Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil

Højrute vandreture i Europa


Topas udbyder en række forskellige vandreferier i Europa, hvor vi vandrer fra sted til sted - vores såkaldte højruteture. Det betyder, at vi på hele ferien befinder os oppe i terrænet, sjældent overnatter det samme sted to gange og har ingen eller kun begrænset bustransport.

Dette giver en unik mulighed for at komme langt væk fra civilisationen og helt ind i bjergenes indre, hvor der hersker fred og ro i en uberørt natur. Nyd bjergenes storhed, stilhed og enkelthed og glæd dig til udfordrende vandring i højderne med den ene storslåede udsigt efter den anden over bjerge, dale, kløfter og sætere.
Printvenlig version
Men hvad kræver højrute vandring og kan jeg klare det?

Det er vigtigt at slå fast, at en højrute vandreferie er ikke forbeholdt klippeklatrere og bjerggeder, men er en aktiv ferie for dig, som har mod på og lyst til lidt mere krævende vandring, end der tilbydes på vandrerejserne med fast base. Dog er en vis grundform nødvendig og tidligere erfaring med bjergvandring en god hjælp.

Højruterne i vores program har forskellige sværhedsgrader - fra moderat (grad 2-3) til krævende (grad 4-5).

Læs mere om, hvad der kræves og bliv klogere på vores forskellige typer af højrute bjergvandringer.
FYSIKKEN

Højrute vandring er fysisk mere krævende end vandreture med fast base. Dagsetaperne er ofte lange, med mange højdemeter op og/eller ned og det sætter krav til, at ens udholdenhed er i top. Og uanset vind, vejr og dagsformen, skal man på egne ben og uden hjælp fra bustransport dagligt gå fra A til B. Vi er i gang hele dagen, flere dage i træk, men tempoet er roligt og konstant, nærmest meditativt. Det er en fantastisk fornemmelse i kroppen at nå frem til overnatningsstedet sidst på eftermiddagen og føle sig dejligt brugt, men uden at være udmattet.

Det forudsætter selvfølgelig, at man er i fysisk god form og har trænet til turen. Og nej, det er ikke nok forberedelse, at man går en halv time med hunden dagligt eller var på en dagsvandring i det skotske højland for tre år siden. At melde sig til en højrute tur er den bedste motivation til at komme i form. Så af sted med dig — ud at løbe i skoven, op på cyklen af alle de bakker, du kan finde, tag på nogle lange gåture i weekenden eller meld dig ind i det lokale fitness center og okkuper den perfekte bjergvandringstræner — StairMasteren — et par timer flere gange om ugen.
TEKNIKKEN

Terrænmæssigt er højruter ligeledes mere udfordrende end vandreture med fast base. Hele ideen med at udvikle en højrute er, at man vandrer så højt op og dybt ind i bjergkæden, som man kan, uden det bliver teknisk klatring, der kræver udstyr.

Heroppe i bjergenes indre er det begrænset, hvor mange andre vandrere man møder og stierne er ikke længere så veltrådte, måske nærmest ikke eksisterende. Vær forberedt på sektioner med løst grus på stejle op eller nedstigninger eller kompliceret blokmark, der kræver både en sikker fod, god balance og fuldt fokus. Så ikke nok med at man på højruter udfordres på fysikken, man skal også bruge sine hjerneceller og koncentration.

Det kan være svært at øve bjergterræn hjemme, men det er en god ide forinden at træne sin balance og råstyrke. Ligeledes anbefaler vi, at man tidligere har været på bjergvandring, inden man deltager på en højrute. Det tager som regel brodden af de største overraskelser i det ujævne bjergterræn.

Sidst men ikke mindst, så vælg en rute som passer dig. Med et tilpas niveau af fysisk og teknisk udfordring, så du kan nyde bjergoplevelsen uden at skulle slide dig igennem.
BELØNNINGEN

  • Verden for dine fødder! Vandring i høj højde og alpint terræn over bjergpas, til bjergtoppe, gennem dale og nyd den ene sublime udsigt efter den anden
  • Alle de gange du kigger bagud og føler stolthed over, hvor langt du lige er gået
  • Stjerner i stedet for gadelygter lyser op om natten
  • Hjernevask på den gode måde. Livet i bjergene er stille, simpelt og rent
  • Smukke landskabsbilleder du kan kigge på efter hjemkomsten og drømme dig tilbage
  • Det der gik galt på turen som dårligt vejr, ondt i lårene, Plan B eller uønskede omveje bliver til de sjoveste episoder (og dem du kan underholde familie og venner med) når du er hjemme igen
  • Tanken om, at du med god samvittighed sagtens kan være luddoven i en uge efter din hjemkomst, mens kroppen restituerer
Typer af højrute ture

Vi har valgt at inddele Topas' højrute bjergvandringer i to forskellige typer - Topas Basis og Topas Komfort - så du nemmere kan finde den helt rigtige type højrutetur for dig. Vi har nedenfor listet turene efter type og sværhedsgrad:

Topas Basis
Det rå format, hvor man selv bærer al sin bagage på alle (eller de fleste) vandredage. Det er vigtigt, at man hjemmefra har pakket optimalt til dette — dvs. at vægten skal begrænses (9-12kg./55L rygsæk) og samtidig må man ikke mangle udstyr undervejs. På en Basis højrute overnattes primært i refugier på fælles sovesale midt i alpine omgivelser, hvor der hersker en helt særlig stemning i et internationalt miljø af bjergklatrere og vandrere. Maden i refugierne er mættende, men består af en mere simpel bjergkost, hvor aftensmaden er det store måltid og morgenmaden det letteste.

Topas Komfort
Samme fysiske og tekniske sværhedsgrad og bjergoplevelse som Basis, men hvor man på alle (eller de fleste) vandredage bærer en dagstursrygsæk, mens hovedbagagen transporteres mellem overnatningsstederne. På en Komfort højrute overnattes primært på små, familieejede og atmosfærefyldte bjerghoteller i naturskønne omgivelser. Der soves på topersoners værelser med eget eller god adgang til toilet/bad. Enkelte overnatninger på flersengsværelser kan forekomme. På nogle ture er der (delvist) mulighed for enkeltværelse. Også her består maden af bjergkost dog ofte med lidt flere valgmuligheder. Aftensmaden er igen som hovedregel det store måltid og morgenmaden det letteste.
TOPAS KOMFORT

Spanien - Mallorca - Bjergtagende udsigter

Mallorcas Serra de Tramuntana - der lokalt kaldes øens rygrad - er en 200 millioner år gammel bjergkæde, som løber knap hundrede kilometer langs øens nordkyst. Bjergkæden består af spidse højderygge, eroderede kalkstenstårne, taffelbjerge, dybe kløfter og en rå klippekyst, der fortsætter ud i et blankt, mørkeblåt Middelhav.

Over fem afvekslende vandredage krydser vi Tramuntana bjergkædens mest dramatiske og spektakulære del og vandrer lidt mere end 90 kilometer i alt. Vi starter i den gamle landsby Valldemossa i sydvest og slutter i Pollença i nordøst. Bjergvandringen kombineres med øens små idylliske havne, hvide sandstrande, farverige citruslunde og gamle stenhuse i billedskønne landsbyer nede i dalene.

Undervejs overnattes på mindre hoteller, hyggelige pensionater samt på Mallorcas mest berømte kloster, Lluc klosteret.

Turen er en Topas Komfort, varer 8 dage og har sværhedsgrad 2-3. Den perfekte tur for dig, som stifter bekendtskab med højrutevandring for første gang på en terrænmæssigt ikke alt for krævende rute.

Læs mere om vandreferien på Mallorca - Spanien - Mallorca - Bjergtagende udsigter
Italien - Toscana Højrute - Vandreferie i de Toscanske Appenniner

De Appenninske bjerge strækker sig 1.200 kilometer. I de nordlige Appenniener udforsker vi de to forskellige bjergområder Alpi Apuane og de Toscanske Appenniner. Området prydes af lysegrå bjergtinder, grønne sætere, et rigt dyreliv og smukke udsigter ud over det mørkeblå Middelhav, Appeninerne og Garfagnanadalen.

Her I et roligt hjørne af Toscana vandrer vi gennem åbne grønne vidder og gamle sætere til nøgne bjergkamme i et alpint miljø højt hævet over frodige dale. Vi kommer forbi den frodige Po-slette, et nedlagt marmorbrud og så vandrer vi hele vejen til toppen af bjergene Monte Prado, Monte Cusna og Pania della Croce bjergtoppen.

Overnatningen foregår første og sidste nat på hotel. De øvrige nætter er i bjergenes fredelige omgivelser, i bjerghytter i Puntatodalen og bjergrefugier.

Turen er en Topas Komfort, varer 8 dage og har sværhedsgraden 3. Endnu en perfekt tur for dig, som vil prøve kræfter med højrute vandring og nyde afvekslende vandring.

Læs mere om vandreferien i Italien - Toscana Højrute - Vandreferie i de Toscanske Appenniner
Østrig - Dachstein Rundwanderweg - Højrute

I Østrig vandrer vi omkranset af alpeidyl. Området er det skønne Salzkammergut, der er kendt for sine saltgruber, frodige bjergrygge og smukke krystalklare bjergsøer samt hovedbjerget Hoher Dachstein på 2.995 m.

På turen følger ruten "Dachstein Rundwanderweg", der tager os rundt omkring det spektakulære Dachstein bjergmassiv. Undervejs i det meget varierede terræn oplever vi områder med forrevne bjergsider og frodige græsgange, idylliske dale og hyggelige sætere med farvestrålende blomster, højfjeldsplateauer, smeltevandskløfter og lærkeskov. En enkelt dag prøver vi kræfter med gletsjervandring.

Undervejs overnattes på hoteller/gasthaus i dobbeltværelser samt i to bjerghytter på sovesal. Der vil ikke være adgang til hovedbagagen på de to overnatninger i bjerghytterne.

Turen er en Topas Komfort, varer 8 dage og har sværhedsgrad 3. En tur for dig, som er i god fysisk form, bekendt med bjergvandring og ønsker en tur med længere vandredage og til tider lange op og nedstigninger i et krævende men ikke teknisk terræn.

Læs mere om vandreferien i Østrig - Dachstein Rundwanderweg - Højrute
Nordspanien - Højrute vandring Picos de Europa & Bilbao Baskerlandet

I det bjergrige Nordspanien ligger den iberiske halvøs smukkeste bjergkæde, Picos de Europa, hvis knivskarpe klippevægge skyder mere end 2.500 meter i vejret få kilometer fra Atlanterhavets kyst. Bjergkæden opstod for 65 millioner år siden, og gennem tiderne har gletsjere og nedbør formet dens nuværende dramatiske landskab af spidsryggede bjergtinder, underjordiske grotter, dybe floddale og lange, smalle kløfter.

Floderne Cares og Duje skærer sig gennem bjergkæden fra syd til nord og splitter den op i tre meget forskellige bjergmassiver. På denne højrute krydser vi i løbet af seks vandredage alle tre massiver fra vest til øst og vandrer i et yderst varieret landskab af skov, sætere, alpinsøer og blandt forrevne bjergtinder i et til tider goldt og nærmest måneagtigt landskab. Forvent hele, lange vandredage i et indimellem stejlt og mere teknisk krævende terræn.

Undervejs overnattes på små bjerghoteller samt en enkelt nat på sovesal i et bjergrefugie. Der vil ikke være adgang til hovedbagagen på overnatningen i refugiet.

Turen er en Topas Komfort, varer 8 dage og har sværhedsgrad 3-4. Egnet for dig, som er i rigtig god form, har erfaring med bjergvandring i et mere udfordrende terræn og ikke lider af højdeskræk.

Læs mere om vandreferien i Nordspanien - Højrute Picos de Europa & Bilbao Baskerlandet
TOPAS BASIS

Italien - Vandreferie i Dolomitterne - Højrute

Dolomitterne - bedre kendt som de italienske Alper - er et område med intet mindre end 18 bjergtoppe over 3.000 meter og en natur i absolut verdensklasse! De spektakulære dolomitmassiver er kendt for sine karakteristiske skarpe formationer med toppe, klippetårne og kilometerhøje klippevægge af hvide kalksten, som brydes af idylliske, grønne sætere med heste og et rigt dyre- og planteliv.

Naturparken ’Parco Dolomiti Friulane’ er fascinerende uberørt. Her skal vi vandre fra bjerghytte til bjerghytte gennem barske dale og bjergpas fjernt fra landsbyerne, forbi forladte sæterhytter og betages af stilheden i den smukke natur. Turen byder på mange valgmuligheder på ruten og nogle dage har vi muligheden for at udforske bjergene med kun en let rygsæk på ryggen.

Undervejs overnatter vi i bjerghytter, nogle gange samme sted to nætter i træk. Hytterne kan variere meget i komfort og bekvemmeligheder, men ligger alle smukt placeret. Sidste nat er på hotel i landsbyen Claut.

Turen er en Topas Basis, varer 8 dage og har en sværhedsgrad på 3-4. En blid højrute langt ude og oppe i bjergene, hvor du nogle dage kan korte dagens rute af og visse dage behøver du ikke bære på hele bagagen.

Læs mere om vandreferien i Italien - Dolomitterne - Højrute
Italien - Alpi Marittime - Højrute

Alpi del sole, "Solens Alper", er kælenavnet for Alpi Marittime - de smukke bjerge ved grænsen mellem Frankrig og Italien. Her finder vi et stykke uberørt natur, vilde dyr, flotte bjerge og turkis-blå søer. Fra deres tinder kan man ofte kigge enten sydpå mod den franske kyst ved Middelhavet, mod bjergene i Haute Provence, eller nordpå mod Alpernes bjergkæde og de store sletter i Piemonte.

Her får du vandring for feinschmeckere! Nyd de varierede vandredage på en klassisk højrute, hvor vi selv bærer al bagagen og overnatter i smukt placerede refugier. Stierne, vi vandrer på, følger ofte de gamle militærruter. Ruten leder os over bjergene i på begge sider af grænsen, hvor vi vandrer igennem et af Europas største fredede alpine områder.

Undervejs overnatter vi i sovesale på bjergrefugier. Sidste nat overnattes der i værelser i "borg" landsbyen Neive i Piemonte.

Turen er en Topas Basis, varer 8 dage og har sværhedsgraden 4. Terrænet er forholdsvis udfordrende med masser af højdemeter op og ned og undertiden vandring på sten og klippeblokke. God fysik og udholdenhed er nødvendig.

Læs mere om vandreferien i Italien - Alpi Marittime - Højrute
Schweiz og Italien - Matterhorn, Monte Rosa - Højrute

Monte Rosa bjergmassivet er en del af Pennine Alperne og ligger mellem Valais i Schweiz og Piedmontedalen i Italien. Selve bjergtoppen Monte Rosa er med sine 4,634 højdemeter det andet højeste bjerg i Alperne og det vestlige Europa. Her findes højalpernes smukkeste og mest vilde natur med frodige dale, brusende vandløb og barske morænelandskaber. Monte Rosa er beriget med verdens bedste udsigter til mange af Alpernes giganter, hvor Matterhorn og Breithorn er blandt de mest kendte.

På denne tur kommer højrute begrebet for alvor til sin ret. Turen starter og slutter i Schweiz i henholdsvis det berømte Zermatt og Saas Grund. På vores 6 dages vandring følger vi den klassiske og legendariske Monte Rosa rute og krydser adskillige pas i mere end 3.000 meters højde. Det er en krævende højrute tur gennem smuk og vild natur i ujævnt terræn med lange opstigninger og hele, lange vandredage. Der kan være snepassager på ruten i passene og det er en forudsætning, at man ikke lider af højdeskræk.

Der overnattes på en blanding af mindre bjerghoteller (3 nætter/dobbeltværelse) og refugier (4 nætter/sovesal)

Turen er en Topas Basis, varer 8 dage og har sværhedsgrad 4-5. Turen er egnet for den stærke vandrer, som kender til bjergvandring i et mere krævende terræn og ikke lider af højdeskræk.

Læs mere om vandreferien i Schweiz - Matterhorn, Monte Rosa - Højrute
Schweiz og Frankrig - Haute Route fra Chamonix til Zermatt

Den klassiske 'Haute Route' mellem Chamonix og Zermatt - Mont Blanc til Matterhorn - er højruternes oprindelse og den ultimative bjergvandring for bjergelskere. Nyd to forskellig kulturelle regioner, sprog og arkitektur på rejsen gennem de schweiziske og franske alper blandt gletsjere, sneklædte bjergtoppe, frodige dale og små, billedskønne alpelandsbyer. Bedst af alt er de endeløse udsigter til Europas to mest berømte tinder - ikoniske Mont Blanc og elegante Matterhorn.

I løbet af 10 vandredage går vi fra Chamonix, Frankrig, til Zermatt, Schweiz. Ruten krydser nedenfor tinderne af 10 ud af Alpernes 12 højeste bjerge og går over adskillige pas lige under 3.000 meters højde. En spektakulær og krævende sommervandring i et terræn, som byder på velafmærkede, rustikke stier, med adskillige daglige højdemeter op og ned.

Turen er en Topas Basis, varer 12 dage og har sværhedsgrad 4-5. Egnet for den stærke vandrer, som kender til bjergvandring i et mere krævende terræn og ikke lider af højdeskræk.

På turen overnattes på en blanding af sovesale i bjergrefugier og topersoners værelser på hoteller.

Læs mere om vandreferien i Schweiz og Frankrig - Haute Route fra Chamonix til Zermatt
Hvad betyder ’HØJRUTE’?

Haute Route (den høje rute) er navnet på en rute, der tilbagelægges enten til fods eller på ski mellem Chamonix, Frankrig og Zermatt, Schweiz. Medlemmer af en engelsk alpinklub gik ruten i midten af det 19. århundrede og kaldte den for ’Højniveau Ruten’. Dette blev siden oversat til fransk — Haute Route — efter samme rute i 1911 blev gennemført på ski.

I dag bruges begrebet Haute Route mere generelt for langdistance, multi-dage, hytte til hytte alpin vandring gennem bjergkæder, selvom Chamonix-Zermatt høj ruten forbliver den originale ’Haute Route’.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig