Rejser til Grønland - En arktisk destination i verdensklasse

Grønland, midnatssolens land, er en unik destination for dig, som elsker at være på aktiv ferie og drømmer om det store arktiske eventyr.

Om destinationen Fakta om Vejr og klima Kort Video

Om destinationen

Rejse til Grønland

Grønland bliver din arktiske oplevelse for livet

 

På en rundrejse til Grønland kommer du tæt på en verden, der adskiller sig fra alt andet på kloden. Selve landet er så stort, at det er umuligt helt at forstå. Samtidigt er naturens uberørte vildskab alle steder nærværende og sætter præg på alt, hvad man oplever. Rejsen til Grønland byder på enorme isbjerge så store som byer, grupper af de største havpattedyr som bryder havoverfladen og bjerge, is og vidder så uendelige og uberørte, at indtrykkene lejrer sig for evigt. Hvad enten man vælger det voldsomme nord omkring Ilulissat og isfjorden, eller det mildere sydgrønland tæt på Narsarsuaq vil en rejse til Grønland altid byde på en invitation til at lære et land at kende, der har tydelige referencer til Danmark, men alligevel er milevidt fra, hvad vi kender fra den sydlige del af rigsfællesskabet. Et samfund med små byer og endnu mindre bygder, hvor livsrytmen drejer sig om de nære familierelationer og fangsten af sæl, hval og fisk samt jagt på fugle og rensdyr. Råvarer til måltider der er meget fremmedartede og en oplevelse i sig selv.

To personer på vandretur i forgrunden, som beundrer udsigten over Diskobugten i Grønland, med små isbjerge i fjorden nedenfor.

Naturen og kulturen er en unik og uforglemmelig del af livet i Grønland

Pakkerejser til Grønland giver dig mulighed for en bekvem og eventyrlig udforskning af en kultur, der rækker tusinder af år tilbage. Som er beboet af et folk, der stadig ved, hvordan man lever sammen med den arktiske natur, der til tider udfordrer menneskets evne til at overleve. Havet fylder meget, for det er her spisekammeret findes, menneskene har været bosat i årtusinder og det moderne Grønland henter sine indtægter i form af reje og hellefiskeri. Det er også her vi finder transportmulighederne, der gør os i stand til at besøge de ikoniske steder langs vestkysten, fra Erik den Rødes Brattalid nær Qassiarsuk i syd til det måske bedst kendte sted i Grønland, Kangia Isfjord ved Ilulissat.

 

Et væld af oplevelser når du rejser til Grønland

På rejsen til Grønland fra Danmark, kan du blive forbløffet over, at Grønlands vejnet sammenlagt kun er ca. 160 km. spredt over et enormt område, så det er oplagt at vælge alternativer, der bringer dig helt tæt på natur og kultur. Om sommeren kan man binde støvlerne og begive sig ind i vilde og smukke dale og op på bjerge i 1000 meters højde, hvor stilheden er så markant, at den næsten er påtrængende for et moderne menneske. Om vinteren er det oplagt at skifte til hundeslæde, hvor de grønlandske hunde leverer fremdriften på en ældgammel og raffineret transportform, der hurtigt bliver en af de mest autentiske oplevelser på en grønlandsrejse.


På alle tider af året er mulighederne mange for en uforglemmelig og aktiv ferie, enten som fællesrejse, hvor du kan dele oplevelserne med mange eller som individuel rejse, der kan sammensættes specielt til dig og din familie. På Topas.dk eller Greenlandbytopas.dk kan du finde inspiration og facts til din rejse ind i en spændende verden af is, sne, vand, nordlys, blå himmel, kulde, varme og meget andet.


Grønlænderne, slædehundene, hvalerne, sælerne, alle de andre og alt det andet venter – kun 4 timers rejse fra Danmark til Grønland.

Grønland, med sin storslåede naturskønhed og autentiske kultur, er mere end blot en destination. Det er en oplevelse, der kan ændre din måde at se verden på. Når du står ved kysten, indånder den friskeste luft i verden - og ser ud over Diskobugten - vil de storslåede isbjerge i fjorden nedenfor tage pusten fra dig. Det er her, du indser, hvor ubeskrivelig stor Grønland er, og hvor intens og magisk dens natur kan være.

Pakkerejser til Grønland åbner døren til et land, hvor tiden synes at have stået stille i årtusinder. Her er samfundene i mange tilfælde små, byerne mindre, og livsrytmen centreret omkring familiebånd og tradition. Du vil opleve den unikke fornemmelse af at være i et sted, hvor naturen og kulturen er uløseligt forbundet. Grønlænderne har formået at overleve i dette barske klima i generationer, og deres tætte forhold til havet og de ressourcer, det tilbyder, er en central del af deres eksistens.

Uanset om du vælger at udforske den vilde og storslåede natur om sommeren, hvor du kan vandre gennem dybe dale og op på høje bjergtoppe, eller om vinteren, hvor hundeslæden tager dig gennem det tyste, hvide landskab, vil Grønland altid efterlade dig med uforglemmelige minder.

Hvad end du ønsker at dele dine oplevelser med andre på en fællesrejse eller skræddersy dit egen individuelle eventyr, kan du finde inspiration og information hos os.
 
Her er flere af vores artikler om Grønland:
 

Fakta om

Fakta om Grønland

Grønland er verdens største ø

Grønland er en ø af en ufattelig størrelse med et areal på 2,17 millioner km2, hvor 80% er dækket af is der har en samlet volumen på ca. 2,8 millioner km3 (9% af verdens ferskvand). Når man sammenligner med Danmark som er ca. 45.000 km2, med isvintre der rammer os med årtiers mellemrum, begynder man at forstå at Grønland har en enestående betydning og en størrelse, der påvirker klima og vejrforhold på resten af jorden. Flyver man over indlandsisen stirrer man fortryllet ned på endeløse ismasser, på op til 3500 meters tykkelse og prøver at forstå hvad det er for et enormt hjørne af kloden man er på vej ind i. Her fylder de ca. 56.000 indbyggere ikke meget og de er da også fordelt langs den isfrie kyst, især mod vest hvor de største byer findes, bl.a. Nuuk, Sisimiut og Ilulissat. Langt størstedelen af befolkningen er efterhånden flyttet til byerne og kun ca. 3-4000 bor i de ca. 120 bygder fordelt på øst og vestkyst.

Erik den Røde fandt efter sigende på navnet Grønland, men det hedder i virkeligheden Kalaallit Nunaat

2/3 dele af landet ligger nord for polarcirklen, som skærer lige syd for Kangerlussuaq, hvor man finder den internationale lufthavn der bliver brugt på rejser til Grønland. Det vil sige at man i de nordligere byer og egne oplever både midnatssol og polarnat, henholdsvis sommer og vinter. For eksempel er begge perioder på ca. 2 måneder i Ilulissat, sammenlignet med nordligere Thules 4 måneder.

Teknisk set inddeler man Grønland i 3 klimazoner hvor nogle af fjordene i det aller sydligste betegnes subarktisk og som går over i lavarktisk og højarktisk jo længere nordpå man kommer. I overgangen til det lavarktiske som er grønt og frodigt ligger Narsaq og Narsarsuaq, hvor der er mulighed for at dyrke f.eks. kartofler og holde får. Det er her at Nordboerne med Erik den Røde i spidsen bosatte sig omkring år 1000. Fortsætter man nordpå forsvinder vegetationen gradvist og bliver til en art hede med lave buske. Helt oppe nord for Diskobugten går grænsen til højarktis, hvor vegetationen bliver til meget lavt græs om sommeren og her findes faktisk arktisk ørken hvor der stort set ikke falder nedbør. Ud for Ilulissat ligger Diskoøen som er på størrelse med Sjælland. Her er findes et lidt varmere klima, der gør at vegetationen er mere mangfoldig og faktisk ligner det lavarktiske syd.

Grønland, et land der er afhængigt af naturen

Hvis man rejser til Grønland, vil man genkende meget fra Danmark. De mange årtiers tætte bånd mellem de to lande, ses i omgivelserne specielt i byerne, hvor alt hvad der omgiver én har været på en lang sørejse fra Danmark. Men selvom man både finder Jysk og Elgiganten på hovedgaden og Brugsen hedder Brugseni, er der meget der er anderledes. Grønland er først og fremmest et land, hvor naturens ressourcer udnyttes på en anden måde jagt og fiskeri er en vigtig del af livet, både i bygder og byer. De fleste familier sætter retter på bordet, som kommer fra dyr og fisk de selv har jaget og fanget.

For det grønlandske samfund er naturressourcerne også vigtige, da ca. 90% af eksporten kommer fra fiskeindustrien. I mange af verdens kølediske finder man rejer, torsk og hellefisk fanget i grønlandske farvande.

Turismen betyder mere og mere og er sammen med udnyttelsen af råstofferne i undergrunden en stor del af Grønlands fremtid.

Fakta om Grønland

Hvor stor er Grønland? Hvad er Grønlands indbyggertal? Og hvor mange arbejder som fiskere og fangere? Find svaret her.

Vejr og klima

Klima og vejret i Grønland

Oplev midnatssol om sommeren og polarnat om vinteren

Hvornår er det bedst at rejse til Grønland?

Svaret er enkelt: Grønland giver dig store oplevelser året rundt. 
Lige meget om du vælger en rejse til Grønland sommer eller vinter, får du en oplevelse af at være lige der, hvor verdens klima bliver skabt. Hvornår det er bedst at rejse til Grønland, er et spørgsmål om, hvad du ønsker at opleve.

Vintrene omkring Diskobugten er kolde med temperaturer ned til -20-30 grader, men med lav luftfugtighed og som regel lidt vind. Sammenlignet med Danmark føles kulden ikke så hård, idet den danske vinter med høj luftfugtighed og mere vind kan være barskere. Til gengæld byder vinteren og vejret i Ilulissat på hundeslædekørsel i en hvid snedækket verden og levende nordlys på de klare vinteraftener. Det drejer sig bare om at være godt klædt på, tag hellere for meget tøj på end for lidt.

Somrene er kølige omkring Diskobugten, men sollyset er stærkt, så der er dage hvor man kan sidde og nyde udsigten over det is fyldte hav, i t-shirt med rigelig solcreme. En ekstra bonus er selvfølgelig at solen skinner døgnet rundt i juni og juli. I Sydgrønland er vintrene mildere med mere nedbør som regn til gengæld er somrene med lidt højere temperaturer end længere nordpå.
Sommer i Grønland betyder også at man nu kan komme på havet og opleve dyrelivet i det kolde hav. Selvom vandtemperaturen ligger på mellem 0 og 3 grader er der et fantastisk rigt dyreliv og det er oplagt at tage på hvalsafari og forsøge at spotte pukkelhvaler og finhvaler.

Temperaturen i Grønland

ByTemperatur gns. januar
max/min C
Temperatur gns. april
max/min C
Temperatur gns. juli
max/min C
Temperatur gns. oktober
max/min C
Qaanaaq-24 / -32-18 / -264 / -1-12 / -18
Upernavik-15 / -21-11 / -187 / 2-4 / -7
Uummannaq-15 / -21-10 / -187 / 1-5 / -10
Ilulissat-10 / -17-5 / -1211 / 5 -1 / -7
Sisimiut-10 / -17-4 / -1210 / 3 -1 / -5
Nuuk-5 / -11-1 / -710 / 41 / -3
Qaqortoq-2 / -9 3 / -412 / 4 4 / -1

Vejret i Grønland og klimaets skæbne


Grønland er et land skabt af ekstremer og her betyder klima og vejr mere end mange andre steder. Snefaldet på iskappen der dækker 80% af landet er afgørende for eksistensen af indlandsisen, som gennem hundredtusinder af år har nået en gennemsnittykkelse på ca. 1500 km. Sommer og vinter henholdsvis falder og stiger tykkelsen af isen i en hårfin balance, der nu ser ud til at være på vej ud af ligevægt.  

Spørgsmålet om indlandsisens afsmeltning gennem de store gletsjere i iskanten, der leder is og vand ud i havet, er presserende for hele kloden. Temperaturstigningen globalt påvirker Grønland i høj grad og selvom der stadig er meget man ikke ved om påvirkningerne på iskappen, er det enorme kræfter der er i gang. Tallet for afsmeltningen i perioden 2002 til 2021 på 4.200 gigaton (1 gigaton svarer til 1 milliard ton), giver en ide om proportionerne. Det svarer i øvrigt til 1,2 cm havstigning.  

Det er havets temperatur der bestemmer klimaet forskellige steder i Grønland. Havet varmes kun langsomt op af solen og giver dermed kølige temperaturer om sommeren. Til gengæld køles havet langsomt ned og giver mildere vintre ved kysterne. I Nordgrønland er der koldt både vinter og sommer fordi at havet fryser til om vinteren. Langt inde på indlandsisen er der større forskel på temperaturerne sommer og vinter.

Nordlys er et arktisk fænomen og har sådan set ikke noget med klimaet at gøre. Det opstår når solens ladede partikler kommer ind i jordens magnetfelt og får luftens molekyler til at lyse op. Nordlys optræder faktisk døgnet rundt, men kan kun ses i den mørke vintertid. Der er stor forskel på hvor kraftigt nordlyset er og kan variere fra blege, hvide tegninger på himlen til vilde grønne, hvide, violette og rødlige farvedanse på store dele af himlen.

Kort

Kort over Grønland

Når man ser på et kort over Grønland må man indse at man ikke kan tage på en rundrejse for at se hele landet. Lige meget hvor lang tid der bruges, vil man altid kun kunne nå et ganske lille hjørne på kortet.

Til gengæld er mængden af bygde- og bynavne yderst overskueligt, sammenlignet med andre lande af tilsvarende størrelse. Befolkningstætheden er i Grønland 0,25 sammenlignet med 133 i Danmark, hvilket gør det til verdens tyndest befolkede land.

På rejse til Grønland med Topas besøger du bl.a. disse grønlandske byer og bygder:
Ilulissat
Eqip Sermia
Ilimanaq
Qeqertarsuaq
Qasigiannguit
Aasiaat
Kangerlussuaq
Nuuk
Qaqortoq
Narsarsuaq
Narsaq
Igaliku
 
Med Topas i Grønland spiser og overnatter du godt i:
Ilulissat, Hotel Icefiord
Qeqertarsuaq, Hotel Disko Island
Qasigiannguit, Hotel Disko Bay
Ilimanaq, Ilimanaq Lodge
Eqip Sermia, Glacier Lodge
Aasiaat, Hotel Sømandshjemmet
Narsarsuaq, Narsarsuaq Hostel
Igaliku, Igaliku Hotel & Lodges
 

Video

Hundeslæde, indlandsis og nordlys

Grønland åbenbarer en forbløffende og rå naturoplevelse, og i Diskobugten på Grønlands vestkyst får du en enestående mulighed for at indleve dig i dit helt eget, unikke eventyr.

Topas byder på en fire-dages ekspedition med hundeslæder i området omkring Tasiussaq-fjorden: En helt unik rejseoplevelse, der giver dig et fremragende indblik i den grønlandske kultur og identitet.
I den uberørte grønlandske vildmark kan vi være heldige at betragte nordlyset danse på nattehimlen, og her, midt i det snedækkede landskab, vil vi overnatte på ægte vis i en traditionel grønlandsk fangsthytte.

Undervejs får vi mulighed for at udforske indlandsisen på tæt hold og, hvis vejret tillader det, fiske på havisen.
Vi besøger små landsbyer, hvor vi personligt kan opleve den grønlandske hverdag. Og i byen Ilulissat, der i øvrigt er Knud Rasmussens fødeby, vil vi blive betaget af de majestætiske isbjerge, der præger fjorden som imponerende isskulpturer. Der er ingen afgange på denne rejse i øjeblikket. 

Den ultimative rundrejse i Diskobugten

 

På denne 12-dages rejse vil du få mulighed for at se og opleve næsten alle Diskobugten højdepunkter. Vi følger i fodsporene på hvalfangere, koloniseringen og Hans Egedes familie rundt i området. Der er masser af plads til at udforske de historiske byer Ilulissat, Qeqertarsuaq og Qasigiannguit. Udover byerne kommer vi helt tæt på den verdensberømte Ilulissat/Kangia Isfjord, som er beskyttet af UNESCO - og vi vil blive betaget af de enorme isbjerge, der majestætisk driver rundt.

På vores planlagte ture sejler vi til Isfjorden og tager også på en heldagsudflugt til Saqqarliup-gletsjeren, hvor vi kan vandre let og komme helt tæt på og ovenpå Indlandsisen. Vi skal naturligvis også udforske Diskoøens fredfyldte atmosfære, dens frodige områder med varme kilder og imponerende basaltfjelde. Og endelig besøger vi Eqip Sermia, hvor forskere i mere end 100 år har studeret en af Grønlands mest aktive gletsjere, der jævnligt kælver. Her bor vi i imponerende hytter tæt på gletsjeren, hvorfra vi både kan se og høre de enorme kræfter, der er på spil.

Læg dertil det rige dyreliv både på og i havet samt den eventyrlige fauna på land. Det er svært at forestille sig noget mere betagende. Læs mere om turen her. 

 

Rundrejse fra bygd til vildmark

Oplev en uforglemmelig rejse til Grønland, hvor landbrugskultur, nordbohistorie og en fortryllende natur forenes for at skabe en unik vandreferie i Sydgrønland. Ved kanten af den imponerende indlandsis venter en spektakulær og vild grønlandsk natur.

På vandreture træder du ind i et fortryllende landskab, der strækker sig fra isdækkede fjorde og majestætiske isbjerge til frodige dale med blomsterpragt, brusende vandfald og stille søer. Under sejlturene nærmer du dig isfjordens fantastiske isformationer og ser legende sæler i vandet.

I Sydgrønland er fårehold, kvægdrift og landbrug hjertet af økonomien, og kulturen er dybt forankret i nordboernes næsten 500-årige tilstedeværelse, hvilket afspejles i de fascinerende ruiner. Besøg byerne Narsaq og Qaqortoq samt bygderne Narsarsuaq og Igaliko, hvor livet går i sit eget rolige tempo.

Tag med på en rejse til Sydgrønland og fordyb dig i den overvældende stilhed, der kun kan opleves her. En enestående kombination af historie, kultur og en enestående natur venter på dig. Læs mere om turen her.