Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse

Book rejse

Denne tur er ikke pt. aktuel i Topas’ rejseprogram.
Find og læs mere om vores mange spændende rejser på www.topas.dk

Tip en ven!

DRF Rejsegarantifonden

Grønland - Vandring og sejlads blandt Diskobugtens byer og isbjerge

Ref. GLGI

9 dage med højt til himlen i det imponerende Grønland. Vandring ved Ilulissat isfjord, hvori den nordlige halvkugles mest isproducerende gletsjer kælver gigantiske isbjerge, midnatssol, glammende hunde samt sejlads rundt i Diskobugten er blot nogle af de ingredienser, som udgør denne rejse til det nordlige Grønland. På 4 superflotte sejladser kommer man faktisk "Diskobugten Rundt", og undervejs er der store muligheder for at se hvaler. Sejladserne er hhv. Ilulissat — Qasigiannguit, Qasigiannguit — Aasiaat, Aasiaat — Qeqertarsuaq, Qeqertarsuaq — Ilulissat
  • 2 ophold i byen Ilulissat, hvis navn betyder "stedet med isbjerge" og som i øvrigt er Knud Rasmussens fødeby.
  • Vandreture på Diskoøen med mulighed for at opleve øen med den dramatiske, geologiske fortid
  • Isbjerge så store som katedraler fra 1. parket fra såvel hotel som skib
  • Gode muligheder for at spotte pukkelhvaler i havet foran hotellerne i både Ilulissat og Qasigiannguit samt selvfølgelig på sejladserne
  • Imponerende vandreture med udsigter til noget af Grønlands flotteste, arktiske natur, der i 2004 blev klassificeret som et UNESCO verdensarvsområde
  • Midnatssol/lange lyse aftener akkompagneret af slædehundenes hylen ved fodringstid
  • Måltider med grønlandsk inspiration og superfriske råvarer
  • Kortere vandreture ved Ilulissat og Qasigiannguit, samt på Diskoøen
  • Sejlads til Grønne Ejlandes berømte havternekoloni
Printvenlig version
Appetizer — se zoom udgave på maps.google.dk
Google Maps is a registered trademark of Google Inc. (TM)
Dag 1. København — Ilulissat

Vi flyver fra København til Ilulissat via Kangerlussuaq, hvis danske navn er Sdr. Strømfjord. Efter ankomst til Ilulissat bliver vi indkvarteret på Hotel Arctic, som er smukt beliggende helt ud til Diskobugten. Resten af dagen er det muligt at gå ture rundt i byen og fornemme stemningen her ca. 300 km nord for Polarcirklen. Udover den verdensberømte Kangiaisfjord er byens attraktioner Ilulissat Museum, som tidligere var seminarium og senere Knud Rasmussens fødehjem samt Kunstmuseet bygget op omkring billeder af Grønlandsmaleren Emmanuel A. Petersen. Om aftenen spiser vi en dejlig velkomstmiddag på Hotel Arctic.
-/-/A
Dag 2. Sermermiut - Arkæologisk boplads og fremragende udsigt over isfjorden

Dagens vandring starter ved Ilulissats stenbrud, der ligger i den sydøstlige ende af byen. Her begynder stien, der skal lede os op gennem en slugt med høje klippevægge, hvor snespurven hilser os velkommen. Fra toppen kan vi ane indlandsisen som en hvid stribe ude i horisonten. Vi fortsætter et stykke nedad til en lille sø, hvorfra vi får den første udsigt over isfjorden med de enorme isbjerge. Ved et lille vandløb tanker vi vandflaskerne op og finder et smukt sted at spise vores medbragte frokost. Resten af dagen bevæger vi os langs isfjorden og får lov til at opleve isen med alle vores sanser. Isbjergenes knirken, knagen og buldrende lyde overvælder vores ører, ja vi kan tilmed dufte isen. Så langt øjet rækker er der kun is og atter is. Langs isfjorden bevæger vi os mod Holms Bakke, der er det sted, beboerne i Ilulissat hvert år hilser solen velkommen d.13/1 efter et par måneder i mørke. Mod slutningen af dagen sætter vi kursen mod den gamle Sermermiut boplads, der var en af de største bopladser både for de palæo-eskimoiske og de neo-eskimoiske samfund. Under Thulekulturens sidste bosættelse levede her op mod 250 mennesker. Der har været sporadiske indvandringer i dette område, og man mener, at både den tidlige Saqqaqkultur og den senere Thulekultur har været bosat på egnen omkring Ilulissat.
M/F/-
Dag 3. Sejlads på Diskobugten til Qasigiannguit

Dagen i dag byder på vores første sejlads på Diskobugten. Vi nyder den friske havluft og udsigten til de mægtige isbjerge, der roligt driver af sted. Isbjergene her ved Kangia er enorme, ofte står de mere end 100 meter lodret op fra havet, grundstødt lige ud for Ilulissat ved den undersøiske moræne. Vi sejler imellem de grundstødte isbjerge, og ude på den anden side kan vi være heldige at se hvaler. Vi spiser vores medbragte frokost ombord på båden og ankommer efterfølgende til Qasigiannguit, Grønlands næstældste by, grundlagt af den danske handelsmand Jacob Severin i 1734. Qasigiannguit er en lille perle beliggende ved Qarqassuak, det store fjeld. Eftermiddagen kan bruges på en rundtur i byen, hvor byens museum er et besøg værd. Museet indeholder en yderst velbevaret samling fra Saqqaqkulturen, der indvandrede i Grønland for 4500 år siden. En hel boplads, Qeqertasussuk, blev udgravet i Sydøstbugten, syd for Qasigiannguit.
Ofte søger hvalerne i deres vandring og søgen efter føde tæt forbi Qasigiannguit. Fra hotellet, hvor vi bor, er der gode muligheder for at se bl.a. pukkelhvaler, sildepiskere (vågehvaler) m.m. boltre sig i vandet.
I de kommende par dage er der mulighed for flere kortere vandreture ex. langs kysten, der giver mulighed for at se hvaler. Eller en vandretur til Paradisbugten, som vil føre os forbi Bryghusbugten og det område hvor Qasigiannguit oprindeligt var placeret. Der er måske også mulighed for et besøg på den lokale fiskefabrik. Det er meget interessant at se og høre om fiskeproduktionen i Qasigiannguit. Fabrikken, der er fra 1999, er en af de mest moderne og velfungerende fiskefabrikker i Diskobugten. Der er mulighed for at få et unikt indblik i bearbejdningen af hellefisk, som er en af Grønlands største eksportvarer.
M/F/-
Dag 4. Sejlads til øgruppen Grønne Ejlande og besøg ved havternekolonien

Vi sejler fra Qasigiannguit til "Basis Ø" — Kitsigsunguit, som er den største af øerne, kaldet Grønne Ejlande. Her har vi tilladelse til landgang ved den gamle havn, som er det sted ved klipperne, hvor fangerne før gik i land. Her ser vi efterladenskaberne fra tidligere fangere i form af tørvehytter og en kirkegård midt på øen. Vi går ad en på forhånd bestemt og aftalt rute og oplever forhåbentligt den store havternekoloni på nært hold. I klart vejr kan vi se de store isfjelde, der kommer drivende fra isfjorden. I vest kan vi se Diskoøen med det karakteristiske sne og is på toppen af de høje basaltfjelde, i øst kan vi se de grønne fjelde omkring Qasigiannguit. Efter nogle timer spiser vi frokost ved den gamle havn, mens vi ser og hører ternerne omkring os. Over middag sejler vi videre til den totaltfredede ø Niaqomaq, som vi observerer fra vandsiden. Denne lille ø er hjemsted for mange spændende fuglearter. Der vil ofte være mulighed for at se fugle som havterne, lomvie og tejst inde på klipperne.
Efter vi fra den vuggende båd har observeret de mange fugle, begynder vi sejladsen tilbage til Qasigiannguit. Hele dagen vil der under sejladsen være gode chancer for at se hvaler og sæler. M/F/-
Dag 5. Sejltur til Qeqertarsuaq på Diskoøen med stop i Aasiaat undervejs

Midt på formiddagen er det tid til, at tage afsked med Qasigiannguit. Vi sejler mod sydvest til Aasiaat, hvor vi ankommer sidst på formiddagen. Vi har 4 timer til vores rådighed i Aasiaat inden vi skal sejle videre til Qeqertarsuaq på Disko. Aasiaat, hed tidligere Egedesminde opkaldt efter grundlæggeren Niels Egede, der grundlagde byen i 1759. Af kulturelle seværdigheder i byen skal nævnes byens museum, samt byens forsamlingshus, der smykker sig med 24 billeder af den anerkendte danske kunstmaler Per Kirkeby, der malede billederne under et ophold i byen i 1960erne. Aasiaat er beliggende på en ø i "øriget" - " De tusind øers land", så der er også mulighed for kortere vandreture langs kysten i byens umiddelbare nærhed. Ud på eftermiddagen er det tid til afgang mod den berømte Diskoø. Vi sejler mod nord forbi øgrupperne "Hunde Ejland" og "Kronprinsens Ejland", alt imens basaltbjergene på Diskoøen toner mere og mere tydeligt frem. Farvandet ved Diskoøen er et yndet opholds- og fourageringssted for pukkelhvaler i sommerhalvåret, så det kan ofte betale sig, at holde udkig efter blåst og hvalhaler! Umiddelbart efter anløb i den flotte naturhavn, checker vi ind på vores hotel, der ligger få minutters gang fra havnen.
M/-/-
Dag 6. Diskoøen - Kuannit og Blæsedalen

Om formiddagen vandrer vi ud til Kuannit, som også er det grønlandske ord for kvan, der altid har været en yndet spise hos grønlænderne. De bruger det både som krydderi og som grøntsag. Stedet har nogle enormt flotte basaltformationer, og her findes nogle af de over 2000 varme kilder, der er på Disko, hvilket gør stedet meget frodigt og grønt. De varme kilder er karakteristiske ved, at plantevæksten næsten er skriggrøn i dens farvepragt og kan ses på lang afstand. Afhængig af vejret spiser vi frokosten i det fri (medbragte madpakker). Hvis stemningen og dagsformen er til det, kan vi fortsætte turen op i Blæsedalen og gå langs med Røde Elv, der fosser ned gennem dalen.
M/F/-
Dag 7. Qeqertarsuaq og krydsning af Diskobugten til Ilulissat

Vi skal sejle tilbage til Ilulissat senere på dagen - til fastlandet, om man vil. Dvs. at vi har det meste af dagen til rådighed på Diskoøen. En vandretur til "Udkiggen" kunne være et passende udflugtsmål. Det er det sydligste punkt på Diskoøen, og herfra har fangere spejdet efter hvaler og sæler i umindelige tider. Vandet er meget dybt helt tæt på land, så der er mulighed for her at se hvaler relativt tæt på under deres fouragering. Man kunne også overveje at besøge Qeqertarsuaq Museum og/eller Arktisk Station, begge steder er helt sikkert et besøg værd. Sidst på eftermiddagen begynder vi sejladsen til Ilulissat og vi vil nu se flere og flere isbjerge eftersom vi nærmer os Ilulissat Isfjord. I godt vejr vil man ofte se langlinefiskerne mellem isskosserne i deres små joller, og mallemukker der på stive vinger "fisker" krebsdyr i vandoverfladen.
M/-/-
Dag 8. Ilulissat - vandring rundt om parabolbjerget

Dagen er til fri disposition. Der er masser af forskellige valgmuligheder imellem diverse aktiviteter. Zionskirken, Kunstmuseet og Ilulissat Museum er alle et besøg værd.
En tur ned til havnen giver mulighed for at se fiskerne returnere i de små joller efter langlinefiskeri i isfjorden eller sæljagt på Diskobugten. Dagens fangst kan opleves på "Brættet", som ligger centralt i byen. For de der har lyst, vil turlederen i løbet af dagen arrangere en kortere vandretur omkring parabolbjerget, og så er det selvfølgelig en mulighed at vi sammen går ud og hygger os på den sidste aften i Grønland!
M/-/-
Dag 9. Ilulissat — Danmark via Kangerlussuaq

Vi flyver via Kangerlussuaq til København. Hvis vejret er med os, er der en flot udsigt over enten isfjorden eller Diskobugten. I Kangerlussuaq vil der, hvis tiden tillader det, være mulighed for at gå en tur i området omkring Kangerlussuaq. Selv tæt på bebyggede områder finder man ofte moskusokser, der vandrer rundt i terrænet, så en vandretur, eller måske endnu bedre, en tur på cykel ind mod indlandsisen, kan bringe én tæt på disse forunderlige dyr. (Aktiviteten i Kangerlussuaq vil være på egen hånd og for egen regning). Vi flyver med Air Greenlands Airbus til København og har nu tid til at lade de mange oplevelser bundfælde sig.
M/-/-
Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -
Overnatning

Der overnattes på hotel. Alle steder med dobbeltværelser. Der er muligehd for tilkøb af enkeltværelse mod et tillæg angivet nederst på siden.
International afgang

Turen sælges internationalt, så udlændinge har mulighed for at booke denne tur. Det vil sige, at turen vil blive afholdt på både dansk og engelsk.
Ilulissat — "stedet med isbjerge"

Ilulissat er Grønlands 3. største by efter hhv. hovedstaden Nuuk og Sisimiut. Byen rummer én af Grønlands største fiskerivirksomheder, nemlig Royal Greenland, der primært forarbejder hellefisk og rejer. Ilulissat er endvidere nabo til Grønlands seværdighed nr. 1 - Sermeq Kujalleq gletsjeren, som er den mest isproducerende gletsjer/bræ på den nordlige halvkugle. Mere end 35 kubikkilometer is kælves ud i Ilulissat Isfjord/Kangia årligt. Fra bræfronten ved indlandsisen til fjordmundingen ved Ilulissat er der godt 60 km. Det tager gennemsnitligt ét år for isfjeldene at flyde/drive denne distance med den evigt udadgående havstrøm. De største af isfjeldene grundstøder på den undersøiske moræne i fjordmundingen (på ca. 300 m dybde!) og ligger således til skue indtil højvande, afsmeltning m.m. gør, at de endelig en dag river sig løs og driver nordpå til området ved Upernavik. Her drejer havstrømmen mod sydvest og isfjeldene driver imod deres uundgåelige skæbne omkring Labrador i Canada. En sejltur i disse omgivelser vil man selvsagt aldrig glemme.
Qasigiannguit

Byen ligger smukt placeret ud til Diskobugten og omkranset af de bagvedliggende fjelde. Navnet betyder "de små spraglede sæler" på grund af tidligere tiders store forekomst af disse, men kaldes på dansk Christianshåb efter Kong Christian 6. Qasigiannguit er en moderne by med alt, hvad dertil hører, men samtidig er den ikke større end at den oprindelige bygdestemning er bevaret og alt ligger i gå-afstand. Det omkringliggende område er yderst velegnet til lette vandreture.
Diskoøen

På grund af sin yngre alder fremstår Diskoøen helt anderledes end fastlandet. Store dele af øen består af høje, stejle basaltfjelde skabt af vulkansk aktivitet for 25-65 millioner år siden.
Det grønlandske navn Qeqertarsuaq betyder "den store ø", men øen er på dansk opkaldt efter dens form. Selvom den ligger 100 km væk fra fastlandet, kan øen i klart vejr ses fra samtlige byer i Diskobugten.
Byen Qeqertarsuaq ligger smukt placeret helt ned til bugten. Bag byen hæver basaltfjeldene sig i deres majestætiske fremtoning.
Pukkelhvalen (Megaptera novaeangliae)

12-15 m. Vægt 30-40 t. Pukkelhvalen er plumpt bygget med sort ryg og hvidlig bug. Den har usædvanligt store forluffer, viser typisk halen under neddykning og springer gerne. Den ses mest i Grønland i perioden april-november - mod nord i Diskobugten. Pukkelhvalens sang hører til de længste uafbrudte lydfrembringelser, der overhovedet kendes fra dyreverdenen. Trods pukkelhvalens enorme størrelse er den relativt adræt. Den svømmer snildt med en hastighed op til 25 km i timen og kan springe næsten som delfiner. Pukkelhvalen har en række sofistikerede jagtmetoder, hvor "boble-net metoden" nok er den mest kendte. Kort fortalt omringer pukkelhvalen en fiskestime med luftbobler udledt af åndehullet, hvorefter den svømmer ind i fiskestimen med den gigantiske mund åben, og lader barderne si fangsten fra vandet.
Til orientering: I Qeqertarsuaq fik fangerne i anledning af byens 200 år jubilæum i 1973 lov til at fange en Grønlandshval. Dens kæbe står nu som indgangsportal fra "kongebroen" ved byens museum.
Sværhedsgrad

Turen er kategoriseret som grad 2. Bagagen vil blive transporteret mellem vores overnatningssteder med båd. Man skal således kun bære på en dagstursrygsæk i løbet af dagen.
Varighed

9 dage, heraf 3 vandredage, grad 2.
Klima

Middeltemperaturerne i Qasigiannguit, Ilulissat og omegn er i juni til september måned 11-13 grader. Temperaturerne er angivet som døgnets gennemsnit. Nætterne kan være forholdsvist kolde, men når solen får magt i løbet af dagen, kan temperaturen stige betydeligt over det angivne. På grund af solen og den tørre luft opleves temperaturen varmere end i det øvrige Europa. Nattemperaturen kan komme ned til frysepunktet på udsatte steder. Regn kan forekomme. På denne årstid er der mest klart vejr, hvilket betyder, at man ofte har god sigtbarhed.
Adgang til el

Under opholdet i Ilulissat, Qasigiannguit og på Diskoøen er der gode muligheder for at få opladet batterier til kamera etc.
Mobiltelefon

Mobiltelefon kan benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi dog ikke, at vore vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen.
Kort

Vandrekort Nordgrønland, Ilulissat 1:100.000
Vandrekort Nordgrønland, Qasigiannguit 1:100.000
Købes med fordel lokalt.
Deltagerprisen inkluderer

Flytransport København — Kangerlussuaq T/R, inkl. skatter og afgifter
Flytransport Kangerlussuaq - Ilulissat T/R
Bådtransfer Ilulissat — Qasigiannguit
Bådtransfer Qasigiannguit — Qeqertarsuaq via Aasiaat
Bådtransfer Qeqertarsuaq - Ilulissat
Bådtur til Grønne Ejland
Transfer i Ilulissat imellem hhv. lufthavn, havn og hotel
Dansk- og engelsktalende turleder
Bagagetransport mellem overnatningssteder
Alle overnatninger
Måltider ifølge dagsbeskrivelserne, heriblandt velkomstmiddag på Hotel Arctic i Ilulissat
Bidrag til rejsegarantifonden
Deltagerprisen inkluderer ikke

Personlige lommepenge — herunder udgifter til drikkevarer
Beregn fra ca. 190 kr. pr. måltid for ikke inkluderede måltider (sandwich og lign. kan købes væsentligt billigere til frokost)
Entré til museer o. lign.
Rejse- og evt. afbestillingsforsikring
Evt. enkeltværelsestillæg DKK 3.000
Bemærk

Ret til ændringer forbeholdes. Vi gør opmærksom på, at en tur som denne er afhængig af godt vejr. Der kan derfor forekomme enkelte ændringer i programmet. Forsinkelser og aflysninger kan forekomme, specielt ved transport med fly og skib. Der ydes ikke kompensation eller erstatning for de første 24 timers forsinkelse eller rejseændringer pga. udefrakommende forhold. Din turleder på turen vil tilstræbe at mindske generne mest muligt og sørge for et alternativt program eller udfylde den ekstra ventetid.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig