Rusland, Mt. Elbrus – Bestigning af Europas højeste bjerg

I de smukke Kaukasusbjerge venter flotte naturoplevelser i alpine omgivelser, som kulminerer med bestigningen af Mt. Elbrus’ snedækkede top.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Bestigningsturen giver et spændende indblik i et land med store kontraster, enorme afstande og vild og tillokkende natur. Kronen på værket er, når du zig-zagger op ad Mt. Elbrus, mens dagens første solstråler farver himlen og bjergene orange-røde.

Tag trygt med på en smuk, udfordrende, alpin topbestigning. Topas har stor erfaring med et grundigt akklimatiseringsprogram i de smukke Kaukasusbjerge, og alle lærer de fornødne teknikker inden topbestigningen.

Foruden bestigningen af Elbrus vil du på trekkingture opleve naturen i Terskoldalen med sine farvestrålende blomster, vandfald og udsyn til en gletsjer samt kulturen og livet i den smukke Baksandal.

Hvis man har lyst til at blive udfordret i nogle af verdens flotteste alpine omgivelser, er Mt. Elbrus det helt rigtige sted for både nybegyndere og erfarne.
Finn Søgaard Hansen

Glæd dig til

 • Trek til bjerget Mt. Cheget (3.550 m) med formidable udsigter
 • Alpin trekking og akklimatiseringsture til Diesel Hut (4.100 m) og Pasnukov Rocks (4.700 m)
 • Oplev livet ved Basecamp og The Barrels Huts
 • Topbestigning af Mt. Elbrus’ vestlige top (5.642 m)
 • Vandretur i den smukke Terskoldal i Kaukasusbjergene
 • Grundig introduktion til alpinisme

Bjergbestigning med Topas

Vi er specialister på kontinenternes højeste bjerge og din sikkerhed er vores første prioritet! Læs mere her om højde og akklimatisering samt vores udvalg af rejser i denne kategori.

Program

Dag 1. Afrejse fra Danmark og via Moskva til Mineralney i Kaukasus
Vi mødes med vores russiske bjergguide og efter en køretur indkvarteres vi på et bjergpensionat i byen Cheget i Baksandalen.

Dag 2. Trekking til Mt. Cheget
Vi skal de kommende dage akklimatiseres til tyndere luftlag. Vi lægger ud med en akklimatiseringstur til Mt. Cheget som byder på en tur i skilift og trekking. Udsigten er fantastisk.

Dag 3. Alpin trekking til Diesel Hut
I dag får vi sne under støvlerne og smager på alpinismens glæder. Dagen byder på et par timers trekking til Diesel Hut (4100 m). Eftermiddagen er fri i Baksandalen.

Dag 4. Base Camp og akklimatiseringstur til Pastukhov Rocks (4.600 m)
Vi tager kabineliften til Garabashistationen og indretter os i Basecamps skurvogne eller tønder. Herefter har vi et smuk akklimatiseringstrek til Pastukhov Rocks (4.600 m).

Dag 5. Forberedelse, teknik og halv hviledag
Vi introduceres til isøkse, crampons og forskellige teknikker på sne og is og finpudser teknikken med let aktivitet og masser af hvile.

Dag 6. Topbestigning af Mt. Elbrus
Vi begiver os afsted ved 4-tiden om morgenen. Allerede efter et par timers gang rammes vi af den første solstråle og betages af Kaukasusbjergenes storhed på vores vandring mod toppen af Elbrus.

Dag 7 og 8. Reservedage til topforsøg
Hvis topforsøget går efter planen, returnerer vi til Baksandalen dag. 9. I tilfælde af dårligt vejr eller lignende kan dag 9 – 10 bruges til nye topforsøg.

Dag 9. Trekking i Kaukasusbjergene
Fra Cheget vandrer vi ud i Terskoldalen, som byder på farvestrålende blomster, vandfald og udsyn til en gletsjer.

Dag 10. På gensyn Kaukasus og ankomst Danmark
Vi forlader de smukke Kaukasusbjerge med minder om Mt. Elbrus.

Se det detaljerede dagsprogram her

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og guidede vandreture
 • Flyrejse København - Mineralney t/r
 • Al transfer og lokal transport
 • Alle overnatninger på turen i delt dobbeltværelse på nær i Barrels Hut
 • Måltider som beskrevet i turprogrammet
 • Russisk bjergguide
 • Alle nødvendige tilladelser
 • Invitation fra russisk rejsebureau i forbindelse med visumansøgning
 • Bidrag til rejsegarantifonden


Se hele listen over alt det, der er inkluderet i prisen på denne rejse

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. DKK 120 pr. måltid)
 • Visum
 • Rejseforsikring
 • Drikkepenge til guider m.m ca. DKK 650,- 
 • Evt. afbestillingsforsikring
 • Evt. flytilslutning til/fra København

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse

Rejsens maksimale deltagerantal: 16 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:

 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Overnatning
 • Særlige krav til visum og rejseforsikring

Fællesskabet

Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderede, markeres disse med -.

Dag 1. Afrejse fra Danmark via Moskva til Mineralney i Kaukasus

Vi flyver fra DK og ankommer til Moskva, og efter et kort ophold skal vi med fly til Mineralney Vody i Kaukasusregionen. Vi flyver sydpå og får hurtigt en fornemmelse af Ruslands enorme afstande og den store diversitet i landskabet med øde strækninger, enorme skovområder og endeløse industri- og byområder.

I Mineralney Vody lufthavn bliver vi mødt af vores bjergguide, og herfra har vi ca. fire timers kørsel til vores bjerghotel i Baksandalen. i Baksandalen indkvarteres vi på et bjergpensionat i byen Cheget, som fungerer som skihotel i vintersæsonen. Efter check-in mødes vi til aftensmad i hotellets spisesal. Under vores ophold i Cheget spiser vi morgenmad og aftensmad i hotellets spisedal, og der bliver sørget godt for os.

-/-/A

Dag 2. Trekking til Mt. Cheget

Vores forberedelse til bestigningen starter, og vi skal de kommende dage akklimatiseres til tyndere luftlag. Det gør vi på fornøjelig vis ved at trekke. Kaukasusbjergene er en perle for vandrere og alpinister, og vi starter dagen med at følge floden ned gennem skoven til byen Cheget.

Herfra tager vi et stykke op af Mt. Cheget med skilift. Om vinteren er Kaukasusområdet et populært skisportssted, og vi har valgt at benytte skilifterne til at komme et stykke op i atmosfæren og optimere vores udbytte af højden. Vi hopper af skiliften og fortsætter et par timer til fods af en let eksponeret kam til toppen af Mt. Cheget i 3550 m.

Hvis vejret er godt er det optimalt at blive her en times tid og nyde den flotte udsigt til blandt andet Mt. Donguzorun. Også udsynet til Elbrus er formidabelt herfra, og hvis vejret er klart, kan vi se sporet fra basecamp til toppen. Vi spiser frokost på en café i landsbyen Cheget, før vi sent på eftermiddagen tager tilbage til vores bjerghotel igen.

M/F/A

Dag 3. Alpin trekking til Diesel Hut

I dag skal vi endelig have sne under støvlerne og smage på alpinismens glæder. Efter morgenmaden tager vi kabineliften op til Garabashistationen. Herfra er der et par timers trekking til Diesel Hut (4100 m), hvorfra vi har en fantastisk udsigt til Cheget, hvor vi trekkede dagen før. Igen er det optimalt at blive en times tid i højden for at øge højdetolerancen. Vi vender tilbage til Azau og spiser frokost på en af byens cafeer.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition, og der er god tid til at få provianteret og pakket til topturen. Den næstkommende dag skal vi afsted mod basecamp, og vender således først tilbage til vores bjerghotel i Baksandalen, når vi har lavet topforsøg på Elbrus. Turlederen vil informere om opholdet i basecamp og den kommende topbestigning.

M/F/A

Dag 4. Base Camp og akklimatiseringstur til Pastukhov Rocks (4.600 m)

Vi tager kabineliften op til Garabashistationen, hvor vi går i gang med at indrette vores Base Camp i The Barrels. Vi sover enten i tønder eller skurvogne og det er et godt alternativ til telt og optimerer vores restitution. Efter ankomst til Base Camp, stifter vi kendskab med vores gode Base Camp kok, når vi spiser tidlig frokost. Herefter skal vi på en længere eftermiddagstur op til Pastukhov Rocks, som er et syv-tals-lignende klippefremspring højt på bjerget i 4500 - 4700 meters højde.

Vi begynder for alvor at kunne mærke den tynde luft, og det er særligt vigtigt på denne dag at sætte et roligt tempo. Meningen med dagens vandring er at presse kroppens højdetolerance yderligere, og hvis forholdene tillader det, øver vi også brugen af crampons. Det er en hård og flot eftermiddag, og udsigterne bliver kun bedre, jo højere vi kommer. Det begynder at smage af bjergbestigning.

M/F/A

Dag 5. Forberedelse, teknik og halv hviledag

Dagen byder på let aktivitet og afslapning. Gårsdagens tur til Pastukhov Rocks sidder måske stadig lidt i kroppen, og formålet med dagen er at restituere og blive klar til nattens topforsøg. Opskriften er enkel: Der skal drikkes vand, spises, hviles, pakkes, og så skal vi have finpudset teknikken, så alle føler sig godt rustet til topbestignigen. Formiddagen byder derfor på let aktivitet og introduktion til isøkse, crampons og forskellige teknikker på sne og is.

Elbrus er ikke et teknisk bjerg at bestige, men vi gør meget ud af, at alle føler sig godt forberedte til den kommende topbestigning. På en blød skråning ved siden basecamp er forholdene perfekte til at øve brugen af crampons og økse. Her vil turlederen og bjergguiden i samråd introducere, hvordan man færdes på is og sne. Vi øver os i et par timer, og vender tilbage til basecamp til frokost. Om eftermiddagen gælder det om at få hvilet, så alle er klar til natten og morgendagens udfordring.

M/F/A

Dag 6. Topbestigning af Mt. Elbrus

Topnatten starter med morgenmad ved tre-tiden og afgang en time senere. Vi kører med bæltekøretøj op til den nedereste del af Pasnukhov Rocks (4500 m) hvorfra strabasserne starter. Vores lange opstigning begynder. Ideen er at opleve solopgangen et sted over Pastukhov Rocks, og allerede efter et par timers gang rammes vi af den første solstråle. Det er altid et stort øjeblik at se solen farve himmelen blåviolet og blænde op for Kaukasusbjergenes storhed.

Vi zig-zagger op mod østtoppen, hvorfra vi bevæger os ind i sadlen mellem Elbrus østlige og vestlige top. Fra sadlen er det en relativ kort, men hård opstigning til selve toppen. Syv til otte timer efter start når vi målet — toppen af Elbrus. En euforiske fornemmelse.

Fra toppen går det nedad og tilbage mod basecamp. Det tager til sammenligning et sted mellem tre og fem timer at gå ned. Trætte og glade ovenpå en forhåbentlig succesfuld bestigning ankommer vi til basecamp sidst på eftermiddagen.

M/F/A

Dag 7 og 8. Reservedage til topforsøg

Vi har to reservedage til rådighed på bjerget i tilfælde af dårligt vejr eller andre forhold som gør, at turlederen i samråd med den russiske bjergguide vurderer, at det er hensigtsmæssigt at skyde topforsøget en dag eller to.

Det er suverænt turlederens beslutning, hvornår topforsøget sættes i gang. Hvis topforsøget laves på den programsatte dag 6, returnerer vi til vores kendte bjerghotel i Baksandalen på dag 7. I så fald spiser vi morgenmad i Base Camp, pakker vores udstyr og tager kabineliften ned i løbet af formiddagen.

Eftermiddagen bruges på bad og afslapning, før vi om aftenen mødes og fejrer bestigningen (på russisk) behørig vis. Det er en kulturel oplevelse af de store, når vi i selskab med vores russiske guider fester på traditionel vis.

M/F/A

Dag 9. Trekking i Kaukasusbjergene

Det er et usandsynligt smukt område, vi befinder os i. Og der er gode muligheder for flotte vandreture ud fra Cheget, hvor vi bor. En af mulighederne for dagens vandring går til Terskoldalen, som byder på farvestrålende blomster, vandfald og udsyn til en overhængende gletscher.

En anden mulighed er at vandre op til 'Observatory Spot', et udsigtspunkt, som giver sved på panden og lidt højdemeter i benene foruden et fantastisk skue ud over den øvre del af Baksandalen.

M/F/A

Dag 10. På gensyn Kaukasus og ankomst i Danmark

Det er blevet tid til at forlade Kaukasus - forhåbentligt med et nyt bjerg på CV'et. Vi har igen ca. 4 timers kørsel til det flade lavland, hvor Mineralney lufthavn ligger. Herfra flyver vi i to timer tilbage til Moskva, hvorfra vi flyver tilbage til Danmark med mange minder i bagagen og måske med mod på flere bestigninger i fremtiden.

M/-/-

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

10 dage, heraf er 5-6 dages trekking, grad 3-4.
Topbestigningen af Elbrus er grad 5-6. Alle dage med dagstursrygsæk.

Elbrusbestigning er en grad 5-6 efter Topas gradueringssystem. På topbestigningen benytter vi os af normalruten via Pastukhov Rocks, som går op til sadlen mellem den østlige og vestlige top og derfra videre til vesttoppen. Elbrus er ikke et teknisk bjerg, men det er nødvendigt med crampons, vandrestave og isøkse, da vi går på is og sne.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

Elbrus er et rigtigt godt valg for de, der har lyst til at prøve kræfter med alpin bjergbestigning. Det er en fordel, men ikke en forudsætning, at have erfaring med højdetrekking og/eller andre bestigninger. For at få størst muligt udbytte af turen er det dog vigtigt at være i god fysisk form og mentalt indstillet til den store udfordring.

Læs mere her om bjergbestigning med Topas

Overnatning

På Elbrus indretter vi vores basecamp i The Barrels Huts (3800 m), der bedst kan beskrives som 10 bliktønder beliggende for enden af den sidste liftstation, Garabashi. Tønderne er forholdsvis rummelige og indeholder 6 faste senge. Der er lys, strøm (220V) og et elektrisk varmeapparat i hver tønde samt et meget simpelt toilet udenfor. Der er intet rindende vand eller bad. Vi spiser vores måltider i køkkenet, hvor vi har vores egen kok til at lave mad til os.

LIDT OM ELBRUS

Elbrus er med sine 5.642 m Europas højeste bjerg. Det består af to udslukte vulkaner, som danner to toppe. Vi laver topforøg på den højeste - den vestlige på 5.642 m. Den østlige top er 5.621 m. I 1868 blev bjerget første gang besteget af en engelsk ekspedition. I dag tiltrækker bjerget mennesker fra hele verden som en af The Seven Summits (det højeste bjerg på hvert af de syv kontinenter, red.)

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderede, markeres disse med -.

Du kan forvente enkle, velsmagende måltider, der fuldt ud dækker vores energiforbrug i bjergene. Vi anbefaler at du medbringer energiholdige snacks til lange vandredage og topnatten (energibar, gel, chokolade, rosiner mm). I Baksandalen kan der købes chokolade, kiks m.m. af russisk fabrikat.

Vand kan købes alle steder i Kaukasusområdet. I basecampen og på bjerget får vi kogt vand fra køkkenet. Medbring vandflaskekapacitet til 3 liter — gerne hårde plastikflasker (evt. Nalgén eller Sigg) som kan tåle kogende vand.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din flyrejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Elbrus ligger centralt i Kaukasusbjergkæden, der strækker sig 880 km fra Sortehavet til det Kaspiske hav. Bjerget danner sit eget vejr, og det kan være meget omskifteligt. Det kan være omskifteligt fra sæson til sæson, fra dag til dag og fra time til time. Man skal være forberedt på temperaturer mellem +25° C og -7° C på de fleste af vandredagene. På topnatten er der ofte -20° C og man skal være forberedt på sne og kraftig vind fra basecamp og opefter. (Derfor er det vigtigt at medbringe det rigtige udstyr — se pakkelisten)

Pas og visum

Visum til denne tur er påkrævet!

VIGTIG INFORMATION VEDR. VISUM TIL RUSLAND — GÆLDER PR. 10. DECEMBER 2014:

Fra den 10. december 2014 er det obligatorisk at aflægge biometrisk data i forbindelse med ansøgning om visum til Rusland. Dette betyder, at ALLE skal indlevere sin ansøgning personligt og samtidig aflægge såkaldt biometrisk data - dvs. at fingeraftryk og billede tages på stedet. Det Russiske Visumcenter i København gemmer ikke de biometriske data, hvorfor det er nødvendigt at følge samme procedure hver gang man søger om visum.

Du kan ikke ansøge om visum før du har modtaget et invitationsbrev fra Topas. Dette fremsendes automatisk pr. mail ca. 2 måneder før afrejse. Postale visumansøgninger vil dermed ikke blive accepteret fra denne dato.
Topas Travel har derfor desværre ikke mulighed for at være behjælpelige med selve visumansøgningen fra den dato.

NB. Visumregler kan variere for andre nationaliteter end danske statsborgere, der rejser på dansk pas. Derfor bedes øvrige nationaliteter selv kontakte ambassaden i deres hjemland.

REJSEFORSIKRING - SPECIELLE FORHOLD NÅR DU BEVÆGER DIG I HØJDERNE
Husk at din rejseforsikring skal være gældende for aktiviteter i mere end 4.000 moh. Mange rejseforsikringer dækker ikke, hvis man på turen kommer over en vis højde. Check med din forsikringsudbyder. GOUDA rejseforsikring dækker i alle højder og ved enhver aktivitet som afvikles på en Topas tur. Vi anbefaler derfor, at du tegner en GOUDA forsikring til netop denne type af rejse.

Vaccinationer

Kontakt seruminstituttet eller egen læge min. 30 dage inden afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.

Du kan også finde relevant information på Seruminstituttets hjemmeside: https://www.ssi.dk/Vaccination/Rejsevaccinationer.aspx

Valuta og kreditkort

Medbring kontante Euro eller USD. Turlederen vil være behjælpelig med veksling til lokal valuta. Kreditkort kan ikke bruges i Kaukasus.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er adgang til strøm (220V) - både på hotellet og i basecamp.
Vi anbefaler, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.

Kort og Rejselitteratur

Lonely Planet: Russia, Ukraine & Belarus

Bemærk venligst

En bjerg- og bestigningstur af denne karakter kan indebære ændringer. Det kan være på grund af én eller flere deltageres højdesyge eller anden form for sygdom. Det kan også være pga. vejret, som spiller en helt afgørende rolle for, om tingene kan lykkes. Dette må hver enkelt deltager naturligvis være indstillet på inden afrejse.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste med det formål at hjælpe og vejlede dig, når du skal pakke til rejsen.

Pakkelisten indeholder råd og vejledning omkring tøj og udstyr til hele rejsen samt en liste over, hvad der SKAL medbringes, og hvad der med fordel KAN medbringes af tøj og udstyr på bestigningen.

Har du spørgsmål til pakkelisten, er du meget velkommen til at kontakte os eller du kan rådføre dig med en ekspedient i Friluftsland eller en lignende udstyrsbutik.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland og Løberen på alt udstyr og beklædning samt rabat på dine vaccinationer.

Bagage

Medbring en dagtursrygsæk på 35 - 45 liter til dagsvandringer og akklimatiseringsture. Den fungerer også som håndbagage på flyveturen.

Derudover medbringes en vadsæk eller en stor rygsæk til den øvrige tunge bagage. Den skal være omkring på 80 L., da der både skal være plads til plaststøvler, stor sovepose m.m. Vadsæk er normalt at foretrække frem for rygsæk. Medbringes en rygsæk, er det fornuftigt at investere i et solidt regnslag til den.

Det er vigtigt at bemærke, at ved indenrigsflyvningen mellem Moskva og Mineralnye Vody må man max. medbringe 20 kg bagage inkl. håndbagage. Det koster ca. kr. 15,- pr. kilo overvægt hver vej. Man må ikke medbringe GPS og kikkert i håndbagagen.

Der er mulighed for at opbevare overskydende bagage på vores bjerghotel, mens vi er i basecamp. Medbring evt. sort affaldssæk til dette.

Støvler

Dobbelte klatrestøvler eller helstive og varme klatrestøvler i læder eller plastik. Støvlerne skal være af en sådan størrelse, at der er plads til ekstra sokker.
Forslag til støvler: Koflach, Asolo, Millet eller Scarpa.

Crampons med step in/hurtigindbinding er at foretrække. Forslag: Grivel, Simond eller Charlet Moser.

Det er også nødvendigt at medbringe et par gode vandrestøvler med en stiv sål og god ankelstøtte. Vær sikker på, at vandrestøvlerne er gået ordentligt til inden turen. Skulle bagagen, mod forventning, blive forsinket, vil det være en god idé at rejse med vandrestøvlerne på hjemmefra eller i håndbagagen.

Vandflaske

Kapacitet på 2 til 3 liter i hårde plastflasker eller stål, da de skal kunne holde til kogende vand (ikke smelte).
Medbring evt. en 1/2 liters sodavandsflaske til at have under jakken på topnatten.
Ingen Camelbag eller lign. på selve bestigningen, da de fryser til.

Drikkevandet på Elbrus består af kogt vand af smeltet sne/is. Kokken står for arbejdet med dette.

Vandrestave

Det anbefales alle at medbringe (eller leje) 2 vandrestave.
Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

 • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
 • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Sovepose, lagenpose og liggeunderlag

Sovepose med komforttemperatur på min. 0°C SKAL medbringes. Liggeunderlag kan med fordel medbringes, da madrasserne i basecamp ikke er for gode.

Ti gode råd i højderne

Hvad kan du selv gøre for at trives bedst muligt, når du vandrer i højderne? Læs 10 gode råd her om hvad du kan gøre for at hjælpe din akklimatisering.

Tøj til bestigning

 • 1 goretex jakke m/ hætte (skaljakke)
 • 1 goretex bukser (skalbukser)
 • 1 dunjakke
 • 1 tyk fleece
 • 1-2 mellemtykke uldtrøjer/fleece
 • 1-2 sæt tyndt svedtransporterende undertøj, evt. uldundertøj
 • T-shirts
 • Fleecebukser
 • 1 - 2 par lette vandrebukser (et par shorts)
 • 2 par tykke vandresokker
 • 2 par tynde vandresokker
 • 2 par vandresokker
 • 1 balaclava (elefanthue uld/fleece)
 • 1 varm hue
 • 1 par MEGET varme luffer/dunluffer eller Goretex luffer (IKKE handsker)
 • 1-2 par handsker.
 • 1 varmt tørklæde

  GENERELT OM BEKLÆDNING TIL ELBRUS BESTIGNINGEN

  Det er vigtigt at opbygge sin beklædning efter "lag-på-lag princippet", således at man løbende kan regulere temperaturen. Det er vigtigt, især på topbestigningen, at være klædt varmt på. Plastikstøvler er et must. Det samme er crampons, isøkse, vandrestave, klatresele, varme luffer, googles/solbriller, hue (balaclava), dunjakke (eller anden varm jakke), skalbukser, og "lag-på-lag" inderbeklædning som fleece og uldent undertøj (IKKE bomuld).

  Ovenstående skal opfattes som retningslinjer, og det er ikke afgørende, hvilket mærke tøjet er, eller hvilken farve, det har. Det vigtige er, at man kan holde sig varm - især på hænder, hoved og fødder. Turlederen vil naturligvis være behjælpelig på destinationen med at rådgive omkring udstyr og evt. leje.

Mod solen

 • tørklæde mod sol og til kølige dage
 • gode solbriller eller skibriller
 • hat med bred skygge hele vejen rundt
 • solcreme og læbepomade minimum faktor 45 (til vinteraktiviteter)

Diverse

 • Gamacher/gaiters
 • Isøkse (almindelig gletsjerøkse)
 • Pandelampe m. ekstra batterier
 • 1 personlig førstehjælpskasse
 • Energibarer, chokolade, rosin/nøddeblanding m.m.
 • Klatresele
 • 2 skruekarabiner
 • Rejsetøj
 • Håndklæde
 • Toiletartikler
 • Undertøj
 • Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter (Vær opmærksom på, at visse lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i mindst ½ år efter afrejse fra Danmark).
 • Pengebælte
 • Sysæt til mindre reparationer
 • Kamera og evt. ekstra batterier
 • Vådservietter og desinficerende gel
 • Store plastposer til foring af rygsæk og opbevaring m.m.

Specifikke turbemærkninger

LEJE AF UDSTYR I RUSLAND

I Kaukasus kan der lejes plastikstøvler, vandrestave, crampons, isøkse og klatresele. Vi tager forbehold for kvaliteten og udbud. Generelt kan det siges, at det lejede udstyr normalvis er af lidt ringere/ældre kvalitet end det, man kan købe i DK.
Vær opmærksom på, at det kan være et problem at leje store størrelser (str. 45+) i plastikstøvler, og at crampons er af den gamle type uden hurtigbinding.

Cirkapriser for udstyrsleje (vi tager forbehold for priserne):
Crampons — ca. EUR 20
Vandrestave (pr. par) — ca. EUR 10
Plaststøvler i begrænset udbud - ca. EUR 35 (- store størrelser, ex. str 46-47)
Isøkse - ca. 15 EUR
Klatresele inkl. karabiner - ca. 10 EUR
Man SKAL have beskyttelse på sine crampons og isøkse under transport.

Klatreselen bruges på topbestigningen som en almindelig sikkerhedsforanstaltning, og IKKE fordi Elbrus er et teknisk bjerg, der indebærer klatring.

Bemærk venligst

Vi anbefaler, at du medbringer antibiotika mod maveonde, samt elastikbind, sportstape og vabelplaster.
Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

3. juli 2021  –  12. juli 2021 Garanteret afgang 16.970 DKK Bestil Rejse

Kontakt os

Turkode: RUEL

Andre spændende rejser

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.