På research i Colombia

Læs her om turudvikler Camilla Hvalsøes bedste øjeblikke, da hun tog på research i Colombia for at udvikle vores rundrejse, og om begejstringen for dette spændende rejsemål.

Den første gang, jeg hørte nogen omtale Colombia som et fantastisk og vildt spændende land at rejse i, var i Ecuador i 2014. Vedkommende var ovenud begejstret og plaprede løs, uden at jeg egentlig hørte efter. Det eneste, jeg kunne tænke på, var ’Nej nej, nej – det kan man ikke. Colombia er jo et farligt land at rejse i.’ Men den begejstrede person fik sået et frø og de næste fire år spidsede jeg ører, hver gang Colombia blev nævnt. Og det blev det - med voksende hyppighed og altid i ekstremt positive vendinger – af vores turledere, Topas gæster eller i vores turevalueringer, hvor vi udfritter jer om jeres næste drømmedestination.

I sommeren 2018 fik jeg grønt lys fra vores udviklingsafdeling til at tage på research i Colombia. Inden afgang havde jeg selvfølgelig pløjet diverse guidebøger igennem, udvekslet ideer med lokale turoperatører og læst så godt som alt, jeg kunne finde på nettet om at rejse i Colombia. Alligevel havde jeg svært ved at forestille mig, hvad der ventede. Der kom ikke rigtig nogle billeder frem på nethinden, som der f.eks. ville komme af Machu Picchu og Inkaerne, hvis nogen havde sagdt Peru til mig. Spurgte jeg tidligere rejsende om deres bedste oplevelser, fik jeg som regel svaret: ”Jamen, bare sådan…det hele!” Så jeg drog afsted, som en total åben bog klar til oplevelser og forventninger til både ingenting og alting. En fantastisk følelse.

Hjemme igen. ”Hold da op hvor du stråler! Var det en god tur?” Jeg er sikker på, at min kollega fortrød sit spørgsmål, for den næste halve time snakkede jeg uafbrudt om min nye forelskelse – Colombia. ”Hvad var så det bedste”? ”Det var…. det var, ja, alt sammen.” Som mange andre stod jeg dér og kunne ikke fremhæve ét stort højdepunkt, men hele rejsen havde for mig bestået af en masse små højdepunkter, som samlet set gjorde den til et af de største eventyr, jeg længe har været på. Når man ikke rigtig har nogen forventninger, er det nok lige dér, man er mest åben for eventyret.
Skal jeg alligevel fremhæve et par af mine bedste øjeblikke i Colombia, så læs med her.

Vandring blandt verdens højeste palmer

Måske fordi dette var min første vandretur i Colombia og fordi jeg aldrig før har set så høje palmer. Og så inde mit i Andesbjergene – hvordan i alverden var de kommet helt herind? Når vi udvikler ture i Topas, så har vi kun én tanke i hovedet: er det her noget for jer? Og jeg kan huske, hvordan jeg - med nakken helt tilbage mens jeg kiggede 60 meter op mod en palmetop – tænkte: ’Yes. Den her vandretur vil I elske.’ Cocoradalen er gudesmuk – ikke kun på grund af de høje palmer men også på grund af tågeskovens tætte og frodige vegetation, kolibrierne der vimser rundt, udsigterne over skoven fra bjergtoppen og de spændende ’Indiana Jones’ lignende hængebroer, vi skal krydse på vandringen. 

Stoltheden i Medellín

Alle siger, at colombianerne er et af verdens mest venlige folkefærd og vil gøre alt for, at du får en god oplevelse i deres land. Min byguide i Medellín, Maria Elena, var ingen undtagelse. Vi havde brugt lang tid på pladsen med de mange smukke Botero skulpturer og nu meddelte hun, at næste punkt på programmet var en tur i byens metro. ’Øh, ookayy..?’ Måske ikke lige den seværdighed, jeg umiddelbart havde set frem til at opleve og var lige ved at protestere, men bed det heldigvis i mig. For jeg har aldrig set én så stolt over et stykke, nybygget offentlig transport. Eller taxachaufføren der senere på dagen, da vi kørte gennem en tunnel, spurgte, om jeg nogensinde før havde set eller kørt igennem sådan en? Medellín er en skøn by og har en borgmester som gør sit til, at udbygge infrastrukturen, så den kommer alle til gode.

Også byens fattige, som nu kan komme med svævebane ned fra slumkvartererne på bjergsiderne til deres arbejde i byen. Indbyggerne er oprigtigt taknemmelige for dette og så stolte, at det er helt rørende. Jeg har vist aldrig haft det sådan, med metrobyggeriet i København…

100 % i live i junglen

Jeg har det bedst i kølige klimaer og min ydeevne forringes væsentligt i høj luftfugtighed. Så det tog mig en rum tid at vænne mig til den varme, fugtige luft på jungletrekket i Sierra Nevada de Santa Marta ind til Ciudad Perdida. Man kan vist godt sige, at jeg var lidt presset - dog på den gode måde. Denne jungle er præcis, som jungler skal være: tæt vegetation i alle palettens grønne nuancer, lianer og mos der hænger fra træerne, blade på størrelse med en søndagsavis, sommerfugle i pangfarver, ukendte lyde om natten, storslåede udsigter, højlydte brøleaber, en frø på sengekanten, insekter der summer, nyopdagede ruiner fra en kultur tidligere end Inkaerne, små bosættelser af runde stråhytter, sultne myg ved aftenstid og et dejligt svalende bad i floden hver dag efter vandringen.

Fire dage hvor kroppen klistrer af fugt, solcreme og myggebalsam og selv ens tørre tøj er halvvådt. Alle mine sanser var spændt til bristepunktet og jeg har aldrig før følt mig så meget i live som på dette trek. Det var dejligt efter fire dage at komme ud af junglen og ind på et værelse med aircondition. Men trekket til Ciudad Perdida er nok den oplevelse i Colombia, som har brændt sig mest fast på min nethinde. 

Cartagena

Jeg elsker at stå tidligt op og være med, når en by vågner. Det spæde morgenlys er også godt, hvis man kan lide at fotografere. Og når så byen hedder Cartagena, bliver det ikke meget bedre. Hold nu op, hvor er der meget at se på og stemningen er gennemsyret Caribisk. Jeg har flere hundrede billeder at de smukkeste huse i kolonistil, flotte trædøre og gavle med kunstnerisk graffiti. Den næste er altid lidt flottere end den man lige har taget et billede af. Gadesælgere der sætter små butikker med souvenirs op på fortovet eller trækker rundt med vogne fyldt med alt lige fra vandmeloner, friskpresset juice, fisk, king-size avocado, solhatte, legetøj, T-shirts til rengøringsredskaber.

En motionist lunter gennem gaden – det er allerede for varmt til at gøre sig umage. Hestesko laver høje lyde på brostenene og der er allerede gang i espressomaskinen i kaffebaren, hvor de første ældre herrer har sat sig til rette klar til brædtspil. Snart blander turisterne sig i mængden og hele dagen summer byen af liv og glæde under den varme sol. Man kan ikke undgå at blive i godt humør og synes, at livet er lige nu, lige her og rigtig dejligt.

Jeg er sikker på, at du vil komme hjem med dine egne favoritoplevelser fra Colombia. Der er nok at vælge i mellem i dette mangfoldige land. Måske Colombia en dag får defineret den seværdighed, som landet bliver kendt for og som kommer på alle rejsendes ’må se’ liste. Bliver det Ciudad Perdida, Cartagena, kaffeplantagerne, de høje palmer eller noget helt andet? Det må tiden vise. Lige nu, hvor turismen stadig er helt jomfruelig, kan du heldigvis selv vælge.

Topas TravelBakkelyvej 28680 RyDenmarkCVR: 17630008Telefon (+45) 8689 3622info@topas.dk © 2019 Webdesign & CMS by MCB Denmark