Grønland - Rundrejse fra bygd til vildmark

Indlev dig i alle facetter af det smukke sydgrønlandske landskab og mød de gæstfrie grønlændere på fåreholderstederne på kanten af indlandsisen.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Rejs med til Grønland hvor kombinationen af landbrugskultur, nordbohistorie og den afvekslende natur gør denne vandreferie i Sydgrønland til en helt særlig oplevelse. På kanten af indlandsisen møder du den grønlandske natur, når den er allermest storslået og vild.

På vandreture træder du ud i en natur, som betager med alt fra indlandsis, dybe isfyldte fjorde, store isbjerge til frodige dale og bakker med et sprudlende blomsterliv, larmende vandfald og stille søer. Og når vi flytter os fra sted til sted på sejlture, kommer du tæt på isfjordens fantastiske isformationer og legende sæler i vandet.

I Sydgrønland er fårehold, kvægdrift og landbrug de vigtigste hovederhverv og kulturen præges af de interessante ruiner fra nordboernes tilstedeværelse på egnen i næsten 500 år. Og så skal du bl.a. besøge byerne Narsaq og Qaqortoq, samt bygderne Narsarsuaq og Igaliko - og opleve, hvordan livet her har sit helt eget tempo.

Tag med på rejse i Sydgrønland og nyd den overvældende stilhed.

Turen er meget varieret ligesom vandreturene, og naturens skønhed dukker op som perler på en snor. Grønlands natur er stor og bjergtagende. Mulighed for at tage en pausedag fra vandringen, hvis benene trænger til et hvil.

Lya Grum Moestrup

Glæd dig til

  • Oplev Kujataa Grønland - området der kom på UNESCO`s Verdensarvsliste i 2017
  • Vandretur gennem Blomsterdalen til Den Døde Bræ bag Narsarsuaq
  • Besøg ved Brattahlid - Erik den Rødes egen gård (ruiner og rekonstruktioner)
  • Fridagen til lystfiskeri eller udflugter med udsigt over den isfyldte Sermilikfjord
  • Ophold i den idyllisk beliggende bygd Igaliko
  • Ravne, havørne, smukke arktiske spurve, sneharer og sæler
  • Vandretur til det berømte Dyrnæs
  • Fantastiske flotte sejladser på bl.a. Eriks Fjord, Igaliko Fjord, Skovfjord, Qorooq fjorden m.m.
  • Vandring til mundingen af Qooroq-fjorden, som ligger smukt ved det imponerende Burfjeld
  • Oplev Qaqortoq (Julianehåb) - Grønlands smukkeste by efter manges udsagn
  • Hvalsø - den bedst bevarede ruin af de gamle nordbokirker

Prisen inkluderer

  • Grupperejse med Topas turleder og guidede vandreture
  • Flyrejse fra København - Narsarsuaq t/r
  • Alle sejladser i forbindelse med rundrejsen
  • Alle overnatninger på hotel, bygdehotel, vandrehjem eller fåreholdersted
  • Måltider som beskrevet i dagsprogrammet - Uden drikkevarer
  • Bagagetransport til og fra lufthavn og havne
  • Bagagetransport mellem overnatningssteder
  • Bidrag til rejsegarantifonden

Vores Grønland

Topas har i mange år arrangeret rejser til Grønland og har tæt kontakt til samarbejdspartnere. Gå på opdagelse i vores Grønland, se hvilke oplevelser vi anbefaler og få gode rejsetips.

Program

Dag 1. Ankomst til Sydgrønland
Vi flyver til Narsarsuaq, hvor vi indkvarteres på byens vandrehjem. Herefter er der tid til en vandretur til Signalhøjen, hvor vi kan nyde udsigten over området.

Dag 2. Sejlads til Qassiarsuk
Vi sejler til bygden Qassiarsuk, hvor Erik den Røde bosatte sig i 985, og vi ser ruinerne fra Erik den Rødes bosættelse – Brattahlid. Så vandrer vi over Narsaq-halvøen til Tasiusaq, hvor vi har to overnatninger.

Dag 3-4. Vandring og fridag i Tasiusaq på Narsaq-halvøen
Fridag på fåreholderstedet Tasiusaq. Mulighed for lystfiskeri el. tur til den isfyldte Sermilikfjord. Dag 4 vandrer vi til fåreholderstedet Sillisit med udsigt over Qooroqfjorden, som har Burfjeld i baggrunden.

Dag 5. Dagstur fra Sillisit op til højderyggen af Narsaq-halvøen
I dag vandrer vi i det i det vilde og storslåede landskab, som er kendt som et af Sydgrønlands smukkeste vandreområder og et særdeles rigt fugle- og dyreliv. Vi returnerer til Sillisit ved aftenstid.

Dag 6. Sejlads til Narsaq - vores første grønlandske by!
Vi sejler over Eriksfjorden til Narsaq, som er en meget farverig og smukt beliggende by. Den kan du udforske på egen hånd og evt. besøge ’brættet’, byens museum eller nordboruinerne udenfor byen.

Dag 7. Nordboruiner, isbjerge og det smukke Narsaq fjeld
Vandretur med udsigt over Narsaq Sund og Sermilikfjorden og frokost i nærheden af Dyrnæs, hvor man finder rester fra nordbotiden.

Dag 8. Sejlads fra Narsaq til Igaliko via Qaqortoq og besøg ved Hvalsø Kirke ruin
Vi sejler til Qaqortoq/Julianehåb, som er Sydgrønlands største by med ca. 3.500 indbyggere. Efter bybesøg besøger vi Hvalø kirkeruin og drager videre mod Igaliko.

Dag 9-11. Igaliko
I Igaliko (det gamle bispesæde) har vi i alt 3 nætter på bygdehotellet. Området ved Igaliko byder på meget smukke vandremuligheder. Oplev bl.a. Burfjeld, søer, fjorde, vandfald og isfjordssejlads til Narsarsuaq.

Dag 12. Vandring til "Den Døde Bræ"
fra Narsarsuaq vandrer vi ind gennem Hospitalsdalen og Blomsterdalen og langs Narsarsuaq Elven, der udspringer ved den smukke gletsjer ’Den Døde Bræ’.

Dag 13. Hjemrejse fra Grønland
Før vores rejse i Sydgrønland er helt slut, kan vi nå et kig på Narsarsuaqs interessante museum.

Se det detaljerede dagsprogram her

Rundrejser med Topas

Hos Topas har vi lavet vores egen fortolkning af den klassiske rundrejse. Læs mere om hvad vi gør for at give dig det bedste eventyr samt vores udvalg af rejser i denne kategori.

Prisen inkluderer ikke

  • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
  • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. DKK 30-50 pr. måltid som selv kan laves)
  • Entré til museer og lignende
  • Rejse- og evt. afbestillingsforsikring
  • Evt. leje af fiskestænger etc.

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale deltagerantal: 12 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:

  • Sværhedsgraden på rejsen
  • Sydgrønland
  • Igaliko og Narsaq-halvøen

Fællesskabet

Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.

Dagsprogram

Alle overnatninger, udflugter og oplevelser beskrevet i dagsprogrammet er inkluderet i prisen.

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Drikkevarer er ikke inkluderet i de inkluderede måltider.

På flyvningerne med Air Greenland mellem Danmark og Grønland, serveres gratis måltider og drikkevarer ombord.

Dag 1. Ankomst til Sydgrønland

Afrejse sker med fly fra Danmark til Narsarsuaq. Efter ankomst indkvarteres vi på bygdens vandrehjem. Efter indkvartering afholdes et informationsmøde om de kommende dages aktiviteter.

Mørket falder sent på på denne årstid, og eftermiddagen bruger vi på en vandretur til Signalhøjen for at nyde udsigten over området og til lige at få benene i gang efter flyveturen. På denne vandretur får vi, udover en smuk udsigt fra toppen, ydermere også mulighed for at opleve grønlandsk skov og et bevis på, at Erik den Røde med rette kaldte denne store ø for "Det grønne land". Vi returnerer til vandrehjemmet.

-/-/A

Dag 2. Vi sejler til bygden Qassiarsuk

Vi sejler over fjorden til Qassiarsuk, bygden hvor Erik den Røde bosatte sig i 985. Ved ankomsten til Qassiarsuk er der mulighed for at gå lidt rundt i bygden og opleve den specielle afslappede stemning i en grønlandsk bygd. Inden vi forlader Qassiarsuk, går vi hen og ser på ruinerne fra Erik den Rødes bosættelse - Brattahlid. I sommeren 2000 blev langhuset og kirken genopført, og man har muligheden for at se de flotte rekonstruktioner på nært hold.

Efter dette kulturelle indslag vandrer vi over højderyggen mod den anden side af Narsaq-halvøen. Undervejs går det rigtigt op for os, hvorfor nordboerne slog sig ned her, og hvorfor der i dag er "tæt" befolket (efter grønlandske forhold) af fåreholdere. Her er frodigt med et utroligt flot farvespil i grønt, gult, hvidt, og fritgående får og heste fuldender idyllen.

Efter nogle timers vandring ankommer vil til Tasiusaq, hvor vi overnatter på et lille fåreholdersted/vandrehjem, beliggende smukt med udsigt til fjelde, isfyldte fjorde og med Indlandisen i baggrunden. Efter ankomst er der mulighed for nogle mindre gåture til fjordene eller til et udsigtspunkt lige oven for vandrehjemmet. Der er også mulighed for at fiske ørred, uvaq og torsk. Her på dette idylliske sted skal vi bo i to nætter.

M/F/A

Dag 3. Vandring med udsigt til isbjerge og indlandsisen

Tasiusaq er smukt beliggende ved Bredefjorden. Denne fjord er ofte fyldt med is fra de enorme bræer inderst i fjorden. Den store tidevandsforskel sætter scenen for et fascinerende skuespil, når isbjergene driver ind og ud af det smalle sund.

Dagen kan bruges til at fiske i den isfyldte fjord eller udforske områdets meget afvekslende natur. Du kan også lade tiden og isen drive forbi og bare nyde stilheden på fåreholderstedet.

Fra Innarsuaq halvøen belønnes vi med en overvældende udsigt over Bredefjord og det isfyldte vand samt ødemarken ind mod indlandsisen.

Turen derover går langs fjorden og er ledsaget af flotte udsigter, og hvis heldet tilsmiler os, synet af et isbjerg, der tipper. Undervejs nyder vi madpakker og kaffe fra termoen. På dagens vandretur kan gruppens individuelle behov tilgodeses, da vi vandrer samme vej tilbage.

M/F/A

Dag 4. Vandring til Sillisit

Dagens vandretur bringer os gennem Erik den Rødes land, et storslået landskab med små fjeldsøer og udsigt til de isfyldte fjorde. Undervejs vil vi sikkert se havørne, som der er mange af i området. Fårene støder vi sikkert også på eller måske en flok af fåreholdernes islandske heste, som ofte går frit omkring i fjeldene, når de ikke er i brug ved fåresamlingen eller af børnene.

Om aftenen når vi frem til fåreholderstedet Sillisit, flot placeret helt nede ved Eriksfjorden med udsigt til de strandede isfjelde på morænen ved mundingen af Qooroqfjorden. I Sillisit overnatter vi på et lille vandrehjem, der ligger med udsigt over fjorden og med det sagnomspundne Burfjeld i baggrunden.

M/F/A

Dag 5. Dagstur fra Sillisit op til højderyggen af Narsaq-halvøen

Dagens vandretur bringer os noget op i højderne i det vilde og storslåede landskab. Vi har en pæn opstigning til højderyggen af Narsaq-halvøen, hvorfra der er et imponerende skue tilbage over Erik den Rødes land, Eriksfjorden, de høje bjergtinder på Narsaqfjeldene og indlandsisen i baggrunden.

Vi nyder det storslåede landskab og returnerer til Sillisit ved aftenstid. Der er også mulighed for at blive ved Sillisit med en god bog eller tage på fisketur efter ørreder eller torsk.

Vandrehjemmet er beliggende ved siden af et fåreholdersted, hvilket betyder, at det også vil være muligt at se nærmere på gården samt få et indblik i det liv, der leves her.

M/F/A

Dag 6. Sejlads til Narsaq - vores første grønlandske by!

Først på dagen bliver vi hentet i båd og sejlet til Narsaq. Efter sejladsen på Eriksfjorden er vi fremme i Narsaq, en farverig by og en af de smukkest beliggende i Sydgrønland. De farverige huse, der udgør byen, er strøet ud i landskabet mellem en fjord på hver side af byen og det isfyldte Narsaq Sund lige udenfor.

Efter ankomst til havnen i Narsaq går vi op til vandrehjemmet, der ligger centralt i byen. Efter frokosten går vi en tur rundt i byen for at lære den at kende. Resten af dagen kan bruges på egen hånd til at udforske Narsaq og omegn fx Atlanthavnen med fragtskibe fra Danmark og det øvrige udland eller fiskerihavnen med små og store kuttere, der bringer deres fangst til fiskefabrikken ved havnen.

Måske skal middagen være friskfangede fisk eller måske sæl eller hval købt på "Brættet", de lokales udsalg af dagens fangst. Narsaq Museum er også et besøg værd, lige som der også i Narsaq findes nordboruiner lige i udkanten af byen og tæt ved havnen.

M/F/-

Dag 7. Nordboruiner, isbjerge og det smukke Narsaq fjeld

Dagens vandretur tager os langs Narsap Ilua, en lille idyllisk bugt, der altid er smukt udsmykket med isfjelde. Vi bevæger os langs vandet og kan nyde den storslåede udsigt over Narsaq Sund og Sermilikfjorden, der med sit isfyldte klare vand strækker sig fra indlandsisen mod havet.

Her helt tæt på fjorden, hvor Narsaq Fjeldet rejser sig stejlt op af havet, kan vi nyde isfjeldenes farvespil og formationer på meget tæt hold og opleve, hvordan det knager og brager i isen. Frokosten nydes i nærheden af Dyrnæs, hvor man finder resterne fra nordbotiden; ruiner, stendiger og en lille kilde med drikkevand.

Det er muligt at springe dagens vandretur over, hvis tiden istedet ønskes brugt i byen for at se nærmere på seværdighederne her.

M/F/-

Dag 8. Sejlads fra Narsaq til Igaliko via Qaqortoq og besøg ved Hvalsø Kirke ruin

Efter morgenmaden begiver vi os tilbage mod havnen og skibet, der efter knap 45 minutters sejlads har sejlet os til Qaqortoq/Julianehåb. Qaqortoq betyder "Det Hvide" og er Sydgrønlands største by med ca. 3.500 indbyggere. Qaqortoq er uddannelsescentrum for Sydgrønland med hhv. gymnasium, handelsskole og folkehøjskole.

Rundt omkring i byen møder man eksempler på projektet "Sten og menneske" - hvor forskellige kunstnere, heriblandt Aka Høegh, har gjort byen til en stor skulpturpark med figurer hugget ind i klipperne. Endelig er byens museum absolut også et besøg værd.

Du får mulighed for at besøge byens mest kendte virksomhed, nemlig Great Greenland, der dels indhandler, garver og forhandler sælskind, men også laver udsøgte moderigtige sælskindskollektioner. Great Greenland har en lille butik, der kan besøges. Ud på eftermiddagen er det blevet tid til at drage videre. På vejen til Igaliko gør vi et stop ved Hvalsø Kirke, som er en berømt nordbo kirkeruin.

Over de næste dages ophold i Igaliko ser vi nærmere på de historiske seværdigheder, som blandt andet indbefatter resterne af katedralen fra den tid, Igaliko var nordboernes bispesæde. Igaliko er en malerisk grønlandsk bygd med farverige huse placeret i det græsgrønne landskab op imod de golde høje fjelde og det azurblå vand i fjorden. I Igaliko overnatter vi de næste 3 nætter på det lille bygdehotel.

M/-/A

Dag 9. Vandring ved foden af Burfjeld

AA

Området omkring Igaliko byder på meget smukke vandremuligheder. Vi bruger dagen på en tur over et flot plateau til Narsaarsuk, "Den Lille Slette", hvor vi kan nyde frokosten med udsigt til en kælvende isbræ og med masser af isfjelde i fjorden foran os. Fjorden bliver fyldt med isbjerge fra Qooroq gletscheren — en gletscherarm fra indlandsisen, der producerer ikke mindre end 200.000 tons is i døgnet.

Her ved foden af Burfjeld, 1752 m, hvor nordboerne havde en udkigspost, er der gode chancer for at finde de flourscerende månesten og andre smykkesten.

Fra Igaliko følger vi den brusende flod op til en en meget smuk beliggende sø, hvor der for de friske er mulighed for en dukkert i det svale vand. Fra søen er der en opstigning i et fantastisk terræn til plateauet, hvor der ligger to smukke søer.

Vi vandrer samme vej tilbage eller tager en alternativ rute gennem fjeldet tilbage til Igaliko; dette afgøres af vejret og dagsformen.

M/F/A

Dag 10. Igaliko - vandring til vandfald

Vi vandrer opad gennem det grønne landskab syd for Igaliko, over flade strækninger, afbrudt af små terrasser der skal forceres. Vi nærmer os toppen Nuuluks stejle vestskråning.

Vi går hen til elven, og følger derefter den nedad mod fjorden. Elven danner flere flotte vandfald undervejs, og dalen er frodig og rig på forskellig vegetation. Samtidig har vi en fantastisk udsigt over Tunulliarfik fjorden med spredte isfjelde fra Qooroq gletscheren.

På vej tilbage mod Igaliko skråer vi ind over landskabet og rammer Kongevejen ved passet.

M/F/A

Dag 11. Igaliko og isfjordssejlads ved Qooroq fjorden på vejen til Narsarsuaq

Igaliko er ud over sin status som gammelt bisbesæde og sin interessante historie også et meget smukt sted. De farverige huse, livet i bygden, fjeldene og det turkisblå hav udgør de perfekte rammer for at nyde en fridag eller en ekstra lille vandretur.

Efter at have tilbragt dagen i disse smukke omgivelser vandrer vi tilbage til Igalikos havneanløb Itilleq (bagagen bliver kørt). Afhængigt af vejret kan vi vælge at vandre ad Kongevejen eller alternativt gå over mod den store sø, der ligger midt på landtangen. Det sidste stykke ned mod fjorden er frodigt med mange blomster, heriblandt orkidéer.

Ved fjorden går vi på stranden frem til Itilleq. Sejlturen til Narsarsuaq bringer os hen over den undersøiske moræneryg, hvor isfjeldene fra Qooroq fjorden strander på deres vej ud mod havet. Vi kommer tæt på de imponerende kæmper, der ligger her i smukke blå, hvide og turkise farver. Fremme i Narsarsuaq vandrer vi til hotellet, hvor vi skal bo de sidste 2 nætter på turen (bagagen bliver kørt).

Du har i løbet af opholdet i Narsarsuaq, en fantastisk mulighed for at leje kajak. Turlederen arrangerer et passende tidspunkt med den lokale operatør.

M/F/-

Dag 12. Vandring til "Den Døde Bræ"

Vi vandrer fra Narsarsuaq ind gennem Hospitalsdalen og Blomsterdalen. Dalene er udgravet af "Den Døde Bræ", som vi ser længere inde i dalen.

Turen går langs Narsarsuaq Elven, der udspringer ved "Den Døde Bræ". For de friske er der mulighed for at komme helt tæt på bræen og opleve de kolossale kræfter, der har formet landskabet gennem millioner af år.

Netop fra denne gletscher er der gode muligheder for at se den meget karateriske blå is - som stammer fra de nederste lag af indlandsisen. Under det hårde tryk fra de overliggende ismasser er alt luft presset ud, og kun vandets lyse blå farve kan ses.

M/F/-

Dag 13. Hjemrejse

Tiden er desværre inde til at sige farvel og forhåbentligt på gensyn til Grønland.

Før vi skal hjem, kan vi dog nå et kig på det interessante museum, som rummer mange billeder fra tiden omkring 2. Verdenskrig, hvor Narsarsuaq lufthavn var amerikansk base for fly, der skulle frem og tilbage imellem Europa og USA.

M/-/-

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

13 dage — heraf 8 dage med vandreture. Turen er kategoriseret som grad 2-3. Vandreturene har en længde på mellem 5-8 timer.

I Grønland findes der ikke egentlige vandrestier, hvorfor vandring hen over uberørt terræn ofte finder sted. Bagagen vil blive transporteret mellem vore overnatningssteder med traktor eller båd. Man skal således kun bære på en dagstursrygsæk.

De angivne tider er vejledende og kan variere fra tur til tur. Der er flere dage, hvor det er valgfrit, om man vil deltage på dagens tur eller slappe af ved vandrehytten. På den måde kan turen i høj grad tilpasses dine ønsker.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

Udover vandreturene er der 4 sejlture på de azurblå fjorde.  Sejlturenes længde varierer mellem 1/2 og 2½ time.

Overnatning

FÅREHOLDERE
Overnatning ved fåreholdere sker under varierende forhold. Vi overnatter i hytter, som alle er veludstyrede med køkken og køjepladser.

VANDREHJEM
Vi overnatter på vandrehjem i Narsarsuaq (1 nat) og i Narsaq. Vandrehjemmene er veludstyrede med køkken, køjepladser, toilet og bad. Der er mulighed for — på eget initiativ — at lave middag i vandrehjemmets køkken i Narsaq.

HOTEL OG BYGDEHOTEL

I Narsarsuaq overnatter vi de 2 sidste nætter på turen på Hotel Narsarsuaq i dobbeltværelse med delt bad og toilet på gangen. I Igaliko bor vi i dobbeltværelser på bygdehotellet med delt bad og toilet på gangen.

ENKELTVÆRELSE
Det er IKKE muligt at få enkeltværelse på denne tur, da antal værelser ved lokal indkvartering er begrænset.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -

Drikkevarer er ikke inkluderet i de inkluderede måltider.

På flyvningerne med Air Greenland mellem Danmark og Grønland, serveres gratis måltider og drikkevarer ombord.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din flyrejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Middeltemperaturer i Narsarsuaq og omegn er mellem juni og september måned mellem 12-17 grader. Temperaturerne er angivet som døgnets gennemsnit. Nætterne kan være forholdsvis kolde, men når solen får magt i løbet af dagen, kan temperaturen stige betydeligt over det angivne.

På grund af solen og den tørre luft opleves temperaturen varmere end i det øvrige Europa. Nattemperaturen kan komme ned til frysepunktet på udsatte steder. På denne årstid er der mest klart vejr, hvilket betyder, at man ofte har en god sigt. Regn kan dog forekomme.

Valuta og kreditkort

VISA/Dankort kan benyttes i stort set alle hoteller, restauranter og butikker. Vi anbefaler dog at medbringe lidt kontanter (500 DKK) til evt. brug i bygder m.m.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er mobildækning i byerne, men ikke nødvendigvis uden for byen på fjeldet eller på vandet. WI-FI er tilgængelig på hotellerne. Vær opmærksom på, at der til tider kan være ustabil forbindelse.

Har du behov for et Grønlandsk SIM kort mens du er i Grønland, kan du læse mere her eller kontakte din egen udbyder.

Kort og Rejselitteratur

Købes med fordel lokalt
Vandrekort Sydgrønland, Narsarsuaq 1:100.000
Vandrekort Sydgrønland, Narsaq 1:100.000
Evt. kan ovenstående erstattes med oversigtskort:
Sydgrønland — Østerbygden 1:250.000

Naturguide til Grønland, Benny Génsbøl, Gads Forlag 1999
Grønlands dyr og planter, red. Bent Gynther og Aqigssiaq Møller, Gyldendal 1999
Litteratur og kort kan købes hos www.scanmaps.dk

Området

SYDGRØNLAND — GRØNLANDS HAVE
Sydgrønland er grøn, frodig og har en varieret natur med dybe fjorde og høje bjergtinder. Her er der ikke langt mellem by og land. I Sydgrønland finder man den mest varierede natur med alle de “musts", som hører Grønland til: Isbjerge, indlandsisen, fjorde, grønne fjelde samt de maleriske og farverige byer og bygder. Sydgrønland er derfor et af de absolut bedste vandreområder i Grønland.

NARSAQ
Narsaq betyder "sletten". Byen breder sig smukt ud over et fladt område, der afløses af høje fjelde. Der bor ca. 1800 i Narsaq. Byen har et rigt erhvervsliv med fiskefabrik, Grønlands eneste lammeslagteri samt systue, der laver tøj og souvenirs af skind og pels fra sæl og andre dyr i Grønland.

Nær ved havnen finder man "Brættet", hvor man — som i alle grønlandske havne — kan købe dagens fangster af fisk, hval- og sælkød.

Byens smukke placering med udsigt til to store fjorde byder enhver fastboende at have båd. Fjeldet omkring byen indbyder til afstressende oplevelser. Vi overnatter 2 nætter på vandrehjem i Narsaq.

NARSAQ HALVØEN
Et af Sydgrønlands smukkeste vandreområder med søer, fjelde, en fantastisk flora og et rigt fugle- og dyreliv er halvøen Narsaq. Området giver næring til adskillige fåreholdere, som er særdeles driftige landmænd. Flere af fåreholderne har ombygget deres tidligere bolig, så de fungerer som vandrehjem på vores tur.

IGALIKO
Der bor kun omkring 50 mennesker i bygden Igaliko, der er smukt placeret i bunden af fjorden omkranset af fjelde i fine, røde nuancer. Fjeldet Illerfissalik, der er kendt for sine "månesten", findes ligeledes her. Stedet har en utrolig spændende historie, der kan dateres helt tilbage til, da Erik Den Røde huserede i Sydgrønland.

Området er meget specielt: Grønne fjelde og farvestrålende huse ligger side om side ned til den blå fjord. De mange fåreavlere i Igaliko er direkte efterkommere af de grønlandske folk, der dyrkede området som de første for ca. 100 år siden. En lille spadseretur i fjeldene vil vække interessen for de smukke og farvestrålende sten for de fleste.

I Igaliko findes der en lille butik, der forhandler de mest essentielle varer på disse breddegrader, nemlig: sukker, tøj, benzin og værktøj. I Igaliko overnatter vi 3 nætter på det lille vandrehjem.

Bemærk venligst

Ret til ændringer forbeholdes. Vi gør opmærksom på, at en tur som denne er afhængig af godt vejr. Der kan derfor forekomme enkelte ændringer i programmet. Forsinkelser og aflysninger kan forekomme, specielt ved transport med fly og skib. Der ydes ikke kompensation eller erstatning for de første 24 timers forsinkelse eller rejseændringer pga. udefrakommende forhold. Din turleder på turen vil tilstræbe at mindske generne mest muligt og sørge for alternativt program eller udfylde den ekstra ventetid på bedste vis.

OBS! FORDELING AF OPGAVER
For at sikre en effektiv gennemførelse af en tur som denne vil turlederen uddelegere forskellige praktiske opgaver til deltagerne efter tur. Der vil være hold for bagning af brød, madlavning og opvask - morgen, middag og aften.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.

Bagage

På denne rejse skal din bagage ofte flyttes fra sted til sted. Vi anbefaler derfor kraftigt en større rygsæk på mellem 50 og 80 liter. Rygsækken skal kunne rumme din personlige bagage. Alternativt kan du medbringe en vadsæk eller sportstaske. En kuffert vil ikke være egnet til denne tur.

Det er en god idé, at bagagen pakkes vandtæt. Medbring derfor evt. sorte skraldesække eller plastikposer, så tasken kan gøres vandtæt indefra.

Medbring desuden en dagtursrygsæk, der skal benyttes på vandreturene. Vi anbefaler en rygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage på flyet.

Støvler

Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Det er et must. Dernæst er det vigtigt, at dine vandrestøvler er vandtætte, da visse af stierne går gennem fugtigt terræn. Det er ikke muligt at gennemføre denne tur i almindelige kondisko eller vandresko.

Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.

Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen, mod forventning, skulle blive forsinket.

Andet fodtøj

Let fodtøj, såsom sportssko, sandaler etc. er gode at have på efter dagens vandretur. 

Vandflaske

Hver deltager skal medbringe en eller flere flasker som i alt kan rumme ½-1 liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 liters danske genbrugs-sodavandsflasker, da de er lette og stærke. Der er masser af vand undervejs på vandreturene.

Vandrestave

Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

  • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
  • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Sovepose, lagenpose og liggeunderlag

Alle overnatningssteder er opvarmede, derfor ingen krav til hvilken sovepose man skal medbringe – sovepose SKAL dog medbringes.

Liggeunderlag er ikke nødvendigt, da vi sover i køjer eller på madrasser.

Gode råd til din vandreferie

Hvordan forbereder jeg mig bedst til min vandreferie? Læs her vores 5 bedste vandretips!

Tøj til vandring

  • 2 par tykke vandresokker
  • Evt. 2 par tynde indersokker
  • 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
  • Svedtransporterende undertøj evt. uldundertøj
  • 1 tynd uldtrøje
  • 1 varm sweater/fleecetrøje/tynd dunjakke
  • Svedabsorberende T-shirts
  • 1 vind- og vandtæt jakke med hætte
  • 1 par åndbare regnbukser
  • Varm hue
  • Varme handsker/vanter

Andet tøj

  • Rejsetøj
  • T-shirts
  • Skjorter/langærmet bluse
  • Strømper
  • Undertøj
  • Badetøj + håndklæde (gerne letvægts)

Mod solen

  • 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
  • Hat med bred skygge
  • Gode solbriller
  • Solcreme og læbepomade med faktor

Diverse

  • Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter
  • Pengebælte
  • Toiletartikler
  • Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
  • Kikkert
  • Fløjte
  • Ørepropper (hvis du gerne vil sove uforstyrret om natten)
  • Kamera, oplader og evt. ekstra batterier
  • Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic
  • Vådservietter
  • Energibarer/yndlingssnack
  • Evt. vaskepulver til håndvask
  • 1 lommelygte/pandelygte, hvis man skal op om natten
  • Kikkert
  • Lommekniv (Ikke i håndbagage under flyvning)
  • Termokande inkl. kop (1/2 liter til kaffe/te på nogle af vandreturene)
  • Plasticposer/sorte affaldssække til at beskytte tøjet i rygsækken mod regn
  • Myggebalsam evt. pebermynteolie
  • Myggenet (til at tage over hovedet - medbring gerne kasket)
  • Evt. lille siddeunderlag til brug ved pauser på vandreture m.m.

Specifikke turbemærkninger

FORDELING AF OPGAVER
For at sikre en effektiv gennemførelse af en tur som denne vil lederen uddelegere forskellige praktiske opgaver i et roterende system. Der vil være arbejdshold for madlavning, opvask osv.

Bemærk venligst

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

3. juli 2025  –  15. juli 2025 Garanteret afgang 22.970 DKK Bestil Rejse
10. juli 2025  –  22. juli 2025 Åben for booking 22.970 DKK Bestil Rejse
24. juli 2025  –  5. august 2025 Garanteret afgang 22.970 DKK Bestil Rejse
31. juli 2025  –  12. august 2025 Åben for booking 22.970 DKK Bestil Rejse
7. august 2025  –  19. august 2025 Garanteret afgang 24.970 DKK Bestil Rejse

Kontakt os

Turkode: GLGB

Andre spændende rejser

(Hvis du ikke kan se tilmeldingsformularen til vores nyhedsbrev, kan du tilmelde dig ved at klikke her eller kontakte os på info@topas.dk)