Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Beretning fra et eventyr

Forfatter: Anne Cathrine Sund
Ref. PEPB

Printvenlig version
Lima

Lima var mest bare et sted at sove efter en meget lang flyvetur. Stor, støjende og temmelig slidt.
Arequipa

Arequipa derimod åbnede det eksotiske Peru for os med klart solskin på hvide bygninger, vulkaner og en nedfrosset inkapige med en ærefuld historie. Vi opdagede alpaca som næringsmiddel og sugede i det hele taget til os med vidtåbne sanser.
Colca kløften

Videre til Colca kløften, hvor hjerte, lunger og vandrestøvler kom på arbejde, da 1 højdekilometer fordelt på 6 af de almindelige blev tilbagelagt på 2½ time. Nedad altså!
I Colca mødte vi hårdtarbejdende lokale, der iført traditionelle, smukke dragter trodser hårde odds og henter deres eksistensgrundlag med for os helt middelalderlige redskaber og metoder. Og en lejlighedsvis parabolantenne.
Der var overnatning i bambushytte, gæret majsøl og et velsignet dyp i naturlig kilder ved en Bounty oase, samt en opstigning midt i natten med pandelygter, mange skridt og endnu flere stjerner indtil dagen gryede majestætisk over bjergene på toppen af kløften. Det var stort!
Kløftens mest ubesværede beboere, kondorerne, beærede os — som vi havde håbet — ved at flyve tæt forbi os i stort tal, mens vi knipsede billeder, pegede og "næh´ede".
Titicaca

"Titicaca" — et begreb fra barndommens Tintin læsning, men nu en såre reel erfaring.
Los Uros tillader i begrænset omfang turisterne et indblik i deres liv, levet på, med og sågar af siv, så vi gik med fjedrende skridt, fik forevist teknikken byg-din-egen-ø og ved nu, at man kun skal spise den hvide del af sivene.
Mere solidt blev overnatningen i private hjem på Amantaní. Igen mødte vi farvestrålende klædte beboere, som lever et meget spartansk liv. Kulturkløften og sprogforbistringen gjorde kommunikationen vanskelig, men skyggebilleder har ingen ord, og man kan faktisk danse peruviansk kædedans i vandrestøvler sammen med de lokale gevandter, som vores "mama´er" henrykt fik iført alle. Et helt igennem ømt syn, men med mange fælles grin.
Puno

Tilbage i Puno virkede brændingen af foto-cd og en Pisco Sour på en toptrendy bar lidt overvældende. Peru er vitterlig de store kontrasters land.
Cusco

Cusco var igen anderledes; en ret lille, men smuk, traditionsrig og mere internationalt orienteret by. I inkaernes univers var Cusco verdens navle, solens genspejling på jorden og centrum i det allestedsnærværende sydkors. Den selvbevidsthed mærkes på beboerne, der er omgivet af deres stolte fortid overalt i byen, hvis fundament i stort omfang er de mesterlige inkamure, som så meget bedre end europæernes yngre konstruktioner har modstået de jordskælv, der konstant truer.
Vi var for alvor kommet til Inkaland og erhvervede god basisviden ved flere fælles udflugter i omegnen og i selve byen. Alligevel hang underkæberne ofte en del, fordi mødet med kulturen også fremkalder forbavselse, nye spørgsmål og tårnhøj respekt.
Et fornemt udgangspunkt for Salkantay-trekket, hvor hårdt fysisk arbejde og stærkt vekslende natur skulle lede os mod myten Machu Picchu.
Vandringen

Vandringen bliver ens liv; det man naturligt gør. Sørger for vand, pejler vejret og pakker tursækken efter det, går, raster, går. Kroppen på arbejde og meget levende i puls, sved og åndedræt.
Vi møder grænseoverskridende broer og grænseoverskridende toiletter. Jeg vasker mig rystende lidt. Spritter hænder rigtig meget.
Nyder at spise suppe hver gang — og det er mange! — men savner ordentlig kaffe. Glæder mig over det jeg ser, både de store sus som Salkantay, Det vilde Bjerg, i morgensol og de mindre dramatiske: fritvoksende begonier ganske som potteplanten derhjemme, arvet fra mormor og her en fin hilsen om hende.
Jeg ser rivende floder, bananpalmer, en vrimmel af dyr og snavsede børn ved de mange boder med vand, cola, saltkiks, toiletruller og andre gringo-basics.
Ærgres over halvdårlig mave, ondsindede insekter og den tankeløshed eller arrogance, der gør, at ruten mange steder skæmmes af affald fra ligeglade turister. jeg samler jævnligt særligt iøjnefaldende småstykker op, så lommen bugner. Min hilsen til den Pachamama, som opleves så tydeligt til stede herude i det store landskab.
Vi er trætte hver aften, og der bliver sagt godnat før 22. Jeg suger dagens sidste billeder til mig: de overvældende og helt fremmede stjerner, månens uvante ansigt.
I telte er alt lagt til rette fra det uldne undertøj til toiletsagerne og vandflasken. Jeg sover som en engel og mærker, at jeg lever.
Machu Picchu

Men også dette lange trek fik en ende, som blev indvarslet smukkest muligt, da vi tværs over Den hellige Dal så Machu Picchu klynge sig til sin tinde. Spektakulært at stå der, svedige og noget slidte, og omsider selv møde, hvad vi kun har fornemmet på de mange billeder.
At opleve ruinerne tæt på dagen efter var helt anderledes. Efter en nat i rigtige senge og nu iført renere tøj blev vi vist rundt i et mylder af mennesker trods den tidlige start. Vores guide fortalte entusiastisk, pegede og genopfriskede vores viden fra Saqsawamán, Moray og Chincheros, så området fik liv for os.
Alligevel blev suset aldrig større, end da jeg fra toppen af Waynapicchu igen kunne overskue hele komplekset og på den bagvedliggende top se vores udkigspunkt fra trekket.
Det faldt på plads indeni. Vi har vandret på inkaernes stier og med mange sanser forstået skønheden og den himmelstræbende ambition.
Farvel til Peru

Jeg forlader Peru mæt på alle de rigtige måder som efter Quinuasuppe en bidende kold aften i Colca kløften. Min rygsæk er fuld af alpaca, mit kamera af talløse billeder og mit sind af glæde, ny indsigt og taknemmelighed over Mit peruvianske Eventyr.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig