Indien - Trekking i Ladakhs bjerge, bestigning af Dzo Jongo East og besøg Taj Mahal

En fantastisk kombination af højde trekking og en valgfri topbestigning. Rejsen henvender sig derfor til både trekkere og bjergbestigere. Eventyret afsluttes med et besøg i det guddommelige Taj Mahal.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Er du til eksotiske bjergområder, udfordrende vandredage i højderne og suset af høje bjergpas og toppe? 
Så tag med os på trek i det indiske Himalaya med en valgfri bestigning af det 6.069 meter høje og teknisk overkommelige bjerg Dzo Jongo sidst på trekket.

Ladakh regionen i det nordvestlige Indien ligger på et 3.000 meter højt plateau. I dette unikke og afsides bjergområde begiver vi os ud på et 9-dages trek, hvor vi vandrer blandt ældgamle tibetanske klostre, kunstfærdige mani-sten og blafrende bedeflag i et landskab med smukke klippeformationer.

Vi overnatter i telt undervejs og vores bagage transporteres af ponyer. Trekket tager os igennem den smukke og dybe Markha dal og igennem udfordrende terræn, inden vi er klar til den valgfrie bestigning af Dzo Jongo East. Trekket ind til Base Camp går via Ladakhs dramatiske bjergområde. Vi har valgt en lang, afsides og smuk rute, primært for at være godt akklimatiseret til topforsøget, men også fordi dette spektakulære månelandskab inviterer til det.

Din rejse sluttes af med et besøg i det berømte Taj Mahal mausoleum i Agra, en af verdens mest besøgte bygninger, og helt berettiget er stedet på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

En fascinerende bjergtur i Buddhas eget land. Søde mennesker, storslået natur og godt planlagt hele vejen rundt. Kan varmt anbefales.

Jesper Øland Petersen

Glæd dig til

 • Højdetrek i verdensklasse gennem Ladakhs fjerntliggende bjerge
 • Udfordrende bestigning af Dzo Jongo i de indiske Himalaya bjerge
 • Ægte alpinklatring med steigeisen og isøkse over gletsjer og snemarker
 • Sjov og spændende jeeptur til Khardung La (5.602m)
 • Udsigter fra Dzo Jongo East 6.096 top til Himalaya, Karakoram bjergkæden og Tibet
 • Stjerneklare nætter og solopgange i kolde og klare farver
 • Tid til at opleve bykultur, menneskene og atmosfæren i Ladakhs hovedstad Leh
 • Besøg det smukke, romantiske og betagende Taj Mahal mausoleum i Agra

Bjergbestigning med Topas

Vi er specialister på kontinenternes højeste bjerge og din sikkerhed er vores første prioritet! Læs mere her om højde og akklimatisering samt vores udvalg af rejser i denne kategori.

Program

Dag 1. Afrejse fra København og ankomst til New Delhi

Dag 2 til 4. Leh og omegn – klargøring til trek

 • Med fly fra New Delhi til Leh i Ladakh (3.500 m)
 • Let vandring og optimal akklimatisering i Leh og omegn
 • Spændende jeeptur til passet Khardung La (5.600m) - klargøring til trek

Dag 5 til 13. Trekking i Ladakhs bjerge og valgfri bestigning af Dzo Jongo East

 • Fra Skiu (3.400m) til Hamurchan (3.600 m)
 • Fra Hamurchan (3.600m) til Markha (3.800m)
 • Fra Markha (3.800m) til Tahungtse (4.250m) 
 • Fra Tahungtse (4.250m) til Nimaling (4.800m) 
 • Fra Nimaling (4.800m) til Base Camp (5.010m) - akklimatisering og klargøring
 • Dzo Jongo Summit (6.096m)
 • Trek fra Base Camp til lavlandet og med jeep til Leh 

Dag 14 til 15. New Delhi og Taj Mahal i Agra

 • Fly fra Leh til New Delhi — med bus til Agra i Uttar Pradesh provinsen
 • Besøg Taj Mahal mausoleum — med bus til Delhi — afrejse med fly fra Delhi

Dag 16. Ankomst til Danmark

Se det detaljerede dagsprogram her

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og lokale guides/kokke + ekstra bjergguider på topnatten
 • Flyrejse Danmark - New Delhi t/r og New Delhi — Leh t/r
 • Al lokal transport og ture som beskrevet i dagsprogrammet
 • 5 overnatninger på hotel i Leh og Agra i delt dobbeltværelse
 • Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
 • 9 dages trekking, inkl. fuld forplejning og bestigning af Dzo Jongo East
 • Guidet tur til Agra/Taj Mahal
 • Bidrag til rejsegarantifonden

Læs hele listen over alt det, der er inkluderet i prisen på denne rejse

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. DKK 30 pr. måltid)
 • Visum
 • Drikkepenge (ca. DKK 450)
 • Entré til museer, klostre og evt. aktiviteter i Leh på dag 13
 • Rejseforsikring og evt. afbestillingsforsikring
 • Evt. enkeltværelsestillæg: 1800 DKK (gælder kun for overnatninger i Agra og Leh - ikke på trekket)

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale deltagerantal: 16 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
 • Sværhedsgraden og teknisk niveau på rejsen
 • Overnatning
 • Klima

Fællesskabet

Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.

Stok Kangri lukkes i 2020. Hvad så?

Stok Kangri lukkes officielt fra sommeren 2020. Beslutningen er truffet af de lokale myndigheder, som ønsker at give vandressourcerne i området ro. Ingen ved hvor længe bjerget er lukket. Måske et år. Måske fem år. 

Det store spørgsmål er: Hvad så? Hvor skal vi tage hen i stedet? Det ville have været lettest at aflyse eller henlede opmærksomhed til vores andre bestigningsture rundt omkring på kloden. Men vi er simpelthen for vilde med Indisk Himalaya og Ladakh til, at vi vil være med til det. Hertil kommer, at der er adskillige andre gode og oplagte toppe at bestige i nærmeste område. Og en af de toppe er særdeles egnet. Vi taler om den ikke tekniske og relativt ”straight-forward” top, Dzo Jongo East. Vi er ikke i tvivl om, at Dzo Jonjo er det allerbedste alternativ til Stok Kangri. Teknisk, højdemæssigt og hårdhedsmæssigt er den tilsvarende Stok Kangri, måske endda en smule lettere. Også sikkerhedsmæssigt er Dzo Jongo fuldstændig godkendt. Selve trekket indtil Base Camp, og alle dagene i Leh og hele det sublime akklimatiseringsprogram, er fuldstændig det samme som på Stok Kangri turen. 

 

Dag 1. Afrejse fra Danmark — Ankomst New Delhi lufthavn

Vi flyver fra Danmark og ankommer sidst på aftenen til lufthavnen i Delhi. Her mødes vi af vores lokale samarbejdspartner, som kommer for at hilse på og hjælpe os med transfer til indenrigsflyet mod Leh. Vi har nogle timer i New Delhi lufthavn inden afrejsen til Leh.

-/-/-

Dag 2. Med fly fra New Delhi til Leh i Ladakh (3.500 m)

Tidligt om morgenen flyver vi fra New Delhi til Leh, som er hovedstaden i Ladakh regionen. Vi håber på en dag med klart vejr, så vi allerede fra luften kan nyde synet af det spektakulære indiske Himalaya.

Efter ankomst indkvarteres vi på vores hyggelige pensionat, hvor man kan tage sig et hvil, inden vi efter frokost mødes i hotellets have eller på tagterassen til et informationsmøde om turen. Resten af dagen står på afslapning og restitution efter den lange flyrejse.

Leh ligger i 3.500 m højde, og det er ikke usædvanligt at mærke effekten af de tyndere luftlag allerede kort efter ankomst. Man bliver måske lettere forpustet og får en smule hovedpine, men disse milde reaktioner på højden er normale og forsvinder som regel efter kort tid. Ikke desto mindre er det vigtigt, at vi allerede nu begynder vores akklimatiseringsproces, som primært består i at få masser af væske indenbords samt undgå anstrengende fysisk aktivitet.

I Leh findes et utal af gode restauranter, markeder og hyggelige butikker, og der er ingen knaphed i udbuddet af lækre pashmina tørklæder og smukke kashmir tæpper i god kvalitet — skulle du allerede nu ønske at orientere dig omkring mulighederne for indkøb af souvenirs.

M/-/-

Dag 3. Let vandring og optimal akklimatisering i Leh og omegn

Vi bruger dagen iført vandrestøvler i Leh og omegn. I Leh bor omkring 26.000 mennesker, og befolkningen er en blanding af tibetanere, Kashmir-muslimer og hinduer. Omkring markedet ser man også Dardfolk, et nomadefolk, der kommer ind til byen for at sælge deres varer.

Dagen byder på Lehs 'klassiske' vandretur op forbi ruinerne af Ladakhkongernes tidligere palads fra 1600-tallet og videre af en kringlet sti til Tsemoklostret, som ligger højt hævet over Leh med en enestående udsigt over byen og de omkringliggende grønne dale. Fra Tsemo passerer vi Sankar klosteret (hjemsted for omkring 20 munke fra den 'gule hat' sekt) på vej til den nyere japanske 'freds-stupa' (buddhistisk helligdom), som ligger 500 trin oppe på en bjergtop over landsbyen Changspa. Herfra vil vi nyde freden, stupaens smukke bygningsstruktur og ikke mindst det frie udsyn til de bagvedliggende bjerge på den anden side af dalen.

Om eftermiddagen er det tid til at leje udstyr til de af deltagerne, som ønsker at bestige Dzo Jongo East og ikke har medbragt udstyr hjemmefra.

M/-/-

Dag 4. Spændende jeeptur til passet Khardung La (5.600m) - Klargøring til trek

I dag skal vi ud på en flot og spændende køretur med jeep op til Khardung La passet ('la' betyder pas på tibetansk), som ligger knap 40 km fra Leh i 5.600 meters højde. Khardung La var i tidernes morgen et vigtigt pas for handelskaravaner, hvor mere end 10.000 tungt læssede heste og kameler årligt passerede på ruten mellem Leh og Kashgar (Kina).

Passet blev i 1988 åbnet for motorkøretøjer og har siden tiltrukket en mindre skare af eventyrlystne bilister, motorcyklister og "tråd-stærke" cyklister. Vi bevæger os fra 3.550 til lidt over 5.600 meters højde, og selvom højden vil kunne mærkes, kan vi fra vores jeep uden de helt store anstrengelser nyde omgivelserne og den imponerende udsigt over Zanskarbjergene. En rigtig smuk tur ad stejle bjergveje.

Tilbage i Leh er eftermiddagen sat af til de sidste og vigtige forberedelser til trekket og bestigningen af Dzo Jongo East. Turlederen vil gennemgå trekkingruten og bestigningen i detaljer, og der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål og diskutere emner som akklimatisering, sværhedsgrad, generelle forhold på bjerget, forplejning og brug af steigeisen og isøkse. Det er vores erfaring, at jo grundigere forberedt man er på både trekket og bestigningen, jo bedre bliver oplevelsen og chancen for gennemførslen af begge.

M/-/-

Dag 5. Trek: Fra Skiu (3.400m) til Hamurchan (3.600 m)

I dag forlader vi Leh og påbegynder vi vores trek ind mod Dzo Jongo base camp. Umiddelbart efter morgenmaden kører vi til landsbyen Skiu, som er kendt for sine forekomster af metaller, såsom kobber, tin og sølv.

I Skiu forlader vi vores køretøj, efter at være kørt over den brusende Zanskar flod. På den anden side af floden mødes vi med vores lokale personale og deres ponyer, og så snart ponyerne er lastet med al vores bagage og udstyr, er vi på vej.

Dagen byder på forholdsvis let vandring med nogen op- og nedstigninger og med rig mulighed for at knipse løs på de spektakulære omgivelser. Vores vandring tager os først gennem den afsides Markhadal, som ligger kilet ind mellem Ladakh og bjergkæden Zanskar. Her følger vi Markhafloden, indtil vi hen på eftermiddagen ankommer til vores lejr tæt ved landsbyen Hamurchan (3600 m).Vi indretter os i vores telte, og har du tid og lyst, kan du kigge nærmere på omgivelserne.

M/F/A

Dag 6. Trek: Fra Hamurchan (3.600m) til Markha (3.800m) 

Vi har en god vandredag foran os med ca. 7 – 8 timers vandring. I dette ellers golde landskab kan vi i dag fra tid til anden nyde lidt skygge fra kløftens mange grupper af piletræer, som vokser tæt ved Shingti flodens bred. Det er også her i kløften, at vi for alvor og på ganske tæt hold kan beundre Ladakhs unikke bjerglandskab og forundres over de stejle klippevægges mange forskellige farver og mineralsammensætninger. Farverne veksler mellem både lyse, grå, røde, orange, grønne og nærmest lilla nuancer.

Om eftermiddagen når vi frem til vores lejr, som ligger i 3.800 meters højde tæt på landsbyen Markha.  Eftermiddagen kan bruges på at slappe af eller gå sig en tur i området - enten op på en af bjergtoppene i nærheden eller en tur til den charmerende lille landsby Markha. Er vi heldige inviteres vi måske indenfor til en kop te i et lokalt ladakh-hus. 

M/F/A

Dag 7. Trek: Fra Markha (3.800m) til Tahungtse (4.250m)

Efter et solidt morgenmåltid er vi klar til endnu en dag på trek. I dag er en af de mere krævende dage, da vi skal vandre 16 kilometer og forcere 600 højdemeter. Da vi i dag skal op i mere end 4.000 meters højde, sætter vi vandretempoet ned, så alle har optimal mulighed for at akklimatisere til højden.

Efter vi har forladt Markha beriges vi af udsyn til sneklædte bjerge. Vi passerer Markha floden, som flere steder er smal og dyb. Heldigvis er floden flere steder så smal, at de lokale har kunnet bygge en bro henover den, hvilket giver os mulighed for en sikker krydsning. I Tetsa passerer vi det smukkeste kloster, som ligger majestætisk på en bakketop, og det er omvejen værd at gå den ekstra tur op til klosteret, mens vores lokale guider klargør frokosten. Vi ankommer til vores camp i Tachutse sidst på eftermiddagen. 

M/F/A

Dag 8. Trek: Akklimatiseringsdag i Tachutse

Vi bruger dagen på at ’ligge over’ i Tachutse. Vi forsøger med andre ord at give vores kroppe optimale betingelser for langsomt at tilvænne sig den lidt tyndere luft. Dette gøres bedst muligt ved at bruge kroppen ganske let – og vi går derfor en lille tur i området. Ellers er opskriften på god restitution at drikke en masse vand og slappe lidt af, inden trekket fortsætter den næstkommende dag. 

M/F/A

Dag 9. Trek: Fra Tachutse (4.250m) til Nimaling (4.800m)

Det går mest opad i dag – mere præcist 600 højdemeter. Vi lægger de stejle kløfter og farvestrålende dale bag os, idet vi træder ind i et mere goldt og højdepræget landskab. Vi begynder for alvor at komme godt op i højden, hvilket kan ses på terrænet og mærkes på pusten! Vi passerer nærmest surrealistiske klippeformationer og bjerget Kang Yhatse tårner sig op foran os. Snart kommer vi op på et højdeplateau og her, i dette øde terræn, finder vi vores camp for natten i Nimaling (4.800m)

M/F/A

Dag 10. Trek: Fra Nimaling (4.800m) til Dzo Jongo Base Camp (5.010m) 

I dag er en kort men vigtig dag. Vi skal til Dzo Jongo Base Camp og skal kun tilbagelægge ca. 200 højdemeter over en jævn, forholdsvis kort opstigning. Til gengæld venter der i dag også en akklimatiseringstur om eftermiddagen, når vi er nået frem til Base Camp, og efter at vi har spist varm frokost i vores camp. I Base Camp er der normalt livlig aktivitet af vandrere og bjergbestigere fra hele verden og en stemning, som syder af forventning og energi. Fremme i campen spiser vi frokost.

Om eftermiddagen er der sat tid af til at forberede bestigningen for de som påtænker at deltage i Dzo Jongo topforsøget. Forberedelsen består i en grundig gennemgang af udstyr og turlederen vil demonstrere brugen af reb, steigeisen og isøkse, så alle føler sig komfortable med udstyret og parate til bestigningen.

Både for de som ønsker, og som evt. ikke ønsker at deltage i bestigningen, bliver der om eftermiddagen arrangeret en lettere vandretur. Vi spiser aftensmad samlet og overnatter i Dzo Jongo Base Camp i 5.010 meters højde.

M/F/A

Dag 11. Bestigning af Dzo Jongo East (6.096m) 

Vi vækkes omkring midnat og efter en kop varm te og lidt at spise er vi på vej. Det er en fantastisk oplevelse at gå i mørket i pandelampens skær, velvidende (men uden at kunne se det) at vi skridt for skridt langsomt kommer nærmere mod toppen.

Ruten mod toppen starter med at gå op i dalen. Snart begynder det at gå kontinuerligt opad og de indtil nu bløde bjerge bliver skarpere og mere stenet. Vi rammer bjergryggen, som vi følger mod toppen. Herfra bliver terrænnet mere krævende — flere steder skal vi have hænderne til hjælp og afhængigt af forholdene fortsætter vi i reblag. Selvom Dzo Jongo er kendt som et relativt let bjerg, uden tekniske udfordringer, vil terrænet være krævende og vi skal være ekstra påpasselige.

Hvis bjergryggen er fri for sne, går vi på klipper og i stenet terræn. Ligger der sne eller is, uanset hvor små snefelterne er, stopper vi altid og tager crampons på. 

Vi er nu nået så langt, at lyset så småt begynder at bryde frem, og vi kan fornemme bjergene omkring os. Bestigningen af Dzo Jongo er spændende, udfordrende og lang — vi skal tilbagelægge godt 1.200 højdemeter i iltfattig luft på turens mest krævende terræn. Men belønningen venter på toppen, hvor sejrsrusen får frit løb og udsigten er storslået. På lang afstand kan vi se Leh i miniature udgave og rundt omkring os knejser Himalayas sneklædte toppe. Ladakh og Zanskarbjergene rækker langt ud i horisonten i syd og mod nord ses Karakorumbjergkæden.

Vi bruger lidt tid på at nyde bedriften, suge indtrykkene til os, tage de obligatoriske summitbilleder og genvinde pusten, før vi sætter ned ad mod Base Camp, hvor vores kok venter os med et måltid varmt mad. Fra Base Camp til toppen af Dzo Jonjo tager det omkring 7-8 timer, og derefter 4-5 timer retur til campen. For de flestes vedkommende går resten af dagen med at slappe af, sove, spise og glæde sig over oplevelsen. Vi overnatter i Base Camp.

Hvis der er nogen, som ikke vil med på selve topturen, er det en mulighed at blive i Base Camp, når gruppen går afsted ved midnatstid. I dette tilfælde vil der altid være en assistentguide og en kok, som bliver ved den eller de tilbageblevne og sørger godt for vedkommende. 

M/F/A

Dag 12. Trek: Fra Dzo Jongo Base Camp (5.010m) til Shang Sumdo

Bestigningen sidder formentlig stadig i kroppen og det er ikke uhørt, at benene kan føles lidt tunge denne morgen. Vi pakker lejren sammen og snart er vi på vej ned. Vi har en længere dag foran os. Men det kommer os alt sammen til gode næste dag, hvor der nærmest kun venter en spadseretur ned til vores jeeps. Det kan godt være, at kroppene er trætte, men vi er godt akklimatiserede og i passet, Kongmaru La (5.286m), som vi skal henover, inden det for alvor begynder at gå ned, kan vi se bagud mod Dzo Jongo. Nedstigningen går via en kløft og kan få steder være lidt stejl. Det tager os ca. 8 timer at nå frem til vores camp i Shang Sumdo. 

M/F/A

Dag 13. Trek: Fra Shang Sumdo til Leh

Vi pakker vores lejr sammen fra den tidlige morgenstund, spiser morgenmad, og begiver os herefter ned mod Leh og civilisationen. Det tager os kun et par timer at nå frem til vores jeeps, som venter på os og tager os tilbage til civilisationens sødme. Efter en kort køretur er vi tilbage i velkendte rammer i Leh, hvor den står på brusebad og afslapning. Om aftenen går vi sammen ud om aftenen og fejrer et fantastisk trek og en forhåbentligt vellykket bjergbestigning af Dzo Jongo.

M/-/-

Dag 14. Fly fra Leh til New Delhi — Med bus til Agra i Uttar Pradesh provinsen

Vi siger farvel til Leh og de smukke bjerge i Ladakh og flyver først på dagen tilbage til Delhi. I Delhi stiger vi på vores private bus, passerer forbi Delhis trængsel og larm og sætter kursen mod Agra, hvor et nyt og helt anderledes eventyr venter.

Agra ligger godt 200 kilometer syd for Delhi i provinsen Uttar Pradesh, og byen er verdensberømt på grund af det ufattelig smukke og romantiske mausoleum, Taj Mahal. Køreturen til Agra er en oplevelse i sig selv.

I Indien leves livet i den grad på gaden, og der er så meget at se på gennem bussens vinduer, at man aldrig kommer til at kede sig. Det vrimler med mennesker, dyr, rickshaws, gadesælgere, små butikker, overfyldte taxa, skrammel, trafik, blomster, skolebørn, tiggere, forretningsfolk — alt sammen i en stor pærevælling. Det er underholdning i verdensklasse fra start til slut, og man keder sig aldrig på turen, som på trods af den korte distance tager det meste af en dag med diverse stop undervejs.

Ved ankomsten til Agra tjekker vi ind på et af byens bedre hoteller, hvor vi også spiser til aften i en af restauranterne.

M/-/-

Note
Taj Mahal monumentet er lukket hver fredag, så skulle turens 'dag 15' falde på en fredag, besøger vi i stedet Taj Mahal ved solnedgang på 'dag 14' ved ankomsten til Agra.

Dag 15. Besøg Taj Mahal mausoleum — Med bus til Delhi — Afrejse med fly fra Delhi

Taj Mahal bygningsværket er allermest besnærende først eller sidst på dagen, indhyllet i dis og badet i et blødt henholdsvis rødligt eller guldlignende skær. Så vi står tidligt op for at nyde synet til fulde.

Som dagen gryer, vil monumentets marmorflade skifte farve i takt med ændringer i lyset, og er man bare en lille smule interesseret i at fotografere, er det umuligt at løsrive sig stedet.

Taj Mahal blev færdiggjort i 1648 og er udtryk for det ypperste i mogulsk arkitektur. Dets konstruktion bygger i bund og grund på en kærlighedshistorie med en sørgelig slutning! Shah Jahan, søn af den berømte mogul hersker Akbar, byggede ’Taj’ som gravmonument for sin højtelskede hustru Mumtaz Mahal, der døde i barselssengen kun 38 år gammel under fødslen af deres 14. barn.

Vi giver os god tid til besøget, hvorefter vi kører tilbage til hotellet og spiser morgenmad. Og så skal vi tilbage til Delhi — denne gang tager vi den nye motorvej mellem Agra og Delhi, der på en god dag er et par timer hurtigere men knap så underholdende.

Undervejs til lufthavnen stopper vi for at spise aftensmad, og så er tiden kommet til at sige farvel og på gensyn til Indien og gå ombord på flyet til det noget fladere og mindre farverige Danmark.

M/-/-

Dag 16. Ankomst til Danmark

Ankomst til Danmark, fyldt op af gode oplevelser og 'en summit' i bagagen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

16 dage, heraf 11 vandredage - 9 af disse på trek grad 4. Alle dage går deltagerne med dagstursrygsæk.

Bestigningen af Dzo Jongo er valgfri, men trekket er bygget op med henblik på at forberede deltagerne på topforsøget, og turens fokus vil være på bestigningen. På den anden side er trekkets længde, og ruten, vi har valgt til Base Camp, et fremragende og smukt trek i sig selv, som sagtens kan ‘stå alene’, hvis du ikke ønsker at deltage i bestigningen. Både trekkere og bjergbestigere er således velkomne på turen, og følges ad på hele turen. Ønsker du ikke at deltage i selve topbestigningen, bliver du således bare liggende i Base Camp, når teamet går afsted. En guide og en kok vil blive tilbage og sørge for, at du har det godt og får noget at spise. 

Af hensyn til planlægningen og forberedelse af udstyr forventes det, at deltagerne på informationsmødet den første dag i Leh tilkendegiver, hvorvidt man påtænker at deltage i bestigningen eller ej.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

DZO JONGO EAST BESTIGNING: GRADUERING OG TEKNISK NIVEAU

Trekket er en grad 4 - selve bestigningen af Dzo Jongo er gradueret 5-6.

Selvom der ikke er tale om en teknisk vanskelig bestigning, er steigeisen (crampons), klatresele og isøkse nødvendigt udstyr, og vi medbringer reb for ekstra sikkerhed. Det er en fordel, men ikke en nødvendighed, at have erfaring med alpin klatring. Turlederen vil sammen med den lokale bjergguide grundigt gennemgå brugen af ovenstående udstyr inden topforsøget, så alle er godt forberedte og fortrolige med udstyret.

Topnatten/dagen vil være lang og hård, hvilket kræver, at man er motiveret og i god fysisk form. Efter en meget tidlig start krydser vi efter et par timers vandring gletsjeren ved foden af opstigningen. Vi fortsætter ad den sydlige grat, der af og til kan føles lidt eksponeret. Ruten er ikke voldsomt stejl, men det er nødvendigt flere steder at støtte med hænderne på vej op gennem klipperne og de løse sten. Turen fra Base Camp til toppen tager 7-8 timer og noget af opstigningen foregår i stejlt terræn med is og/eller sne, hvilket kræver forsigtighed at krydse. Vores akklimatiseringsprogram, hvor vi gennem trekking og bestigninger gradvist tilvænner kroppen til højden, er en afgørende faktor for succes. Du bør dog være indstillet på, at det kan være nødvendigt at opgive topforsøget på grund af symptomer på højdesyge, da ikke alle bevæger sig 'helt upåvirket' op over 5.000 m. Det er turlederen, der i samråd med vores bjergguide, har det sidste ord i den endelige beslutning — højdesyge er kun farlig, hvis man forsøger at ignorere den. Turlederen og vores lokale partner har stor erfaring i at få så mange på toppen som muligt.


Læs mere her om bjergbestigning med Topas

Overnatning

I Leh bor vi i et relativt simpelt gæstehus, og i Agra på et større og mere luksuriøst hotel. Begge steder overnattes i to-personers værelse. Dog er der mulighed for tilkøb af enkeltværelse ved overnatningerne i Leh og Agra mod et tillæg angivet i afsnittet ’Prisen inkluderer ikke’.

På trekket bor vi i mobile teltlejre i rummelige topersoners spidstelte. Vi medbringer derudover et messetelt, køkkentelt og toilet-telt. Sidstnævnte sættes op, hvor der ikke er toiletter tilknyttet teltpladsen. På trekket er det ikke muligt at bestille enkelttelt.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –

OBS!
Alle måltider er inkluderet på trekket, hvor du kan forvente energirige og velsmagende måltider. Snacks (nødder, energibarer, druesukker, tørret frugt, chokolade og lign.) skal medbringes på trekket, da dine indkøbsmuligheder undervejs er begrænsede. Udvalget af snacks i Leh er begrænset, så har du særlige præferencer bør dette medbringes hjemmefra.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din flyrejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Vejret er generelt godt om sommeren i Ladakh, med varme dage (op til 30 grader i Leh) og kolde nætter, afhængig af højden. Det kan blive under frysepunktet i de højest beliggende lejre. Ladakh tilhører teknisk set det tibetanske højdeplateau og ligger beskyttet for den monsunregn, der hvert år rammer den øvrige del af landet, men af og til kan regntiden alligevel mærkes i området. Desuden gælder det, som i alle andre bjergegne, at vejret er uforudsigeligt. Man skal være forberedt på regn og blæst — evt. sne i højderne. Vær desuden opmærksom på den stærke UV-stråling, som i bjergområder kan være meget anstrengende for øjnene, så gode solbriller er et must. I New Delhi er vejret generelt meget varmt, og luften er fugtig.

Pas og visum

Visum til denne rejse er påkrævet.

Visum til Indien skal søges elektronisk inden indrejse. Mere information omkring visumansøgningen vil være tilgængeligt på din personlige side ’Min Topas Rejse’ 60 dage før afrejse. Du kan logge ind på siden, umiddelbart efter du har tilmeldt dig turen.

VIGTIGT: Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet.
NB. Vær opmærksom på, at visumregler kan variere for andre nationaliteter end danske statsborgere.

Vaccinationer

Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.

Du kan også finde relevant information på Seruminstituttets hjemmeside: 
https://www.ssi.dk/Vaccination/Rejsevaccinationer.aspx

Valuta og kreditkort

Medbring USD $ eller Euro i kontanter, som kan veksles om til indiske rupees ved ankomsten. I lufthavnen kan der ligeledes være mulighed for at omveksle danske kroner - dette er dog uden garanti. Enkelte steder i både Leh og Agra (f.eks på større hoteller, leje af udstyr) vil det være muligt at betale i USD eller Euro. Der findes få hæveautomater i lufthavnen i Delhi, Leh og Agra. Ønsker du at hæve penge i en automat, skal du være opmærksom på, at der er begrænsning på, hvor meget du kan hæve dagligt. Kreditkort kan benyttes enkelte steder i Leh (større butikker) og Agra.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er mobildækning og Wi-Fi i begrænset omfang på denne rejse, så du kan holde kontakt med dine nærmeste efter behov. Vi anbefaler dog, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.

Kort og Rejselitteratur

Trailblazer: “Leh & Trekking in Ladakh"
Lonely Planet: “Trekking in the Indian Himalaya"

Bemærk venligst

En tur af denne karakter kan indebære ændringer, der kan skyldes alt fra sygdom, ændringer i fartplaner, tekniske problemer undervejs, sti- og vejrforhold. Det bør du indstille dig på inden afrejse.


Det kan ske, at lufthavnen i Leh lukker under dårlige vejrforhold, så vi enten bliver forsinket ind eller ud af Leh. Er forsinkelsen ud af Leh betydelig, kan det medføre, at turen til Agra og Taj Mahal må aflyses. I så fald bruges tiden inden afrejsen tilbage til Danmark i New Delhi.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste med det formål at hjælpe og vejlede dig, når du skal pakke til rejsen.
Pakkelisten indeholder råd og vejledning omkring tøj og udstyr til hele rejsen samt en liste over, hvad der SKAL medbringes, og hvad der med fordel KAN medbringes af tøj og udstyr på bestigningen.

Har du spørgsmål til pakkelisten, er du meget velkommen til at kontakte os eller du kan rådføre dig med en ekspedient i Friluftsland eller en lignende udstyrsbutik.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland og Løberen på alt udstyr og beklædning samt rabat på dine vaccinationer.

Bagage

Udover en dagtursrygsæk på 30 - 40 liter til de ting du skal bruge i løbet af dagen, medbringes en vadsæk eller en stor rygsæk til den øvrige tunge bagage. Den skal være omkring 80 L. da der både skal være plads til plastikstøvler, stor sovepose m.m. Vadsæk er normalt at foretrække frem for rygsæk.

Medbringes en rygsæk, er det fornuftigt at investere i et solidt regnslag til den. Både dagtursrygsæk og vadsæk/stor rygsæk skal tætnes mod vand indvendigt, hvilket bedst gøre ved at pakke al indholdet i kraftige plastiksække. På turen transporteres større bagage af portere med ponyer, mens man selv bærer på en dagsrygsæk med tøj, vand, kamera, snacks osv.

Vi anbefaler en dagtursrygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage i flyet.

Støvler

Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. Vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.

Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen mod forventning skulle blive forsinket.

Vandflaske

Medbring flasker og/eller Camelbag til minimum 4 liter til trekket.
Drikkevandet på trekket består af kogt vand, da man normaltvis ikke kan drikke vandet direkte fra smeltevandsfloderne. Der vil være mulighed for påfyldning af vandflaskerne fra vi er fremme i lejren til næste morgens afgang. Medbring derfor primært gode solide plastflasker (beregnet til at kunne tåle kogende vand) til dette formål. På trekket har vi derudover et keramisk vandfilter med, så du ligeledes har mulighed for at få feltflaskerne fyldt op med renset koldt vand.

Til bestigningen anbefales det at medbringe en 1 liters vandflaske med termoisolering eller 2 x 0,5 L sodavandsflaske af solid plast, der kan være under jakken under vandringen til toppen. Ingen Camelbag eller lign., på selve bestigningen da de fryser til.

Vandrestave

På denne tur anbefaler vi kraftigt brugen af vandrestave!
Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

 • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
 • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Sovepose, lagenpose og liggeunderlag

På turen skal medbringes en sovepose med komforttemperatur på min. -5° C . Det kan være koldt om aftenen og natten i vores lejre, og desværre hjælper flere lag tøj dig ikke med at holde varmen i en for kold sovepose - tværtimod. Det er derfor altafgørende, at du har en tilstrækkelig varm sovepose med, så du får en ordentlig nattesøvn og ikke bliver syg.

En såkaldt ´tre-sæsons´ sovepose med en komforttemperatur på minus 5 grader er derfor nødvendig. Hvis du har tendens til fryse om natten, bør du overveje en sovepose med endnu lavere komforttemperatur, eller medbringe en varmeforstærkende lagenpose (silke eller fleece), som kan øge soveposens komforttemperatur med 5-8 grader.

Medbring desuden liggeunderlag, gerne "Thermarest" el. lign. som kan pustets op for bedre komfort.

Ti gode råd i højderne

Hvad kan du selv gøre for at trives bedst muligt, når du vandrer i højderne? Læs 10 gode råd her om hvad du kan gøre for at hjælpe din akklimatisering.

Klatreudstyr til bestigning. SKAL medbringes.

KLATRESTØVLER
Hvis du vil deltage i bestigningen af Dzo Jongo, er der følgende yderligere krav til dine støvler:

 1. Hvis du selv medbringer crampons (steigeisen), er det vigtigt at tjekke hjemmefra, at dine crampons kan spændes på dine støvler. Der findes forskellige typer og spændingssystemer på crampons, så det er vigtigt at de fungerer 100% sammen med støvlerne. Generelt gælder det, at støvlerne, som du har på til bestigningen, skal have en kraftig, flad og stiv sål for at crampons kan påmonteres. Du kan teste støvlen ved at prøve med begge hænder på støvlen om sålen kan bøjes. Hvis den bøjer er det som regel et tegn på, at støvlerne ikke er velegnede til crampons/bestigningen.
 2. Der skal være plads til et par varme, tykke sokker i støvlerne.
 3. Støvlerne skal være 100% vandtætte, da vi kommer til at gå i sne (ofte mange timer og om natten).
 4. Mange af vores deltagere vælger at medbringe lettere vandrestøvler til trekket og alpine klatrestøvler til bestigningsdelen af turen. Flg. mærker laver gode klatrestøvler egnet til Dzo Jongo: Sportiva, Scarpa, Asolo, Koflach, Meindl og Millet. Man kan være heldig at finde et par klatrestøvler til leje i Leh i en ok størrelse og kvalitet til ca. 25-30 USD, men vi anbefaler på det kraftigste at medbringe egne støvler hjemmefra for at sikre pasform, kvalitet og ikke mindst tilgængelighed.

STEIGEISEN (CRAMPONS)
Hurtigindbinding er at foretrække, men snøre kan også bruges. Det vigtigste er som nævnt ovenfor, at dine støvler og crampons passer sammen. Forslag: Grivel, Simond eller Charlet Moser. Crampons kan lejes for omkring 10 USD i Leh, men udvalget er begrænset og der garanteres ikke for kvaliteten. Udvalget i Leh består primært af aflagte crampons fra det indiske bjergpoliti, men de fungerer. Lejepris ca. 25-30 USD.

ISØKSE
Medbring en såkaldt alpin eller gletsjersøkse med et lige skaft i længden 60-75 cm. afhængig af din højde. (Evt. Grivel eller Black Diamond). Isøkse kan også lejes i Leh for ca- 25-30 USD, men der garanteres, som med steigeisen, ikke for kvaliteten.

KLATRESELE OG SKRUEKARABINER
Klatreselen bør have justerbare benløkker, så den kan justeres til at passe uden på evt. regntøj/varmt tøj under topforsøget. Selen behøver ikke at være polstret. Medbring en skruekarabine, hvis formål er at fæstne reb i din klatresele. Klatresele og skruekarabiner kan som ovenstående udstyr ligeledes lejes i Leh for ca. 15 USD, men også her gælder, at udvalget er meget begrænset og der garanteres ikke for kvaliteten. Mange af selerne forekommer desuden i små størrelser, hvorfor det anbefales selv at anskaffe sig én.

TIL BESTIGNINGEN SKAL DU DESUDEN MEDBRINGE

 • vandrestave (kan lejes i Leh for ca. USD 20)
 • gamascher (gaiters)
 • varme vind- og vandtætte luffer
 • pandelampe (skal kunne lyse 10-15 meter frem) + ekstra batterier
 • evt. balaclava

Tøj og udstyr til trekket. SKAL medbringes.

 • 1 regntæt jakke uden varmt fór MED/hætte, evt. goretex
 • 1 par regntætte bukser, evt. goretex
 • 1 sweater/fleecetrøje/tynd dunjakke
 • 1 tynd uldtrøje/fleece
 • Svedtransporterende undertøj evt. uldundertøj
 • T-shirts
 • 1-2 par vandrebukser
 • 2 par vandresokker
 • 1 par tykke sokker
 • 1 varm hue
 • 1 par varme vanter eller handsker
 • let fodtøj (f.eks. Teva sandaler) til at skifte med/have på i camp/krydse mindre floder
 • store sorte affaldsposer til opbevaring og til at gøre rygsæk/vadsæk vandtætte med
 • tørklæde mod sol og til kølige dage
 • gode solbriller eller skibriller
 • hat med bred skygge hele vejen rundt
 • solcreme og læbepomade (faktor 30-50)
 • pandelampe og evt. ekstra batterier

Tøj og udstyr til trekket. KAN medbringes.

 • 1 par shorts
 • 1-2 par tynde indersokker
 • dunjakke eller dunvest

Diverse

 • Lommekniv (må IKKE medbringes i håndbagagen under flyvning)
 • 1 ur med alarm
 • Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic (kan købes på apoteket eller hos Matas)
 • Toiletpapir til trekket
 • Personlig førstehjælpskasse
 • Druesukker, energidrik m.m.
 • Energibarer/yndlingssnack
 • Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter (Vær opmærksom på at visse lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i mindst ½ år efter afrejse fra Danmark)
 • Pengebælte
 • Kamera og evt. ekstra batterier
 • Toiletartikler
 • Evt. vaskepulver til håndvask
 • Evt. vådservietter
 • Rejsetøj
 • Håndklæde
 • Undertøj

Specifikke turbemærkninger

GENERELT OM BEKLÆDNING
T-shirts, trøjer og undertøj i uld eller syntetisk materiale (polyester, polypropylene eller polyamid) er langt at foretrække frem for bomuld. I modsætning til bomuld er uld og syntetiske materialer nemlig svedabsorberende og hurtigttørrende, hvilket er væsentligt, så du undgår at blive kold under vandringen.

På trek af denne type med store temperatursvingninger er det en fordel, at du hele tiden kan tage lag af og på for at regulere varmen. To lag er derfor bedre end ét tykt. Skulle vi få regn på trekket, er det utroligt vigtigt, at du har udstyr, som kan holde både din under og overkrop helt tør. Vær derfor sikker på, at dit yderste lag er 100% vandtæt.

På vandringen om natten til Dzo Jongos top har man typisk 2-3 lag tøj på underkroppen og 4-5 lag på overkroppen. Da godt 50% af ens kropsvarme forsvinder fra hovedet og halsen, er en varm hue, et varmt tørklæde og en vindtæt jakke med hætte essentielt udstyr til turen.

Bemærk venligst

Vi anbefaler, at du medbringer antibiotika mod maveonde, samt elastikbind, sportstape og vabelplaster.
Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

22. juli 2020  –  6. august 2020 Garanteret afgang 18.970 DKK Bestil Rejse
21. juli 2021  –  5. august 2021 Åben for booking 18.970 DKK Bestil Rejse

Kontakt os

Turkode: INIK

Andre spændende rejser

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.