Grønlandshvalen

Læs mere om den store grønlandshval, som typisk opholder sig i nærheden af Qeqertarsuaq ved Diskoøen i forårsmånederne.

Det pattedyr i verden, der bliver ældst

Grønlandshvaler bliver oldgamle - op til mere end 200 år! Faktisk har det vist sig, at grønlandshvalerne er blandt de dyr, der kan blive ældst. Kun kæmpeskildpadder opnår en alder i samme størrelsesorden. Men med de godt 200 år gamle hvaler er skildpadderne slået med mindst 50 år. Det er forunderligt at tænke sig, hvad de hvaler vi i dag ser i Diskobugten måske har oplevet gennem de sidste par århundreder… 

En gigantisk vinterhval

Grønlandshvalen er en af de tre hvaler, som hører til Grønlands vinterhvaler — de to andre er narhvalen og hvidhvalen. Grønlandshvalen er en meget kraftigt bygget bardehval med et meget stort hoved, næsten sort og med en hvid hage. Den kan blive op til ca. 20 meter lang og veje ca. 60 tons. 

En truet hvalart

På grund af europæiske hvalfangeres meget hårdhændede jagt i det 17.- og 18. århundrede blev den næsten udryddet. Bestanden af grønlandshvaler er nu svagt stigende, og man har forsøgsvis indført en kvote på 2 grønlandshvaler til fangerne om året. De første blev således fanget i 2009. Ellers skal man tilbage til 1973, da fangerne i Qeqertarsuaq i anledning af byens 200 år jubilæum undtagelsesvis fik lov til at fange en Grønlandshval. Dens kæbe står nu som indgangsportal ved "kongebroen" ved byens museum.

Grønland – Hvalsafari og hundeslæde på Diskoøen

Oplev Grønlands fascinerende vinterlandskab på Diskoøen i form af hvalsafari, hundeslædekørsel og snescootertur til Lyngmarksbræen højt hævet over Diskobugten.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.