grænsen til Spanien møder der os en mægtig udsigt over Arrielsøerne mod syd og Palasmassivet mod nord. Det virker som om området er så vildt og uvejsomt, at videre fremfærd kan synes umulig — men der er en passage ned til søen. Derfra går det videre ad gode stier og langs flere opdæmmede søer til nogle ruiner, hvorfra udsigten ind i Spanien er overvældende og meget anderledes, end det landskab vi kommer fra. Vi går videre østpå ad en fin lille sti i ca. 2.200 m frem til Respumosodæmningen.

Ikke langt fra dæmningen overnatter vi i den spanske refuge ved søen. Det er op til den enkelte at vælge den korte eller lange vej rundt om søen fra dæmningen til hytten.

M/F/-
Dag 5. Marcadaudalen

Dagen byder på en af de mest alsidige etaper. Efter morgenkaffen går vi over det flade stykke, Campo del Plano, og begynder opstigningen til Col de la Fache i 2.664 m. Vi vandrer støt opad til lyden af vandet, der fosser nedad i floden ved siden af stien. Og bedst som vi tror, vi er oppe, går det endnu lidt opad. Udsigten bagud er dog alle anstrengelserne værd.

Hvis vejret tillader det, er det muligt at lade rygsækkene ligge i passet og bestige Grand Fache i 3.005 m. Fra passet er der en forholdsvis lang, men nem, nedstigning til Refuge Wallon i 1.866 m. Et frokoststop på vejen ned med udsigt over Wallondalen er en herlig måde at nyde livet på.

Refuge de Wallon ligger i et grønt og frodigt område, der står i flot kontrast til de barske toppe i baggrunden. Her er græsgange med mange æsler, heste og kvæg omkranset af skov med flotte, op til 700 år gamle, fyrretræer og en masse små vandfald i smeltevandsfloden som passerer lige forbi vores hytte.

M/F/-
Dag 6. Til Vignemale - det spektakulære gletsjerklædte bjergmassiv

Dagens vandring begynder med en jævn stigning op gennem dalen til Arratillesøen i 2.247 m — utrolig smukt beliggende, tæt ved bjergtoppene. Derefter følger en stigning til Col D'Arratille i 2.528 m.

Området er nu ved at være barskt med golde bjerge, og stierne er nærmest kun markeringer — slidt ind i sten og klipper. I en gryde, tæt ved selve passet, ligger en lille bjergsø, og lidt efter krydser vi grænsen til Spanien.

Der er en betagende udsigt ned gennem den grønne Aradal. Vi følger kanten af en stor stendal til Col des Mulets i 2.591 m, og så er vi tilbage i Frankrig. Området er kendt for de mange fløjtende murmeldyr "Marmots". Kigger vi godt ud i det stenfyldte terræn er der gode muligheder for at se dyrene, der føler sig sikre imellem de mange klippeblokke på bjergsiderne.

Efter nogle timers vandring er vi ved det berømte Vignemalemassiv med den tilhørende gletsjer, vi vandrer hen over smeltevandsdeltaet, hvor vi holder en pause ved Refuge Oulett med udsigt til Vignemalegletsjeren.

På dagens sidste opstigning bevæger vi os nærmere det store bjerg Vignemale, imens vi har en fantastisk udsigt over smeltevandsdeltaet og de store gletsjere. Fra passet Hourguette d’Ossoue 2.734 m kan vi se ned til Refuge Baysselance, hvor vi skal overnatte. Hvis tiden og kræfterne er til det, kan vi slutte dagen af med en “bestigning" Petit Vignemal 3.020 m.

M/F/-
Dag 7. Torla - Spanien

Vi starter vandringsdagen med at gå via GR10 ruten til søen Barrage d’Ossoue i 1.834 m. Derefter har vi en lang, men jævn stigning op gennem den smukke dal Vallée de la Canau til passet Col de la Bernatoire 2.336 m. Ved passet går vi ned til søen Lac de la Bernatoire og er nu nået til Spanien igen.

Vandringen fører os til helt nye og storslåede landskabstyper i den spanske nationalpark Ordesa, hvor bjergsiderne rejser sig lodrette og mægtige.

Vi vandrer det sidste stykke ned gennem Plana de Sandaruelo, til vi når ned og krydser en gammel stenbro. Her afslutter vi en lang dags vandring ved Bujaruelo, hvor det er muligt at få en kop kaffe eller en kold dukkert i floden, imens vi venter på bustaxien, som kører os de sidste 10 km til Torla, som er en lille, idyllisk spansk bjergby.

M/F/-
Dag 8. Idylliske Torla - Ordesa National Park eller fridag

Vi har i dag en overliggerdag i Torla. Dagen er til fri disposition med mulighed for at lade de mange indtryk fæstne sig inden den videre færd.

Torla er en hyggelig lille by, som har en afslappet og venlig atmosfære. Byen oser af charme med sine smalle gader og de gamle stenhuse. Man kan besøge byens nye turistcenter, gå på shopping eller bare nyde en kop kaffe på en af de hyggelige caféer.

For de der har lyst til en dagsvandring*, er der fine muligheder i Ordesa National Park. Vi tager bussen igennem den berømte Ordesadal, der er kendt for sin overvældende skønhed. I bunden begynder opstigningen mod Circo de Carriata.

Vi følger Faja de las Flores rundt, en storslået tur, som afsluttes med udsigt til den imponerende åbning i bjergkammen, Breche de Roland i 2.807 m, som vi skal igennem et par dage senere. Vi drejer oven for Circo de Cotatuero ned igen mod Ordesadalen. Turen er udfordrende og har flere steder svære passager, hvor der skal klatres.

* Der benyttes lokal guide på denne ekstra dagsvandring, ej inkl.

M/F/-
Dag 9. Overnatning i Ordesa National Park

I området mellem Torla og Garvanie findes nogle af de mest enestående scenerier som Pyrenæerne kan byde på. Vi kan se frem til flotte naturoplevelser de næste tre dage.

I dag skal vi gennem den berømte Valle de Ordesa i Ordesa National Park, der er kendt for sin overvældende skønhed. Vi vandrer ind i bunden af dalen til Circo de Soaso. Undervejs har vi udsigt til Rio Araza med de mange brusende vandfald og naturlige bassiner. Ved Circo de Soaso begynder vi opstigningen til Refugio de Góriz (2.200 m), som er dagens mål.

M/F/-
Dag 10. Breche de Roland

Fra hytten følger vi stien mod vest langs bjergsiden. Efter en opstigning kommer vi til Cuello de Millaris (2.480 m) hvor vi kan se ud over det store flade område Plana de San Ferlús.

Fra den imponerede åbning i bjergkammen, Breche de Roland i 2.807 m, kan vi se tilbage langt ind i Spanien. Gennem Brechen vender vi tilbage til Frankrig, og herefter er der en let og ofte underholdende nedstigning i sneen til Refuge des Sarradets.

M/F/-
Dag 11. Cirque de Gavarnie

Vi er i et af de mest berømte områder i Pyrenæerne, og det skyldes ikke mindst Cirque De Gavernie — en kolossal cirkelformet dal, der er skabt af mægtige gletsjeres erosion i bjergmassivet. Sneklædte tinder i ca. 3.000 m omkranser den grønne dal i ca. 1.500 m, og nedad bjergsiderne fletter vandfaldene sig ind i hinanden.

Er vejret og lysten til det, tager vi den stejle rute via L'echelle des Sarradets ned i bunden af cirkeldalen. Ellers går vi via Col des Sarradets og over Plateau de Bellevue og ender ligeledes i cirkeldalen. Herefter fortsætter vi mod Gavarnie by, hvor vi afslutter turen med en velfortjent afskedsmiddag.

M/F/A
Dag 12. Hjemrejse

Det er desværre slut med vandringen i Pyrenæerne for denne gang. Efter morgenmaden på det hyggelige hotel er der mulighed for at se lidt nærmere på byen Gavernie eller tage på en mindre vandre- eller ridetur i området.

Senere på formiddagen går turen med bus til lufthavnen i Toulouse og herfra hjem til Danmark.

M/-/
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med —
Overnatning

Turen har udgangspunkt i det hyggelige Refugio Gabas, hvor vi sover på sovesal. Undervejs på vandreturen bærer vi egen bagage samt fælles proviant og overnatter i bjerghytter af varierende standard. Den sidste overnatning foregår på et lidt bedre hotel, hvilket er tiltrængt og velfortjent efter mange nætter i bjerghytter.
Graduering

Turen er gradueret 4, hvilket betyder:
Krævende vandring i ujævnt terræn. Der forekommer lange opstigninger og lange dage. Der er enkelte passager med lettere klatring og passager i stor højde. Du skal være sikker på, at helbredet og konditionen er i top.
Varighed

12 dage — heraf 10 dages vandring, grad 4.
På denne tur vandrer vi 6-8 timer om dagen.
Klima

Dagstemperaturer mellem 15 og 25 grader, nattemperaturer ned til ca. 5 grader. Da hele turen foregår i bjergene, skal man være opmærksom på, at vejret kan ændre sig hurtigt, solskin, regn eller tåge kan komme i løbet af en halv time. Specielt på årets første ture kan der ligge en del sne tilbage fra vinteren.
Adgang til el

Det er ikke muligt at få opladet batterier til digitalkamera på denne tur. Medbring derfor batterier til hele turen.
Mobiltelefon

Der er kun sparsom mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Litteratur

Bernard Ginn (Skarv): Vandreture i Pyrenæerne. (Udsolgt fra forlag, lån evt. på bibliotek)
G.Veron: Pyrenees High Level Route.
Douglas Stratfeild-James: Trekking in the Pyrenees
The rough guide: The Pyrenees
Kort

24Pyrenées: Gavarnie-Odesa 1:50.000
1647 OT Vignemaile 1:25.000
1748 OT Gavarnie
1547 OT Ossau 1:25.000
Deltagerprisen inkluderer

Flyrejse Danmark-Toulouse t/r, inkl. skatter og afgifter
Måltider som indikeret under dagsbeskrivelserne
Dansktalende turleder
Lokaltransport i Pyrenæerne
Overnatning i bjerghytter, som beskrevet
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge, herunder udgifter til drikkevarer
Ikke indikerede måltider i dagsbeskrivelser, beregn ca. DKK 100-120,- pr. måltid
Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
Evt. ekstra dagsvandring til Faja de las Flores på fridag - dag 8, beregn 62 EURO pr. person
Gå til toppen og Book rejse
Ida og Poul Tietze

Hvis du har lyst til at vandre blandt grønne bjergsider med iris og Edelweis, pludselig møde et murmeldyr, samt følges med lutter rare mennesker, er Pyrenæerne højrute tur lige noget for dig. Mentalt nulstilling!

Lise Arnfred og Vagn Toft Jensen

Dejlige varierede vandrestrækninger i smukke bjerge. Hyggelige refuges, med hver sit særpræg. Mange smukke blomster i juli måned.

Anny Jakobsen

Fantastiske oplevelser og udfordringer.

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig