Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Fakta om Sydgrønland


Sydgrønland bliver ikke uden grund kaldt "Grønlands have". Her er grønt og frodigt, klimaet inde i de dybe fjorde er varmt, og det er muligt at dyrke afgrøder som kartofler, rabarber og gulerødder. Sydgrønland er desuden landbrugsland, og mange lever som fåreholdere. Om sommeren vil man derfor ofte støde på får på turene rundt i fjeldet.
Sydgrønland og også stedet, hvor Erik den Røde slog sig ned og grundlage nordboernes bosættelse i 985. Overalt i hele området finder man ruiner og rester efter nordboerne, som levede i Sydgrønland i ca. 500 år.
Printvenlig version
Klima

Dagstemperaturen når om sommeren nemt over 15 grader, og befinder man sig i læ og i solen, kan temperaturen sagtens komme op over 20 grader. Inde i de beskyttede dale er det ofte varmt, især når solen skinner, mens der ude på fjordene ofte forekommer en let fjordvind, hvilket gør, at det er noget koldere. Nattemperaturerne kan komme ned under 5 grader, dog vil nattefrost som regel først forekomme sidst i starten af september.
Narsarsuaq

Narsarsuaq blev anlagt som amerikansk base med navnet Bluie West One under 2. Verdenskrig, hvor den var den største af de amerikanske baser i Grønland. I slutningen af 1950'erne havde amerikanerne dog ikke længere behov for en base i det sydlige Grønland, og lufthavnen overgik til den danske stat. Siden har Narsarsuaq fungeret som civil lufthavn, og i dag er Narsarsuaq indgangsporten til Sydgrønland.
Narsarsuaq har status af bygd i Narsaq kommune, og der er ca. 150 fastboende i bygden, der udover lufthavnen også har et hotel, vandrehjem, butik, folkeskole og café.
Narsarsuaq er udgangspunkt for alle Topas' ture i Sydgrønland. Overnatning sker som regel på Vandrehjemmet
Narsarsuaq Vandrehjem

Narsarsuaq Vandrehjem er beliggende ca. 600 m fra lufthavnen i retning af Blomsterdalen. Vandrehjemmet har plads til 36 overnattende fordelt på fire- og seks-sengsværelser. Der er fælles bad og toilet, ligesom der er et stort fælles køkken med plads til madlavning. Derudover har vandrehjemmet en opholdsstue og en stor terrasse med grill. Soveposer kan i mindre omfang lejes på stedet.
Blue Ice Café

Blue Ice Café er Narsarsuaqs eneste café, og den er placeret i en af de gamle barakker fra Narsarsuaqs tid som amerikansk base. Her kan du nyde en kop kaffe, en croissant eller en is, mens du beundrer udsigten over den azurblå fjord og de grønne fjelde, der omgiver Narsarsuaq. Blue Ice Café har et mindre udvalg af bøger om Grønland, internetadgang (mod betaling), salg af souvenirs og der er adgang til Narsarsuaq museum, som rummer interessante udstillinger om dels nordboernes liv og færden i Sydgrønland, dels om den amerikanske basetid.
Blue Ice Café arrangerer desuden udflugter i området samt står for bådtransport rundt i Sydgrønland.
Hotel Narsarsuaq

Hotel Narsarsuaq er bygdens eneste hotel med 78 værelser, fortrinsvis dobbeltværelser. De fleste værelser er med eget bad og toilet, men nogle værelser har delt bad og toilet. På hotellet findes et cafeteria, en restaurant og en bar. Morgenmad og frokost serveres i cafeteriet, mens aftensmad serveres i såvel cafeteriet som i restauranten. På hotellet findes desuden sauna og solarium.
Qassiarsuk

Den lille hyggelige bygd Qassiarsuk ligger lige overfor Narsarsuaq, på den anden side af Tunulliarfik-fjorden. De omkring 50 indbyggere lever hovedsageligt af fårehold. Topas' gæster overnatter hos fåreholdere enten i selve Qassiarsuk eller på fåreholderstedet Nunatak, der ligger ca. 9 km fra Qassiarsuk.

I Nunataq bor vi hos en fåreholderfamilie i et hus uden rindende vand og indlagt el. I huset er der plads til 12 personer i flersengsværelser, og der er fælles brusebad og toilet (træk-og-slip). Der er desuden et fælles køkken med gaskomfur. El kommer fra en generator, der kun kører på bestemte tidspunkter af døgnet. Soveposer skal medbringes. Der er ikke mobilsignal.

Qassiarsuk er stedet, hvor Erik den Røde byggede sin gård, Brattahlid, da han i 985 bosatte sig i Grønland. Det var også her, hans kone, Tjodhildur, nogle år senere fik bygget den første kristne kirke på det nordamerikanske kontinent. I dag kan man se ruinerne efter både kirken og gårdanlægget, og der er bygget rekonstruktioner af kirken og Erik den Rødes langhus. Overalt i området finder man desuden gamle hustomter og ruiner fra nordboernes tid. Den moderne bygd Qassiarsuk blev grundlagt af Otto Frederiksen i 1924, da han valgte at slå sig ned her og forsøge at leve som fåreholder. I Qassiarsuk findes en bygdebutik, hvor man kan købe de mest nødvendige dagligvarer, en kirke og en folkeskole.
Igaliko

Bygden Igaliko ligger for enden af den smukke Igaliko-fjord. Her lå under den norrøne bosættelse nordboernes bispesæde med katedral og et stort gårdanlæg. Ruinerne af gårdanlægget står den dag i dag og vidner om et utroligt bygningsværk. Under udgravning af katedralen fandt man en grav, hvor man mener den tidligere biskop Jon Smyrill Arnasson ligger begravet, og omridset af graven er bevaret. Nutidens Igaliko blev grundlagt i 1782, da nordmanden Anders Olsen besluttede at nyde sit otium på det smukke sted og forsøge at leve af landbrug, sådan som nordboerne havde gjort det. I dag lever de ca. 50 indbyggere, størstedelen efterkommere af Anders Olsen, stadig af landbrug, og området omkring bygden er et af de mest frugtbare i hele Grønland. I bygden findes desuden en lille dagligvarebutik, en skole, et forsamlingshus og en kirke.

I Igaliko bor vi på vandrehjemmet, hvor der er flersengs-værelser samt fælles bad og toilet. Der er et køkken, og det er muligt at bestille mad på forhånd. Der er indlagt el på vandrehjemmet og der er mobilsignal.
Qaqortoq

Qaqortoq er Sydgrønlands største by med ca. 3.500 indbyggere. Byen er centrum for kultur og uddannelse i regionen, og her finder man både et af Grønlands tre gymnasier, handelsskole, folkeskole samt forskellige erhvervsuddannelser. Byen er berømt for sit kunstprojekt "Sten og Menneske", der er startet af en af Grønlands mest kendte kunstnere, Aka Høegh, som er opvokset i byen og stadig bor her. I Qaqortoq findes flere supermarkeder og kiosker, og der er flere restauranter.
I Qaqortoq bor Topas' gæster ofte enten på kollegiet eller på Højskolen. Højskolen er beliggende i udkanten af byen (dog stadig i gå-afstand til centrum), og her findes dobbeltværelser med køjer, fælles bad og toilet samt fælles køkken og opholdsrum.
Kollegiet benyttes til daglig af de studerende ved gymnasiet eller handelsskolen, men i sommerperioden, når de studerende tager hjem på ferie, benyttes kollegiet til turister. Der er både enkelt- og dobbeltværelser, alle med fælles bad og toilet. Der er desuden fælles køkken med mulighed for at lave mad samt vaskemaskine. På både højskolen og på kollegiet er der indlagt el, og der er mobilsignal overalt i byen.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig