Hvad skal man se i Grønland

Når man overvejer at besøge Grønland, verdens største ø, er det naturlige spørgsmål: Hvad skal man se i Grønland?

Svaret på det spørgsmål afhænger af flere ting:
Hvilket tidspunkt har man mulighed for at rejse på? Er man mest til vandreture, kajakture, eller sejlads? Foretrækker man møder med grønlandske fåreholdere og et indblik i livet i det lidt mildere og blødere syd Grønland? Eller er man mest interesseret i at opleve isbjerge, hvaler, og aktive gletchere? Og endelig er der selvfølgelig spørgsmålet om, hvor meget det må koste?

Grønlands natur er enorm, smuk, fascinerende, og meget anderledes end hvad man kan opleve andre steder i verden. Det gælder uanset om man rejser til Grønland sommer eller vinter, eller rejser til syd Grønland eller nord Grønland. Naturen gør et stort indtryk. Mødet med grønlændere er også inspirerende. Deres kultur og måde at tænke på er ofte anderledes, afledt af både en anden baggrund, historie, og meget anderledes levevilkår. Og har man lyst til at lære lidt mere om indretningen af det grønlandske samfund, så er der både ligheder og interessante forskelle. Hvad man skal se i Grønland er således ikke let at svare entydigt på, men der er masser af muligheder. Og heldigvis er der særligt to områder, der er interessante for besøgende, og samtidig relativt let tilgængelige ift. logistik og transport.

Seværdigheder i syd Grønland

Seværdigheder i syd Grønland er især koncentreret i området omkring byerne Narsaq og Qaqortoq samt bygderne Narsarsuaq, Qassiarsuk, og Igaliko, og området er primært en sommer destination. Er man interesseret i nordboernes historie, finder man her de mest velbevarede ruiner. I bygden Igaliko ligger ruinerne af nordboernes bispesæde Gardar, og nær ved ligger den velbevarede Hvalsø kirkeruin. Ved bygden Qassiarsuk lå i sin tid Brattahlid, Erik den Rødes gård, og både hans gård og hans kone Tjodhildes lille kirke er rekonstrueret. Derudover er der mange andre mindre nordboruiner spredt i hele området. Nyere interessante ruiner er resterne af den store amerikanske luftbase Bluie West One ved Narsarsuaq, der fungerede fra 1941 til 1958, og for de naturinteresserede ligger en af Grønlands få ”skove” lige ved siden af, med tusindvis af 3-5 meter høje træer af mange slags. Overnatninger hos nogle af områdets fåreholderfamilier giver et indblik i denne særlige livsform, og synet af grønne marker på en baggrund af blåt hav med hvide isbjerge sidder længe på nethinden bagefter. Seværdigheder i syd Grønland finder man også i byen Narsaq, med dens muséer og mulighed for selv at finde den røde ædelsten Tugtupit ved det berømte Kvanefjeld. Samt i Qaqortoq, med byens store udendørs skulptur-galleri Sten og Menneske, udført af bl.a. den kendte grønlandske kunstner Aka Høgh. Endelig giver sejlturene fra sted til sted i fjordene selvfølgelig også mulighed for at komme tæt på flere af de mange aktive gletchere, da indlandsisen her er ganske tæt på.

Grønland - Rundrejse fra bygd til vildmark

Indlev dig i alle facetter af det smukke sydgrønlandske landskab og mød de gæstfrie grønlændere på fåreholderstederne på kanten af indlandsisen.

Seværdigheder i nord Grønland

Seværdigheder i nord Grønland er koncentreret omkring Diskobugten, ca. 550 km nord for Nuuk, og 350 km nord for Polarcirklen. Området kan besøges både sommer og vinter, men transport rundt i Diskobugten og til dels også seværdighederne i nord Grønland er afhængige af årstiden.

1. Nordlys

Nordlys, Aurora Borealis, dannes hele året, men opleves bedst i Grønland om vinteren, da Diskobugten om sommeren har midnatssol. Fænomenet opstår, når solvinden er kraftigere end normalt, og store elektriske udladninger slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Nordlys opleves bedst i mørke og med en klar himmel, så man enten kan iagttage det gennem sit tagvindue på Hotel Icefiord, fra en hundeslæde, eller fra sin sneiglo i Iglo Lodge udenfor Ilulissat. Nordlys, med dets bølgende gardiner eller spiraler af farvet lys, er et af de mest spektakulære naturfænomener.

2. Isbjerge

Isbjerge finder man overalt ved Grønland, men de største og mest imponerende finder man i Diskobugten, om sommeren. Dels udmunder den nordlige halvkugles mest aktive gletcher, Sermeq Kujalleq, i Diskobugten, dels er afsmeltningen fra gletcheren størst om sommeren, og dels har man om sommeren også mulighed for at sejle rundt mellem giganterne. Byen Ilulissat er nabo til isfjordens udmunding, og da de største isbjerge periodisk strander her pga. en vanddybde på kun 300 m, kan isbjergene også opleves om vinteren på en kort gåtur fra byen. Selve historien om isbjerge fortælles fint på det nye Isfjordscenter.

Efter kælvingen fra Sermeq Kujalleq eller andre af områdets gletchere driver isbjergene ud i Diskobugten og måske over til Diskoøen, før de langsomt fortsætter sydpå, helt til New Foundland eller Island, og kan være flere år om at smelte undervejs. Isbjerge, især de store af dem, er altid et imponerende og fascinerende syn, og Diskobugten er rig på dem.

3. Indlandsisen

Indlandsisen dækker 81% af Grønlands areal, i alt 1,7 mill. km2, og er generelt svært tilgængelig. Et par steder i Grønland er det dog muligt uden det helt store besvær at komme helt op og stå på indlandsisen. Dels nær Narsarsuaq i syd Grønland, hvor man kan gå ind til og efter kun 6-7 km komme op og stå på en af gletcherne. Dels i nord Grønland ved Glacier Lodge Eqi, ca. 80 km nord for Ilulissat, hvor man om sommeren kan gå de 10 km ind til den enorme, svagt skrånende indlandsis, og uden problemer gå en mindre tur på isen, mens man forestiller sig de 1.050 km videre til indlandsisens østlige kant. En naturoplevelse af de helt store, der både kan gøre en euforisk og mane til eftertanke.

4. Gletchere

Der findes mange gletchere på Grønland, dog flest på vestkysten, hvoraf den ubetinget mest aktive gletcher er Semeq Kujalleq, i bunden af Kangia isfjorden. Den kælver ca. 10 gange så meget is pr. år som enhver anden aktiv gletcher i Grønland, i alt ca. 35 km3 is årligt, og alene fronten af gletcheren er 7 km bred. Udsigt til gletcherfronten kan nås via et par dages hundeslædetur om vinteren, eller om sommeren via en tur med helikopter fra Ilulissat.

En gletcher er indlandsis, der via en ”åbning” i det bjergrige terræn som omgiver indlandsisen, presses ud mod kysten, hvor isen enten brækker af i mindre men dog tonstunge, stykker, eller skydes ud i en nærliggende fjord, hvor store stykker på op til flere hundrede meters tykkelse brækker af og flyder videre ud i fjorden som isbjerge.

Et af de bedste steder at opleve en aktiv gletcher på Grønland er ved Glacier Lodge Eqi, nord for Ilulissat. Her ligger hytterne med direkte udsigt til gletcheren, og flere gange dagligt høres bragene, når gletcheren revner eller kælver isstykker ned i fjorden.

Naturen i Grønland

Naturen i Grønland er mangfoldig, men selvfølgelig præget af det arktiske klima. Mod syd kan man opleve den fascinerende blanding af grønne marker og isbjerge i fjordene, mens naturen i nord Grønland er mere præget af store fjelde, isbjerge, og kun sparsom bevoksning. Da Grønland er en ø, er ens oplevelse af naturen i Grønland selvfølgelig også præget af havet og fjordene, hvor det er muligt at se hvaler eller sæler samt opleve Grønlands livsgrundlag, fiskeriet. Uanset hvor man færdes, er naturen i Grønland storslået, fascinerende, og ligner ikke noget andet.

Vild natur i rå mængder

Diskobugten: En arktisk destination i verdensklasse. Her står de store oplevelser i kø for at blive udlevet.