Trekking i Dolpo - det nye sort

Dolpo. Et gammelt tibetansk-buddhistisk rige og et af de mest øde områder af Himalaya. Læs turleder Mette Blochs beretning om vores nye interessante trekkingdestination, Dolpo - det nye sort i Nepal

Du gør klogt i at blive væk!

Selvom jeg elsker Nepal og kommer her to gange årligt, råder jeg ofte folk til at holde sig væk fra landet. Af den simple årsag, at når først du har været dér, så klapper fælden. Så finder du ud af, at Nepal er cremen af cremen. At det er verdens bedste vandreland. Du vil opleve, at alle de andre vandredestinationer, du ellers syntes, har været spændende og farverige, falmer og forandrer sig til beige.

Okay, det er måske lidt kantet skrevet, og jeg må hellere skynde mig at sige, at jeg også holder meget af de smukke Alper, de forrevne Kaukasusbjerge, Pamirbjergene i Central Asien, Andesbjergene i Sydamerika, fritstående kegleformede vulkaner som Mt. Kilimanjaro og Mt. Elbrus, for ikke at tale om alle de unavngivne bjerge i den sydvestlige del af Kina på grænsen til Tibet. Jeg kan se det smukke i Møns Klint og Mols Bjerge, og jeg er også med på, hvad mine norske gæster mener, når de taler varmt om deres unikke bjerglandskaber langt mod nord.

Der er så mange betagende bjergområder i verden – og de kan alle noget forskelligt. Men det ændrer ikke ved, at nyhedsbrevet her handler om mit favoritland nummer 1. Nepal.

Vi har trådt mange spor i Nepal

Jeg har været turleder hos Topas siden 2001 og har haft mange muligheder for at udforske Nepals trekkingområder. Topas har været aktive i Nepal siden 70’erne, hvor vi kom kørende ind med ekspeditionskøretøj, og vi har siden da været i (næsten) hvert et hjørne af landet. Igennem de sidste 17 – 18 år har jeg selv været i mange af hjørnerne for Topas. Ikke for at ’krydse dem af’, men fordi min kærlighed til landet og befolkningen fortsætter med at vokse.
I samspil med vores faste samarbejdspartner igennem 30 år, Karma Lama og hans trofaste kollega og følgesvend, Lhakpa Sherpa, har jeg været på research i utallige områder.
I 25 år har vi flere gange årligt gennemført verdens måske mest legendariske trek - til Everest Base Camp, ligesom vi har besøgt de klassiske trekkingområder som Langtang og Annapurna – og siden genbesøgt dem adskillige gange med Topas-grupper. Men sammen med Lhakpa har jeg også udforsket mindre besøgte og afsides områder med vindblæste bjergpas i jagten efter nye og spændende egne at vandre i.
Jeg har rejst i 20 år og i 80 lande, og jeg kan ikke løbe fra, at trangen til at opleve stadig nye sider af verden, ligger dybt i mit DNA. Sandheden er imidlertid, at jeg også kan lide gentagelsen. Gentagelsen i at vise mine favoritområder i Nepal frem til Topas deltagere igen og igen. År efter år. Trivielt? Nej, det synes jeg ikke. Derimod giver det en dyb indsigt i et område og en stærk relation til et folk.

I øvrigt er det i tråd med den måde, vi er turledere på. For når vi er turledere, handler det ikke om os, men om jer, som er ude at se og opleve det land, som jeg færdes hjemmevant i.

Dolpo - det nye sort i Nepal

Vores kendskab til Nepal er vokset stødt siden vores første besøg i 1978. Der er løbet meget vand i åen siden, og i dag sætter vi en ære i at finde balancen mellem at værne om de smukke, gedigne klassikere og samtidig have blik for spirende og anderledes områder. Og det er netop her, at den nye tur til Dolpo kommer ind i billedet. Vi tror, at Dolpo kan gå hen og blive det nye sort i Nepal, og vi er sikre på, at området har et kæmpe potentiale.

Dolpo er en interessant trekkingdestination i det nordvestlige hjørne af Nepal. Det er et gammelt tibetansk-buddhistiske rige, som er kendt for at være et af de mest øde områder af Himalaya.

På det 14 dage lange trek camperer vi i medbragte telte, da der endnu ikke findes tehuse eller faciliteter for trekkere, som det ellers ses i mere besøgte områder som Everest og Annapurna. Denne mangel på faciliteter er et stort aktiv, for det vidner om, at udviklingen i området foregår i et langsomt tempo. Det åbner samtidig muligheden for at opleve et isoleret og relativt ubesøgt hjørne af Nepal.

Trekket er en blanding af sneklædte bjerge, isolerede landsbyer, indblik i en interessant nomadekultur, varieret plante- og dyreliv, måske en sjælden sneleopard eller et knap så sjældent blåt får, buddhistiske klostre og krystalklare bjergsøer.

Befolkningen i Dolpo har ry for at være åbensindede og varmhjertede og deres kulturelle rødder er stærke og rækker ind i den tibetanske kulturarv. Vi besøger blandt andet landsbyen Ringmo, hvor de lokale praktiserer Bon religionen, som er en gammel animistisk og shamanistisk buddhistisk trosretning i Tibet.

Trekket finder sted i Shey Phoksundo National Park, som er den største National Park i Nepal, men også den mindst besøgte. Områdets stolthed er uden tvivl den hellige sø, Shey Phoksundo Lake, der samtidig er landets dybeste. Det krystalklare og dybblå vand er blottet for marineliv, og søen ligger omgivet af sneklædte bjerge i 3.700 meters højde.

Sammenfattet får du med denne tur mulighed for at træde ind i den dybeste del af Himalayabjergene. Trekket er varieret og udfordrende og fører gennem dybe skove, langs brusende floder, over tibetansk græssletter og op over højalpine bjergpas, hvor den tynde luft vil sætte krop og åndedræt på prøve. Trekkets højeste pas, Numela La (5.315 m) og Bagala La (5.100 m), giver udsigt til to af Nepals 8.000 meter bjerge, Mt. Dhaulagiri (8.167 m) og Mt. Annapurna (8.091 m).

På trekket medbringer vi alt, hvad vi skal bruge; 2-personerstelte, spisetelt, køkkentelt og toilettelt. Mad, te og kaffe til hele trekket. Med os har vi et rutineret nepalesisk team bestående af en kok, køkkenhjælpere og dygtige nepalesiske guider. Vi har med andre ord sørget for alt.

Så pak din største eventyrlyst sammen med vandrestøvlerne og tag med os på trek i verdensklasse i Dolpo!