Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Picos De Europa

Forfatter: Birgit W. Jensen
Ref. ESSO
Printvenlig version
En pionertur til et forholdsvis ukendt bjergområde i Nordspanien synes jeg lød utrolig spændende, og da jeg ikke havde deltaget i en pionertur før, var valget ikke svært. Desværre var turen udsolgt, men et lille halvt år på venteliste gav alligevel resultat.

Vores base er Arenas de Cabrales — en landsby med ca. 2000 indbyggere og et udvalg af restauranter, barer og butikker. Vort hotel ligger lidt uden for byen med udsigt til bjergene — et udmærket hotel med pæne værelser, gårdhave med tilhørende bar og fin forplejning. Byen ligger i udkanten af Picos de Europa — det spændende bjergområde, som vi skal vandre i.

Efter et informationsmøde er vi klar til at tage af sted, dagens program afhænger af vejrudsigten, nogle af turene er afhængig af klart vejr, men det ser godt ud, så vi skal starte med Cares slugten. En kort køretur i taxi fører os til startstedet ved Poncebos, og inden længe er vi i gang, vi går stille og roligt, man skal lige finde rytmen, det går opad, men snart mere jævnt, vi går langs slugten på en letgået sti, det er fantastisk flot, og der er langt ned til floden Cares i bunden. Vi krydser floden et par gange ad grønne broer, går gennem tunneller, og når efter ca. 3½ time til landsbyen Cain, som er endestation på ruten. Her holder vi en velfortjent frokostpause, inden vi går samme vej tilbage.
Vi skal evaluere efter hver tur, og i dag foregår det i baren på hotellet. Aftensmaden spiser vi også på hotellet.
Næste morgen ser det overskyet ud og småregner, så dagens tur udgår fra hotellet med kurs mod en unavngiven bjergtop. Først går turen ad brede stier, og vi kan kigge tilbage på byen og hotellet, senere kommer vi til at gå på kostier, der er meget bløde nogle steder — af mudder og diverse dyreefterladenskaber. På et bjergplateau spiser vi frokost, vi får hver dag en fin madpakke med fra hotellet, der indeholder en flûte med fyld, et stykke frugt og et stykke chokolade. Efter maden har Signe en dejlig overraskelse til os i form af en kop kaffe — lavet på Trangia med pulverkaffe, men det var lige, hvad vi trængte til i det lidt kølige, halvvåde vejr. 5 af os fortsætter mod toppen, men vi når ikke helt op, for pludselig kommer skyerne væltende, så vi vender om. På vej tilbage ser vi under os en flok gåsegribbe, der svæver i luften, vi står længe og betragter dem (og tager en masse billeder) — det er et fascinerende syn. Vi evaluerer dagens tur på en bar i byen, hvor en kold øl var på sin plads, og aftensmaden spises ligeledes i byen.

Efter en god nats søvn er vi klar igen, vi bliver først kørt med taxi i ca. 45 min. ad smalle veje, og vi bliver sat af et sted, der hedder Collado de Pandebano, hvorfra dagens vandretur begynder. Vi har en fin udsigt til Naranjo de Bulnes — en meget markant bjergtop, der rager 2519 m op i luften, der i dag dog delvis er indhyllet i skyer. Vi skal blot op over en blød bakke, og herefter mest nedad stenet sti — lidt mudret og glat nogle steder, så vi går forsigtigt. Undervejs møder vi køer og kalve, der græsser i naturen.
Efter ca. 2½ times vandring kommer vi til landsbyen Bulnes — en rigtig hyggelig landsby med gamle stenhuse og flere barer. Vi drikker en forfriskning på en bar, inden vi spiser frokost på en bjergskråning med udsigt over landsbylivet. Vi har tid til at kigge os lidt omkring og drikke en kop kaffe på en anden bar inden turen går videre. Den sidste del af turen går også mest nedad indtil vi når den flotte, gamle stenbro Puenta de Jaya (som var umulig at fotografere). Her kommer vi ud på vejen ved Ponchebos (samme sted som første dag), og efter en kort evaluering bliver vi hentet, og kørt hjem. Vi bliver sat af i byen, hvor vi kigger på butikker — udvalget er en skønsom blanding af sportstøj, egnens specialiteter og gammeldags souvenirs, der er noget for enhver smag. Aftensmaden indtages på hotellet, der hver dag tilbyder en 3-retters menu incl. vin og vand for 15 euro, og det er udmærket mad, de serverer gerne en kraftig suppe med hvide bønner, flæsk og pølse. Den lægger en god bund, men smager udmærket.

Efter at Signe har konsulteret vejrprofeterne, der lover klart og flot vejr, bestemmes det, at dagens tur skal gå til Fuente Dé, hvor vi skal med svævebane. Denne tur kræver nemlig klart vejr, så vi rigtig kan nyde den gode udsigt. Efter at vi lidt forsinket bliver hentet er der 1½ times køretur til Fuente Dé, men en dejlig køretur på gode veje, gode chauffører og et flot landskab, det er ligesom om, vi kommer dybere ind i bjergene. Ved svævebanen er der lang kø, så klokken bliver ca. 12.30 inden vi er oppe i 1854 meters højde, og sikke en udsigt — bjerge så langt øjet rækker. Efter en kort pause med en del fotografering starter vandreturen, det går svagt nedad på en bred sti, det er helt afslappende, så vi kan rigtig nyde den utrolig flotte udsigt til bjerge, der ligesom ligger "i flere lag" — simpelthen ufattelig smukt. Nogle steder er jorden helt lilla af mængder af den krokuslignende blomst "Nøgen Jomfru". Udover frokostpausen har vi også tid til en ordentlig kaffepause - i dag med kage til, da Poul har fødselsdag — efter vejret at dømme, må vi jo nok sige, han har været rar. Ved "endestationen" lige udenfor Sotres bliver vi hentet og kørt hjem til evaluering og en kold øl i hotellets have. En dejlig, afslappende og flot tur. Aftensmaden spiser vi på en restaurant i byen, hvor vi bl.a. får en lækker fiskeret.
På fridagen er vi nogle stykker, der tager taxi til kystbyen Llanes. Her er der mulighed for vandring på diget langs kysten, badning fra den lille strand, shopping eller bare gå rundt i den gamle bydel, samt spise en lækker frokost på en af restauranterne ved floden.

Nu har vi både haft en afslappende tur og en fridag, så i dag venter en lidt hårdere tur. Vi går ud fra hotellet, ned gennem byen og finder stien mod Nava. Vejrudsigten lover regn i eftermiddag, og måske et besøg af orkanen Gordon, så vi skal jo helst være hjemme inden da. Vi starter kl. 9.30, og det er meget lummert, men overskyet. De første 3 timer går det mest opad, der er flot udsigt ned over byen, og over mod turen ad "Den romerske vej", som vi skal i morgen.
Efter at have gået et stykke på barske stier med mange sten, går det lidt nedad, og pludselig er vi i et helt andet landskab med græs og træer. Vi holder en rimelig kort frokostpause på grund af vejrudsigten. På nedturen går vi hen over flere bjergrygge, mens vi kan se langt omkring og ned — det ser ud til, vi er meget højt oppe, men det drejer kun om et par hundrede meter — en storslået udsigt. Solen titter frem ind imellem, så vi klarer frisag med hensyn til regnen og orkanen, er tilbage i byen i god tid, og holder evaluering på "vores" bar over en dejlig, kold øl. Spiser aftensmad på lille, hyggelig restaurant i byen.

Så er vi kommet til turens sidste vandredag. Vi bliver kørt til den lille by Tielve, hvorfra der går en sti op til det lille samfund Valfrio, hvor vi lige må holde tilbage for en flok køer, der bliver gennet over vejen. Her op til går vi på betonvej, men den er så stejl, så stejl, og snart er Tielve en lille klat huse i bunden. Videre fra Valfrio går det ad smalle, bløde stier, målet er at finde "Den romerske vej", der er ca. 1600 år gammel, og blev brugt til at transportere jernmalm på. Inden vi når så langt kommer vi forbi et sted med meget græs og mange får — det ligner næsten en oase midt i bjergene. I dag har vi fint solskinsvejr, så der er plads til en længere pause. Denne tur bliver virkelig en pionertur, for Signe har på grund af dårligt vejr ikke nået at gå turen selv, så på et tidspunkt leder vi i alle retninger for at finde stien. Det lykkes, og vi begiver os ned ad "Den romerske vej" — en temmelig stejl, stenet sti, men utrolig spændende at tænke på, hvor gammel den er, og hvad den har været brugt til. Der skulle stadig kunne findes jernmalm, men det gør vi nu ikke, derimod ser vi en del rigtig gamle kastanietræer, man føler sig næsten hensat til eventyret om "Fyrtøjet". Efter nogle timers koncentreret vandring "havner" vi lige uden for "vores" by.
Sidste dag inden hjemrejsen er der ingen vandring på programmet, så vi er en tre stykker, der går en tur til nabolandsbyen Po. Kigger på de gamle stenhuse og drikker en kop formiddagskaffe på en hyggelig fortovsbar inden vi går tilbage igen, og spiser frokost i Arenas de Cabrales. Klokken 17 mødes vi til endelig evaluering, og senere kører vi op til landsbyen Asiego, der ligger højt oppe med god udsigt. Vi får en 2 timers rundvisning i landsbyen, der er kendt for sin oste- og ciderproduktion, det foregår på spansk med oversættelse til engelsk af "hotelmutter". Vi ser bl.a. en grotte, hvori osten opbevares. Efter rundvisning skal vi til oste- og cidersmagning med forskellige lokale specialiteter. Osten er en blåskimmelost, og cideren lavet af æbler, men rimelig stærk 5-6%, og kommer ned i en stråle fra loftet. En hyggelig afslutning på en spændende pionertur med mange oplevelser.

Tak til deltagerne for hyggeligt selskab, og ikke mindst til turleder Signe, der gjorde det fantastisk godt.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig