Rejsen kort
Oplev bjergkæden Picos de Europa på trek i det spanske bjergrige nord nær Atlanterhavets kyst. Her skyder knivskarpe klippevægge op kun brudt af underjordiske grotter, dybe floddale og lange, smalle kløfter.
Bjergkæden består af 3 meget forskellige massiver. Vestmassivet er det største, og byder på et meget varieret landskab af skov, sætere, alpine søer og forrevne bjergtinder. Det centrale massiv har bjergkædens højeste og mest karakteristiske bjerge samt et goldt og nærmest måneagtigt landskab, og endelig er massivet i øst bjergkædens mest blide, grønne og højdemæssigt det laveste af de tre.
På dette 6-dages trek med Topas skal du krydse alle tre massiver fra vest til øst og undervejs overnatte i stemningsfyldte bjergrefugier samt på små pensionater i bjerglandsbyer. Bagagen bliver transporteret fra sted til sted — så alt du skal bære på i løbet af dagen er din dagtursrygsæk.
Højrute vandreturen afsluttes med en overnatning i Baskerlandets dynamiske og spændende by Bilbao - med velsmagende 'pintxos' og det arkitektoniske storslåede Guggenheim museum.
En overset perle i det nordlige Spanien. Ukendt for de fleste, men nok elsket af alle der har været der. Picos de Europa byder på en oplevelse til alle med vandreblod i årene.
Glæd dig til
- Endeløse udsigter til bjerge, frodige dale, idylliske bjerglandsbyer og Atlanterhavet
- Tusind meter lodrette klippevægge springer op fra den smaragdgrønne Cares flod
- Elegante gåsegribbe og charmerende gemser
- Vandring til foden af bjerget Naranjo de Bulnes – enhver klatrers drøm
- Vandring til lyden af ‘bjældende’ køer, får og geder, som hygger sig på sæteren
- Overnatninger omgivet af bjergtoppe i smukt beliggende refugier og små pensionater
- Et sus af spansk historie, ældgamle romerstier og lækre oste fremstillet efter gamle opskrifter
Højrute trekking med Topas
En unik mulighed for at komme langt væk fra civilisationen og helt ind i bjergenes indre, hvor der hersker fred og ro i en uberørt natur. Se her om højrute vandring er noget for dig og hvilken tur du skal vælge.
Program
Dag 1. Med fly til Bilbao, Baskerlandet — transfer til Asturien
Vi ankommer til Bilbao lufthavn i Baskerlandet og kører til landsbyen Arenas de Cabrales, hvor vi indkvarteres på et familieejet hotel med udsigt til Picos de Europas højeste tinder.
Dag 2. Trek: Alpinsøen Lago Enol til bjergrefugiet Vegarredonda
I dag skal vi på trek fra foden af bjergkæden Picos de Europa. Vi vandrer i en åben gletsjerdal, videre over sæteren og forbi to alpinsøer før vi når vores overnatningssted, refugiet Vegarredonda (1.410m).
Dag 3. Trek: Vegarredonda via Jou Santo passet (2.100 m) og kløften Mesones til Caín
Trekket i dag byder på vandring i det subalpine bælte, hvor vegetationen er begrænset, gemserne springer rundt - men udsigterne til gengæld enorme. Vi skal også forcere den stejle kløft Canál de Mesones.
Dag 4. Trek: Caín via Cares kløften og bjerglandsbyen Bulnes til Sotres
Vandreturen går gennem kløften fra Caín til Poncebos. Vi krydser Caresfloden og vandrer i det centrale massiv til landsbyen Bulnes, videre over passet Collado de Pandébano til vores pensionat.
Dag 5. Trek: Sotres via Horcados Rojo passet/gennem gletsjerdal til bjergrefugiet Aliva
I dag skal vi vandre op til bjergrefugiet Aliva, som ligger udsøgt for enden af dalen Valle Duje, der adskiller det vestlige massiv fra det østlige. Man kan vælge ml. en lang og kort rute.
Dag 6. Trek: Aliva til Pico de La Padierna toppen (2.319m) - Overnatning i Aliva
I dag bliver vi i området omkring Aliva og følger kløften Canal San Luis til toppen af den 2.319 meter høje bjergtop Pico de La Padierna. Udsigterne i dag er formidable.
Dag 7 Trek: Aliva til Mogrovejo (460m) - Transfer til Bilbao i Baskerlandet
Med udsigt til bjergtoppe vandrer vi over den gigantiske eng Puertos de Aliva, som er Picos primære sæterområde, og hvor heste, køer, får og geder nyder livet. Efter frokost kører vi til Baskerlandet og Bilbao.
Dag 8. Med fly til Danmark
Vi tager afsked med Nordspanien og en uges smukt og udfordrende højrutetrek.
Se det detaljerede dagsprogram her
Picos de Europa - Kan man blive forelsket i en bjergkæde?
En ægte 'feel-good' vandring i Picos de Europa førte til, at turudvikler Camilla Hvalsøe i 2007 flyttede til bjergkædens fod. Læs med.
Prisen inkluderer
- Grupperejse med Topas turleder og guidede vandreture
- Flyrejse København – Bilbao t/r
- Al transfer og relevant transport i forbindelse med vandreturene
- Alle overnatninger i bjerghytter / pensionater
- Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
- Transport af bagage under vandreturen
- Bidrag til Rejsegarantifonden
Prisen inkluderer ikke
- Lommepenge og udgifter til drikkevarer
- Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn £ 15-20)
- Drikkepenge
- Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
- Entré til museer m.v.
Et pusterum i bjergene
Med kløe i fodsålerne og drømmen om at finde roen på nøgne bjergkamme med udsigt til Europas højeste tinder, drager flere og flere afsted på vandreferie fra hytte til hytte.
Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!
- Sværhedsgraden på rejsen
- Om Picos de Europa
- Overnatningstederne
Fællesskabet
Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.
Dagsprogram
Dag 1. Med fly til Bilbao, Baskerlandet — transfer til Asturien
Vi ankommer til Bilbao lufthavn i Baskerlandet. Herfra kører vi langs Spaniens frodige nordkyst til landsbyen Arenas de Cabrales, hvor vi skal overnatte på et lille, hyggeligt familieejet hotel med udsigt til Picos de Europas højeste tinder.
-/-/-
Dag 2. Trek: Alpinsøen Lago Enol til bjergrefugiet Vegarredonda
Efter morgenmad på hotellet pakker vi dagstursrygsækkene og kører mod vest til foden af Picos de Europa, hvor vores trek gennem bjergkæden starter. Undervejs stopper vi ved Covadonga, som er en mindre (men for den spanske befolkning en meget vigtig) pilgrimsby - kendt som ‘Spaniens vugge’.
Ifølge historien var det her, at kongen Pelayo samlede den modstandshær, der i 722 besejrede maurerne og efterfølgende begyndte generobringen af den Iberiske halvø. Efter et kort besøg ved Covadonga kører vi videre op til områdets to berømte alpinsøer, som er dannet efter tilbagetrækningen af den sidste istids gletsjere.
Her i godt 1.100 meters højde ved bredden af den smukke sø Lago Enol starter vi vores vandring. Turen går først gennem en stor, åben gletsjerdal og derefter videre over sæter, indtil vi efter et par timer ankommer til vores overnatningssted i refugiet Vegarredonda (1.410m). Her spiser vi vores medbragte frokost, efterlader de ejendele vi har med os til overnatningen og fortsætter dagens vandring op til udsigtspunktet Mirador de Ordiales, som ligger i 1.691 meters højde. Langs ruten er der flere gange en flot udsigt mod nord til Spaniens kyst og det mørkeblå Atlanterhav.
Ved ankomsten til Ordiales er det dog udsigten mod syd der trækker — fra stedets naturlige ’klippe-balkon’ kan vi se den grønne Rio Dobra dal, der indrammet af lodrette klippevægge ligger mange hundrede stejle højdemeter under os. Vi er tilbage ved Vegarredonda sidst på eftermiddagen, hvor der er tid til at nyde en kaffe, måske et bad og ikke mindst refugiets smukke beliggenhed midt på den grønne sæter blandt lysegrå bjergtinder. Vi spiser til aften i refugiet.
Ca. 6 timers vandring/omkring 700 højdemeter op og 300 ned.
M/F/-
Dag 3. Trek: Vegarredonda via Jou Santo passet (2.100 m) og kløften Mesones til Caín
Fra Vegarredonda bevæger vi os i dag højere op i terrænet og ind i det subalpine bælte, hvor vegetationen er begrænset men udsigterne til gengæld enorme. Vi er omgivet af dramatiske, forrevne bjergtoppe heriblandt Peña Santa de Castilla, der med sine 2.596 meter er den højeste top i Picos bjergenes vest.
På vandringen i dag er der gode muligheder for at se gemser - et adræt, drøvtyggende gede- eller antilopelignende dyr, der om sommeren lever højt oppe i bjergene. Efter tre-fire timers vandring kommer vi til Jou Santo, som er en stor fordybning (jordfaldshul) i landskabet. Her runder vi dagens højeste punkt på lidt over 2.100 højdemeter og forude venter turens mest udfordrende nedstigning på godt 1.800 højdemeter via den stejle kløft Canál de Mesones. Vi stopper op et par gange på turen ned — både for at spise frokost, hvile lårmusklerne og for at nyde synet af det centrale massivs bastante bjergvæg, som altid er til stede lige foran os. Efter mange siksak sving kommer vi til en samling huse ved Caín de Arriba - landsbyens oprindelige beliggenhed — og herfra mangler vi kun lidt over hundrede højdemeter førend vi er i Caín, hvor vi skal overnatte.
Caín ligger indeklemt mellem det vestlige og centrale bjergmassiv, og er omgivet af 2.000 meter høje bjergtoppe. Landsbyens indbyggere var traditionelt hyrder med produktion af fåre og gedeost, og i sommermånederne var Caín stedet i Picos, hvor man kunne købe lindeblomster (tilo) anvendt blandt andet til te. I dag er Caín mellemstation på Nordspaniens mest populære vandretur, og er vokset til en landsby med hele 75 indbyggere og et par restauranter, pensionater samt et lille supermarked — dog uden at have givet afkald på sin charmerende atmosfære. Vi indkvarteres på et af de små pensionater, hvor bad og aftensmad venter.
Ca. 8 timers vandring - 900 højdemeter op/1900 ned.
M/F/-
Dag 4. Trek: Caín via Cares kløften og bjerglandsbyen Bulnes til Sotres
Picos vestlige og centrale bjergparti er adskilt af floden Río Cares, som tager sin begyndelse et par tusinde meter oppe i de Cantabriske bjerge og udmunder halvtreds kilometer senere i Atlanterhavet. Gennem millioner af år har floden skåret sig gennem bjergene og efterladt en dyb, smal og ufattelig scenisk kløft med tusind meter høje, stejle klippevægge.
Vores vandring i dag tager os gennem kløften fra Caín til Poncebos, hvor vi krydser Cares floden og fortsætter op i det centrale massiv til bjerglandsbyen Bulnes (647 m) og videre over passet Collado de Pandébano (1.200 m) til vores pensionat i Sotres. Vi starter vandreturen med at ’strække ud’ på den 12 kilometer lange, brede og nærmest flade sti gennem Cares kløften. Den lette vandring gør, at vi på hele turen kan nyde de fantastiske udsigter — både til kløftens dybe bund, hvor den smaragdgrønne flod slanger sig gennem bjergsiderne, og til toppen af de vertikale klippevægge, hvor musvåger, falke og især gåsegribbe kan spottes kredse i de termiske vinde over vores hoveder.
Ved Poncebos (200m) starter siksak opstigningen til Bulnes, og vi er nu inde i det centrale bjergmassiv, som inkluderer mange af Picos de Europas højeste toppe, blandt andet giganten over dem alle — det 2.648 meter høje bjerg Torre Cerredo. Stien til Bulnes følger et klippefremspring gennem floddalen Arroyo del Tejo, og var (før en to kilometer lang jernbane gennem klipperne blev åbnet i 2001) den eneste forbindelse til og fra landsbyen. Bulnes er en idyllisk landsby med 20 indbyggere og en café eller tre, hvor vi spiser frokost, inden vi fortsætter vores vandring via en gammel romersti op til passet Collado de Pandébano.
Turens sidste stræk følger en bred grusvej til Sotres, som er den højest beliggende landsby i Picos de Europas nationalpark. Sotres har lidt over 100 indbyggere og er hovedproducent af områdets (og en af Spaniens) mest berømte og velsmagende skimmeloste ‘Queso de Cabrales’, som modnes i kalkstenshulerne i de omkringliggende bjerge. Efter en dejlig lang, smuk og varieret vandredag indkvarteres vi på vores pensionat i Sotres og spiser til aften i landsbyen.
Ca. 9 timers vandring - omkring 1.000 højdemeter op/500 ned.
M/-/-
Dag 5. Trek: Sotres via Horcados Rojo passet/gennem gletsjerdal til bjergrefugiet Aliva
I dag skal vi op til bjergrefugiet Aliva, som ligger udsøgt for enden af dalen Valle Duje, der adskiller det vestlige massiv fra det østlige. Der er to veje til refugiet, så gruppen kan i dag dele sig op ifht individuelle ønsker og præferencer.
Den letteste og korteste vej til Aliva følger et firehjulstrækker spor først gennem en sæterdal og siden langs ryggen af den gamle, spidse moræne 'Lomo del Toro' med store og smukke udsigter til gletsjerdalene omkring Aliva. Turen tager omkring 3 timer, og efterfølgende kan man vælge enten at blive i området omkring Aliva resten af eftermiddagen eller gå gruppens andre deltagere i møde på bagsiden af Horcados Rojos passet..
Den anden rute til Aliva er en af turens længste, mere tekniske men også flotteste vandringer. Vi skal tilbage mod Pandébano, hvorfra den lange opstigning til passet Horcados Rojos for alvor starter. Først passerer vi den højalpine eng Majada de Terenosa, hvorfra vi kan skimte landsbyen Bulnes ligge som en smørklat dybt nede i den frodige dal. Knap fire timer senere er vi fremme ved refugiet Vega de Urriellu beliggende i 1.950 meters højde ved bunden af Naranjo de Bulnes dramatiske nordvæg.
Det 2,519 meter høje og prominente bjerg Naranjo de Bulnes (lokalt kendt som Picu de Uriellu) er ikke den højeste top i Picos, men uden tvivl den mest genkendelige. Med sine lodrette vægge og flade top ligner den mest af alt en stor tand, og dens stejle vægge gør den til et eftertragtet mål for klippeklatrere fra hele verden. Måske er vi heldige at spotte et hold klatrere på vej op, mens vi spiser en let frokost og nyder en kop kaffe og stilheden omkring refugiet. Fra refugiet fortsætter vi gennem det store gletsjerbasin Jou de los Boches - med en 360-graders udsigt til bjergtoppene omkring os - og videre op mod passet Horcados Rojos (2.350 m).
Det sidste stykke op mod passet går via en stejl sti op af en bjergside, hvor vi skal have hænderne til hjælp i det klippede terræn. Fra passet går det endelig ned ad bakke via en smal sti gennem et goldt, åbent og nærmest måneagtigt landskab, og det sidste stykke til Aliva følger en bred sti etableret i forbindelse med tidligere minedrift i området, der går helt tilbage til Romerrigets tid.
Vi har to overnatninger i refugiet/hotellet Aliva (1.666 m) hvorfra vi bl.a. har fin udsigt til den 100 år gamle kongelige jagthytte El Chalet Real - placeret godt beskyttet nede i en dyb, grøn sæter ved foden af bjergtoppen Peña Vieja. Vi spiser til aften i Aliva og kan (hvis ellers aftentågen ikke trækker ind over landskabet) nyde en flot solnedgang og en nathimmel spækket med stjerner.
Korte vej til Aliva: Ca. 3 timers vandring / 700 højdemeter op. Lange vej til Aliva: Ca. 9-10 timers vandring/omkring 1500 højdemeter op/800 ned.
M/F/-
Dag 6. Trek: Aliva til Pico de La Padierna toppen (2.319m) - Overnatning i Aliva
Da vi har endnu en overnatning i Aliva, skal der ikke skal pakkes tasker fra morgenstunden, hvilket betyder, at vi kan vi sove lidt længere og tage os god tid ved morgenbordet.
På vandreturen i dag bliver vi i området omkring Aliva og følger kløften Canal San Luis til toppen af den 2.319 meter høje bjergtop Pico de La Padierna. Det meste af turen går via en god sti, tættere på bjerget fortsætter vi op over klipperne og det allersidste stykke følger vi en stejl siksak sti til toppen. Fra La Padierna har vi en fantastisk 360-graders udsigt - mod nord under bjergtoppene Peña Olividada, Peña Vieja og Horcados Rojos kan vi se stien, vi fulgte i går. Mod vest kan vi ud over det vestlige bjergmassiv også se Cares kløften, der adskiller de to massiver. Mod syd ses nye bjergtinder som Espiguette og Cura Vacas i bjergkæderne syd for Picos de Europa, og mod øst den frodige Liebana dal.
Vi nyder vore picnic frokost enten på toppen af eller tæt ved La Padierna, og er tilbage ved Aliva hen på eftermiddagen. Har man i dag lyst til en kortere og måske lettere tur, er der masser af alternative muligheder for vandring omkring Aliva.
Ca. 6 timers vandring/omkring 700 højdemeter op/ned.
M/F/-
Dag 7. Trek: Aliva til Mogrovejo (460m) — Transfer til Bilbao i Baskerlandet
Turens sidste vandredag er den korteste og krydser over den sydlige del af det østlige massiv til landsbyen Mogrovejo. Vi har en nedstigning på godt 1.200 højdemeter via en god bred sti, der først fører os forbi et lille kapel tilegnet ’Sne Madonnaen’ — beskytteren af bjerge og de som færdes i bjergene.
Udsigterne i dag er først og fremmest til den væg af bjergtoppe mod øst, som danner baggrund for den gigantiske eng Puertos de Aliva. Dette er Picos primære sæterområde, hvor et større antal heste, køer, får og geder nyder livet på græs hele sommeren. Inden længe afløses de sidste dages store, åbne vidder af tættere og frodig vegetation efterhånden som vi kommer ind i de grønne skovområder i Picos de Europas forbjerge.
Vi ankommer til Mogrovejo efter et par timers vandring og kan kigge os lidt omkring i landsbyen, inden vi spiser frokost på en af dens små restauranter. Mogrovejo er med sine solide stenhuse og blomsterdekorerede smedejernsbalkoner en historisk og traditionel nordspansk middelalderlandsby, og ligger med Picos de Europas tårnhøje bjergtinder voksende op fra hustagene. Et pittoresk sted at slutte vores trek og tage afsked med bjergkæden.
Efter frokost bliver vi kørt tilbage til Baskerlandet og Bilbao, hvor vi har en overnatning inden hjemrejsen. Eftermiddagen er fri til at kigge lidt på Bilbao by og besøge det famøse Guggenheim museum, som i slutningen af 1990’erne forvandlede Bilbao fra en udslukt industriby til en af Spaniens mest blomstrende og progressive byer. Selvom man ikke er til museumsbesøg, bør man ikke snyde sig selv for en tur langs Nervión floden, hvor Guggenheims imponerende bygning af glinsende og bølgende titaniumplader dominerer bybilledet. Der er lagt op til, at vi mødes om aftenen til ‘pintxos’ (bar tapas) og en drink efterfulgt af en god middag på en af byens restauranter.
Ca. 3 timers vandring — 100 højdemeter op / 1200 ned
M/-/-
Dag 8. Med fly til Danmark
Vi tager afsked med Nordspanien og flyver tilbage til København.
-/-/-
Klik her for at komme retur til Rejsen kort
Praktisk info
Varighed og sværhedsgrad
8 dage — heraf 6 dages vandring grad 3-4.
Picos de Europa er kendt for sine lange distancer og sit stejle terræn. Vi vandrer mellem 6 og 9 timer dagligt (plus pauser) bortset fra sidste vandredag, som kun er på omkring 3 timer. Dag 3, 4 og 5 er lange vandredage - dog er der mulighed for at gøre dag 5 til en kort og let dag, hvor man i stedet følger et 'firehjulstrækker' spor op gennem dalen Duje til refugiet Aliva.
På denne tur er der i dagsprogrammet angivet omtrentlige højdemeter og tidsforbrug (uden pauser) for dagens vandring. Vær opmærksom på, at denne information alene skal opfattes som vejledende for turens sværhedsgrad. Vær også opmærksom på at eventuelle egne målinger af samme tur kan afvige fra vores afhængigt af anvendt udstyr og software. Desuden kan gruppens sammensætning, vejret og eventuelle ændringer i programmet betyde afvigelse fra det beskrevne i programmet.
Hvad betyder sværhedsgraden?
Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!
Aktiviteter
Turen er en højrute vandretur, hvor vi vandrer fra hytte til hytte - dog kun med dagtursrygsæk.
På dette 6-dages trek krydser vi alle tre massiver fra vest til øst og overnatter undervejs i stemningsfyldte bjergrefugier samt på små pensionater i bjerglandsbyer. Terrænet er det meste af turen ujævnt og klippet men relativt ’ligetil’ — dog er der enkelte sektioner med løst grus eller udsat/stejlt terræn, hvor man skal være ekstra opmærksom. Turens dag 3 og 5 er de mest tekniske og tættere på en ren grad 4. Dag 3 har vi en lang nedstigning, som kræver en sikker fod og god udholdenhed, og hvor brugen af vandrestave er nødvendige. På dag 5 (det lange alternativ) er det allersidste stykke op til passet Horcados Rojos stejlt, til tider 'luftigt' og forgår i klippet terræn, hvor man skal have hænderne til hjælp. Man behøver ikke klatreerfaring forud for dette, men blot lyst og energi til at prøve noget nyt og sjovt.
Vandrestave (foldbare) er nødvendige på turen.
Overnatning
Overnatningsformen på denne tur varierer, men der overnattes enten på dobbelt- eller flersengsværelser.
Dag 1, 3 og 7:
I Arenas de Cabrales, Cain og Bilbao overnattes på pensionat/hotel i topersoners værelser med bad og toilet.
Dag 2:
Overnattes i bjergrefugiet Vegarredonda, som har plads til 58 overnattende gæster fordelt på to bygninger. Der er fælles bad og toilet i refugiet.
Dag 4:
Overnattes i Sotres hovedsageligt på topersoners værelser og måske et enkelt 3-5 personers værelse, alle med eget bad og toilet.
Dag 5 og 6:
Overnattes i bjergrefugiet Aliva i 2-5 personers værelser, med bad og toilet på værelserne.
Måltider
Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.
I Spanien er morgenmaden dagens letteste måltid og består ofte af kaffe/te, juice, toast, smør og marmelade. Vi medbringer selv mysli og tørmælk/youghurt til at supplere op. Et par gange i løbet af trekket spiser vi frokost i landsbyerne, men ellers købes der ind til picnic (brød, grønt, frugt, pølse, skinke og et udvalg af områdets yderst velsmagende oste.) Aftensmaden spises i refugierne eller på de pensionater, hvor vi overnatter. Oftest tilbydes der en dagens menu ‘Menu del dia’ til mellem € 12 og 20 for tre valgfrie retter med enten vin eller vand inkluderet. I Bilbao ligger prisen for et måltid lidt højere. Maden der serveres på trekket er typiske nordspanske, lokale bonderetter.
Det anbefales selv at medbring snack (chokolade, energibarer, tørret frugt, nødder o.s.v.) på turen, så man ikke ‘går kold’ undervejs på de lange vandredage.
Flyrejsen og lokal transport
Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Gode råd til din flyrejse
Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.
Klima
Temperaturerne ligger på mellem 15 og 25 grader nede i dalen og 10-20 grader oppe i højderne. Aftenerne og nætterne kan være en smule køligere. Vær opmærksom på, at vejret i bjergområder altid kan skifte hurtigt fra solskin til regn og tåge, og omvendt — og at du altid skal have tøj med i din rygsæk til eventuelt vejrskifte.
Valuta og kreditkort
Wi-Fi og Mobildækning
Der er kun sparsom mobildækning på denne tur, så mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Vi anbefaler, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.
Der er adgang til el på alle overnatningssteder - dog begrænset adgang i refugiet Vegarredonda. Der er begrænset WIFI i receptionen på overnatningsstederne i Arenas de Cabrales, Sotres og Bilbao - tilstrækkeligt til at sende mail/beskeder hjem og gå på nettet, men ikke nok til at up- eller downloade billeder eller større filer.
Kort og Rejselitteratur
Adrados Ediciones: Picos De Europa, Macizo Occidental — 1:25.000
Adrados Ediciones: Picos De Europa, Macizos Central Y Oriental - 1:25 000
Adrados Ediciones: Parque Nacional de los Picos de Europa - 1:50 000
Adrados Ediciones: Picos De Europa y Costa Oriental de Asturias - 1:80 000
Kan købes i Arenas de Cabrales
Politikens: Turen går til Nordspanien
I Arenas de Cabrales findes et par butikker med et mindre udvalg af bøger omkring området og Picos de Europa. Hovedparten dog kun udgivet på spansk.
Bemærk venligst
UDSTYR OG BAGAGE
Din bagage bliver fragtet til de forskellige overnatningssteder på nær natten mellem dag 2 og 3, hvor vi overnatter i refugiet Vegarredonda. Til denne overnatning skal du i din dagtursrygsæk selv bære de få af dine personlige ejendele, som du får brug for til en enkelt overnatning (lagenpose, toiletartikler, en tør trøje osv.) Ved ankomsten til Caín på dag 3 genforenes du med din bagage, og vil efterfølgende have den på hvert af turens resterende overnatningssteder.
Der er sengetøj og håndklæder på alle overnatningsstederne med undtagelse af refugiet Vegarredonda. I refugiet findes madrasser og tæpper, men det anbefales at du selv medbringer lagenpose og evt. et lille håndklæde.
Vi anbefaler, at du pakker din hovedbagage i en vadsæk, sportstaske eller rygsæk så den fylder mindst muligt og er lettere at laste i den firehjulstrækker, som vil transportere vores bagage fra sted til sted. Medbring derudover en 35-40L dagtursrygsæk til vandredagene.
Klik her for at komme retur til Rejsen kort
Pakkeliste
Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.
Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.
Få rabat med Topas
Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.
Bagage
Din hovedbagage bliver fragtet til de forskellige overnatningssteder dog vil bagagen ved afgang på dag 2 blive fragtet til overnatningsstedet på dag 4. Det betyder, at du ikke har adgang til den store bagage fra afgangen fra Arenas de Cabrales til ankomsten på overnatningsstedet i Sotres. Derfor skal du bære på den fornødne bagage til tre vandredage i din dagstursrygsæk. Generelt anbefaler vi, at du pakker den store bagage i en vadsæk, sportstaske eller rygsæk så den fylder mindst muligt og er lettere at laste i den firehjulstrækker, som vil transportere vores bagage fra sted til sted.
På resten af vandreturene skal du kun medbringe en dagtursrygsæk til de ting, du skal bruge i løbet af dagen. Vi anbefaler en rygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage på flyet.
Støvler
Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader!
Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.
Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen, mod forventning, skulle blive forsinket.
Andet fodtøj
Vandflaske
Vandrestave
På denne højrute anbefales det på det kraftigste at medbringe foldbare/teleskop vandrestave. Selvom det er individuelt, hvor meget hver enkelt deltager benytter stavene, og om man i givet fald benytter 1 eller 2, så hjælper de med at balancere i Picos bjergenes klippede og ujævne terræn. Især på turens lange nedstigning dag 3 er vandrestave nødvendige. Føler du, at vandrestavene kan være til besvær i et givent terræn, kan de altid spændes på rygsækken.
Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:
• Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
• Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.
Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.
Gode råd til din vandreferie
Hvordan forbereder jeg mig bedst til min vandreferie? Læs her vores 5 bedste vandretips!
Tøj til vandring
- 2 -3 par komfortable vandresokker
- Evt. 2 par tynde indersokker
- 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
- Svedtransporterende undertøj evt. uldundertøj
- Evt. tynde lange underbukser til refugieovernatningen
- 1 tynd uldtrøje
- 2-4 svedabsorberende T-shirts
- 1 tynd fleecetrøje/ulden sweater
- 1 varm fleece trøje/ulden sweater til evt. kølige aftener
- 1 vind- og vandtæt anorak eller jakke med hætte (ikke regnponcho, da denne er uegnet til vandring)
- 1 par åndbare regnbukser
- Hue
- Et par tynde fingervanter
Andet tøj
- Rejsetøj
- T-shirts
- Skjorter/langærmet bluse
- Strømper
- Undertøj
- Håndklæde (gerne letvægts)
- Badetøj
Mod solen
- 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
- Hat med bred skygge
- Gode solbriller
- Solcreme og læbepomade med faktor
Diverse
- Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter
- Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
- Toiletpapir (til vandredagene)
- Toiletartikler
- Pandelampe (eller lille lygte) til refugiet og vandring før daggry dag 3
- Lagenpose til overnatningen i refugiet
- Regnovertræk til dagstursrygsækken samt en stor plastiksæk til rygsækkens indhold
- Kamera, oplader og evt. ekstra batterier
- Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic
- Evt. ørepropper
- Evt. vådservietter
- Energibarer/yndlingssnack
Specifikke turbemærkninger
KLIMA
Vær opmærksom på, at vejret i bjergområder altid kan skifte hurtigt fra solskin til regn og tåge, og omvendt — og at du altid skal have tøj med i din rygsæk til eventuelt vejrskifte.
Bemærk venligst
Klik her for at komme retur til Rejsen kort