Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


På rejse med Topas til Mexico og Guatemala

Forfatter: Anette Blæsbjerg Ørom Fotograf: Annie Foverskov
Ref. MXMX
Printvenlig version
Jeg har været på rejse med Topas til Mexico og Guatemala, det var eventyrligt, og oplevelserne var på mange planer: folk, kultur, enestående kulturminder, smag, dufte, storby, landsby, by, skov, jungle, bjerge, åbne landskaber, sletter, strande, floder, kløfter … — og fleksibelt og herligt gruppesamvær. Vi havde hele tiden dejligt vejr. Indtil vi kom til troperne var det som blid forsommer eller lunt forår, ideelt vandrevejr. I junglen og på Yucatan kom temperaturen op på 30-32 grader, men det blev på intet tidspunkt ubehageligt, det var dejligt, vigtigt blot at huske vand — og hat.
Vi gik i seng sent om aftenen i Mexico City, netop ankommet, og havde den næste fulde dag i byen. Mexico City er fuld af energi og kaos, og også fantastisk. Jeg opsøgte (sammen med 4 andre) Frida Kahlos hus og det antropologiske museum. Frida Kahlos hus har jeg set masser af billeder fra, meget interessante, men det virkelige hus rummede også åndfuldhed, luftighed, en særegen stemning, foruden de prægtige farver, herlige planter, krukker, figurer og mange personlige effekter. Kvarteret var smukt og roligt, det var en lise at være der. Det antropologiske museum lå i en stor park og havde til huse i en imponerende arkitektur, man gik gennem en indgangsbygning ind i en åben gård med en himmelstræbende skulptur og kunne derfra gå ind i museets afdelinger. Allermest forunderligt var det at se ’Solstenen’, men samlingen er enestående.
Næste dag kørte vi med den lokale bus til Oaxaca. Turen var dejlig, vi sad opslugte af udsigten til bjerglandskaber og tiden fløj, vistnok 6 timer. Da vi blev vist ind på vores hotel i Oaxaca vidste vi at eventyret var begyndt: Hotellet bestod af værelser der lå omkring 5 forbundne patioer, forskudt i forhold til hinanden og fulde af blomstrende planter, træer med frugter, krukker, rislende vand og, skulle det vise sig, kolibrier. Der var hængekøjer under et halvtag, stole og borde, vi spiste morgenmad udendørs. Selve byen var enkel i sin struktur, overskuelig og fuld af vidunderlige farver på huse og andre bygninger, stemningen afslappet. Jeg spiste turens mest legendariske måltid der: kylling i chokolademole (også mad kan være overvældende som oplevelse) og nød bl.a. den botaniske have og det lokale museum.
Fra Oaxaca kørte vi op i en indianerlandsby i bjergene, via sving og grusveje, og med en bus man kun troede man kunne få lov at se på film, herligt! I byen blev vi indkvarteret privat, i beskedne huse og hos mennesker hvis venlighed var umådelig. Om dagen gik vi ture, med lokal ledsagelse, i det omkringliggende landskab, om natten blev det let frost, over os lå månen ned, og stjernehimlen strålede i en hidtil uset pragt. Et andet af turens højdepunkter oplevede vi også inden for en busturs afstand fra Oaxaca: Monte Alban, en samling udgravede stenruiner der ligger med en meget klar struktur på et plateau hævet over den omkringliggende dal, der igen er omgivet af bjerge. Det er som om bygningerne (de fundamenter af sten der er bevaret) er opført som et ekko af det omkringliggende landskab. Lyset var usædvanlig klart, selve området virkede meget rent i gråt, sort, hvidt — og Jakarandatræerne blomstrede violet. Vi havde en guide der fortalte så levende at det var som om man havde set hele det oprindelige anlæg da man tog derfra.
Endelig ankom vi tidligt en morgen til San Cristobal. Her fornemmede man en særlig stemning som udspringer af oprøret for nogle år siden efter mange års undertrykkelse af indianerne. Ikke uvenlighed, men reserverthed og udefinerbare spor af sorger og bekymringer er en del af byens tone, sammen med den frodighed, kraft og skønhed som også findes her. Hvad jeg fandt virkelig charmerende ved opholdet i byen var at vi to dage bare gik ud fra hotellet, gennem byen i to forskellige retninger, ud gennem dens udkant og lidt efter lidt op i bjergene og ind i landskabet. En tur bragte os til Chamula hvis kirke og andagten dér var endnu et højdepunkt, samt endnu en landsby; en anden bragte os op til en stor grotte i bjergene vi kunne gå ind i. På den tur holdt vi picnic i en lys skov, med høje træer og ingen underskov, og vores selvorganiserede mad. Endelig lavede vi en ekskursion til Sumidero kløften hvor vi sejlede på floden og fra speedbåd oplevede krokodiller, leguaner, hvide hejrer, gribbe, aber etc. etc. samt kløftens enestående høje stejle sider med fantastiske formationer rundtomkring. Vi oplevede også byen San Cristobal med markeder, fascinerende folkelige spisesteder, fornemt indiansk kunsthåndværk (især i en kooperativbutik, drevet af indianere, hvor hele fortjenesten går direkte til de forskellige landsbyer). Og jeg må ikke glemme kirker og pladser — de var værd at studere alle vegne — og stemningen i Frans Bloms hus hvor vi var så heldige at få lov at spise fælles middag (dagens menu) i biblioteket.
Da vi rejste videre sydpå, blev en bustur atter en af turens rige oplevelser. På vej til byen Palenque oplevede vi to mægtige vandfald, det første meget bredt og kraftfuldt, voldsomt og imponerende, dér badede vi i et afgrænset område; det andet med et meget højt fald, smalt og let, som det var muligt at gå ind bag ved på en spinkel træbro. Fra broen havde man udsigt gennem vand og vanddråbeskyer til sol og træer, en del af junglen, og klipper udenfor. I Palenque overnattede vi i et særligt hotelområde, værten var et af disse enestående venlige mennesker, hotellet var rummeligt, lidt råt, jeg kunne rigtig godt lide det; byen var fuldstændig summende den aften vi var der, præget mest af lokalt folkeliv. Da vi næste morgen skulle af sted til ruinerne i nærheden, blev vi hilst af turens første grønne papegøjer i træerne over for hotellet. Palenqueruinerne lå i et frodigt jungleområde der var holdt som en storslået park omkring de udgravede ruiner. Ruinerne var høje, og vi kunne se relieffer og indskrifter fulde af detaljer (i visse tilfælde var det kopier, originalerne findes på det antropologiske museum i Mexico City). På vores frokoststed den dag så vi hære af arbejdsomme myrer og myriader af sommerfugle.
Sent samme eftermiddag ankom vi til vores sted i junglen. Vi skulle sove i bambushytter, 4 og 4, og den hytte jeg skulle sove i, lå lige ved et vandløb med et lille vandfald. Stilheden blev brudt af to lyde: vandets brusen og cikadernes syngen. Det viste sig at være svært at løsrive sig og falde i søvn, lydene var helt betagende. Vi nåede at gå tur to timer i junglen med en af beboerne, der var mayaindianere, de havde helt særlige ansigter og et helt særegent sprog, fantastisk at lytte til. Da vi vendte tilbage i skumringen glimtede det i græsset af utallige ildfluer. Vi sov — trods alle de utrolige indtryk — og tilbragte næste dag med at vandre i junglen, med gummitræer, allehåndetræer, laurbærtræer …; de særlige træer med vingeformede formationer nederst på stammen, en helt lige stamme og en krone der bredte sig vældigt ud, var mayaernes symbol på underverdenen, livet og det himmelske univers efter døden. Vi forstod at der var en stor lokal viden om plantemedicin. Vi så spor af jaguar og vildsvin, hørte fugle, men kunne som gruppe ikke komme tæt på dyr. Til vores tur i junglen havde vi fået madpakke med: nybagte tortillas, små omeletter, sort bønnemos, tomater og chili. Det var homerisk at sætte sig hvor der nu var plads, og spise de anrettede tortilla-madder med herligt, gedigent vand til.
Da vores jungleeventyr var slut, kørte vi, tidligt om morgenen, ned til floden Usumacinta der udgør grænsen mellem Mexico og Guatemala. Vi sejlede i både, vi fyldte to, til det helt enestående ruinområde Yaxchilán. Vi ankom som de første besøgende og blev mødt af et kor af brøleaber der viste sig at være til at komme på ret nært hold. Som et stort privilegium kunne vi gå rundt, fredeligt, og studere ruiner, prægtige steler og skulpturer og utroligt velbevarede relieffer; og det viste sig at vi fra den højeste ruin kunne se ud over junglen i alle retninger og helt til bjergene i Guatemala. Vi sejlede tilbage til vores udgangspunkt, spiste seafood-frokost på en åben restaurant og hengav os til endnu en sejltur, nu til Guatemala. Dér ventede os en god bus med store ruder, og vi kørte gennem landskabet som havde en skønhed der var i særklasse. Vejene var ikke asfalterede hvilket betød at farverne var prægtige jordfarver, varieret med grønt og med blomsters og planters farver. Mennesker og husdyr levede tæt på vejen, trafikken var moderat, så vi kørte gennem det levede liv, så kvæg, diende kalve, geder, høns etc., det var uforligneligt.
Vores første mål var Flores, en by der ligger på en ø, præget af turisme, men det betød ingenting i forhold til fortryllelsen ved vand og solnedgang, nydt fra hotellet eller på spadsereture. Næste dag tog vi til Tikal, det mest omfattende ruinområde, hvor vi foruden de imponerende torve, pladser og ruinfragmenter oplevede skoven og næsebjørn, tukan, væverfugle med reder, en ørn og dyr jeg end ikke kender navnet på. Også her havde vi en fremragende lokal guide.
Turen sluttede med en køretur gennem Belize, der havde en helt anden tone, meget præget af USA og sin fortid som britisk koloni, og til Yucatan. Her boede vi på et hotel i Tulum med en dejlig have, på en måde uden for alting, heldigvis også de rigtig hardcore turiststeder. Dagene var til at tage til stranden, på cykel eller gående, se ruiner, vegetere over turens overflod af oplevelser, blive mentalt klar til at tage hjem. Det var utroligt at bade i Det Caribiske Hav, sandet var fint og gyldent (og hænger stadig ved min badehætte), og vi sluttede vores rejse med at spise fisk på en salsarestaurant, aftenen efter fuldmåne, i fri luft på stranden. Alle var vi glade og taknemmelige, opfyldte af turens mangfoldighed.
Vores hjemrejse gik som smurt, pludselig sad jeg i det københavnske forår og følte mig rig og begunstiget.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig