Vores Grønland

Topas har i mange år arrangeret rejser til Grønland og har tæt kontakt til samarbejdspartnere. Gå på opdagelse i vores Grønland, se hvilke oplevelser vi anbefaler og få gode rejsetips.

Velkommen Vi anbefaler FAQ Vidste du? Opdag mere

Velkommen

Grønland er en arktisk destination i verdensklasse og vores udbud af rejser favner bredt!

Vi tilbyder bl.a. rundrejser, hvor du oplever Diskobugten og kommer tæt på grønlænderne i deres eget land. På flere rejser besøger vi Ilulissat og Kangia isfjorden, hvor de enorme isbjerge fra den største gletsjer på den nordlige halvkugle flyder forbi. Og kommer du til den aktivt kælvende gletsjer Eqip Sermia, befinder du dig midt i den grønlandske ødemark og kun en vandretur fra indlandsisen.

Tager du derimod på vandreferie i Sydgrønland, får du oplevet fåreholderstederne på nært hold. Her på kanten af Indlandsisen møder du den grønlandske natur, når den er allermest storslået og vild på vandreture mellem dybe, blå fjorde, grønne bakker og store isbjerge.

Grønland skal gerne ses fra søsiden. Vælger du en af vores sommerture, vil der som en naturlig del af turen indgå indtil flere bådtransfers og sejladser på isfjorden. Vælger du en af vores hundeslædeture, vil du oftest køre på havisen og derfra få et fantastisk skue ind på de farverige, grønlandske huse og et unikt indblik i grønlandsk fangerkultur.

Oplev Grønland med Topas

Du kan opleve Grønland med Topas lige som du har lyst til. Spørgsmålet er, om du ønsker at deltage i en fællesrejse med dansk turleder eller om du foretrækker at få skræddersyet en rejse, hvor du er på egen hånd?

Hvorfor rejse til Grønland med Topas?

Topas har siden 1998 arrangeret rundrejser med turleder i Grønland og du kan med glæde se frem til rejser med kvalitet, lokalkendskab og tæt kontakt til samarbejdspartnere. Netop vores nære relationer i Grønland gør, at vi i 2017 startede en afdeling med salg af individuelle rejser, hvor du rejser på egen hånd. Med andre ord kan vi skræddersy alle typer rejser til Grønland specifikt efter dine ønsker.

Vi anbefaler

Afhængig af hvilken rundrejse du vælger, får du naturligvis alle de klassiske oplevelser med såsom isfjordssejlads, kælvende gletsjere, hvaler, vandreture i den arktiske natur mv., men vores rejseeksperter har der ud over nøje udvalgt fem håndplukkede oplevelser, som vi gerne vil anbefale til dig.

1. Glacier Lodge Eqi

Beliggende midt i vildmarken nogle timers sejlads nord for Ilulissat kan du gå i den største franske arktiske polarforskers fodspor, nemlig Paul-Emile Victor, der kom hertil efter 2. verdenskrig for at udforske Indlandsisen.

Med et ophold på Glacier Lodge Eqi får du mulighed for spændende vandreture i de smukke omgivelser med bl.a. vandring til morænekanten af den fascinerende gletsjer Eqip Sermia og vandring til indlandsisen.

Glacier Lodge Eqi

Som ét af de få steder i Grønland er det ved Eqi gletsjeren muligt med båd at komme helt tæt på den 5 km brede gletsjerfront, der normalt kælver mange gange i døgnet.

2. Diskoøen - Grønlands største ø

Et besøg på Diskoøen giver dig en unik mulighed for hundeslædekørsel på Lyngmarksbræen om sommeren eller alternativt en vandretur til området Kuannit med flotte basaltformationer og strukturer skabt af sprøjtende lava for millioner af år siden. Du kan overnatte på Hotel Disko Island, øens eneste hotel, som ligger i Qeqertarsuaq.

Her bor godt 1000 mennesker i Qeqertarsuaq og ca. 30 mennesker i bygden Kangerluk, der ligger en dagsrejse på hundeslæde fra Qeqertarsuaq, eller et par timer i jolle om sommeren. Resten af øen består af ubeboet vildmark i form af fjelde, dale og permanente iskapper på toppen af basaltfjeldene.

3. Ilimanaq Lodge

Oplev bygden Ilimanaq og bo i de lækre seafront cabins på Ilimanaq Lodge med udsigt til Diskoøen og isfjelde. En stor gastronomisk oplevelse venter dig desuden i den velrenommerede Restaurant Egede, beliggende i en af Grønlands ældste huse fra kolonitiden.

Området byder på vandring langs kysten op til isfjorden gennem flot arktisk natur. Du kan også gå en tur rundt i bygden, og få et indblik i bygdelivet - historisk og i nutiden.

Ilimanaq Lodge

Vågn op til synet af isbjerge og hvaler. Hold øjne og øre åbne, så vil du se både grønlandshvalen, finhvalen og pukkelhvalen boltre sig i vandet lige uden for døren.

4. Ilulissat

Byen Ilulissat er et must, når du rejser til Diskobugten. Du kan tage på en midnatssejlads i Kangia Isfjorden mellem gigantiske og majestætiske isbjerge, besøge byens museer eller tage på vandretur til den gamle boplads Sermermiut med en formidabel udsigt over isfjorden. Vi anbefaler Hotel Icefiord til dit ophold, som ligger flot placeret med udsigt over vandet og isbjergene.

5. Hundeslædetur til Indlandsisen ved Diskobugten

Oplev Grønlands storslåede natur fra en hundeslæde i området omkring Tasiussaq fjorden, som giver dig mulighed for at komme helt tæt på indlandsisen. Glæd dig til store oplevelser og samværet med grønlandske fangere, hvor du skal mærke slædesurringerne arbejde, når hundene lægger kræfterne i, og se deres unikke samarbejde.

Sne, is og nordlys er rammerne om et vintereventyr i Grønland. Læs mere her om vores rejse med denne oplevelse.

FAQ

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål i forbindelse med en rejse til Grønland.
Har du andre spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte en af vores rejseeksperter på telefon 8689 3622 eller mail info@topas.dk.

Hvornår er det bedst at rejse til Grønland?

Ønsker man hundeslæde og nordlys, er det selvfølgelig om vinteren, hvor der er sne og mørkt nok til at kunne se nordlyset. Ønsker man midnatssol, vandreture, sejlture mm., er det bedst i sommermånederne, hvor alt dette er muligt. Dagene er længere og mulighederne for oplevelser, lidt flere.

Hvad skal man se i Grønland?

Spørger du i forhold til isbjerge og midnatssol er Diskobugten det bedste bud. Diskobugten rummer alt det , der typisk bliver vist på tv og billederne bliver ikke manipuleret. Her er vanvittig smukt, mange hvaler om sommeren og solen der stråler på de kæmpe store isbjerge, gør at området er velbesøgt om sommeren.

Der er også mange gode vandremuligheder i Sydgrønland og fåreholderstederne er fantastiske steder at overnatte og en god måde, at komme tæt på de lokale på.

Hvordan kommer man til Grønland?

Der flyves både fra Island og Danmark. Fra Danmark er det pt kun Air Greenland og fra Island er det både Air Greenland og Air Iceland. Det tager kun 4½ time fra København til Kangerlussuaq eller Narsarsuaq og fra Island tager det 2-3 timer, alt efter hvor i Grønland man skal hen.

Hvordan kommer man rundt i Grønland?

Der er ingen veje eller jernbane mellem byerne, hvorfor det er meget naturligt, at man sejler eller flyver mellem byerne og bygderne. Byer og bygder kan rejses til/ fra året rundt, enten med sejlads eller beflyvning afhængig af årstiden. Nogle er bare lidt mere besværlige at nå frem til end andre.

Hvornår er der nordlys på Grønland?

Om vinteren når der er solstorme, mørkt og skyfrit.

Hvornår er det sommer på Grønland?

Juni, juli og august, som i Danmark.

Hvor ser man hvaler i Grønland?

Der er hvaler overalt i de Grønlandske farvande, men i Diskobugten og i Tasiilaq-området er den mest fotograferede hval i Grønland; pukkelhvalen. Den er virkelig aktiv og synlig i sommermånederne og ind i september måned også. 

Hvornår er der myg i Grønland?

I juni, juli og lidt ind i august, hvor de erstattes af små fluer. I september måned er det slut med dem begge.

Hedder det i eller på Grønland?

Både på og i Grønland er korrekte. Det traditionelle er at bruge på Grønland, da der er tale om en ø, og denne formulering er nok den naturligste for de fleste danskere. Der er imidlertid nogle sprogbrugere der mener, at man viser mest respekt over for Grønland ved at bruge i, fordi man på denne måde sprogligt anerkender, at øen er et selvstændigt land.

Hvad skal man pakke til en ferie i Grønland?

Som grundregel: fornuftigt, sæsonbetonet og lag-på-lag. Se vores pakkelister under hver enkelt rejse.

Vidste du?

10 facts om Grønland som du måske ikke vidste...

1. Grønland er 50 gange større end Danmark

Et samlet areal på 2,16 millioner kvadratkilometer. Længste bredde fra øst til vest er der ca. 1050 km og ca. 2.650 km lang fra nord til syd. 

2. Der er ingen veje eller jernbane mellem byerne

Derfor skal man sejle eller flyve for at komme rundt. Der er 5 internationale lufthavne (hvor der lander fly fra udlandet). 14 landingsbaner og 44 helistops/heliporte. Det eneste kystskib, sejler på vestkysten fra Qaqortoq i syd til Ilulissat i Diskobugten.

3. Fiskeri er den største eksportvare i Grønland

Der fiskes torsk, hellefisk, rødfisk, havkat, makrel, rødspætte, snekrabber og ikke mindst store lækre og smagfulde rejer.
Royal Greenlands største trawler er 77,6 m lang og 12,6 m bred og producerer 120 tons i døgnet. Har en bemanding på 22 personer og sejler udenskærs.

4. Indlandsis findes kun to steder: Antarktis og Arktis

Den største ismasse er Antarktis med sine ca. 30mill km3 is og det udgør ca. 90% af hele jordens drikkevand.
Grønlands indlandsis er 2,8mill km3 og dækker ca. 80% af hele øen. Dette gør, at alle byer og bygder er placeret ude på kysten. Det tykkeste indlandsis i Grønland er ca. 3km tykt og hvert år er der flere og flere eventyrlystne mennesker der krydser den. Forskellige metoder er blevet brugt for at krydse indlandsisen: ski, hundeslæde, gåben, kitesurfing osv.

5. UNESCO har udnævnt 3 steder i Grønland til at være på den berømte verdensarvliste

I 2004 blev Ilulissat Isfjord udnævnt, i 2017 blev Kujataa Grønland (Sydgrønland) udnævnt og i 2018 blev blev Aasivissuit – Nipisat, et stort område; havet, isen og landet i mellem i Midtgrønland.

6. Syd for polarcirklen er det ikke tilladt at have grønlandske slædehunde

Og ligeledes, nord for den, er det ikke tilladt at have andre raser, end den grønlandske slædehund.
På den måde har man beholdt de rene og gode gener til de barske vejrforhold hundene bliver udsat for. Alle hunde bor ude og arbejdsdyr. Altså ingen kæledyr. Derfor er det vigtigt at understrege, man ikke går hen til hundene, medmindre man er der sammen med ejeren.

7. Kaffemik er et dansk navneord

Det er et fænomen, der er meget udbredt og alle i Grønland, holder kaffemik én eller flere gange om året.
På grønlandsk siger man ”kaffillerpugut” (vi giver kaffe) og folk ved, at der er åbent hus. Dette gør man, når man fejrer fødselsdage, første skoledag, bryllup, barnedåb, konfirmation og mange flere større eller mindre grunde.

8. Alle byer og bygder har elektricitet og varme i husene

Man møder stadig folk ude i den store verden, der spørger nysgerrigt, om man bor i igloer og lever af råt kød. Mange turister bliver overrasket over hvor moderne landet er – sideløbende med den barske og rå natur.

9. Facebook er det største ”køb/salg/bytte”-marked

Bl.a. friskfanget rensdyr bliver slået op og folk forhandler priser, ligesom på ”brættet”. Brættet er (heldigvis) stadig et godt sted at handle friskfanget kød og fisk.

10. Ca. 12 % af Grønlands befolkning er danskere

Og ligeledes i Danmark bor ca. 0,3% grønlændere. Der er tæt relation mellem Danmark og Grønland og det mærkes tydeligt, når man er i Grønland, og i Danmark mærker man bl.a. kongehusets store kærlighed til landet. Grønland er stadig en del af det danske kongerige og mønten i Grønland er DKK – den danske krone.

Opdag mere