Vores Nepal

Med Topas er du i gode hænder, når du rejser i Nepal. Læs her om vores mangeårige ekspertise og erfaring med rejser i Himalaya. Få også svar på en masse praktiske spørgsmål og se hvilke oplevelser vi anbefaler.

Velkommen Vi anbefaler FAQ Vidste du? Opdag mere

Velkommen

Himalaya. Alene navnet har en tiltrækkende kraft. Det er ikke mange lande, der kan hamle op med Nepal, hvis du har hang til bjerge. Et af verdens fattigste lande, når det handler om kroner og ører, men et af verdens rigeste, når det kommer til høje bjerge, vild natur og en hjertelig lokalbefolkning.

I Topas har vi elsket Nepal siden vi kom rullende ind fra Indien i 70’erne. Lige siden dengang vi kom kørende på de bakkede, snoede nepalesiske bjergveje i ekspeditionskøretøj har den nepalesiske natur og befolkning betaget os. Ikke kun på grund af Himalayabjergene, der ligger som en gigantisk mur mod nord, men også på grund af det flade, tropiske lavland med bananplantager og rismarker mod syd. Det er Nepals kontraster, der betager os. Tilstedeværet af både bjerge og lavland, hinduer og buddhister, sneleoparder og bengalske tigre. Kontrasten mellem det hektiske, hippie-prægede Kathmandu og de hellige, øde bjergdale. Nepal er det land i verden, der rummer flest bjerge over 8000 m. Der findes kun 14 af dem, heriblandt Mount Everest, og otte af dem ligger i Nepal. De balancerer ganske vist på grænsen til Tibet, Indien og Pakistan, men de ligger i Nepal. Og de tiltrækker årligt verdens klatreelite.

Med Topas i Nepal

Verdens bedste trekking destination er vores hjemmebane. Læs her om vores ekspertise og lokalkendskab opbygget igennem et mangeårigt samarbejde med vores lokale samarbejdspartner Mr. Karma Sherpa Lama.

Du behøver heldigvis ikke at være bjergbestiger for at rejse til Nepal. Hvis bare du kan lide bjerge og natur, og ris, har Nepal noget for alle. Måske drømmer du om at opleve de smukke Himalayabjerge på afstand – og med lettere trekking - fra eksempelvis Poon Hill i Annapurna, som er et udsigtspunkt, der byder på den smukkeste panoramaudsigt over Himalaya ved solopgang? Måske drømmer du om at teste din udholdenhed på en tur ind i hjertet af de helt store 8000 meter bjerge og stå ved den legendariske Everest Base Camp og se og høre det enorme og bragende Khumbu-isfald? Måske drømmer du om sige farvel til komfortable tehuse og opleve et mere øde og ikke-kommercielt telt-trek i Manaslu? 

Topas har et spændende udpluk af forskelligartede ture i Nepal. Og vi står klar til at vise dig et af verdens absolut smukkeste bjerglande. Bolden er din.

Vi anbefaler

Vi har håndplukket fem oplevelser i Nepal, som vi ikke kan dy os for at anbefale.

1. Farverige Kathmandu

Landets hovedstad er en smeltedigel af farve-, dufte- og sanseindtryk. Kommer du tilmed under den farverige hindu Holi-festival, risikerer du, at det bliver en særdeles farverig omgang idet de lokale går på gaden og kærligt kaster farve og vand på hinanden. Med eller uden farvefestival er der et væld af spændende seværdigheder i Kathmandu. Bl.a. det smukke, gamle kongepalads, Durbar Square, som pryder bymidten, eller den 36 m høje buddhistiske stupa, Boudhanath.

En lidt anderledes men ikke desto mindre spændende seværdighed er Pashupatinath, et helligt tempelkompleks, hvor hinduerne brænder deres døde. Tempelkomplekset ligger i udkanten af Kathmandu, op ad den hellige Bagmati flod. Lad dig køre rundt i Kathmandus snævre gader i cykelrickshaw og vov dig ud i gastronomiske eksperimenter og smag på lokale retter som f.eks. momos (små dumplings) eller dal bhat (nepalesisk nationalret).

Du kan opleve Kathmandu på alle vores rejser til Nepal.

2. Everest Base Camp

Formentlig verdens mest legendariske trek. Og en vaskeægte klassiker hos Topas. Vi går via den spændende og ikke så besøgte Gokyo dal på vores vej ind mod Everest Base Camp. Turen krydres med en smuk topudsigt fra Gokyo Ri (5.360 m) og senere en spændende forcering af Cho La passet, som giver de fleste sved på panden og et hak i iltmætningen. Men det er fedt. Himalayabjergene er helt tæt på her. De omringes os. Og vi er uendelig små i det kæmpestore morænelandskab, som vi bevæger os igennem.

Vi besøger selve Everest Base Camp, hvor vi kommer så tæt på det legendariske Khumbu isfald, at vi kan røre isen. Og når vi næsten morgen sætter kursen mod turens højeste punkt, Kala Pattar, belønnes vi med en udsigt uden sidestykke til Mount Everest (som herfra er kæmpe stor) og en række andre 8000 meter bjerge, bl.a. Mt. Makalu og Mt. Lotse. 

Mount Everest og bestigningshistorie i bevægelse

Hos Topas har vi igennem årene haft hundredevis af deltagere med ind til Everest Base Camp. Læs her om historien og magien ved verdens højeste bjerg.

3. Buddhas fødeby Lumbini & Chitwan Nationalpark

Hvert år valfarter tusindvis af pilgrimme til Buddhas fødeby, Lumbini. Legenden fortæller, at Buddha blev født på en dag, hvor hans mor Maya Devi, var på rejse til forældrenes hjem. Da hun nåede den nepalesiske landsby Lumbini, besluttede hun at tage et hvil under et træ, og hun blev så paralyseret af skønheden dette sted, at hun fødte en lille dreng.

Lumbini er ikke kun Buddhas fødeby, det er også den vigtigste historiske by i Nepal med nogle af landets mest betydningsfulde arkæologiske fund. Du kan opleve Lumbini på Topas' cykelferie i Nepal. Her får du også mulighed for at gå på opdagelse i en anden af Nepals skatte: Chitwan Nationalpark, hvor du kan opleve regnskoven på tæt hold. Der er mulighed for at se bl.a. krokodiller, næsehorn og tigre. 

4. Manaslu Rundt

Manaslu er med sine 8.163 m. verdens ottende højeste bjerg. På dette trek vandrer vi rundt om det smukke massiv. Aktivet ved trekking rundt om Mount Manaslu er mange. Bl.a. får vi bjergmassivet at se fra alle tænkelige vinkler. Vi vandrer både i det grønne lavland med lokal bebyggelse og i det store højder, med det højalpine og øde landskab.

Vi tester viljestyrken og højdetolerancen over passet Larke La i 5.100 m., og samtidig giver vi kroppen optimale akklimatiseringsvilkår ved kun at overnatte over 4000 m. fire gange. Manaslu har i mange år ligget som en gemt skat mellem de populære områder, Everest og Annapurna. Heldigvis har området nu for alvor slået dørene op for trekkere og Topas er på pletten. 

5. Annapurna panorama – udsigten fra Poon Hill

Engang var Annapurna det område i Nepal, som tiltrak flest turister. Ikke uden grund. Nu er det overgået af Everest, men begge områder byder på fantastiske oplevelser. For i Annapurna har du nemlig mulighed for at vandre i det smukke lav- og mellemhøjland og stadig få udsigten over Himalayabjergkæden.

Toppunktet på vandreferie i Annapurna regionen er opstigningen til Poon Hill i 3.400 m., som akkurat er lavt nok til, at du formentlig ikke plages af højden, og samtidig højt nok til at give dig den mest formidable udsigt til verdens højeste bjerge. Og som bonus et panoramaskue over hele bjergkæden, som du kun kan få netop her. Det er noget helt særligt at se solens første stråler ramme de gigantiske, hvide bjerge i horisonten og vide, at det er verdens højeste bjerge, solen kaster sit lys på. Mageløst.   

FAQ

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål i forbindelse med en rejse til Nepal.
Har du andre spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte en af vores rejseeksperter på telefon 8689 3622 eller mail info@topas.dk.

Hvornår er det bedst at rejse til Nepal?

Efteråret eller foråret udgør de to primære sæsoner i Nepal. Efterårssæsonen strækker sig fra september til december, mens forårssæsonen strækker sig fra marts til maj. Sæsonerne er statistisk set dét tidspunkt, hvor der er mest tørt og klart i Nepal. I vintermånederne er det koldt, mens det er vådt i sommermånederne, når monsunen rammer Nepal. Der er dog en undtagelse. Dolpo ligger i en lille lomme, som gør det muligt at trekke i dette område i sommermånederne. 

Skal jeg være særlig opmærksom på noget ift. rejseforsikring?

Ja. For det første skal du sørge for at tegne en rejseforsikring. Det er et must. For det andet skal du sikre dig, at du er dækket over 4.000 m., f.eks. i forhold til helikopterevakuering. Endeligt er det en god idé at tilkøbe ’feriekompensation’, så du er dækket, hvis du skulle blive syg og ikke kan følge gruppen og det planlagte program. 

Er det sikkert at rejse til Nepal?

Ja. Nepaleserne er et enormt venligt og imødekommende folk. Selvom Nepal ligger klemt inde mellem stormagterne Kina og Indien og der tidligere har været politisk røre i landet, er der ro på den politiske situation. 

Skal jeg selv sørge for visum?

Ja. Du køber dit visum ved ankomst til Nepal. I ankomsthallen skal du skal udfylde en visumformular. Denne findes på stedet. Herefter stiller du dig i køen for visum med et stk. pasbillede og 40 amerikanske dollars. 

Hvad er Nepal kendt for?

Bjerge og kultur. Langt de fleste rejser til Nepal for at trekke, bestige bjerge og/eller opleve kulturen. Det anslås at ca. 90 % af de rejsende, der kommer til Nepal, kommer for at opleve landet til fods. 

Hvor mange bjergområder er der i Nepal?

Ser man bort fra lavlandet Terai, som grænser op til Indien, består Nepal nærmest kun af bjerge. Den nordlige del af Nepal grænser op til Tibet og kan inddeles i ni overordnede trekking områder: Kanchenjunga, Makalu, Everest, Rolwaling, Ganesh Himal, Annapurna, Manaslu, Dhaulagiri og Far West. Hvis man sammensætter disse områder har du det berømte og ca. 160 dages lange trek: Great Himalayan Trail (GHT)

Sherpa-folket – Bjergenes sande helte

Sherpa er blevet synonymt med stærke bærere, der hjælper trekkingturister og ambitiøse bjergbestigere i Nepal. Læs her om Sherpa-folket og deres liv i de store højder.

FAQ - PRAKTISK

Hvor mange penge skal jeg regne med at forbruge på mad pr. dag?

Dette varierer fra område til område, men du skal påregne ca. 175 - 200 kr. pr. dag. I områder uden veje skal alt bæres op til tehusene af lokale sherpaer. Her er prisen på mad rimeligvis lidt højere. Dette er f.eks. tilfældet i Everest regionen. 

Hvor meget vægt må jeg medbringe på trekket?

Du må maximalt medbringe 12 kilo på trekket. Dette er først og fremmest i hensyn til bærerne, der bærer vores bagage. Men det er også ift. begrænsninger på indenrigsflyvninger. Skal du flyve f.eks. flyve til Lukla på Everest Base Camp turen, må du maximalt medbringe 12 kilo + 3 kilo i håndbagage ombord på flyet. 

Jeg har det dårligt med, at nepalesiske bærere skal fragte min bagage?

Vi værdsætter, at tanken rammer dig, for det viser, at du er et betænksomt menneske. Når det er sagt, behøver du ikke at have det dårligt. Vi sørger for, at vores bærerne ikke lider overlast, og at de har gode forhold. Hertil kommer, at der i Nepal er en hundrede år lang bærer-kultur. Det vil sige, at det er dén måde, man fragter varer på i Nepal, og for rigtig mange nepalesere er det et helt almindeligt job at bære. Det kan enten være at bære bagage for turister, bære varer op til te-husene eller bærer tunge sten til et bestilt byggeri. 

Hvordan træner jeg bedst til mit trek i Nepal?

Konditionstræning er det bedste, når du skal træne til et trek i Himalaya. Da vandredagene ofte er mellem 4 og 10 timer lange, er det mest optimale at træne udholdenhed med f.eks. løbetræning, cykling, svømning, trappetræning eller lignende. Træn gerne med lav til moderat intensitet over lang tid.

Kan jeg træne min evne til at tolerere højden?

Desværre. Ikke med mindre du har et højdekammer at sove i – og det har de færreste. Din evne til at optage og transportere ilt (iltmætning) er i vid udstrækning genetisk bestemt, og modsat din kondition, er det ikke noget, du kan træne. Det eneste du kan gøre, er at bevæge dig op i højderne og tage de forholdsregler, som kan hjælpe akklimatiseringen. Din turleder vil fortælle nærmere om dette på destinationen. 

Kan jeg tage på trek i Nepal selvom jeg aldrig har trekket før?

Ja, det kan du godt. Vi har mange forskellige ture i Nepal. Læs om de forskellige ture og sværhedsgrader og vælg en tur, der gerne må virke udfordrende, men som også virker overkommelig. Har du brug for rådgivning ift. tur og sværhedsgrad, er du velkommen til at give os et kald.  

Hvor mange guider er der med?

Alle vores ture i Nepal ledes af en dansktalende turleder. Derudover er der altid en sidarguide, som er den nepalesiske chefguide, samt et antal lokale assistent guider. Antallet af assistentguider afhænger af gruppens størrelse, men i hovedreglen kører vi med en guideratio på ca. 1: 3. Det vil sige, at der pr. 3 deltagere er én guide.  

Hvad sker der, hvis jeg bliver syg eller får problemer med højden?

Bliver du så syg, at du ikke kan fortsætte med gruppen, finder turlederen et sikkert og forsvarligt alternativ til dig. Du lades aldrig alene på en Topas tur. Du bliver således altid ledsaget af en guide indtil du er blevet rask og evt. kan støde til gruppen igen. 

Kan jeg købe udstyr i Kathmandu?

Ja. Der anslås at være ca. 300 udstyrsbutikker i Kathmandu, hvoraf de fleste handler med kopivarer af svingende kvalitet. Det er også muligt at købe kvalitetsudstyr i ægte mærker. Her er priserne tilsvarende de danske. Det er ikke altid, at der er tid til at købe udstyr i Kathmandu, og vi anbefaler derfor, at du i udgangspunktet medbringer det meste tøj og udstyr hjemmefra. 

Hvilke vandrestøvler skal jeg vælge?

Vi anbefaler gore-tex eller læderstøvler med god ankelstøtte til et trek i Nepal. Stiernes beskaffenhed varierer meget, fra velbetrådte og jævne stier til stenet, råt og vanskeligt terræn. Uanset, kræver det kun et øjebliks uopmærksomhed at træde forkert, så vi anbefaler til enhver tid støvler frem for sko. 

Kan jeg opbevare min overskydende bagage i Kathmandu, mens jeg er på trek?

Ja da. Overskydende bagage kan nemt efterlades på vores hotel i Kathmandu. Turlederen hjælper med at arrangere dette på destinationen. 

Er der ATM i Kathmandu?

Ja, men det er ikke sikkert, at de har penge i sig. Vi anbefaler derfor, at du medbringer kontante dollar eller euro, så du nemt kan veksle til lokal valuta. Tag bare kort med som back-up, men vær opmærksom på, at der uden for Kathmandu ikke findes ATM-maskiner. 

Vidste du?

10 facts om Nepal som du måske ikke vidste...

1. At Nepal har 8 af verdens 14 højeste bjerge

Der findes kun 14 bjerge i verden, som er højere end 8000 meter. Heraf ligger otte af dem i Nepal, bl.a. verdens højeste bjerg Mt. Everest (8.850 m), verdens tredjehøjeste Mt. Kanchenjunga (8.586 m) og verdens fjerdehøjeste Mt. Lhotse (8.516 m) som udgør nabobjerget til Everest. 

2. At Nepal ligger klemt inde mellem stormagterne Kina og Indien

Selvom Nepal ligger som det tynde pålæg i en sandwich mellem Indien og Kina, har Nepal formået at bevare sin helt egen kultur. Nepals insisteren på selvstændighed er bl.a. også årsagen til, at der er en tidsmæssig forskydning på 15 bare 15 minutter mellem Nepal og Indien. 

3. At Nepal er et af verdens fattigste lande

Ca. halvdelen af befolkningen klarer sig for under 1 dollar om dagen og Nepal hører til blandt verdens fattigste lande. 

4. At Mount Everest har flere navne

Verdens højeste bjerg kalder vi i vesten Mount Everest. På nepalesisk hedder det Sagamatha, som betyder ”Foreheard of the Sky”, mens de lokale sherpaer kalder bjerget for Chomolungma. Dette betyder ”Moder Gud”.

5. At det nepalesiske flag ikke er firkantet

Det nepalesiske nationalflag er det eneste i verden, der ikke har en karakteristisk firkantet eller rektangulær form. Det er opbygget af to separate vimpler, som tilhørte rivaliserende grupper af Rana-dynastiet. Da landet fik sin forfatning i 1962 besluttede man at bruge de to sider sammen. Månen og solen symboliserer håbet om, at Nepal vil bestå lige så længe som solen og månen. 

6. At 21 er det antal gange verdens rekordholder har besteget Mt. Everest

Mr. Apa Sherpa fra Khumbu området har besteget Everest intet mindre end 21 gange som klatresherpa. Apa Sherpa har rødder i landsbyen Thame, som ligger 4 timers vandring fra Namche Bazaar. Her har hans slægtninge har et tehus. Selv bor han med sin familien i USA.

7. At koen er hellig

Koen er hellig og det er forbudt at krølle et hår på dens hoved. Endsige slå den ihjel. Derfor styrer koen i ligeså høj grad som de ikke-eksisterede trafiklys trafikken i landet. Ligger der en ko på vejen, ligger der ligesom en ko på vejen. What to do? 

8. At de fleste nepalesere tror på den afskylige snemand, Yetien…

Langt de fleste nepalesere tror på den afskyelige snemand. Ingen har dog nogensinde fundet den mystiske Yeti, selvom flere har gjort et indgående forsøg, heriblandt flere internationale ekspeditioner. 

9. At ca. 82 % af den nepalesiske befolkning er hinduer

Størstedelen af den nepalesiske befolkning er hinduister, mens det kun er ca. 10 %, som er buddhister. Blandt andet den verdenskendte befolkningsgruppe, sherpaerne. 

10. ”Dal Bhat power 24 hour….”

Er en yndet sætning blandt nepalesiske guider og bærere. Omsat betyder det, at hvis du fylder ”tanken” med Dal Bhat, er du i stand til at gå solen sort. Dal Bhat er Nepals nationalret og består af ris med en form for linsesuppe, som på nepalesisk kaldes dal. Hertil kommer en vegetarisk karry, spinat, pickels og papadums (et hårdt og sprødstegt indisk brød). Der er altid refill på Dal Bhat, så det er bare med at gå til den…

Opdag mere