Spanien - Vin, vandring og gastronomi

I Spaniens naturskønne nord venter en let vandreferie krydret med en række velsmagende og anderledes oplevelser i et hjørne af Spanien, få kender.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Omverdenen er så småt ved at få øjnene op for det nordvestlige Spaniens naturskønne omgivelser, gastronomiske herligheder og kulturelle særpræg. Det har Topas også fået og det får du med garanti også på denne rejse, hvor vandreture, natur, vin og lokal gastronomi går hånd i hånd.

Vi lægger ud med tre oplevelsesrige dage i regionen Asturien, der er kendt som ’det naturskønne paradis’. Herefter går turen videre til El Bierzo - et af Spaniens mindre kendte men lovende vindistrikter i regionen Castilla y Leon syd for bjergkæden Picos de Europa.

Vandreturene tager dig langs Atlanterhavets kyst, blandt tårnhøje kalkstensbjerge i den smukke Careskløft, til søerne 'Los Lagos', langs vinranker i vinmarkerne og gennem det særprægede landskab ved Romerrigets tidligere guldmine ’Las Medulas’. Vandredagene krydres med et besøg på det livlige søndagsmarked i Cangas de Onis, de ældgamle hulemalerier i Ribadesella og Tempelriddernes fæstning i Ponferrada.

Rejsen afsluttes med en overnatning på en vingård i Ribera del Duero, hvor du kan nyde de smukke omgivelser og ikke mindst den berømte Tempranillo drue.

En dejlig tur vekslende mellem vandring i smukke og meget forskellige landskabstyper. Besøg på tre forskellige vingårde. Smagning af lokalt produceret madvarer. Turen gav et fint indtryk af kulturen og livet i det nordvestlige Spanien.

Kaj Knudsen

Glæd dig til

 • Asturien - provinsen med de 40 oste
 • Vandreture langs Atlanterhavets kyst og i bjergkæden Picos de Europa
 • Spaniens klassiske vandretur gennem den imponerende Careskløft med udsigt til bjerge og dale
 • Æblecider, Asturiens gyldne nektar
 • Vandring i Las Médulas - Romerrigets guldmine og en arkæologisk perle
 • Vine fra El Bierzo - et af Spaniens mindre kendte men lovende vindistrikter
 • Masser af delikatesser som lufttørret skinke, vildsvinepølser, røget kalvekød og blåskimmelost
 • Overnatning på vingård med vandring og vinsmagning i Ribera del Duero

Vandreferie med Topas

Ønsker du at være fysisk aktiv, opleve rejsemålet indgående og betages du af store naturoplevelser? Læs mere om vandreferie med Topas.

Program

Dag 1. Med fly til Bilbao - Transfer til Cangas de Onís, Asturien
Vi ankommer til Baskerlandets hovedstad Bilbao og kører herfra til vores hotel for de næste 3 nætter i den hyggelige by Cangas de Onis.

Dag 2. Vandring langs kysten - 15.000 år gamle hulemalerier
I dag vandrer vi langs Atlanterhavets kyst, gennem små landsbyer og kan nyde udsigter til kysten, blåt hav, frodige bakker og bjerge. I byen Ribadesella spiser vi frokost, bader og ser hulemalerier.

Dag 3. Markedsdag - Vandring ved søerne Los Lagos - Spaniens vugge Covadonga
Besøg på byens livlige søndagsmarked, hvor der sælges ost i lange baner. Om eftermiddagen kører vi op til søerne Los Lagos, hvor vi har en vandretur på 3-4 timer og besøger Covadonga - Spaniens vugge.

Dag 4. Vandring Careskløften - Frokost hos Monse - Transfer til Bierzo
I dag vandrer vi fra Asturien til Castilla y Leon. Der er langt, men vi skyder genvej gennem Picos de Europa bjergenes imponerende Careskløft. Frokost spiser vi i Caín hos Monse. Herefter kører vi til byen Ponferrada, som er basen de næste 3 nætter.

Dag 5. Vandring i Las Médulas - Byrundtur til fods i Ponferrada

Vi har i dag en 3-4 timers vandretur i Las Medulas, UNESCO verdensarv, hvis særprægede landskaber er opstået pga. minedrift i Romertiden. Om eftermiddagen vil turlederen guide en lille byrundtur til fods i Ponferrada.

Dag 6. Vandring i vinmarker og besøg på vingård

Formiddagen tilbringer vi på den økologiske vingård Palacio de Canedo med vandring, rundvisning og vinsmagning. Vi spiser frokost på vingården og er tilbage i Ponferrada midt på eftermiddagen. Måske man har lyst at besøge Tempelriddernes gamle fæstning ’Castillo de los Templarios’.

Dag 7. Vandring, vinsmagning og overnatning på vingård i Ribera del Duero
Vi tager afsked med Ponferrada og kører mod Ribera del Duero vindistriktet, som primært er kendt for sin Tempranillo vin. Vi overnatter på en vingård, tager på vandretur i området som afsluttes med en vinsmagning.

Dag 8. Hjemrejse til Danmark fra Madrid
Vi har nu gennem en uge smagt på det nordvestlige Spaniens gastronomiske specialiteter og vine og vandret i den skønne natur. Vandreferien er slut og vi rejser til Danmark fra Madrid.

Se det komplette dag til dag program her

Aktiv vinrejse

Er du en ægte livsnyder med hang til det aktive? Vi kombinerer vin, vandring eller cykling og gastronomi. Læs mere om aktive vinrejser med Topas.

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og guidede vandreture
 • Flyrejse København – Bilbao samt Madrid – København
 • Al lufthavnstransfer og transport
 • Alle overnatninger i delt dobbeltværelse
 • Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
 • Vinbesøg, vandring og vinsmagning hos vinproducent i El Bierzo
 • Vinbesøg, vandring, vinsmagning og overnatning på vingård i Ribera del Duero
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. 10-20 euro per måltid)
 • Entré til museer og lignende
 • Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
 • Tillæg for enkeltværelse DKK 1.900
 • Evt. flytilslutning til/fra København

Picos de Europa - Kan man blive forelsket i en bjergkæde?

En ægte 'feel-good' vandring i Picos de Europa førte til, at turudvikler Camilla Hvalsøe i 2007 flyttede til bjergkædens fod. Læs med.

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale deltagerantal: 18 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Overnatning
 • Lidt om området

Fællesskabet

Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Dag 1. Med fly til Bilbao — Transfer til Cangas de Onís, Asturien

Vi flyver til Baskerlandets hovedstad, Bilbao og har herfra et par timers kørsel mod vest til Asturien og byen Cangas de Onis, som er vores base på denne første del af turen. Cangas de Onis (i daglig tale Cangas) er en velholdt, hyggelig spansk by med omkring 6.000 indbyggere og ligger ved floden Sella i den frugtbare Cangasdal. Vi indkvarteres på hotel få minutters gang fra byens berømte varemærke, ’Puente Romano’ — den såkaldte gamle romerbro over Sella.

-/-/-

Dag 2. Vandring langs kysten — 15.000 år gamle hulemalerier

Efter morgenmaden ifører vi os vandretøj og har godt en halv times kørsel til Berbes og Playa de Vega/Berbes sandstrand, hvor vi starter vores vandring langs Atlanterhavets kyst til Ribadesella. Det er en 10-kilometers vandretur på en blanding af stier, grusveje og lidt asfalt og tager os 3-3,5 time med diverse pauser. Undervejs kommer vi gennem et par små landsbyer og har flotte udsigter til kysten og blåt hav mod nord og frodige bakker og bjerge mod syd. Vi går mod øst og møder måske pilgrimme på vej i modsat retning, da denne strækning er en del af den nordlige pilgrimsrute til Galicien.

Vi ankommer til Ribadesella omkring frokosttid og her er der fri leg i et par timer til at spise på en af byens restauranter, se sig lidt omkring og måske snuppe sig en dukkert i Atlanterhavet. Om eftermiddagen vil vi se nærmere på verdens ældste kunst — de unikke hulemalerier udført omkring 13.000 til 12.000 f.Kr. på Ribadesellas center for stenkunst. Er vi heldige er der måske også mulighed for at besøge hulen Tito Bustillo, især kendt for sine fantastiske hestemalerier, men af hensyn til maleriernes bevaring er adgangen til hulen stærkt begrænset.

Vi er tilbage i Cangas de Onis hen under aften og spiser aftensmad på en af byens gode restauranter.

M/-/-

Dag 3. Markedsdag — Vandring ved søerne Los Lagos - Spaniens 'vugge' og æblecider

I dag kan vi sove lidt længe — det er jo søndag. Og søndag er den store markedsdag i Cangas, hvor byens indbyggere og hele oplandet traditionen tro stimler sammen på torvet for at købe ind og efterfølgende spise frokost med hele familien i byen. Det er et hyggeligt og livligt marked, som bugner af oste, pølser, skinke, honning, blomster, frugt, grøntsager, spinlonkjoler, sko, kopitasker og hjemmebagte brød og kager. Du slippes løs i mylderet med nogle få spanske gloser og så mødes vi et par timer senere og kan sammenligne eventuelle indkøb!

Herefter tager vi bussen op til områdets to berømte alpinsøer, Los Lagos. Den ene sø, Lago Enol er dannet efter tilbagetrækningen af den sidste istids gletsjere og den anden, Lago Ercina, er skabt af romerne i forbindelse med minedrift. Søerne ligger i bjergkæden Picos de Europa og vores vandring omkring søen Lago Enol byder på flotte udsiger til bjergkædens vestlige massiv. 

På turen op til søerne stopper vi ved Covadonga, som er en mindre (men for den spanske befolkning en meget vigtig) pilgrimsby - kendt som ‘Spaniens vugge’. Ifølge historien var det her, at kongen Pelayo samlede den modstandshær, der i 722 besejrede maurerne og efterfølgende begyndte generobringen af den Iberiske halvø.

Vi spiser til aften på en restaurant i Cangas de Onis - gerne et sted, hvor de serverer Asturiens gylde nektar - Sidra - som er en lokalproduceret, syrlig æblecider.

M/-/-

Dag 4. Vandring Careskløften — Frokost hos Monse — Transfer til Bierzo

I dag rejser vi fra Asturien til naboprovinsen i syd, Castilla y Leon. Det tager os hele dagen og vil foregå både til fods og i bus. 

Vi starter ud med en kort transfer (ca. 45 min) fra Cangas til Poncebos og starten af Nordspaniens mest berømte vandretur til bjerglandsbyen Caín. Floden Cares har gennem millioner af år skåret sig gennem bjergkæden Picos de Europa fra syd til nord og skabt den dybe kløft ’Carganta del Cares’.

Stien gennem kløften mellem Poncebos og Caín blev anlagt i starten af 1900-tallet i forbindelse med etableringen af vandkraftværket i Poncebos og er et imponerende men diskret ingeniørarbejde midt i Asturiens allersmukkeste natur. Vi vandrer på grus og sten-sti hele vejen med en lille opstigning og nedstigning først på vandringen, men ellers generelt let terræn alle 12 km/3T til Cain. Forvent eminente udsigter på hele turen til stejle klippesider, der skyder mod himlen og den smaragdgrønne Caresflod, som snor sig dybt nede i kløftens bund.

Ved ankomsten til Caín står Monse klar med frokost og dagens valgfrie menu — vi anbefaler ’fabada’ (asturiansk stuvning) efterfulgt af enten langtidsstegt lam eller gedekid.

Mætte vælter vi ud i bussen og har nu en relativ lang transfer foran os. Vi skal fra Caín til Bierzo og det tager omkring 4,5 time, med en pause undervejs. Vi ankommer sidst på eftermiddagen til Ponferrada, hovedbyen i Bierzo vindistriktet og vores base på turens anden del. Efter vi er blevet indkvarteret, er det tid til at gå ud at spise på en af byens gode restauranter.

M/-/-

Dag 5. Vandring Las Médulas - Den tidligere romerske guldmine

Det er svært at forestille sig, at Las Médulas’ særprægede, smukke landskaber af gyldne fjelde blandt grønne trækroner faktisk er et ødelagt landskab, sprængt i stykker efter 200 års minedrift i jagten på guld. Knap én times kørsel fra Ponferrada finder vi det romerske imperiums vigtigste guldmine i det 1. og 2. århundrede.

Minen har ligget øde hen siden romerne forlod den, så man i dag med lethed kan studere den anvendte minedrifts teknologi, ’ruina montium,’ som gik ud på at underminere et bjerg med store mængder vand. Las Médulas er i dag på UNESCOs verdensarvsliste og afgjort et besøg værd, så vi bruger formiddagen på en 3-4 timers vandretur i området, hvor vi vil nyde landskabet og lære lidt om denne innovative romerske teknologi.

Vi spiser frokost i landsbyen ved Las Médulas og kører tilbage til Ponferrada. Her vil turlederen sidst på eftermiddagen tage os med på en byvandring inden aftensmaden. På rundturen vil vi blandt passere ’Castillo de los Templarios’ - Ponferradas gamle fæstning - som kong Ferdinand II af León i 1178 forærede til Tempelridderne, hvis opgave var at beskytte pilgrimme på vej til Santiago de Compostella.

Området omkring Ponferrada husede i mange år Romerrigets største minecenter og helt op til midten af det 20. århundrede var regionens økonomi hovedsageligt baseret på minedrift og industri. Siden lukningen af minerne i 1980’erne har området gennemgået en forvandling og i dag er det turisme, vin, landbrug og energi, som driver økonomien.

M/-/

Dag 6. Vandring i vinmarker - Besøg på vingården Palacio de Canedo

Romerne satte ikke blot gang i minedriften i Bierzo — de importerede også druer og startede produktionen af vin, som trivedes i regionen indtil en drue sygdom ødelagde de fleste af vinmarkerne i slutningen af det 19. århundrede. Produktionen blev langsomt genetableret takket være podningsteknik på grundstammer og vinproduktionen i Bierzo er i dag på niveau med tidligere — og voksende, da vinens popularitet er stigende både inden for landets grænser og internationalt.

Imperiet ’Prada a Tope' er historien om en entreprenør — José Luis Prada - der i 1970’erne åbnede en lille skobutik i León og i dag står i spidsen for en fond, som driver et luksushotel, to restauranter, produktion af diverse delikatesser og en af Bierzos store vingårde.

Ordene kitsch og kommerciel bruges fra tid til anden om Prada a Tope, men man kan ikke komme udenom, at produkterne er i orden og at det jordnære aldrig er gået tabt i forbindelse med imperiets vækst. Tradition og økologi (med en snert af biodynamisk jordbrug) er og har altid været kodeord i produktionen. Prada a Topes vingård og vinmarker — Palacio de Canedo - ligger ca. 45 minutters kørsel fra Ponferrada og vi vil bruge formiddagen på en 2-3 timers guidet rundvisning på gården og let vandring i vinmarkerne, hvor vi vil høre nærmere om økologiske vin og landbrug. Tilbage på vingården skal vi spise frokost og selvfølgelig smage på de gode vine, og inden afrejsen er der tid til indkøb af diverse delikatesser fra vingårdens butik.

Resten af dagen er på egen hånd i Ponferrada. Måske man har lyst til at se nærmere på Tempelriddernes slot, foretage de sidste indkøb af ost og skinke eller blot nyde livet og en god kop kaffe på Ponferradas hyggelige torv.

M/-/-

Dag 7. Transfer til vindistriktet Ribera del Duero - Vandring, vinsmagning og overnatning på vingård

Vi forlader Ponferrada tidligt og har cirka 3,5 times kørsel til Ribera del Duero vindistriktet sydøst for Ponferrada. Ribera del Duero ligger stadig i regionen Castilla y León, men forbindes mere med de mange vinproducerende regioner langs den knap 900 kilometer lange Duero flod, som udmunder i Portugal. Ribera del Duero har produceret vin i tusinder af år, men områdets deciderede vinavl kom sandsynligvis sammen med Benediktinermunke fra Bourgogne i det 12. århundrede. Ribera del Duero er primært kendt for sin Tempranillo vin (lokalt kendt som Tinto Fino) der til tider suppleres med de lidt kraftige Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot druer.

I Ribera del Duero skal vi overnatte på en vingård, som ud over at dyrke vin også producerer olivenolie og ost. Efter frokost tager vi vandrestøvlerne på og skal ud at se os lidt omkring i området, som er præget fladt, stenet terræn, vinmarker, skov samt landbrug (bla. korn, majs, kartofler og rødbeder) og dyrehold (køer og får). Vi afslutter vandredagen - og denne tur i Spaniens nordvest - med en vinsmagning efterfulgt af middag på vingården.

M/-/-

Dag 8. Transfer til Madrid lufthavn - Hjemrejse fra Madrid

Fra Ribera del Duero er der omkring 1,5 times kørsel til Madrid lufthavn. Her går vi ombord på flyet der via en mellemlanding i Amsterdam, Munchen eller Frankfurt tager os hjem til kendte himmelstrøg i nord.

-/-/-

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

8 dage — heraf 6 vandreture, grad 2. Der vandres mellem 3-5 timer og 8-12 kilometer per tur.

De angivne tider og kilometerantal er vejledende og kan variere fra tur til tur.
Vandreturene foregår alle i relativt let terræn og uden de store op- og nedstigninger og kan gennemføres af alle med lyst til fysisk udfoldelse og en rimelig god kondition.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

Udover vandreturene er der vinsmagninger, markedsdag og besøg ved hulemalerier.

Overnatning

Vi bor tre forskellige steder på turen. I Asturien i byen Cangas de Onis (ca. 6.000 indbyggere) og i Castilla y Leon i den noget større by Ponferrada (ca. 65.000 indbyggere). Begge byer er valgt ud fra deres beliggenhed i forhold til aktiviteterne på turen. På turens sidste nat overnattes på en vingård i Ribera del Duero vindistriktet nord for Madrid.

Der overnattes på hotel i to-personers værelser med eget bad og toilet. Der er nogle få enkeltværelser til rådighed på turen mod et tillæg angivet i afsnittet ’Prisen inkluderer ikke’.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

På turen lægges der vægt på, at du får smagt områdets lokale gastronomi. Ikke mindst kan du se frem til at smage en masse gode oste og 'pålæg' som lufttørret skinke, vildsvinepølse og røget kalvekød. Når der spises på restaurant kan du forvente veltilberedt, traditionel og anderledes mad, ikke nødvendigvis gourmet. Spansk mad er ikke specielt krydret. En god kok, set med spanske øjne, bruger gode råvarer og får mad til at smage af det, det er. 

Frokost og aftensmad nydes typisk på restauranter i landsbyer samt i byerne Cangas de Onis og Ponferrada, hvor vi overnatter. Det er ikke obligatorisk at spise på restaurant sammen med gruppen — alternativt er der blandt andet gode muligheder for at købe ind lokalt af ost, pølse, brød osv. og lave en picnic enten til frokost eller aftensmad.

Generelt er det relativt billigt at spise ude i Spanien, da de fleste restauranter både til frokost og aften tilbyder en ’Menu del Dia’ (dagens menu) med tre retter og vin eller vand til 15-22 euro. Frokosten på vingården Palacio de Canedo (dag 7) er en smule dyrere - forvent omkring 30 euro per person.

Flyrejsen og lokal transport

SPANIENS AFSONDREDE NORDVEST

På rejsen dækker vi et relativt stort område af Spanien og får set mange forskellige landskaber i de to regioner. Således vil der være nogle få køreture af længere varighed, som vi har forsøgt at minimere ved bl.a. at flyve ind til én og ud af en anden lufthavn. Den længste køretur er på dag 4 i programmet, hvor vi skal fra Asturien til Castilla y Leon. Ved at vandre gennem Careskløften fra den ene region til den anden reducerer vi tid i bussen og får samtidig oplevet et af Spaniens smukkeste kløftlandskaber.

Der flyves til Bilbao og hjem fra Madrid. Da der ikke er direkte fly mellem København og Bilbao vil der på turen være en mellemlanding begge veje - oftest i Frankfurt, Amsterdam, Munchen eller en anden større europæisk lufthavn - da vi på grupperejser flyver ud/hjem med samme flyselskab. Det er derfor sjældent muligt at flyve direkte direkte Madrid-København.

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din flyrejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

September er som regel den bedste tid på året i både Asturien og Castilla y Leon. Det er ofte klart vejr og sommervarmen har lagt sig. I september ligger dagtemperaturer normalt på 18-25 grader celsius og nattemperaturer på 12-20 grader. Generelt er det varmere i Castilla y Leon og risikoen for nedbør større i Asturien.

Valuta og kreditkort

Medbring kontante euro og/eller hævekort (visa/mastercard) til turen. Der findes hævemaskiner i Cangas de Onis og Ponferrada samt i Bilbao lufthavn.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er ikke fuld mobildækning på denne tur. Der er WIFI på hotellet i Cangas de Onis og Ponferrada. Vi anbefaler, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.

Der er god adgang til strøm til opladning af batterier på denne tur.

Kort og Rejselitteratur

Kort - Købes bedst lokalt

Anbefalet litteratur:
Gunnar Steen Jakobsen - Smag på vin.
Thomas Rydberg - Spansk Vin
Politiken: Turen går til Nordspanien

Rejsen Kort

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland og Løberen på alt udstyr og beklædning samt rabat på dine vaccinationer. Se her hvordan du gør.

Bagage

På vandreturene skal du kun medbringe en dagtursrygsæk til de ting, du skal bruge i løbet af dagen. Vi anbefaler en rygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage på flyet.

Den øvrige bagage kan pakkes i sportstaske, vadsæk, rygsæk eller kuffert, som forbliver på hotellet under dagsturene.

Støvler

Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.

Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen, mod forventning, skulle blive forsinket.

Andet fodtøj

Evt. let fodtøj, f.eks. sandaler, til at skifte med, når du er færdig med dagens vandretur. Sko til aftenbrug.

Vandflaske

Medbring en eller flere flasker som i alt kan rumme 1½ liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 el. 1,5 liters danske genbrugs-sodavandsflasker, da de er lette og stærke. Camelbacks kan bruges som alternativ, men er en noget dyrere løsning.

Vandrestave

Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

 • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
 • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Gode råd til din vandreferie

Hvordan forbereder jeg mig bedst til min vandreferie? Læs her vores 5 bedste vandretips!

Tøj til vandring

 • 2 -4 par tykke vandresokker
 • Evt. 2 par tynde indersokker
 • 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
 • Svedtransporterende undertøj evt. uldundertøj
 • 2-3 tynde (uld)trøjer
 • 2-4 svedabsorberende T-shirts
 • 1 sweatshirt/fleecetrøje
 • 1 vind- og vandtæt anorak eller jakke med hætte
 • 1 par åndbare regnbukser

Andet tøj

 • Rejsetøj
 • Tøj til aften- og bybrug
 • T-shirts
 • Skjorter/langærmet bluse
 • Strømper
 • Undertøj
 • Evt. badetøj + håndklæde

Mod solen

 • 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
 • Hat med bred skygge
 • Gode solbriller
 • Solcreme og læbepomade med faktor

Diverse

 • Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter
 • Toiletartikler
 • Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
 • Toiletpapir (til vandredagene)
 • Ørepropper (hvis du gerne vil sove uforstyrret om natten)
 • Kamera og evt. ekstra batterier/oplader
 • Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic
 • Vådservietter
 • Evt. køresygepiller til bustransport

Bemærk venligst

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

27. september 2019  –  4. oktober 2019 Udsolgt 10.470 DKK Venteliste

Kontakt os

Turkode: ESVV

Andre spændende rejser

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.

 
Topas TravelBakkelyvej 28680 RyDenmarkCVR: 17630008Telefon (+45) 8689 3622info@topas.dk © 2019 Webdesign & CMS by MCB Denmark