Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Tilstanden af Picos de Europa

Forfatter: Signe Næssing (Turleder)
Ref. ESSO
Printvenlig version
Tilstanden af Picos De Europa
Af Signe Næssing

Efter en dejlig middag på Restaurant La Panera, sidder jeg alene på terrassen med café con letche (grande selvfølgelig), og kigger ud på ”Europas Toppe” – Picos De Europa.
Fernando kommer med den hjemmebryggede likør. Lavet på urterne fra hans smukke kones urtehave. Han kigger på naboens kat, som sidder sulten i hjørnet, trækker på smilebåndet, og går ind igen for at betjene de andre gæster.

Jeg sidder og tænker på, at Picos De Europa ikke blot er et sted, man er. Det er en tilstand. En tilstand af store og små oplevelser, som fastholder smilet på læberne længe efter, man har puttet sig i de nystrøget lager og fjernt kan høre køernes klokker.
Her er så meget at fordybe sig i, så meget at se, så meget at opleve.

Og oplevelserne hernede er mange.
Dagene starter med morgenmad klokken halv ni – vi gør det på den spanske måde, da alt aktivitet starter lidt senere, end hvad vi er vant til. Flori disker op med røræg, mysli, frugt, ristet brød og nybagt krydderkage. Alt dette skylles ned med kaffe eller te i store kopper. Her er noget ”at gå på”. De ved, hvad vandrer har brug for, og der er aldrig tomme fade.

Vejret i Picos er meget omskiftelig, og derfor er det svært at planlægge den næste dags vandring med 100 % sikkerhed. Det kan se lovende ud om aftenen, men næste morgen kan skyerne hænge lavt, og hele dalen være indhyllet i tåge. Heldigvis er hotelejer Jim, det tætteste man kan komme på en vejrprofet med træfsikkerhed. Så efter morgenmaden, tager jeg en kop kaffe (mælk og sukker tak) med ned i receptionen, hvor Jim har sin kommandocentral. Vi tjekker dagens vejrudsigt på nettet. Han ryster lidt på hovedet, tænder en smøg, tager kaffen i hånden, og så går vi ud og stirre på bjergene. ”Normaly” siger han og tager et langt intens hiv af smøgen… ”If the clouds look like this, and you can se that mountain over there… it means…”.
Og jeg tror ham.
20 års som bjergguide, har givet ham et indgående kendskab til bjerge, vejr og vind. I de to sæsoner jeg har været her, har han ramt ved siden af én gang.
Men jeg er i lære som vejrprofet, og ved nu at lyserøde skyer fra morgenstunden betyder rigtig dårligt vejr. En sky under et skydække, betyder storm om eftermiddagen. Stjerneklart inden sengetid betyder fantastisk vejr fra morgenstunden, og kan man skimte Torre Cerredo (det højeste punkt i Picos, 2648 m) fra vinduet i restauranten, så er tågen lettet omkring klokken ti.

Efter vejet er forudsagt, er det logistikmøde. Der er flere guider, der arbejder på hotellet, og der skal planlægges fra morgenstunden. Hvem skal hvorhen? Hvornår? Hvor mange? Skal man bruge transport? Hvornår skal man retur? Skal der spises aftensmad på hotellet eller på restaurant? Osv.
Det er aldrig et problem, at få det hele til at gå op i en højere enhed. To minibusser, et taxiselskab og en gammel landrover klare transporten, og vi er klar til at komme af sted. Topas er som regel de første, der forlader hotellet. Med madpakke i taskerne tager vi ud for at opleve og indsnuse den fantastiske natur.
Selv om vi egentligt ikke bevæger os i et stort område af naturparken, byder hver dag på nye naturindtryk;

Cares Gorge, som må være Spaniens smukkeste slugt. Vandfald, og smuk, frodig natur kombineret med de fantastiske limstensformationer giver hele tiden blikket og tankerne noget nyt at beskæftige sig med. Sammenholdt med den imponerende kanal, som er sprængt, gravet og bygget i 1916 virker det som et supermenneskes værk.

La Molina, som byder på bløde græsgange, fantastisk udsigt fra sadlen ved Pandescura, hvis frie fald giver gribbene optimal opdrift i deres jagt på de termiske vinde, som skal bære deres 3 meter store vingefang. Frokosten i skoven, hvor misteltenen snylter sig stor og flot på alle træer. Den smalle bro, og det våde gys, når floden skal krydses.

At sidde på Juan Robre Peak med gåsegribbe og alliker svævende nysgerrigt en halv meter over os, mens man eftertænksomt tygger på dagens sandwich kan kun bringe smilet frem. Turen op var afvekslende.
Sten, klipper, grotter og vandringen over sæteren, hvor der stadig græsser køer, geder og heste. Turen ned bliver et duftindtryk fra de vilde, høje lyngplanter, bregner og kastanjetræerne.

Og alle de andre ture…

Efter en god vandredag gør den kolde øl, Ana serverer, godt. Fødderne kan mærke bjergene og det er en god træthed, som giver ro i krop og sjæl.
Aftensmaden er god solid og sund kost. Ingen går sultne i seng, og en drinks i baren efter maden afslutter dagen på bedste vis.

Fridage i Llanes – den gamle fiskerby, med den kunstnermalede bølgebrydere med kaldenavet Memory Cubes. God seafood på byens restauranter, og en eftermiddag på stranden. Eller et besøg i Cueva El Soplao. En drypstensgrotte med de mest underfundige og imponerende formationer, som gror som koraler. Mange har forsket og kommet med teorier, men ingen ved med sikkerhed, hvorfor de opfører sig som de gør. Man bliver helt overvældet af naturens finurlige og ikke-forklarende verden derinde.

Eller en eftermiddag med café con letche på Restaurant Santelmo – byens bedste, giver et indblik i ,hvordan reglerne er for domino, og den daglige snak om vejr, vind og turister.

Markerne omkring hotellet, er også et sted, hvor man kan ligge i græsset og kigge op i himlen og bare være til. Tilstanden af Picos De Europa

Kaffen er drukket, likørglasset er tomt. Jeg kigger op på himlen. Månen er næsten fuld og stjernerne blinker i hemmelig kode ned til mig på terrassen. Det bliver en god dag i morgen.

… Tænk at man har lov til at have så fantastiske oplevelser…
 

Topas Travel l Bakkelyvej 2 l 8680 Ry l Denmark l CVR: 17630008 l Telefon (+45) 8689 3622

Topas er medlem af Danmarks Rejsebureau Forening l Tilsluttet rejsegarantifonden, reg. nr. 899
Når du bestiller en Topasrejse kan du betale med disse kort

Webdesign & CMS by MCB

Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig