Højrute trekking med Topas

En unik mulighed for at komme langt væk fra civilisationen og helt ind i bjergenes indre, hvor der hersker fred og ro i en uberørt natur. Se her om højrute vandring er noget for dig og hvilken tur du skal vælge.

En mand og en kvinde, i forgrunden med ryggen til kameraet, kigger udover frodig dal, med sneklædt bjergmassiv i horisonten.

Hvad betyder 'højrute'?

Haute Route (den høje rute) er navnet på en rute, der tilbagelægges enten til fods eller på ski mellem Chamonix, Frankrig og Zermatt, Schweiz. Medlemmer af en engelsk alpinklub gik ruten i midten af det 19. århundrede og kaldte den for ’Højniveau Ruten’. Dette blev siden oversat til fransk — Haute Route — efter samme rute i 1911 blev gennemført på ski.

I dag bruges begrebet Haute Route mere generelt for langdistance, multi-dage, hytte til hytte eller alpin vandring gennem bjergkæder, selvom Chamonix-Zermatt højruten forbliver den originale ’Haute Route’. Derfor har vi også valgt at inkludere nogle af vores rejser i Nepal i denne rejsekategori.

Hvad kræver højrute trekking og kan jeg klare det?

Det er vigtigt at slå fast, at en højrute vandreferie er ikke forbeholdt klippeklatrere og bjerggeder, men er en aktiv ferie for dig, som har mod på og lyst til lidt mere krævende vandring, end der tilbydes på vandrerejserne med fast base. Dog er en vis grundform nødvendig og tidligere erfaring med bjergvandring en god hjælp.

Vi vandrer fra sted til sted. Det betyder, at vi på hele ferien befinder os oppe i terrænet, sjældent overnatter det samme sted to gange og har ingen eller kun begrænset bustransport. Højruterne i vores program har forskellige sværhedsgrader - fra moderat (grad 2-3) til krævende (grad 4-5).

Læs mere om, hvad der kræves og bliv klogere på vores forskellige typer af højrute bjergvandringer.

Fysikken

Højrute vandring er fysisk mere krævende end vandreture med fast base. Dagsetaperne er ofte lange, med mange højdemeter op og/eller ned og det sætter krav til, at ens udholdenhed er i top. Og uanset vind, vejr og dagsformen, skal man på egne ben og uden hjælp fra bustransport dagligt gå fra A til B. Vi er i gang hele dagen, flere dage i træk, men tempoet er roligt og konstant, nærmest meditativt. Det er en fantastisk fornemmelse i kroppen at nå frem til overnatningsstedet sidst på eftermiddagen og føle sig dejligt brugt, men uden at være udmattet.

Det forudsætter selvfølgelig, at man er i fysisk god form og har trænet til turen. Og nej, det er ikke nok forberedelse, at man går en halv time med hunden dagligt eller var på en dagsvandring i det skotske højland for tre år siden. At melde sig til en højrute tur er den bedste motivation til at komme i form. Så af sted med dig — ud at løbe i skoven, op på cyklen af alle de bakker, du kan finde, tag på nogle lange gåture i weekenden eller meld dig ind i det lokale fitness center og okkuper den perfekte bjergvandringstræner — StairMasteren — et par timer flere gange om ugen.

Teknikken

Terrænmæssigt er højruter ligeledes mere udfordrende end vandreture med fast base. Hele ideen med at udvikle en højrute er, at man vandrer så højt op og dybt ind i bjergkæden, som man kan, uden det bliver teknisk klatring, der kræver udstyr.

Heroppe i bjergenes indre er det begrænset, hvor mange andre vandrere man møder og stierne er ikke længere så veltrådte, måske nærmest ikke eksisterende. Vær forberedt på sektioner med løst grus på stejle op eller nedstigninger eller kompliceret blokmark, der kræver både en sikker fod, god balance og fuldt fokus. Så ikke nok med at man på højruter udfordres på fysikken, man skal også bruge sine hjerneceller og koncentration.

Det kan være svært at øve bjergterræn hjemme, men det er en god ide forinden at træne sin balance og råstyrke. Ligeledes anbefaler vi, at man tidligere har været på bjergvandring, inden man deltager på en højrute. Det tager som regel brodden af de største overraskelser i det ujævne bjergterræn.

Sidst men ikke mindst, så vælg en rute som passer dig. Med et tilpas niveau af fysisk og teknisk udfordring, så du kan nyde bjergoplevelsen uden at skulle slide dig igennem.

Belønningen

  • Verden for dine fødder! Vandring i høj højde og alpint terræn over bjergpas, til bjergtoppe, gennem dale og nyd den ene sublime udsigt efter den anden
  • Alle de gange du kigger bagud og føler stolthed over, hvor langt du lige er gået
  • Stjerner i stedet for gadelygter lyser op om natten
  • Hjernevask på den gode måde. Livet i bjergene er stille, simpelt og rent
  • Smukke landskabsbilleder du kan kigge på efter hjemkomsten og drømme dig tilbage
  • Det der gik galt på turen som dårligt vejr, ondt i lårene, Plan B eller uønskede omveje bliver til de sjoveste episoder (og dem du kan underholde familie og venner med) når du er hjemme igen
  • Tanken om, at du med god samvittighed sagtens kan være luddoven i en uge efter din hjemkomst, mens kroppen restituerer

Et pusterum i bjergene

Med kløe i fodsålerne og drømmen om at finde roen på nøgne bjergkamme med udsigt til Europas højeste tinder, drager flere og flere afsted på vandreferie fra hytte til hytte.

Typer af højrute ture

Vi har valgt at inddele Topas' højrute bjergvandringer i to forskellige typer - Topas Basis og Topas Komfort - så du nemmere kan finde den helt rigtige type højrutetur for dig. Vi har nedenfor listet turene efter type og sværhedsgrad:

Topas Basis
Det rå format, hvor man selv bærer al sin bagage på alle (eller de fleste) vandredage. Det er vigtigt, at man hjemmefra har pakket optimalt til dette — dvs. at vægten skal begrænses (9-12kg./55L rygsæk) og samtidig må man ikke mangle udstyr undervejs. På en Basis højrute overnattes primært i refugier på fælles sovesale midt i alpine omgivelser, hvor der hersker en helt særlig stemning i et internationalt miljø af bjergklatrere og vandrere. Maden i refugierne er mættende, men består af en mere simpel bjergkost, hvor aftensmaden er det store måltid og morgenmaden det letteste.

Topas Komfort
Samme fysiske og tekniske sværhedsgrad og bjergoplevelse som Basis, men hvor man på alle (eller de fleste) vandredage bærer en dagstursrygsæk, mens hovedbagagen transporteres mellem overnatningsstederne. På en Komfort højrute overnattes primært på små, familieejede og atmosfærefyldte bjerghoteller i naturskønne omgivelser. Der soves på topersoners værelser med eget eller god adgang til toilet/bad. Enkelte overnatninger på flersengsværelser kan forekomme. På nogle ture er der (delvist) mulighed for enkeltværelse. Også her består maden af bjergkost dog ofte med lidt flere valgmuligheder. Aftensmaden er igen som hovedregel det store måltid og morgenmaden det letteste.

SE OVERSIGTEN OVER TOPAS BASIS TURE

Italien - Fra hytte til hytte i de uspolerede Dolomitter

Dolomitterne - bedre kendt som de italienske Alper - er et område med intet mindre end 18 bjergtoppe over 3.000 meter og en natur i absolut verdensklasse! Naturparken ’Parco Dolomiti Friulane’ er fascinerende uberørt. Her skal vi vandre fra bjerghytte til bjerghytte fjernt fra landsbyerne, forbi forladte sæterhytter og betages af stilheden i den smukke natur. Turen byder på mange valgmuligheder på ruten og nogle dage har vi muligheden for at udforske bjergene med kun en let rygsæk på ryggen.

Vi overnatter i bjerghytter, nogle gange samme sted to nætter i træk. Hytterne kan variere meget i komfort og bekvemmeligheder, men ligger alle smukt placeret. Sidste nat er på hotel i byen Claut.

Turen er en Topas Basis, varer 8 dage og har en sværhedsgrad på 3-4. En blid højrute langt ude og oppe i bjergene, hvor du nogle dage kan korte dagens rute af og visse dage behøver du ikke bære på hele bagagen.

Italien – Fra hytte til hytte i de uspolerede Dolomitter

Højrute vandreferie fra hytte til hytte i et spektakulært og øde bjergområde gennem barske dale og bjergpas i de italienske Alper, Dolomitterne.

SE OVERSIGTEN OVER TOPAS KOMFORT TURE

Albanien - Rå og autentisk trekking i de albanske alper

Albanien er et fascinerende, men sjældent besøgt land. Indtil for ca. 20 år siden var det et af Europas fattigste og mest lukkede lande. Nu er Albanien klar til at dele sin rå natur og spændende historie med os. 

Undervejs på rejsen overnatter vi på små bjerghoteller, i private hjem, i hyrdernes træhytter og på guesthouses, hvor vi kommer tæt på de lokale, oplever albanernes utrolige gæstfrihed og kan nyde det klassiske albanske bondekøkken.

Albanien - Rå og autentisk trekking i de albanske alper

På et spektakulært sætertrek med hyrder og heste oplever du det nordlige Albaniens storslåede og uberørte natur med grønne sætere, alpine passager og dybe skove.

Italien - Vandreferie i de Toscanske Appenniner

De Appenninske bjerge strækker sig 1.200 kilometer. I de nordlige Appenniener udforsker vi de Toscanske Appenniner. Her i et roligt hjørne af Toscana vandrer vi gennem åbne grønne vidder og gamle sætere.

Nationalparken rummer store vidder, 2000 meter høje bjerge og enorme skove. Den eneste lyd du vil opleve her, er vand fra bækkene og brisen igennem træerne. Området er blottet for skilifter og vintersportsanlæg og tilbage står den barske natur, autentiske landsbyer og de små hoteller, som vi sover på undervejs. Så snart vi bevæger os op over trægrænsen folder landskabet sig til ud og giver forrygende udsigter over flere af Appenninernes bjergvoluminøse regioner og distrikter.

Turen er en Topas Komfort, varer 8 dage og har sværhedsgraden 3. Endnu en perfekt tur for dig, som vil prøve kræfter med højrute vandring og nyde afvekslende vandring mens din bagage bliver transporteret for dig.

Italien – Vandreferie i de Toscanske Appenniner

Højrute vandring med dagtursrygsæk gennem Toscanas åbne, grønne landskaber og gamle sætere til unikke bjergkamme i et alpint miljø højt hævet over Garfagnanadalen.

Spanien - Mallorcas bjergtagende udsigter

Mallorcas Serra de Tramuntana - der lokalt kaldes øens rygrad - er en 200 millioner år gammel bjergkæde, som løber knap hundrede kilometer langs øens nordkyst. Over fem afvekslende vandredage krydser vi Tramuntana bjergkædens mest dramatiske og spektakulære del og vandrer lidt mere end 90 kilometer i alt.

Vi starter i den gamle landsby Valldemossa i sydvest og slutter i Pollença i nordøst. Bjergvandringen kombineres med øens små idylliske havne, hvide sandstrande, farverige citruslunde og gamle stenhuse i billedskønne landsbyer nede i dalene. Undervejs overnattes på mindre hoteller, hyggelige pensionater samt på Mallorcas mest berømte kloster, Lluc klosteret.

Turen er en Topas Komfort, varer 8 dage og har sværhedsgrad 2-3. Den perfekte tur for dig, som stifter bekendtskab med højrutevandring for første gang på en terrænmæssigt ikke alt for krævende rute.

Spanien - Mallorcas bjergtagende udsigter

På vandreferien gennem Tramuntana bjergkæden krydses den mest dramatiske og spektakulære del af bjergene.