Sydafrika – Trekking i buskmændenes fodspor og safarieventyr

Historisk rundrejse i Sydafrika og Swaziland med udgangspunkt i de smukke Drakensbjerge, som danner rammerne for både dagsture og et 3 dages trek. Glæd dig også til safari i Kruger National Park.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Du skal vandre på buskmændenes stier og studere de ældgamle hulemalerier. Om aftenen ruller vi vores moderne soveposer ud i huler, som også for flere tusind år siden gav ly til forbipasserende. Når vi ikke sover i huler, er Bergvlei-farmen vores base i Drakensbjergene. Her kan du slappe af, imens du nyder de betagende omgivelser og fordøjer de mange indtryk.

Fra Bergvlei-farmen går turen videre i vores ekspeditionskøretøj. Vi kommer til St. Lucia og Hluhluwe, hvor du har gode muligheder for at møde krokodiller, og i Swaziland har du god tid til at opdage dette lille kongedømme. Med et besøg først i Hlane Royal National Park og bagefter i Malolotja Nature Reserve får du et godt og alsidigt indtryk af landets spændende flora og fauna. Mange timers vandring i de to områder giver pragtfulde naturoplevelser med imponerende landskaber og spændende møder med sky dyr og farvestrålende insekter.

Til slut skal du opleve et vaskeægte safarieventyr i Sydafrikas ældste nationalpark. Det er her dyrefotografer valfarter til for at optage deres livs film om livet på savannen og dyreelskere realiserer deres drømme om at komme helt tæt på Afrikas vilde dyr. Kruger National Park har en ikonisk status som flagskib ikke bare for Sydafrikas nationalparker, men for dyrebeskyttelse og naturbevarelse i hele verden.

En rigtig god oplevelse i pagt med naturen, og tilbage i tiden, ro og udfordrende, samt et rigt dyreliv sidst på turen.

Tove Svendsen

Glæd dig til

 • Trekking i naturskønne omgivelser i Drakensberg
 • Overnatning og madlavning i buskmændenes huler
 • Oplev zulufolkets kultur
 • Søer og strande, floddeltaer og flodheste ved St. Lucia
 • Vandresafari og lejrstemning i Hlane Royal National Park
 • Tæt på naturen fra morgen til aften på heldagsvandring i Malolotja Nature Reserve
 • Safari i den verdensberømte Kruger National Park
 • Se Sydafrikas 'Big Five': Løver, elefanter, bøfler, leoparder og næsehorn

Rundrejser med Topas

Hos Topas har vi lavet vores egen fortolkning af den klassiske rundrejse. Læs mere om hvad vi gør for at give dig det bedste eventyr samt vores udvalg af rejser i denne kategori.

Program

Dag 1. Afrejse fra København mod Johannesburg

Dag 2 til 3. Bergvlei farmen og zulu landsby i Drakensbjergene

 • Efter ankomst til Johannesburg kører vi sydpå mod bjergene
 • Møde med Drakensbjergene og Bergvlei farmen
 • Vandring til Bellpark Kop (1.650m) og besøg i Umswazi Zulu-landsby

Dag 4 til 8. Trek i Drakensbjergene og omkring Monks Cowl

 • Trekket i Drakensbjergene starter
 • I buskmændenes fodspor
 • Fra buskmænd til Bergvlei
 • Fridag på farmen
 • Vandring omkring Monks Cowl

Dag 9 til 13. På safarieventyr mod Swaziland og Malolotja

 • Flodheste og krokodiller i St. Lucia
 • Mod nye eventyr i Hluhluwe-Umfolozi nationalpark
 • Mod Swaziland og Hlane nationalpark
 • Malolotja hiking eller en tur i trætoppene
 • Heldagsvandretur i Malolotja

Dag 14 til 16. Kruger National Park

 • Til kongen af safariparker: Kruger National Park
 • En dag i Kruger
 • Gåtur til de morgenfriske og afsked med Kruger
 • Afsked og hjemrejse fra Johannesburg

Dag 17. Ankomst til København

Se det detaljerede dagsprogram her

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og lokale guider/assistenter/bærere
 • Flyrejse København – Johannesburg t/r
 • Al lokal transport
 • Alle overnatninger som beskrevet i dagsprogrammet
 • Måltider som angivet i dagsprogrammet
 • Alle aktiviteter og udflugter i henhold til dagsprogrammet
 • Bidrag til rejsegarantifonden

Læs hele listen over alt det, der er inkluderet i prisen på denne rejse

Prisen inkluderer ikke

 • Personlige lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (ca. DKK 70 pr. måltid)
 • Drikkepenge til lokal chauffør og bærere på trekket (ca. DKK 200)
 • Udgifter i forbindelse med aktiviteter på fridagene
 • Rejseforsikring og evt. afbestillingsforsikring

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale deltagerantal: 15 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Overnatning
 • Klima

Fællesskabet

Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.

Dag 1. Afrejse fra Danmark

Vi forlader Danmark og flyver mod Sydafrikas hovedstad, Johannesburg.

/-

Dag 2. Møde med Drakensbjergne og Bergvlei farmen

Vi kører syd på mod Drakensbjergene, hvor vandreturen begynder. Køreturen går gennem Freestate provinsen med dens store åbne vidder til de store landbrugsområder i syd, hvor vi bl.a. passerer kvægfarme og majsmarker. Vi fortsætter videre ind i KwaZulu Natal, spiser vores medbragte mad, og ser Drakensbjergene rejse sig i horisonten foran os.

Ud på eftermiddagen når vi frem til Bergvlei farmen, et "mindre" landbrug på 150 hektar jord og vores base for morgendagens vandretur og de efterfølgende tre dages trek gennem Drakensbjergene. I Bergvlei bliver vi taget godt imod af vores værtspar, og ovenpå en dejlig middag kan vi slappe af og nyde omgivelserne omkring farmen.

M/F/A

Dag 3. Vandring til Bellpark Kop (1.650m) og besøg i Umswazi Zulu-landsby

Vi spænder vandrestøvlerne og begiver os ud på turens første vandring, hvor vi skal på toppen af den 1.650 meter høje Bellpark Kop. Herefter går turen ned til Umswazi — en af områdets zulu-landsbyer.

Frokosten består af lokale retter, indtaget i den rette ægte Zulu atmosfære. Her har vi tid til at lære mere om Zulu-folkets dagligliv og kultur. En let eftermiddagstur bringer os tilbage til Bergvlei og farmens afslappende atmosfære. Dagens vandretur varer ca. 4-5 timer.

M/F/A

Dag 4. Trekket i Drakensberg starter

Efter morgenmaden gør vi os klar til det smukke tre-dages trek i Drakensbjergene. Fra morgenstunden møder vi de lokale zuluer, der agerer bærere og hjælper os på turen.

Vi starter fra farmen og bevæger os over bløde bakker og mod Jacobs Ladder, et pas, der som navnet antyder slynger sig som en stige opad Drakensbjergenes skråninger. Vores mål er Stable Cave, en stor åben hule, hvor vi finder et naturligt ly for natten. Disse huler blev for år tilbage benyttet som shelters for San-folk, bedre kendt som buskmænd. Det er disse buskmænd, som har medvirket til, at Drakensbjergene i dag er så berømte og på UNESCOs liste over verdenskulturarven.

San-folket har gennem de sidste tusinder af år efterladt sig imponerende aftryk i form af hulemalerier, og området rummer nogle af de mest bemærkelsesværdige hulemalerier i verden. De yngste malerier er fra slutningen af 1800-tallet, mens andre skønnes at være omkring 2000 år gamle. Aftensmaden tilbereder vi i hulen, som det blev gjort for årtusinder siden.

M/F/A

Dag 5. I buskmændenes fodspor

I dag skal vi vandre i det bevaringsværdige område Didima Conservation Area langs Mhlwasini-floden gennem det skovrige landskab overskygget af bjerge på begge sider.

Kløften med dens klare strøm, som bugter sig langt under os, har været central for områdets buskmænd gennem tusinder af år. Mens vi lader historiens vingesus indfange os, fortsætter vi mod strømmen og en forfriskende dukkert.

Vi camperer i Poachers Cave og bruger resten af eftermiddagen til at udforske hulerne og måske klatre højere op, hvorfra der er en dramatisk udsigt over bjergene, som folder sig ud omkring os. Mens mørket sænker sig, nyder vi aftensmåltidet og roen fra bjergene.

M/F/A

Dag 6. Fra buskmænd til Bergvlei

Den sidst dag på trekket går mod den majestætiske Cathedral Peak, en tinde der på grund af dens størrelse har fået dette særprægede navn. Inden vi når så langt, er der både mulighed for forfriskende badning i dybe naturlige pools og besøg i en meget velbevaret San-hule, der rummer mange store og flotte hulemalerier.

Ruten, vi følger, går bl.a. gennem en smuk dal med fantastisk flora og mod pas, der åbner dette storslåede landskab. Fra Cathedral Peak kører vi tilbage til Bergvlei, hvor vi kan slappe godt af ovenpå de sidste dages strabadser. Her kan vi lade indtrykkene sætte sig og diskutere mulighederne for næste dags aktiviteter.

M/F/A

Dag 7. Fridag på farmen

Dagen er til fri disposition ved Bergvlei farmen. Der er et stort udvalg af aktiviteter. F.eks. en tur på hesteryg, eller for de aktive; mountainbike, gennem de smukke og bjergrige omgivelser. I nærheden af farmen findes en lille sø, hvor det er muligt at leje fiskeudstyr og prøve lykken som lystfisker.

For de, der har mod på det, er det også muligt at opleve bjergene fra helikopter. Det giver et sus i maven, både pga. højden, men også den fantastiske fornemmelse, det er at svæve frit med et fantastisk udsyn over de høje grønne bjerge. Sidst på eftermiddagen mødes vi igen, beretter om dagens oplevelser og har tid til i fællesskab at forberede aftensmåltidet.

M/F/A

Dag 8. Vandring omkring Monks Cowl

På vores sidste dag i Drakensbjergene er der god mulighed for at strække benene ud og udforske området omkring Monks Cowl.

Vi starter ved parkindgangen og klatrer 600m op til Blind Man's Corner. Herfra kan vi øjne konturlinjen forbi "V’et" og besigtige en god del af dagens vandretur.

Dagen slutter med en lang nedstigning til terrassen på hotellet, Drakenberg Sun. Her nyder vi den obligatoriske sundowner i tilbagelænede omgivelser — den perfekte måde at sige farvel til disse inspirerende bjerge. Vi bliver transporteret tilbage til Bergvlei og tilbringer en sidste stemningsfuld aften på farmen.

M/F/A

Dag 9. Flodheste og krokodiller i St. Lucia

Efter vi er blevet introduceret til vores safarikøretøj, begiver vi os ud af bjergene og østpå mod det indiske ocean. Safarikøretøjet indeholder både køleskab, camping- og køkkenudstyr og gør os ganske mobile og selvforsynende.

Dagens destination er den 38.000 ha store park Lake St. Lucia - et større kompleks af søer, floddeltaer, frodige øer, sumpe, bjerge, lavtliggende savanne, græsland, tætte skove, vådområder med mangrove og pragtfulde strande med koralrev. Det store spektrum af forskellige naturtyper er årsagen til parkens storslåede fauna og flora, og området blev i 1999 indskrevet på UNESCOs liste over verdens bevaringsværdige naturområder.

Eftermiddagen kan bruges enten på en tur ind til byen, en gåtur til stranden ved det Indiske Ocean, afslapning ved poolen eller på en bådsafari i et af parkens vandområder (tilkøb). Hvis du har blot den mindste interesse i fugle, flodheste eller krokodiller er bådsafarien absolut at anbefale. Her findes en af verdens største bestande af flodheste, mere end 1.000 nilkrokodiller og omkring 500 fuglearter heriblandt flamingoer, pelikaner, terner, ænder, gæs og storke. Aftenen tilbringer vi på en hyggelig restaurant i St. Lucia by.

M/-/A

Dag 10. Mod nye eventyr i Hluhluwe-Umfolozi nationalpark

Vi besøger i dag Hluhluwe-­Umfolozi nationalparken. Hluhluwe blev i 1897 etableret som et beskyttet område og er i dag det ældste vildtreservat i Afrika. Parken er en af Sydafrikas smukkeste og er bl.a. kendt for "Operation Næsehorn", der begyndte i 1960’erne, og hvis tiltag var medvirkende til at redde det hvide næsehorn fra fuldstændig udryddelse. Vi tager på safari i vores eget køretøj, og hvis vi er heldige ser vi et næsehorn eller to.

M/F/A

Dag 11. Mod Swaziland og Hlane nationalpark

I dag fortsætter vores tur mod Swaziland, et lille kongedømme, som er beliggende indlands mellem Mozambique og Sydafrika. Efter at have passeret grænsen til Swaziland fortsætter vi mod Hlane Royal National Park. Parken er berømt for sine smukke 1.000 år gamle træer, et fantastisk rigt fugleliv og for at være hjem for fire af de såkaldte “Big Five". De fem store er løven, leoparden, bøflen, næsehornet og elefanten. Leoparden er den eneste, der ikke færdes i Hlane.

Ved ankomsten til Hlane begiver vi os ud på en cirka tre timers vandresafari i selskab med en lokal guide i et område af parken, hvor vi forhåbenligt kan se antiloper, gazeller og et spændende planteliv. Vi slår lejr i nationalparken med udsigt til en søbred, hvor græssende og dasende flodheste hygger sig. Her findes også et rigt fugleliv, og har vi heldet med os, spotter vi måske også en krokodille eller to omkring søen. Vi spiser til aften i lejren.

M/-/A

Dag 12. Malolotja hiking eller en tur i trætoppene

Stadig indenfor Swazilands grænser skal vi udforske et andet naturområde, Malolotja. Vi står tidligt op og ankommer til Malolotja tids nok til allerede samme dag at begive os ud på en kortere vandretur. Her får vi en fornemmelse af nærområdet, hvor vi skal bo og være helt tæt på naturen i to dage. Vil du se det hele lidt fra oven, er det muligt at tage på "tree top canopy tour" (tilkøb), som er en anderledes måde at bevæge sig i naturen på, og som nok kan få adrenalinen frem hos de fleste.

M/F/A

Dag 13. Heldagsvandretur i Malolotja

Morgenstund i Malolotja. Vi nyder det frie liv, hvor vi står op i naturen, vandrer hele dagen i naturen og går til ro i naturen. Dagen byder på en fantastisk vandretur, hvor vi når rundt i flere kroge af naturreservatet. Landskabet er varieret og det ene flotte billede afløser det andet. Motiverne kan være vilde blomster, græssletter, skov og måske et desmerdyrs hvide halespids. Malolotja er også hjemsted for truede fuglearter som blåsvalen og blåtranen, og i alt er der observeret mere end 280 forskellige fuglearter i parken. Mætte af indtryk og måske også lidt trætte i benene, vender vi tilbage til hytterne, hvor vi spiser aftensmad, hygger os og nyder stjernerne og aftenlydene fra det afrikanske dyreliv omkring os, inden vi lægger os til ro og drømmer videre om skovklædte kløfter og elefanter.

M/F/A

Dag 14. Til kongen af safariparker: Kruger National Park

Vi kører over grænsen til Sydafrika mod safariparken over dem alle: Kruger National Park. Undervejs gør vi holdt ved en landsby, der huser en traditionel swazi minoritetsstamme. Her indtager vi frokosten og fortsætter mod den verdensberømte Kruger National Park.

Parken er beliggende i Sydafrikas nordøstlige hjørne og grænser op til Zimbabwe mod nord og Mozambique mod øst. Den blev grundlagt i 1898 af den tidligere præsident Kruger, som i mange år kæmpede for at rette op på mange års ukontrolleret jagt på de vilde dyr. Dette høster vi i dag frugterne af, da Kruger i dag er den nationalpark i Afrika med den største artsrigdom — 147 forskellige pattedyr og 507 fuglearter. Selve parkens areal er på ca. 20.000 km2, hvilket er knap halvdelen af Danmarks samlede areal! Det er ikke for ingenting, at Kruger ofte benævnes "King of Parks".

Vi ankommer tidsnok til ovenpå en varm dag at forberede os til en aftensafari ud i Krugers skumring og tiltagende mørke, hvor chancerne for at se de store kattedyr i aktion er til stede. Forhåbentlig går vi til ro denne dag med synet af en mægtig løve indprentet på nethinden.

M/F/A

Dag 15. En dag i Kruger

For at få det bedste udbytte af vores tid i Kruger, tager vi tidligt af sted i vores safarikøretøj, så vi ser dyrene i parken vågne. Selvom det er tidligt, skal vi være yderst opmærksomme. Vi forsøger at "spotte" flest mulige dyr og fugle, og ofte er tiden tilbragt omkring et af mange vandhuller givet godt ud. Her drikker gazeller, antiloper, elefanter og andre pattedyr ofte i stort tal — måske med et rovdyr liggende på lur i den tætte bush. Vi forsætter vores "jagt" efter dyrene resten af dagen, før vi om eftermiddagen forlader parken.

Vores destination er en smukt beliggende lodge lidt udenfor parken, hvor der er tid til at nyde stilheden og roen, som lodgen kan tilbyde. Med den sidste afrikanske stjernehimmel over os, lader vi indtrykkene forankre sig, akkompagneret af cikader og andre af bushnattens lyde.

M/F/A

Dag 16. Gåtur til de morgenfriske og afsked med Kruger

Vi vågner denne morgen og må indstille os på at sige farvel til disse fantastiske omgivelser. Har man lyst, er det muligt at gå en frisk tur i den omkringliggende natur inden morgenmaden.

I dag venter en længere køretur tilbage til Johannesburg og civilisationen. Vores rute snor sig udenom Blyde River Canyon, som er verdens tredje største kløft efter Grand Canyon i USA og Fish River Canyon i Namibia, og hele området byder på storslåede geologiske formationer, dale og bjerge. Vi ankommer først på aftenen til Johannesburg og skal tage afsked med dette smukke land. Ud på aftenen stiger vi ombord på flyet tilbage mod Danmark.

M/F/-

Dag 17. Ankomst til Danmark

Vi ankommer til Danmark mange oplevelser rigere.

-/

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

17 dage — hvoraf der er 6 dages vandring, grad 3.

Vi vandrer mellem 4-10 timer om dagen, og turen har to længere vandredage i Drakensberg på op omkring 20 kilometer hver. Med hensyn til stigninger i terrænet vil den mest udfordrende dag byde på cirka 800 højdemeter. De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

FORDELING AF OPGAVER
For at sikre en effektiv gennemførelse af en rejse som denne vil turlederen uddelegere forskellige mindre praktiske opgaver til deltagerne efter turnus. Der vil f.eks. være hold til hjælp med madlavning og opvask de dage, hvor der ikke spises på restaurant.

Overnatning

På farmen overnatter vi i 4-6 personers værelser med fælles bad og toilet. På trekket overnatter vi i store, åbne huler. På resten af turen skifter vi mellem lodges, telte og 4-5 mands hytter.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din flyrejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Tempereret til subtropisk klima med dagtemperaturer omkring ca. 20 - 30 grader i henholdsvis vinter- og sommermånederne. I lavlandet kan en anelse varmere temperaturer forventes og i højlandet, en anelse køligere. Nattemperaturer ligger mellem 10 - 20 grader, koldest i højlandet. Der kan forekomme enkelte regnbyger på denne årstid, ligesom nedbør altid kan forekomme i bjergene.

Pas og visum

Du skal have et pas med mindst seks måneders resterende gyldighed ved indrejsen og to tomme visumsider. Visum til Sydafrika og Swaziland er gratis og søges i henholdsvis lufthavnen og ved grænseovergangen.

Vaccinationer

Kontakt egen læge ca. 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.

Du kan også finde relevant information på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Valuta og kreditkort

I Sydafrika kan kontante Rand med fordel medbringes. Kreditkort kan benyttes de fleste steder, også som hævekort. Veksling af anden valuta udføres mod gebyr.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er kun begrænset mobildækning og ingen wi-fi på denne rejse, så mobiltelefonen kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Vi anbefaler, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.

OBS!
På dele af turen er der kun sparsom adgang til at få opladet batterier. Medbring derfor rigeligt med batterier. Multistik kan med fordel købes i Sydafrika og er nødvendigt, da udformningen af de sydafrikanske stikkontakter varierer fra dansk standard.

Kort og Rejselitteratur

Nordisk Korthandel, scanmaps.dk
Vandrekort, kort over nationalparker og Sydafrika kan desuden købes lokalt.

Gyldendal: "Safari i Afrika. Vilde dyr - en håndbog" af Mogens Boman.
Lonely Planet: "South Africa, Lesotho and Swaziland"
Lonely Planet: "Southern Africa"

Bemærk venligst

Rejsens program gennemføres med forbehold for ændringer pga. vejret eller andre uforudsigelige forhold.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland og Løberen på alt udstyr og beklædning samt rabat på dine vaccinationer.

Bagage

Af hensyn til pakning af safarikøretøj og vores portere, der bærer på den store bagage, skal bagagen pakkes i en blød vadsæk, rygsæk eller sportstaske og ikke i en kuffert.

På trekket pakker du den bagage, som du skal have med, i den medbragte taske, som porterne så bærer for dig. Porteren bærer på liggeunderlag, sovepose, forskelligt personligt udstyr samt proviant. Selv bærer du din dagtursrygsæk, som indeholder alt det, du får brug for i løbet af dagen.

Vi anbefaler en dagtursrygsæk med et godt bæresystem, så du får en god bærekomfort end en mindre rygsæk. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage i flyet.

Støvler

Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. Vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.

Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen mod forventning skulle blive forsinket.

Andet fodtøj

Let fodtøj, f.eks. gummisko eller sandaler, til cykling eller til at skifte med, når man er færdig med dagens vandretur.

Vandflaske

Medbring en eller flere flasker, som minimum kan rumme 2 liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 el. 1,5 liters danske genbrugs-sodavandsflasker, da de er lette og stærke. Camelbacks kan bruges som alternativ, men er en noget dyrere løsning.

Vandrestave

Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

 • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
 • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Sovepose, lagenpose og liggeunderlag

SOVEPOSE
2-sæsons eller med en komforttemperatur på 0 grader. Det er en god idé at kunne lyne den op helt ned til fødderne, så den kan bruges i varmt vejr.

LAGENPOSE
Bomuld eller silke. Sidstnævnte er meget behagelig i varmen.

LIGGEUNDERLAG
Gerne Therm-a-rest el.lign. med god komfort. Desuden kan det være en god ide at medbringe et stykke plastik til at beskytte liggeunderlaget mod den værste snavs. Det kan være en stor affaldssæk eller lignende.

Gode råd til din vandreferie

Hvordan forbereder jeg mig bedst til min vandreferie? Læs her vores 5 bedste vandretips!

Tøj til vandring

 • 2 par tykke vandresokker
 • Evt. 2 par tynde indersokker
 • 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
 • 1 tynd uldtrøje
 • 1 sweatshirt/fleecetrøje
 • 1 vind- og vandtæt anorak eller jakke med hætte
 • 1 par regnbukser (Regnslag eller poncho er et godt alternativ til alm. regntøj)

Andet tøj

 • T-shirts
 • Skjorter
 • Strømper
 • Undertøj
 • Badetøj
 • Håndklæde

Mod solen

 • 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
 • Hat med bred skygge
 • Gode solbriller
 • Solcreme og læbepomade med høj faktor

Diverse

 • Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter
 • Pengebælte
 • Toiletartikler
 • Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
 • Toiletpapir (til vandredagene)
 • Myggebalsam
 • Lommelygte og ekstra batterier, evt. pandelygte
 • Ørepropper (hvis du gerne vil sove uforstyrret om natten)
 • Sy-sæt til mindre reparationer
 • Kamera og evt. ekstra batterier/oplader
 • Evt. kikkert
 • Alkoholgel til håndvask
 • Vådservietter
 • Evt. køresygepiller til bustransport

Specifikke turbemærkninger

MOD MYG
I teltene og på lodges/resorts er der myggenet. Vi anbefaler tyndt løstsiddende bomuld/lærredstøj med lange ærmer og ben, som sammen med myggebalsam, er den bedste beskyttelse mod myggene om aftenen.

MILJØ
På de steder, hvor det er nødvendigt, filtrerer vi selv vores drikkevand med keramiske filtre. Vi behøver derfor hverken at købe eller koge vand, og på den måde kan vi undgå at forurene med engangsplastikflasker.

Bemærk venligst

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

Vi arbejder pt. på at finde afrejsedage for næste sæson.

Kontakt evt. Topas for yderligere information.

Kontakt os

Andre spændende rejser

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.