Ny tur

Italien – Cykelferie i Toscanas bølgende landskaber

Oplev et grønt, bjergrigt og ukendt hjørne af Toscana på cykelture gennem Garfagnana-regionens skyggefulde kastanjeskove og rustikke middelalderlandsbyer.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

I det nordvestlige hjørne af Toscana - klemt inde mellem de grønne bjerge Appeninnerne i nordøst og de savtakkede Alpi Apuane i vest - ligger den skovklædte region, Garfagnana. Serchiofloden krydser Garfagnana fra nord til syd og bidrager til områdets frodige dale. Kastanjetræer i stort antal trives i det bakkede terræn og kastanjer har i århundreder været et af Garfagnanas vigtigste produkter og en fast ingrediens i områdets madkultur. Hist og pist stikker grønne bakketoppe pyntet med små middelalderbyer op i landskabet - en af dem er bjerglandsbyen, Roggio, der danner base for denne cykelrejse i Toscana.

Roggio blev grundlagt i 1500-tallet og har knap to hundrede indbyggere. Byens pensionat ’La Fontanella’ ejes af Mamma Gemma og hendes søn Andrea, der siden 1996 har budt Topas grupper velkommen med åbne arme, veltillavet toscansk mad og et godt glas vin. Fra Roggio skal vi ud på en række eminente cykelture i et mindre besøgt område af Toscana, hvor vi er langt fra den gængse turiststrøm men tæt på den ægte toscanske natur, kultur og historie.

Vi har sammensat et program af vores favoritture i og omkring Garfagnana. Cykelturene er af vekslende længder og sværhedsgrader, så fleksibiliteten er i top, da niveauet kan tilpasses dine ønsker for dagen. Ruterne er kodet ind på cyklens GPS, så du kan selv tilrettelægge din dag og cykle så langt du vil, med det antal pauser du ønsker og i dit helt eget tempo. Du er selvfølgelig også velkommen til at slukke for GPS’en og følges med vores turleder/cykelansvarlige, som cykler med på ruten.

Glæd dig til

 • Oplevelser og cykelture i et frodigt, kulturstærkt og ukendt hjørne af Toscana
 • Pietrasanta med kunsthåndværk af højeste kvalitet i den hvide, tidløse Carrara-marmor
 • Cykling på toppen af den fire kilometer lange bymur rundt om middelalderbyen Lucca
 • Cykling fra bjerge og dale i det indre Toscana til Middelhavet
 • Stemningsfulde aftener og toscansk mad hos Mamma Gemma på ’La Fontanella’ i Roggio
 • Toscanske delikatesser, vin og slow-food i byen Castelnuovo
 • Cykelruten Ciclovia Puccini – anlagt til ære for Toscanas berømte komponist
 • Cykling på ’Panoramaruten’ til den gamle købstad Barga

Selvguidede cykelture med turleder

Fleksibilitet, frihed og fællesskab. Du cykler på egen hånd og i eget tempo ud fra de GPS ruter vi har lagt ind. Eller du kan slukke for GPS’en og følges med turlederen.

Program

Dag 1. Med fly til Bologna, Italien — Transfer til Roggio
Efter flyankomst køres vi til hyggelige Roggio og pensionatet ’La Fontanella’ i det nordvestlige Toscana. Vores vært Andrea byder velkommen og vi flytter ind i bjerglandsbyen.

Dag 2. Cykling: Søen Lago di Vagli og middelalderbyen Castelnuovo
Vores første møde med Garfagnanadalens landskaber af grønne bakker, kastanjeskove, bjergudsigter og småbyer på bakketoppe på cykelturen til søen Lago di Vagli og middelalderbyen Castelnuovo Garfagnana.

Dag 3. Cykling: Garfagnanadalen til Lunigianadalen – Middelalderens handelsby Fivizzano
I kuperet terræn forbi bjergpas og flere små landsbyer til Lunigianadalen og dens vigtig handelsby Fivizzano. Flotte udsigter over de apuanske alper og olivelunde, der trives i mikroklimaet mellem bjerge og dale.

Dag 4. Cykling: Roggio/Careggine over marmorbjergene - Kunstnerbyen Pietrasanta og Middelhavet
Oplev det særlige i at cykle fra bjerge og dale i det indre Toscana til havet og saltvandsduften ved kysten.
Marmorbrud i Alpi Apuano og marmorkunst i Pietrasanta. Måske et smut til Middelhavet?

Dag 5. Cykling: Cykelruten Ciclovia Puccini – Historiske, velbevarede Lucca
Fra Garfagnanadalen til Lucca via ruten langs Serchiofloden og cykelstien Ciclovia Puccini – anlagt til ære for Toscanas elskede komponist. Luccas imponerende bymur og slut dagen med slow-food i Castelnuovo.

Dag 6. Cykling: Panoramaruten i bjergene omkring Castelnuovo – Den gamle købstad Barga
Cykling i bjergene omkring Castelnuovo med udsigter til stejle kalkstensklipper og skovklædte bakketoppe. Pastelfarvede renæssancebygninger i Barga – købstaden der blev rig på handel af silke, fåreost og honning.

Dag 7. Cykeltur: Roggio til søen Lago di Gramolazzo
Flere muligheder for cykelvarianter på turen til søen Lago di Gramolazzo nordvest for Roggio. Sidste aften i Roggio fejres med (flere) lækkerier fra Mamma Gemmas køkken.

Dag 8. Afrejse fra Toscana
En skøn uge med cykelture tilpasset dine ønsker, er nu slut. Vi tager afsked med ’La Fontanella’ i Roggio og flyver tilbage til Danmark med masser af indtryk, mætte maver og stærke cykelben.

Se det detaljerede dagsprogram her

Cykelferie med Topas

En cykelferie med Topas er for alle med lyst til vind i håret og sved på panden. Se hvilke cykelferier vi tilbyder og læs mere om, hvad en cykelferie med Topas går ud på.

Prisen inkluderer

 • Flyrejse København - Bologna t/r
 • Al transfer og relevant transport i forbindelse med cykelture
 • Alle overnatninger på pensionatet ’La Fontanella’ i delt dobbeltværelse
 • Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
 • Lokal turleder/Mekanikerassistance
 • Leje af sportscykel og GPS med ruter
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. €14-25 pr. måltid)
 • Entré til museer og andre seværdigheder
 • Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
 • Evt. leje af elcykel (DKK 500/cykel)
 • Tillæg for enkeltværelse, DKK 1.500

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale antal deltagere: 20 personer.

Denne rejse deler flyplan, lufthavnstransfer i Italien og overnatningssted med deltagerne på vores vandretur i Toscana. Dette betyder, at du evt. kan rejse sammen med en eller flere personer, der foretrækker at vandre fremfor at cykle. I så fald skal de booke sig ind på vores tur: ’Italien - La Fontanella - En ægte perle i Toscana’.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:

 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Bjerglandsbyen Roggio og pensionatet ’La Fontanella’
 • Cyklerne

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Dag 1. Med fly til Bologna, Italien — Transfer til Roggio

Vi flyver til Bologna, Guglielmo Marconi lufthavnen, hvorfra vi har godt tre timers kørsel, inden vi ankommer til landsbyen Roggio. Vi holder en pause undervejs for at spise aftensmad. Ved ankomsten til Roggio og pensionatet ’La Fontanella’ byder vores vært Andrea os velkommen og vi fordeles i værelserne i landsbyens charmerende huse.

-/-/-

Dag 2. Cykling til Lago di Vagli og middelalderbyen Castelnuovo

Turens første cykeltur starter i Roggio. Vi cykler ud af landsbyen og nyder den første nedkørsel, der snor sig mellem de flade landbrugsmarker i Roggios udkant, hvor også vores værtsfamilie dyrker kartofler og andre grøntsager. I horisonten kan vi ane bjergkæden Appenninerne, som dominerer en stor del af det nordlige Italien.

Ruten tager os gennem kastanjeskov til dæmningen ved den kunstige sø, Lago di Vagli, hvorfra vi fortsætter mod landsbyen Vagli di Sotto. Terrænet er forholdsvis fladt og vi nyder udsigten over Lago di Vagli og de omkringliggende bjerge. I Vagli di Sotto er der mulighed for at holde en pause på en af landsbyens cafeer og kigge sig lidt omkring. Vagli di Sotto ligger ganske fotogent placeret på et lille næs med den 1.765 meter høje og grå klippetop, Monte Sumbra, som baggrundskulisse.

Efter besøg i Vagli di Sotto cykles tilbage til dæmningen og i retning mod byen Castelnuovo. Ruten bliver snart mere bakket dog uden de helt store udfordringer. Vil man derimod gerne have lidt udfordringer, er det muligt at lave en sløjfe til de tre landsbyer - Sillicano, Gragnanella og Antisciana - i udkanten af dalen og dermed tilføje ekstra kilometer og højdemeter til dagens cykeltur.

Uanset hvilken rute man vælger, mødes vi i Castelnuovo di Garfagnana. Castelnuovo ligger ved sammenløbet af floderne Serchio og Turrite Secca. Byen var en vigtig købstad i middelalderen grundet sin position tæt på de to floder, der dengang var en del af Norditaliens vigtige handelsruter. Bymuren blev rejst og står der stadig den dag i dag som en skillevæg mellem Castelnuovos gamle og nye bydel.

Der er god tid til at udforske Castelnuovo, inden vi sidst på eftermiddagen bliver kørt i bus tilbage til Roggio. Nyd eventuelt en god frokost i en af byens hyggelige restauranter, kig forbi kunsthåndværkerbutikkerne i den gamle bydel eller mærk historiens vingesus ved byens imponerende fæstningen fra det 11. århundrede eller katedralen fra det 16. århundrede.

Roggio – Castelnuovo: Ca. 26 km / + 300 højdemeter / - 850 højdemeter
Roggio - tre landsbyer - Castelnuovo: Ca. 30 km / + 550 højdemeter / - 1100 højdemeter

M/-/-

Dag 3. Garfagnanadalen til Lunigianadalen – Den gamle handelsby Fivizzano

I dag vil vi cykle fra Garfagnanadalen til Lunigianadalen og starter med en transfer i bus til landsbyen, Giuncugnano. Her skifter vi til vores egne to hjul og nyder den næsten flade strækning forbi bjergpasset Carpinelli med udsigt over bjergene og dalene.

Vi kommer igennem landbrugsbyen, Terenzano, som ligger øde på en bakketop i grønne omgivelser med udsigt over Alpi Apuane. Næste stop er bjergbyen, Fivizzano, der blev grundlagt som sidste stoppested for de handelsmænd, der skulle tackle bjergkrydsningen på Via Nuova Clodia (den gamle rute over Appenninerne mellem Lucca og Parma). Fivizzanos velbevarede historiske bygninger er et udtryk for byens vigtige status og strategiske position i Lunigianadalen i Middelalderen.

Der venter os en pæn opkørsel umiddelbart efter vi har forladt Fivizzano. Belønningen kommer lidt længere fremme i form af fine udsigter over olivenlunde, som stortrives i de milde, mikroklimatiske forhold mellem bjerge og dale. Efter en kort nedkørsel cykler vi ind i landsbyen Agnino, hvor vi kan holde en pause ved den lokale bar. I Agnino har vi igen en flot udsigt over bjergene og vi kan fornemme, hvor langt væk vi er nået fra Alpi Apuane, siden vi begyndte dagens cykeletape.

Resten af turen bringer os igennem flere små landsbyer og grønne landskaber. Op og ned hele tiden. Etapen slutter i Aulla, hvorfra vi kan tage toget tilbage til Camporgiano. Nu vælger du selv om du vil cykle de sidste syv kilometer hjem til Roggio eller blive samlet op af bussen.

Giuncugnano - Aulla: Ca. 40 km / + 625 højdemeter / - 1400 højdemeter
Giuncugnano - Aulla: Ca. 55 km / + 900 højdemeter / - 1700 højdemeter
Evt. Camporgiano til Roggio: Ca. 7 km / + 400 højdemeter

M/-/-

Dag 4. Cykling: Roggio/Careggine over marmorbjergene - Kunstnerbyen Pietrasanta og Middelhavet

Dagens cykelrute fører os gennem en tunnel til den anden side af de stejle Alpi Apuane bjerge og til byen Pietrasanta, hvor vi spiser frokost og bliver hentet af bussen. Har man lyst til at cykle lidt længere i dag, kan vi anbefale et loop fra Pietrasanta til hotellerne, marinaen og den lange, smalle Bagno Versiliana strand ved Middelhavets kyst.

Det er derudover valgfrit, om man vil starte cykeldagen i Roggio eller fra landsbyen Careggine. Uanset hvor cykelturen begynder, får man oplevelsen af at cykle hele vejen fra bjerge og dale i det indre Toscana til havet og saltvandsduften ved kysten.

Den hyggelige borgby, Careggine, ligger i knap 900 meters højde på Monte Sumbras skråninger. Fra Careggine går cykelturen gennem skovdistrikter, der leder til det vinproducerende område Maestà della Formica. Herfra kan vi nyde et let og mest nedadgående terræn, mens vi cykler højt hævet over den dybe dal skabt af floden Turrite Secca.

Alpi Apuane (Apuanske alper) er en mindre bjergkæde under Appenninerne. Bjergkæden består blandt andet af kalksten, der for mange millioner år siden flere steder har været udsat for hårdt tryk og således forvandlet til smukt, hvidt marmor. Carrara-marmor (opkaldt efter den nærliggende by Carrara) er en tidløs stenart, der i årtusinder har været elsket af mange og ikke mindst arkitekter og kunstnere. Her på cyklen vil vi nyde udsigten ud over Alpi Apuane med bjergtinderne Pizzo delle Saette og Pania della Croce og på vejen op i passet holde en velfortjent pause ved et af de nu nedlagte marmorbrud.

Selve passet igennem bjergene går via den kilometerlange tunnel, "Cipollaio." Luften i tunnelen er dejlig kølig. Ude igen af Cipollaio mærkes endnu en luftforandring, da vi nu er på den side af alperne, som vender mod kysten. Her er både klimaet og vegetation anderledes end på landsiden af passet. Der venter os en lang og dejlig nedkørsel forbi flere bjerglandsbyer, ligesom vi passerer flere marmorværksteder på ruten ind til Pietrasanta.

Pietrasanta er kendt for sin kunstneriske tradition og er hjemsted for adskillige italienske og internationale (også danske) kunstnere. Det siges at Michelangelo kom til Pietrasanta i det 16. århundrede for at underskrive kontrakterne på indkøb af Carrara-marmor og i dag er marmor- og bronzeværkstederne lige så travle, som de var under renæssancen.

Fra Pietrasantra er der omkring otte kilometer til kysten og tilbage til Pietrasanta, hvis du har lyst til at stikke fødderne i Middelhavet inden hjemturen. Ellers kan du nyde stemningen, kunsten og de mange smukke bygninger i byen, inden vi sidst på eftermiddagen bliver kørt tilbage til Roggio.

Roggio – Pietsantra: Ca. 62 km / + 1.250 højdemeter (+ 8 km med loopet til kysten)
Careggine – Pietsantra: Ca. 52 km / + xx højdemeter (+ 8 km med loopet til kysten)

M/-/-

Dag 5. Cykling: Cykelruten Ciclovia Puccini – Historiske, velbevarede Lucca

Vi vil i dag cykle gennem Serchiodalen til Lucca, der for mange er Toscanas mest charmerende og autentiske middelalderby. Lucca er også byen, hvor Italiens berømte operakomponist, Puccini, blev født i 1858 og Puccini er stadig så elsket i dette hjørne af Toscana, at de lokale myndigheder har etableret en cykelrute langs Serchiofloden til Torre del Lago, hvor Puccini boede og komponerede sine værker. Ruten er kendt som ’Ciclovia Puccini’ og det er den, vi blandt andet vil følge til Lucca.

Vi starter med en bustransfer til byen Borgo a Mozzano, der ligger ved Serchioflodens bred. Serchio har sit udspring tæt ved Toscanas højeste bjerg, Monte Prado (2.054 m.o.h.), i Appenninerne og udmunder i Middelhavet tæt ved kystbyerne Viareggio og Torre del Lago. I Borgo a Mozzano skifter vi til cyklerne og sætter ud på ruten. Inde i dalen cykler vi væk fra asfaltvejen og er inden længe omgivet grønne skove og bjergsider. Vi har retning mod byen Ponte a Moriano, der ligger omkranset af sølvfarvede oliventræer og rækker af vinranker, der bølger op og ned i det ’klassiske’ toscanske bakkelandskab.

I Ponte a Moriano er der mulighed for at cykle direkte de sidste ti kilometer langs floden til Lucca. Ønsker man en længere cykeltur, forlades ruten langs floden og der drejes mod øst. Via mindre bjergveje cykles mod småbyerne Matraia og Valgiano, hvor de bedste vinmarker omkring Lucca findes. Her dyrkes blandt andet vin på druer som Sangiovese, Trebbiano og Vernaccia. Grandiose, historiske villaer pryder landskabet mellem vinmarkerne, da velhavende købmænd fra Lucca i århundreder har dyrket vin og olivenolie til eget forbrug i området. Endnu en stigning i terrænet fører op til landsbyen Matraia. Her flader vejen ud og man belønnes med en pragtfuld udsigt over sletten frem mod Valgiano inden de sidste ti kilometer ned til Lucca.

Lucca er velsignet med en af middelalderens mest imponerende bymure, hvis arkitekt var ingen mindre end Leonardo Da Vinci. De velbevarede tykke vægge fra det 16. og 17. århundrede er så brede, at der findes en vej på bymurens top, så hvorfor ikke starte besøget i Lucca med et overblik over byen, mens du cykler bymuren rundt? Fra bymuren har du udsigt til mange af Luccas andre seværdigheder, som fx byens mange tårne (et endda beklædt med træer på toppen), udsmykkede kirker og katedraler og en labyrint af smalle stræder i den gamle, velbevarede bydel.

Sidst på eftermiddagen afleverer vi cyklerne til vores følgevogn og returnerer i bus til Castelnuovo di Garfagnana en halv times kørsel fra Roggio. I Castelnuovo spiser vi til aften på restaurant Il Vecchio Mulino (den gamle mølle), hvor værten, Andrea, vil fremtrylle et gastronomisk måltid i ’slow-food’ kategorien. Slow-food bygger på en filosofi om at bevare madkulturer i verden ved at fremstille traditionelle egnsretter på lokale råvarer. Slow-food filosofien stammer fra Italien og er førende lige her i Garfagnanadalen.

Borgo a Mozzano – Lucca: Ca. 25 km / + 200 højdemeter / - 270 højdemeter
Borgo a Mozzano – Matraia/Valgiano – Lucca: Ca. 42 km / + 530 højdemeter / - 600 højdemeter

M/-/-

Dag 6. Cykling: Panoramaruten i bjergene omkring Castelnuovo – Den gamle købstad Barga

Landsbyen Barga er ofte at finde på diverse lister over ’de smukkeste landsbyer i Italien’, så den skal vi selvfølgelig besøge. Cykelruten til Barga går fra bjergene omkring Castelnuovo og der er lagt op til en dag med masser af udsigter til stejle kalkstensklipper og skovklædte bakketoppe samt besøg i fotogene bjerglandsbyer. Vi kalder med rette ruten for ’Panoramaruten’.

Bussen kører os og cyklerne fra Roggio op i højderne mod bjerglandsbyen Montaltissimo. Efter cirka 20 kilometer stopper vi og sætter de deltagere af, som ønsker at cykle det sidste stykke op til Montaltissimo. De resterende deltagere fortsætter med bussen og starter deres cykeltur fra landsbyen.

Fra Montealtissimo går ruten gennem landsbyerne Brucciano, Calomini og Vergemoli. Terrænet er relativt fladt eller nedadgående at cykle i, dog med en mindre opstigning før Brucciano. Vi cykler mod landsbyen Fornovolasco og passerer undervejs drypstenshulen, Grotta del Vento, som er en del af Alpi Apuane. I den kølige hule står og hænger et utal af ældgamle, glinsende og naturskabte stalaktit- og stalagmitskulpturer og før hulen blev en turistattraktion, blev dens åbning anvendt som køleskab.

Fra drypstenshulen følges floden gennem dalen, der ligger omkranset af stejle kalkstensklipper og tætte skove. Der er enkelte korte opstigninger, som kræver lidt arbejde, men ellers er ruten til Gallicano uden de store strabadser. Vi krydser den velkendte Serchioflod og cykler mod nord. Mens vi genvinder højde på vej til Castelvecchio Pascoli, åbner udsigterne sig til bjergområderne, vi krydsede først på dagen. Inden ankomsten til Barga er der mulighed for at lave en afstikker op til landsbyen Albiano. Fra Albiano kan man se ud over Mediavalle distriktet og skimte bjerget, Monte Forato, i baggrunden.

Barga var en vigtig købstad i Middelalderen, eftertragtet af bl.a. Lucca og Pisa. Ikke desto mindre forblev Barga trofast over for Firenze i århundreder og fik til gengæld mange økonomiske privilegier, der satte skub i handlen, som blandt andet bestod af silke, salt, fåreost og honning. Braga er oversået med pastelfarvede renæssancebygninger, katedralen betragtes som et af Toscanas vigtigste eksempler på romansk byggestil og selvfølgelig ligger byen ganske malerisk på en bakketop omgivet af et frodigt, grønt landskab med dale og bjerge i baggrunden.

Sidst på eftermiddagen bliver vi kørt fra Braga tilbage til Roggio.

Montealtissimo – Barga: Ca. 35 km / + 800 højdemeter / - 1.050 højdemeter
Før Montealtissimo - Albiano – Barga: Ca. 50 km / + 1.200 højdemeter / - 1.150 højdemeter

M/-/-

Dag 7. Cykeltur: Roggio til søen Lago di Gramolazzo

Vores sidste cykeltur i Toscana starter i Roggio og går i nordvestlig retning gennem Garfagnanadalens uendelige træklædte bjergskråninger til Lago di Gramolazzo. Lago di Gramolazzo er en opdæmmet sø, der ligger i 600 meters højde for foden af Alpi Apuanes højeste bjerg, Monte Pisanino (1.946 m.o.h.). Søens overfladeareal er ‘kun’ omkring én kvadratkilometer. Det er heller ikke Gramolazzos størrelse der lokker, men derimod dens beliggenhed som en fredfyldt oasis omgivet af frodig, bjergrig natur. Den blågrønne, spejlblanke sø har en mole, der indbyder til en dukkert og en lille strand, hvor man udstrakt på ryggen kan snuppe sig en lille lur. Ristorante Il Lago, som ligger lige ved søen, serverer enkle men gode pastaretter.

Hvis man ønsker en kort cykeltur i dag, anbefales det at cykle direkte til Lago di Gramolazzo. Har du mod på ekstra oplevelser på cyklen, så er der et par oplagte ekstra ture i nærheden af søen.

Gorfigliano: Fra Gramolazzo kan man cykle en sløjfe på yderligere otte kilometer og +/-100 højdemeter til marmorbyen Gorfigliano. Sløjfen tager os igennem en dal ved foden af nogle af de højeste tinder i Alpi Apuane. I Gorfigliano bor mange arbejdere fra marmorbrudene i meget autentiske huse og omgivelser og det er en fin oplevelse at komme tæt på dette lille samfund samt cykle gennem et nærmest udendørs museum af gamle maskiner, værktøj og andre remedier anvendt i marmorbrudene. Samme vej tilbage til Gramolazzo.

Ugliancaldo: En anden ekstra tur kunne være op til den gamle borg, Ugliancaldo, der ligger på en bjergryg i landskabet foran Alpi Apuanes dramatiske, nordlige bjergvæg, Pizzo d’Uccello. Turen til Ugliancaldo og tilbage til Gramolazzo er på ca. 18 kilometer og +/- 275 højdemeter.

For jer, der ønsker en god lang cykeldag, tager vi en større ’omvej’ til Lago di Gramolazzo, som blandt andet går til middelalderslottet og fæstningen, Le Verrucole, gennem landsbyer og over to pas. Le Verrucole er Garfagnanaregionens ældste fæstningsværk og fra sin position på en 600 meter høj klippetop var det muligt at dominere både Apenninerne, Alpi Apuane samt en større del af Garfagnanadalen. I århundrede passerede hele øvre Garfagnanas historie El Verrucoles mure, mens fæstningen i nyere tid var både gemt og glemt indtil seks års omhyggelig restaurering førte slottet tilbage til dets oprindelige, naturskønne storhed. Vi kan efterlade cyklerne på torvet og gå op til fortet for at beundre bygningsværket og den 360-graders udsigt over bjergkæderne og dalen.

Fra Le Verrucole cykler vi gennem mindre byer som Vibbiana og Orzaglia, inden vi krydser første pas, Passo Carpinelli, i 842 m.o.h. En kort nedkørsel fra passet tager os tilbage til kastanjeskovene og så begynder opstigningen til næste pas, Passo Rifogliola (810 m.o.h.) langs en lille og fredelig asfaltvej. Herefter ruller vi nedad mod Gramolazzo søen.

Uanset hvilke rute, man har valgt til Gramolazzo, så går turen tilbage mod Roggio via bjergbyen Camporgiano, hvor vii afhentes af bussen i Camporgiano sidst på eftermiddagen.

Roggio – Gramolazzo – Camporgiano (uden sløjfer): Ca. 30 km / + 630 højdemeter / -960 højdemeter
Roggio - Le Verrucole – Gramolazzo (uden sløjfer): Ca. 56 km / +1.250 højdemeter / - 1250 højdemeter

M/-/

Dag 8. Afrejse fra Toscana

Vi tager vi afsked med Roggio og vores værter og påbegynder turen mod lufthavnen og hjemrejsen til Danmark.

M/-/-


Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

8 dage — heraf 6 cykeldage, grad 2-4.

Cykelruterne er typisk på 30-60 kilometer dagligt med mulighed for at forkorte eller forlænge etaperne. Forvent at cykle i 4-6 timer dagligt. På langt de fleste af turene kører vi på mindre asfaltveje med begrænset biltrafik. Enkelte steder kan der være korte strækninger på grus og et par steder er vi nødt til at cykle en kort distance på en større vej.

Den nordlige del af Toscana er bjergrig og terrænet derfor gennemgående kuperet og varieret med op- og nedkørsler. Til dig som elsker højdemeter er der gode muligheder for at cykle ekstra ture op til landsbyer, borge eller fæstningsværker på Toscanas klassiske bakketoppe.

De fleste dage starter og/eller slutter med en bustransfer fra Roggio. Roggio ligger ligeledes på bakketop (i 800 m.o.h.) med syv kilometer/400 højdemeter ned til dalen. Du er velkommen til at cykle hjem eller ud direkte fra Roggio, dog vælger de fleste af vores deltagere at benytte sig af bustransfer op/ud af landsbyen.
En stor fordel ved at have bustransfers til rådighed på cykeldagene er, at vi kan starte og slutte turene forskellige steder. Således kommer du til at oplevet et stort område af Toscana – både syd, nord, øst og vest for Roggio.

På denne tur er der i dagsprogrammet angivet omtrentlige højdemeter og distancer for dagens cykelruter cykling. Vær opmærksom på, at denne information alene skal opfattes som vejledende for turens sværhedsgrad. Vær også opmærksom på at eventuelle egne målinger af samme tur kan afvige fra vores afhængigt af anvendt udstyr og software. Desuden kan gruppens sammensætning, vejret og eventuelle ændringer i programmet betyde afvigelse fra det beskrevne i programmet.

Du kan naturligvis også vælge at springe en cykeldag over i løbet af ugen. I det tilfælde er Castelnuovo eller Lucca hyggelige byer at slappe af i. Men du kan også tilbringe en rolig dag hjemme i Roggio!

KRAV TIL DELTAGERNE
På denne tur anvendes cykler med udvendige gear og håndbremser på henholdsvis for og baghjul. Af sikkerhedsmæssige hensyn på turen, forventer vi, at du inden afrejsen har tilegnet dig de nødvendige færdigheder, så du på turen er fuldt fortrolig med gearskifte, bremser og kan kontrollere din fart.

For at få det fulde udbytte af turen er det desuden vigtigt at have en god grundkondition.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

FRIHED OG FLEKSIBILITET
Cykel selv eller med turlederen - valget er dit.

Vi har på forhånd udvalgt og gennemtestet destinationens bedste cykelruter. Ruterne er kodet ind på cyklens GPS og du har derfor mulighed for at cykle ruterne i dit eget tempo, så langt du vil og selv bestemme, hvor mange og hvor lange pauser, du ønsker undervejs. Alternativt kan du slukke GPS’en og følges med vores turleder og/eller cykelansvarlige, som cykler med på ruten.

FULD SUPPORT

 • Vi tager hånd om al logistikken og skaber rammerne for det gode selskab i gruppen.
 • Et professionelt team bestående af en turleder og en cykelansvarlig er med på hele turen – også ude på ruterne. De sørger for tilpasning af cyklerne ved ankomsten til destinationen og er altid parate med en hjælpende hånd, hvis cyklen efterfølgende skal justeres, smøres eller repareres.
 • Vi oplever yderst sjældent punkteringer eller problemer med cyklerne ude på ruten. Alligevel er de fleste af cyklerne udstyret med lappegrej, dækjern og en ekstra slange. Teamet er altid i telefonisk kontakt og hjælper dig gerne - skulle uheldet være ude.
 • Hver dag inden aftensmaden vil turlederen informere om næste dags ruter, seværdigheder, højdepunkter og gode spisesteder.
 • Vi sætter en ære i at finde de bedste restauranter og opfordrer dig til at deltage i fællesspisning om aftenen sammen med teamet og turens øvrige deltagere.

Cyklerne

Vi kører på Topas' egne, gode sportscykler. Der er ligeledes mulighed for at leje en elcykel (tilkøb) til turen. Antallet af elcykler er begrænset, så vi anbefaler, at de bookes i god tid hjemmefra.

Overnatning

I Roggio har vi lejet os ind hos Andrea og hans mor Mamma Gemma. De driver et pensionat med smukt restaurerede værelser. Pensionatet består af flere hyggelige huse i den lille landsby Roggio, hvor der både er dobbeltværelser og enkeltværelser, alle med bad og toilet.

Enkeltværelser kan tilkøbes mod et tillæg angivet i afsnittet ’Prisen inkluderer ikke’.

På pensionatet ’La Fontanella’ hvor vi bor, serverer Mamma Gemma mad fra det toskanske landkøkken. I tilknytning til pensionatet er der også en lille bar, hvor de lokale kommer for at få et slag kort eller for at nyde et glas vin. Priserne i baren er yderst rimelige og der kan betales med kreditkort.

Området

ROGGIO & GARFAGNANA
Roggio er en lille landsby, hvor der kun bor ca. 200 indbyggere. Byen er fra 1500-tallet med smalle, stejle stræder og meget velbevarede, rustikke huse. Det er en oplevelse bare at vandre rundt i byen og iagttage, hvordan indbyggerne har indrettet sig.

I byen er der foruden "La Fontanella" en købmand med toscanske specialiteter som fx røget skinke, oliven, gedeost, de legendariske tørrede svampe og kastanjekager. Kort sagt er der et imponerende udvalg i den lille butik.

Garfagnana egnen er nok en af Toscanas "bedst bevarede hemmeligheder". Her er ikke det samme mylder af turister, som man ser i Firenze og Pisa. Garfagnana er det frodigste skovområde i Toscana og ligger mellem byerne Castelnuovo og Lucca og skæres igennem af Serchiofloden. Befolkningen her er utrolig åbne, snakkesalige og gæstfrie.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Morgenmaden spiser vi på "La Fontanella". Den består af kaffe, te, forskellige slags brød, ost, marmelade og mysli.

Frokost kan man selv købe ind til i Roggio eller hos købmænd/specialbutikker undervejs (brød, ost, frugt, grøntsager og diverse specialiteter) og nyde som picnic. Det er også muligt at bestille en mad/picnicpakke fra hotellet, som består af toscansk landbrød med et udvalg af pålæg, heriblandt forskellige oste, parmaskinke, salami, tomater og lignende. Man kan også vælge at spise frokost på restaurant ude på cykelruten – dog cykler vi meget i natur og vil måske ikke altid være tæt på en restaurant, når frokost-sulten melder sig.

Turlederen vil dagligt informere om mulighederne for frokost og dele ud af sine anbefalinger.

Der arrangeres fællesmiddag hver aften for de af jer, som har lyst til at deltage.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din (fly)rejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Dagtemperaturer 18-30 grader C. Nattemperaturer 15-20 grader C.
Der er som regel varmest i juli/august og lidt køligere i maj, juni, september og oktober. Vejret er generelt stabilt i Toscana, men som altid i bjergområder kan der forekomme pludselige vejrskift, så en ellers varm sommerdag i løbet af kort tid kan føles som en kold og blæsende efterårsdag.

Valuta og kreditkort

Der er ingen bank eller hæveautomat i Roggio, så vi anbefaler, at du medbringer kontante Euro eller hæver i lufthavnen ved ankomst. Dog kan du betale med kreditkort på pensionatet og restauranten ’La Fontanella’ i Roggio. Kreditkort kan bruges i bruges i Lucca, Castelnuovo og Braga, hvor det ligeledes er muligt at hæve kontanter.

Kort og Rejselitteratur

Rejsen rundt i Toscana - Politiken
Der står ikke så meget om området, vi cykler i, men bogen giver et godt indblik i italienske forhold.
Kort købes bedst lokalt, her er udvalget størst og mest opdateret.

Bemærk venligst

Der er i denne rejse indbygget en vis fleksibilitet. Det kan medføre at vi evt. vælger at ’bytte om’ på dagene, eller ændre i enkelte af ruterne.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland og Løberen på alt udstyr og beklædning samt rabat på dine vaccinationer.

Cykeludstyr

Cykelhjelm: Forefindes ikke på stedet, så du skal selv medbringe en godkendt cykelhjelm.
Drikkedunk: Der er 2 flaskeholdere i standardstørrelse på cyklerne. Medbring drikkedunke (typisk 750 ml) af god kvalitet, som passer til en cykel flaskeholder.
Fodtøj: Sportssko er normalt fint til cykelferien, men du er velkommen til at tage egne pedaler og cykelsko med.
Cykeltaske: Cyklen er udstyret med en let taske under sadlen (1.5L), hvor der er mulighed for at pakke en vandtæt jakke, eventuelt en let trøje, kamera osv. Da cyklens GPS sidder på styret, kan der ikke påmonteres en taske på styret.
Andet: Evt. refleksvest eller anden vest med lommer, hvor du kan have snack, mobil, kamera osv. Alternativt kan du medbringe en mindre rygsæk, hvis du er vant til at cykle med mere ekstra udstyr.

Har du en god cykelsaddel hjemme, må du også gerne medbringe denne.

Gode råd til din cykelferie

Hvordan forbereder jeg mig bedst til cykelferien? Vi har samlet 5 nyttige tips og masser af information!

Cykeltøj

 • Cykelbukser
 • Cykel T-shirts
 • Svedtransporterende undertøj
 • Vind- og vandtæt jakke og evt. et par overtræks-regnbukser
 • Cykelhandsker

Andet tøj

 • Rejsetøj
 • T-shirts
 • Skjorter/langærmet bluse
 • Strømper
 • Undertøj
 • Badetøj og et lille håndklæde

Mod solen

 • Et let tørklæde/Buff til at beskytte nakken mod solen
 • Gode solbriller, der også beskytter øjnene mod støv og insekter på cykelturen
 • Let, langærmet skjorte
 • Solcreme og læbepomade med beskyttelsesfaktor
 • Evt. hat eller kasket

Diverse

 • Pas, valuta/hævekort, blå sygesikringsbevis og rejsedokumenter
 • Toiletartikler
 • Medicin til eget brug samt plaster og andet førstehjælp
 • Alkoholgel og/eller vådservietter
 • Myggebalsam
 • Evt. ørepropper

Bemærk venligst

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

21. maj 2022  –  28. maj 2022 Garanteret afgang 8.970 DKK Bestil Rejse
28. maj 2022  –  4. juni 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
4. juni 2022  –  11. juni 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
2. juli 2022  –  9. juli 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
9. juli 2022  –  16. juli 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
16. juli 2022  –  23. juli 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
23. juli 2022  –  30. juli 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
3. september 2022  –  10. september 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
10. september 2022  –  17. september 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse
17. september 2022  –  24. september 2022 Åben for booking 8.970 DKK Bestil Rejse

Kontakt os

Turkode: ITBC

Andre spændende rejser

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.