Rejseberetning fra Portugal

"Livet er nu meget godt her i Portugal".
Læs her en fængende fortælling, hvor turleder Jørgen Stistrup beretter fra Portugal - en overset perle i Europa.

“un espresso e un pastel de nata, obrigado” - vi er på café i Portugal.

Katten ligger dovent i solen, og de lokale holder øje med denne fremmede, der med sit ikke eksisterende portugisiske, forsøger at bestille en kop espresso sammen med en lille cremefyldt kage. Ekspedienten kigger venligt og siger sammen med et skævt smil på engelsk: “1 euro og 20 cent”. Jeg gør opmærksom på, at hun må have glemt kagen, men nej, det er prisen for dette dejlige sæt: velkommen til Portugal, jeg er vist allerede småforelsket i dette venlige land.

Portugal må være en af de glemte eller oversete små perler i Europa. Gemt helt dernede på den anden side af Spanien og langt væk fra eurolandenes centrum, lever et venligt folkefærd, som lader til at lade tingene gå i deres helt eget tempo. Gerne sammen med en god portvin, en kølig hvidvin eller en omgang friskt tilberedte fisk lige fra ‘baghaven’ - Atlanterhavet; denne kæmpe af vand, der strækker sig hele vejen til Amerika, som b.la. Vasco da Gama lagde arm med, da han fandt vejen til Indien i 1498, der på den tid var med til at gøre Portugal afsindig rig.

Tanker om store togter til fremmede kyster bliver afbrudt af larmen fra en gammel, rød knallert, kyndigt ført af en ældre herre med æggehjelm, lidt for stort og lettere slidt jakkesæt og en cigaret i mundvigen. Han stiller dette asfaltens skib under skyggen af at stort pinjetræ og skridter sikkert ind i caféen. På vejen forbi os kan man se hans venlige øjne, der afslører, at han med garanti har en ræv bag øret. I baren bydes han velkommen af de andre, der griner og klapper ham på skulderen.

Der er gang i de små caféer i Portugal takket være arbejderne og den ældre generation, som typisk arbejder med Portugals største eksportvare: kork. Portugal er verdens største eksportør af kork, og som vi cykler gennem en sådan plantage, er det som at være et helt andet sted end Portugal. Den varme luft varmer eukalyptusbladene, og de frigiver en sødlig duft. Det røde sand leder tankerne hen på Afrikas savanne, og de op til 350 år gamle, krogede korkege ligner et heksehjem fra et H.C. Andersens eventyr. 

"Livet er nu meget godt her i Portugal"

Her er ikke nogen hund med øjne så store som tekopper, men et hæst skrig får os til at kigge op. Et par store rovfugle glider stolt forbi os og et andet sted på himlen kommer endnu en stor fugl svævende: en flot sort og hvid stork. Det er sjovt at se disse store fugle, og vi kan være heldig at se flere af dem på vores tur igennem Portugal. Mange af dem holder til ved kysten, og det må siges, at de har god smag, når det kommer til at finde en bolig.

Portugal har nemlig en helt fantastisk kystlinje med stejle og rå klipper, der går lodret ned i havet. I bølgerne er surferne i gang med at prøve at tæmme brættet. De ligner små fiskepropper, som de forsvinder i vandet og popper op igen. Når vi cykler langs denne kyst, går det op for én, hvor lille man egentlig er, og hvor overlegne måger, storke, småfugle og de store rovfugle er. Det er næsten, som de siger: “se hvad jeg kan, kan du dét på den der tingest, du kører på”. Det er sundt at føle sig lille.

Små tror jeg også, at portugiserne følte sig tilbage i 1755, da landet blev ramt af et frygteligt jordskælv, som tvang det ellers så store imperium i knæ. Der er stadig tegn efter dette mange steder og især i Lissabon, som stort set blev jævnet med jorden. Det er specielt at gå gennem de hyggelige gader i verdens efter sigende andenældste hovedstad, hvor mange af de ældste bygninger ‘kun’ er fra 1700-tallet. Portugiserne kom videre efter denne katastrofe, og det kendetegner også meget godt stemningen rundt omkring i de små byer med vinbarer og caféer, vi besøger: dagene skal leves og nu’et nydes.

Der foregår pt. en affolkning i Portugal, da unge mennesker trækker til Algarvekysten og især udlandet efter arbejde. Men under bekymringen er der alligevel en optimisme at spore, et smil og glimt i øjet og en overbærenhed over denne gæst, der ikke kan portugisisk. Og med en espresso og en pastel de nata er livet nu meget godt her i Portugal.

Jo, jeg er vist blevet lidt forelsket i dette lille land så langt fra Danmark, men så tæt på så meget andet godt.

Håber vi ses i Portugal!
Jørgen Stistrup
 

Portugal - Cykelferie langs Atlanterhavet til Europas ende

Kom med på en smuk cykelekspedition i Portugal langs Atlanterhavet fra Santiago do Cacém syd for Lissabon til Kap Skt. Vicente på landets spids, ’Europas ende’.