Topas Travel Engelsk Norsk Dansk Svenska Min Topas Rejse
Destinationer
Nulstil
Europa  
Asien  
Afrika  
Øvrige verden  
Rejsetype
Nulstil
Sværhedsgrad
Nulstil
Afrejse
Nulstil
Afrejse fra
Nulstil


Vandreferie på Madeira - Portugal

Forfatter: Knud Casper, PTMD0902
Ref. PTMD

Et længe næret ønske om at tage til Madeira på vandreferie er gået i opfyldelse. Med Topas Travel har vi været på Madeira i det spæde forår. Vi har oplevet en helt fantastisk natur på vore vandringer langs levadaer op på naturstier.

Øen er næsten 60 km fra vest til øst, og omkring 20 km fra syd til nord. 828 km² og knap 250000 indbyggere. Dette giver en befolkningstæthed på godt 300 pr. km². Dette bemærker man langt fra, når man går rundt på øen, specielt som vi gjorde det i bjergene. Til sammenligning er Bornholm på 588 km² men med kun 42000 indbyggere.

Madeiras flora og vegetation er bedøvende i sin pragt. Hibiskus, bougainvillea, palisandertræer og azaleaer fylder haver og vejkanter. På bjergskråningerne dyrkes tropiske frugter som bananer og ananas. Klimaet er behagligt lunt - aldrig varmt, aldrig koldt; temperaturen ligger på 20 til 25 grader året rundt.
Printvenlig version
Mandag d. 16 marts

Gerda og jeg tog hjemmefra klokken 03.40 om morgenen, da vi skulle checke ind senest klokken 04.50, 2 timer før flyets afgang til Lisabon. Vi nåede det lige netop.

I København lufthavn mødte vi Bertel, der var kommet over fra Århus aftenen i forvejen. De fleste øvrige turdeltagere kunne vi efterhånden spotte på den videre tur til Madeira på deres vandreudrustning.

Fra lufthavnen kørte vi direkte til vores overnatningssted for de første 3 nætter: Et meget flot "vandrehjem" Recedencial Encumeada" beliggende næsten midt på øen. Efter indcheckning gik vi en tur på ca 1 km videre op ad vejen til en lille cafe, tæt ved bjergpasset Boca da Encumeada. Her smagte vi for første gang (på denne tur) på Madeira vinen. Umiddelbart ved siden af baren er der adgang til den første levada, og vi måtte jo lige gå en lille tur langs denne og nyde den frodige natur.

Om aftenen samlede guiden Ulrich Nehmzow os til informationsmøde, hvorefter vi gik til fælles spisning på hotellet.
Tirsdag d. 17 marts

Efter en udmærket morgenmad samledes vi kl. 09.00, fik udleveret vores frokostpakke, og gik ca 1 km op ad vejen til baren ved bjergpasset Boca da Encumeada, hvor levadavandringen skulle begynde.

"Vi fulgte Levada do Norte langs det rislende vandløb, hvor agapanthus og hortensiaer storblomstrer og firbenene piler frem og tilbage. Her mødte vi den første af mange tunneler, som levadaen løber igennem."

Vi fandt vores lygter frem og gik ind i mørket. Det var lidt skræmmende, stien var smal. Vi syntes ikke at pandelamperne lyste godt nok, og vi var vel ret så bange for at falde i levadaen.

"På den anden side lå Folhadal, og det var som en ældgammel verden der åbnede sig for os - vores første møde med den UNESCO fredede Laurissilvaskov. De mange specielle træer, bregner og deres dufte skabte en eventyr agtig stemning, som kun blev brudt af vandfaldenes brusen. Langs levadaens grønklædte sider voksede blomster og mos og gav et indtryk af, at vi befandt os i en urskov. Adskillige gange løb levadaen ind i bjerget og kom ud i nye dale, som hver især understregede det specielle lys, stilheden og det unikke landskab. Da vi dukkede frem fra den sidste tunnel lå havet, dalen og nogle af øens højeste bjerge foran os. Vi forlod levadaen og gik ned ad en lille jordvej, som førte os ned til Ginjas, hvor vi mødte vores bus. Næste stop var den lille by São Vicente, som ligger i bunden af dalen helt ude ved kysten."
Hele turen var på ca 12 km. Desværre faldt Gerda kort efter den første tunnel og beskadigede et knæ og en skulder, så vi måtte på apoteket i São Vicente og købe et knæbind. På vejen hjem besøgte vi en lille bar, hvor vi smagte den lokale poncha. (½ rom, frisk presset appelsin, lidt citron og flydende brun honning)
Onsdag d. 18 marts

I bus kørte vi i regnvejr op gennem passet Encumeada og fortsatte mod Paúl da Serra højsletten. Sigtbarheden var desværre ikke meget mere end 40 - 50 meter, så vi måtte forestille os hvorledes udsigten kunne have været. Vi fortsatte til vi nåede et lille vandværk som Levada do Paúl forsyner med vand. "Vi påbegyndte vores vandring langs levadaen, som bugter sig langs kanten af Paúl da Serra, og vi fik en vis fornemmelse af at gå på et plateauet.. Denne levada er en af de ældste på øen, og den ledte os frem til Campo Grande og Cristo Rey. Her skiftede levadaen navn til Levada da Bica da Cana, som vi nu fulgte, indtil vi drejede om et hjørne og pludselig fik en fantastisk udsigt over bjergene og dalene. (Tågen var nu lettet). Herefter forlod vi levadaen og gik ned langs bjerget mod Cascalho. Undervejs skulle vi igennem en tunnel, som ledte os ind i en ny dal. Bjergene som rejste sig over os var dækket af smaragdgrøn vegetation, hvor vandfaldene fossede ned for at ende i Levada das Rabacas. Vi fulgte levadaen langs klippevæggen hvor husløgene vokser vildt og forbi vandfald, mens dalen lå dybt under os. Fremme ved Cascalho, med det imponerende syn af vandfald som i et klippebassin opsamles til levadaerne i området, mødte vi den næste lange tunnel. Vi skulle gå 3,1 km igennem bjerget. Tunnelen var dog nem at gå i med sin brede sti, vandet rislende på den ene side og med lyset i den anden ende, som hele tiden kan ses. Efter ca. 45 min. dukkede vi frem af mørket til synet af det centrale bjergmassiv og vores bjerghotel som lå under os."

Her mødte vi Gerda, der ikke havde været med på turen. Knæet var nu nogenlunde brugbart og vi fulgtes hjem til hotellet. Turens længde var ca 17 km.
Torsdag d. 19. marts

" Efter morgenmaden samlede vi vores bagage for afhentning senere på dagen m.h.p. transport til Funchal. Denne dag skulle vi vandre i det centrale bjergmassiv, hvor vi fulgte en af de ældste veje på øen. Den var tidligere brolagt, og tjente som en af hovedvejene. Et stykke oven for hotellet begyndte "vejen", og den førte os gennem skyggefuld eukalyptusskov, forbi stenhuse, små kilder og kastanjetræer. Så begyndte opstigningen langs bjergskråningen, og flere steder undervejs var stien blevet restaureret således, at den igen er brolagt, imens der andre steder blot er en smal jordsti. Vores anstrengelser blev hurtigt belønnet med en fantastisk panoramaudsigt over dalen, som fører ned til byen Ribeira Brava. Vi gik nu langs et af de højeste bjerge på øen, Pico Grande, hvis karakteristiske form med en lille klippeknold på toppen er let genkendelig. Fra passet Boca do Cerro åbnede landskabet sig pludselig for os. For fødderne af os lå Maderias dybeste dal, Curral das Freiras, også kendt som nonnernes dal, da det var hertil nonnerne fra Santa Clara klostret flygtede fra franske pirater i 1566. Foran os åbnede dalen sig ud mod havet, mens stien forsvandt bag det næste bjergmassiv. Frem til Boca da Corrida kunne vi nyde udsigten og storheden i landskabet. Her ventede vores bus, som kørte os til Madeiras største by Funchal."

På vejen til hotellet skulle vi dog lige forbi "Madeira Barbeito" . En meget moderne fabrik for fremstilling af Madeira-vine. Vi fik en grundig gennemgang af idegrundlag, fremstillingsmetoder og samarbejdet med Japan, hvor 56% af firmaets vin blev afsat. Endelig smagte vi på 4 forskellige vine, og nogle af os købte lidt med hjem. Kl 18.00 ankom vi til vores hotel i det gamle Funchal: Residencias Apartamentos COLOMBO, Rua da Carraira 182. Vores guide bemærkede at hotellets stjerner: Det var os!

Om aftenen spiste vi samlet på en lille restaurant lidt længere nede ad gaden. Menuen stod på skaldyr (en-skallede pælemuslinger), espada (den sorte dybhavsfisk) og efterret (is?).
Fredag d. 20. marts

Fridag i Funchal. Planen var at besøge grønsags- og fisketorvet og derefter at tage svævebanen op til Monte og derfra videre til Botanic Garden.

Et SD-kort, der var fyldt før forventet, sendte os desværre tilbage til hotellet og inden vi igen blev klar havde vejret ændret sig til let regn. Da vi endelig kom op til Monte var det regnvejr, og besøget på Monte Palace Tropical Garden blev præget af dette. Haven var trods dette dog en stor positiv oplevelse og vi besluttede derfor at stryge Botanic Garden af programmet.

Gerda nåede dog at se Botanic Garden om søndagen, hvor hun havde valgt ikke at deltage i turen på nordkysten.

Om aftenen fandt vi en restaurant, hvor vi fik en dejlig pariserbøf, og imedens vi sad der kom der et stort kor fra "Feminina da Universidada da Madeira". De var ca 20 og sangen blev uderstøttet af forskellige strengeinstrumenter og slagtøj. Vi købte en CD med deres sange (folkemusik) for at støtte dem.
Lørdag d. 21. marts

Mørke og truende skyer fra morgenstunden. Vi kørte op mod nord og ved startpunktet ved Queimadas regnede det jævnt. Dagens tur skulle gå langs Levada do Caldeirão Verde med en afstikker op til øens højeste punkt Pico Ruvio.
Regnen fortsatte hele formiddagen og der var vand overalt. Vandfald regnede visse steder ned over stien uden at vi helt kunne undgå dem. Et sted var et træ røget ned oppefra og havde taget gelænderet med sig. Vi måtte defor gå 5 - 10 meter på lavadamuren tæt på afgrunden uden rækværk.
Kl 12.00 var vi ved Verde og vi spiste stående, mange var våde. Jeg selv var dog på dette tidspunkt stort set tør.
Kl 12.30 gik vi hjemad ad samme rute som derud. Det regner nu kraftigt. Stien næsten oversvømmet - vand ca 2 - 5 cm overalt. Vandfaldene var nu blevet kraftigere, flere blev våde, flere frøs og vi gik rask til.
En fortrop (10), der trods vejret ville helt til tops på Pico Ruvio, var gået i forvejen. Vi andre nåede langt om længe (kl 15.00) tilbage til udgangspunktet ved busholdepladsen, hvor vi fandt en bar, og hvor vi købte et par varme glas kakao. Efter nogen tid kørte vi med bussen højere op ad bjerget for at hente de 10, der nu var på vej ned.
Da de kom ind i bussen var de forkomne og de blev mødt med klapsalver. Temperaturen på bjerget havde været nede på 8.4 grader og det blæste og regnede. Godt gået. Jeg misundte dem ikke denne tur. Desværre fik vi jo i det hele taget ikke meget natur at se. Det var alt for usigtbart.
Søndag d. 22 marts

Vores sidste vandredag, gik langs nordkysten fra øst mod vest langs Levada do Canical til til Porto da Cruz. Vel ankommet til udgangspunktet var det fint tørvejr og vi fulgte levadaen nordpå i udkanten af en bebyggelse langs små jordlodder, hvor brug af maskiner var udelukket. Efter nogen tid drejede vi fra og gik op i bjergene. Opstigningen gik over ujævne klippestykker, men egentlig ikke voldsomt vanskelig. Pludselig var vi fremme ved øens nordkyst og vi holdt vores første pause med lidt at spise og drikke.

Herefter gik turen langs kysten i ganske fornuftigt vejr, let overskyet og lidt diset. Kl 12.00 fik vi dog pludselig en regnbyge, der dog ikke varede mere end 5 - 10 min. Stien var i øvrigt lidt fedtet denne dag og bedre blev det ikke efter regnbygen. Et kvarters tid efter fik vi igen en byge, men ikke noget der betød noget. Stien var lidt vanskelig på enkelte steder men med lidt forsigtighed ikke et stort problem. Endelig fik vi Porto da Cruz i sigte og nedstigning på de ca 300 m kunne begynde. Først holdt vi dog vores andet middagshvil.

I byen besøgte vi en "vinbonde", der serverede "ny vin". Jeg syntes den var for skarp til min smag, men det var et spændende sted at besøge. Herefter havde vi 1½ time på egen hånd i byen. Vi så den smukke og meget enkle kirke indvendig, og købte bagefter en kop chokolade og en poncha på en fortovsrestaurant ved havet.

Derefter hjem til Funchal og afskedsmiddag kl. 18.50. Tak for en dejlig tur sammen med jer alle.
Mandag d. 23 marts.

Vores hjemrejsedag. Vejret var skønt og det blev benyttet til en tur på havnen og en tur rundt i byen. Ved middagstid blev vi afhentet ved hotellet og kørt til lufthavnen. Efter lidt ventetid i Lisabon og nogen ventetid på bagagen i København kunne vi tage afsked med alle vennerne og ikke mindst vores fortrinlige guide Ulrich og gå ud i det barske danske klima (lige omkring frysepunktet) og køre hjem.
Dit Namn og Email adressen er ikke gyldig