Et pusterum i bjergene

Med kløe i fodsålerne og drømmen om at finde roen på nøgne bjergkamme med udsigt til Europas højeste tinder, drager flere og flere afsted på vandreferie fra hytte til hytte.

Hvad får et stigende antal mennesker til at vandre rundt i bjergene fra hytte til hytte - når de har ferie? Hvorfor ikke hellere slappe af?

Det simple liv

Vist er det nemmere at vælte sig ud af sengen og ned til poolen. Til gengæld venter der absolut unikke oplevelser ved i stedet at holde ferien til fods i bjergene.

»Vandreferier giver rigtig god motion, og samtidig har man tid til at tænke over tingene. Man får nogle meget intense oplevelser, når man vandrer i fredelige omgivelser omgivet af storslået natur og har tid og ro til at reflektere over de oplevelser, man får undervejs.«, fortæller Erik Lund, Topas.

På en højrutetur får du nemlig muligheden for at nyde det simple liv, hvor du står op om morgenen, pakker rygsækken, vandrer afsted fra hytte til hytte og oplever roen i bjergkædens hjerte omgivet af sublime udsigter. Man går igennem landskabet og suger til sig. Med den ene fod foran den anden.

Langt væk fra civilisationen og helt tæt på naturen. Og med dig hjem tager du minderne om uforglemmelige udsigter, ro, sammenhold, en god madpakke og rovfugle på himlen.

Den spæde start - bjergene kalder

I 1986 begyndte Topas at arrangere trekkingture. Indtil da havde den mest stået på overland-ture i lastbil. Men nu var turen kommet til vandring og store naturoplevelser. Den første gik fra hytte til hytte med fuld oppakning i Pyrenæernes alpine landskab. Netop denne tur skulle vise sig at blive en ægte klassiker blandt den stigende gruppe af vandreglade folk. 

Op gennem 1990’erne steg interessen for og dermed udbuddet af vandreture i Topas’ program, og efterhånden så egentlige bestigninger af bjerge også dagens lys.

Kammeratskab og et særligt sammenhold

Uanset hvem du spørger, får du samme svar: Der opstår et helt særligt sammenhold, fordi man er sammen 24 timer i døgnet og oplever alle udfordringer og strabadser sammen.

Bare det at overnatte i en hytte i bjergene vil for mange mennesker i sig selv være en helt speciel oplevelse. Trods tæt selskab, lugten af sure sokker, lidt småsnorken og en knirkende dør i ny og næ, når nogen lister på toilettet, er hyggen i bjerghytterne ikke til at tage fejl af. Efter en lang vandredag i bjergene er det fantastisk at læne sig tilbage og opleve den specielle stemning der opstår, når bjergklatrere og vandrere af forskellige nationaliteter mødes om aftenen. 

Kan jeg være med?

Hos Topas er holdningen klar: En højrute vandreferie er ikke forbeholdt klippeklatrere og bjerggeder. Det er en aktiv ferie for dig, som har mod på lidt hårdere vandring, end der tilbydes på vandrerejserne med fast base.

”Det er klart, at det kræver en god fysik og udholdenhed , og det er en fordel hvis du har noget vandreerfaring, da vi på de fleste højruteture selv bærer vores bagage og proviant. Der er ikke tale om klatring, men vandring i ordets reneste form. Terrænet vi går i er varieret, og vi bevæger os i roligt tempo fra sted til sted”, udtaler Erik Lund.

Fakta

  • På en højrutetur overnattes i hyggelige bjergrefugier og af og til i telte og på bjerghoteller, der veksler i standard og komfortniveau. Alle er nøje udvalgt og ligger smukt placeret.

  • Topas udbyder en række forskellige vandreferier i Europa fra bjerghytte til bjerghytte. På nogle af disse ture kan du nøjes med at gå med dagstursrygsæk, da hovedbagagen bliver fragtet for dig.

Højrute trekking med Topas

En unik mulighed for at komme langt væk fra civilisationen og helt ind i bjergenes indre, hvor der hersker fred og ro i en uberørt natur. Se her om højrute vandring er noget for dig og hvilken tur du skal vælge.