Rejsen kort
Lapland er Europas sidste ødemark – en region der strækker sig ind over Norge, Sverige, Finland og den russiske Kolahalvø. En endeløs vildmark nord for polarcirklen med højt til himlen og verdens reneste luft. I Finland optager Lapland (Lapi på finsk) knap en tredjedel af landet, mens kun 3% af befolkningen bor her. Vinteren er dejlig lang og sneen en velkommen gæst, både fordi den lyser op og fordi den danner basis for et antal helt unikke udendørsaktiviteter for sne-glade sjæle.
På denne tur til Saariselka lander du midt i et sådant univers, hvor du til fulde kan boltre dig i et overdådigt vinterlandskab. Mere end to hundrede kilometer velpræparerede langrendsløjper venter dig i et varieret, lettere bakket terræn gennem skove af ranke fyr og til toppen af vindblæste fjelde. Selv uden brædder på fødderne skal du nyde sneen både på hundeslæde og i rensdyrkane, mens et dyp i Kiilopaas iskolde svømmehul fjerner al eventuel stress og den efterfølgende opvarmning i røgsauna sætter ny standard for, hvornår et rum synes tilrøget. Endelig er Saariselka berømt for sine gode muligheder for at opleve nordlysets hypnotiserende dans hen over nattehimlen.
Vi har fuldstændig tabt vores hjerter til denne guddommelige plet på jorden. Og det vil undre os meget, hvis det samme ikke også sker for dig. Så pak tophuen og uldundertøjet og kom med os til Lapland på eventyr.
Glæd dig til
- 200 kilometer langrendsløjper i de ypperligste sneforhold
- Nord for Polarcirklen - et af de bedste steder i verden at opleve nordlyset
- Lækkert langrendsterræn gennem gigantiske fyrretræsskove og over træløse fjeldtoppe
- Kør dit eget slædehundespand gennem sneen
- Indkvartering i afsidesliggende, rustikke og totalt lækre Husky Lodge lige ved skisporet
- Isbadning og røgsauna - gå ’All In’ med den finske livsstil
- Rensdyr og samerkultur på rensdyrsafari
- Velsmagende nordisk køkken på Saariselkas gode restauranter
På research i Lapland
Turudvikler Camilla Hvalsøe har været på et formidabelt vintereventyr i Lapland. Dommen er klar: Lapland er gudesmukt, sneen er ultralækker og der er umådeligt højt til loftet.
Program
Dag 1. Med fly til Lapland – Transfer til Saariselka – Indkvartering på Husky Lodge
Ankomst til Saariselka i Lapland 200 kilometer nord for polarcirklen. Indkvartering på Husky Lodge, der ligger smukt mellem granerne få meter fra skisporet.
Dag 2. Skiudlejning – Opfriskning af langrendsteknikker – Skiløb og frokost i Laanila
Efter udlevering af skipakken sætter vi ud på løjperne omkring Saariselka. Vi pudser langrendsteknikkerne af og efter frokost er der løjper af forskellige længder og sværhedsgrader at vælge imellem til eftermiddagsturen.
Dag 3. På ski til Kiilopaa t/r – Aftenudflugt til Kaunispaa
I dag tager vi på en lidt længere tur mod syd til Kiilopaa. Om aftenen går vi op til toppen af Kaunispaa hvor blandt andet Finlands længste kælkebakke findes.
Dag 4. Kør dit eget slædehundespand – Skiløb eller andre aktiviteter på egen hånd
Oplev spændingen og fornøjelsen ved at styre dit eget slædehundespand gennem sneen. Eftermiddagen bruges ude på langrendsløjperne eller måske med et par timer på alpinski. Sauna, ild i pejsen, billard og fællesmiddag i Husky Lodge.
Dag 5. På langrend i Urho Kekkosen Nationalpark – Isbad og Røgsauna
Vi tager skibussen til Kiilopaa og sætter ud på langrendsløjperne i Urho Kekkosen Nationalpark. Efter frokost finder vi vikingen (eller finnen) frem i os, når vi isbader og derefter tør op igen i en røgsauna.
Dag 6. Skiløb til toppen af Palopaa/Kaunispaa – Karaoke – Fællesmiddag i Husky Lodge
På vindstille dage kan vælges løjper, der går op på områdets træløse fjelde. Varm suppe til frokost akkompagneret af karaoke med finske popsange. Sauna, ild i pejsen, billard og fællesmiddag i Husky Lodge.
Dag 7. Sidste dag på langrendsløjperne – Rensdyr og Samerkultur på rensdyrsafari
Formiddagen står i skiløbets tegn, inden vi afleverer langrendsskiene i udlejningsbutikken. Om eftermiddagen skal det handle om rensdyr og Samerkultur på rensdyrsafari i Laplands vildnis.
Dag 8. Hjemrejse fra Ivalo via Helsinki til København
Efter morgenmaden sætter vi os i bussen, der på mindre end en halv time tager os til Finlands nordligste lufthavn, Ivalo. Herfra flyver vi hjem til København via Helsinki.
Bemærk at programmet er vejrafhængigt og derfor vejledende. Turlederen kan som følge deraf vælge at bytte rundt på dage og aktiviteter eller indføre eventuelle alternative planer.
Prisen inkluderer
- Grupperejse med Topas turleder
- Flyrejse København – Ivalo t/r
- Lufthavnstransfers mellem Ivalo og Saariselka
- Alle overnatninger i delt dobbeltværelse
- Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
- Seks dages leje af langrends skipakke – Skin-ski, stave og støvler
- Hundeslædekørsel (ca. 3 timers aktivitet / to personer per slæde)
- Rensdyrsafari (ca. 2.5 times aktivitet / to personer per slæde)
- Bidrag til rejsegarantifonden
Prisen inkluderer ikke
- Lommepenge og udgifter til drikkevarer
- Udgifter til ikke inkluderede måltider
- Skibus t/r til Kiilopaa og indgang til isbad/røgsauna
- Kaffe, te, snack og måltider ud over morgenmad på Husky Lodge
- Evt. aktiviteter og udgifter til liftkort/ski alpincenter, snescootersafari, nordlyssafari og leje af snesko
- Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
- Evt. tillæg for enkeltværelse DKK 4.950
Værd at bemærke når du skal på denne rejse!
Rejsens maksimale deltagerantal: 19 personer.
Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
- Sværhedsgraden på rejsen
- Om Saariselka og turens aktiviteter
- Om skin-ski og udstyr
Fællesskabet
Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.
Dagsprogram

Dag 1. Med fly til Lapland – Transfer til Saariselka – Indkvartering på Husky Lodge
Vi flyver via Helsinki til Ivalo lufthavn godt 250 kilometer nord for den nordlige polarcirkel. Efter ankomst har vi en kort transfer sydpå til Saariselka, der ligger mindre end 50 kilometer fra grænsen til Rusland.
Saariselka er en lille by med et hyggeligt centrum og et par større hoteller, der dominerer hovedgaden. Vores overnatningssted – Husky Lodge – ligger godt gemt af vejen blandt gigantiske graner få meter fra skisporet og 5-7 minutters gang fra centrum. Vi har lodgen helt for os selv (ved mindre grupper har vi halvdelen af lodgen for os selv).
Efter indkvartering - og afhængigt af ankomsttidspunktet - til Saariselka går vi ud for at spise og en tur rundt i byen. Tilbage på lodgen byder turlederen på te og kaffe og informerer om turen.
-/-/-

Dag 2. Skiudlejning – Opfriskning af langrendsteknikker – Skiløb og frokost i Laanila
Efter morgenmad tager vi omkring skiudlejningsbutikken og afhenter vores ski, støvler og stave. Og så er det afsted på løjpen. Måske formen og teknikken lige skal støves lidt af, så vi finder en rolig løjpe, hvor vi kan øve os lidt samtidig med, at vi løber ud i terrænet.
Vi ankommer til den hyggelige cafe, Savottakahvila’ i Laanila omkring frokosttid og her kan du stifte bekendtskab med den typiske, finske langrendsfrokost, ’soup lunch’, der består af dagens suppe, der serveres rygende varm med godt brød til. Lige hvad man trænger til efter en formiddag ude i det friske vinterlandskab. Afhængigt af formen kan man herefter løbe direkte tilbage til Saariselka eller tage en af de længere ruter hjem.
Resten af eftermiddagen kan bruges i Husky Lodges sauna efterfulgt af et spil billard og hygge ved den knitrende pejs i stuen. Vi spiser til aften på en af Saariselkas formidable restauranter.
M/-/-

Dag 3. På ski til Kiilopaa t/r – Aftenudflugt til Kaunispaa – Finlands længste kælkebakke
I dag tager vi på en lidt længere tur mod syd til Kilopaa. Der er både en blå og en rød løjpe, man kan følge, samt forskellige ekstra sløjfer for de af jer med ekstra krudt i benene. Frokosten spiser vi i Kilopaa, hvor der findes et større cafeteria med både soup lunch og andre retter. Og ikke mindst gode kanelsnegle!
Retur til Saariselka kan man vælge en anden rute end på udturen eller måske man blev så glad for løjpen ud, at man snupper den igen på vej hjem. Med eller uden sløjfer.
Efter den daglige opvarmning i lodgens sauna, klæder vi os igen varmt på og – denne gang til fods – sætter ud mod toppen af Kaunispaa, hvorfra Saariselkas alpine skiløjper har deres udgangspunkt. En gåtur på knap tre kilometer der siksakker op gennem Saariselkas huse på Kaunispaas bjergside og med stadig bedre og bedre udsigter tilbage over den oplyste by. Er det klart vejr er toppen et af de gode steder at se nordlys.
Når alpinski-lifterne er åbne er det muligt at kælke ned ad Finlands længste kælkebakke.
M/-/-
.jpg)
Dag 4. Kør dit eget slædehundespand – Skiløb - Fællesmiddag Husky Lodge
Vi starter dagen med at lade andre om de fysiske udfoldelser, mens vi selv kan læne os tilbage (sådan da…) og nyde den finske vildmark passere forbi. En kort transfer tager os til hundefarmen syd for Saariselka, hvor vi til lyden af ivrig glammen og hylen fra et større antal arktiske ’huskies’ iklæder os varme overtræksdragter, termostøvler og tykke luffer. Vi modtager herefter en grundig instruktion i at styre slæden, opdeles i par og får tildelt vores hundespand. Glem alt om at nusse hundene inden afgang. De har kun øje for at komme ud at løbe og vimser utålmodige rundt.
Slædesporet er omkring 10 kilometer langt og går gennem den uendelige fyrretræsskov, med nogle få sving og lidt bakker, hvor man skal være ferm på bremsen nedad og småløbe sammen med hundene opad. Halvvejs skiftes position så begge på slæden får prøvet både at styre og at nyde udflugten afslappet som passager. Efter turen får vi en rundvisning på hundefarmen, hører lidt om slædehundenes liv og historie og nyder en kop varm tyttebærdrik rundt om ildstedet i den tipi-lignende samerhytte ’kota’.
Tilbage i byen er det blevet tid til frokost og herefter kan man på egen hånd tage ud på langrendsløjperne omkring Saariselka. Eller måske leje et par alpinski og teste skibakkerne i Saariselka Ski og Sport Resort – Europas nordligste center for alpint skiløb.
Da vi har et godt køkken og hyggelige omgivelser med sauna, pejs, pool og gode spiseforhold på Husky Lodge, tager turlederen i aften initiativ til, at vi laver fællesmiddag hjemme med en god gryderet. Alternativt kan man vælge en restaurant i byen.
M/-/-
.jpg)
Dag 5. På langrend i Urho Kekkosen Nationalpark – Isbad og Røgsauna
Efter nogle dages skiløb omkring Saariselka er der i dag mulighed for at tage skibussen til Kilopaa syd for Saariselka (stedet med de gode kanelsnegle…). Herfra går et antal både blå og røde løjper ind i Urho Kekkosen Nationalpark, der med sine 2,550 kvadratkilometer er den andenstørste nationalpark i Finland. Parken blev etableret i 1983 og er opkaldt efter Finlands længst siddende præsident (1956-82). Urho Kekkosen strækker sig i øst helt op til den russiske grænse og rensdyrhold er stadig almindeligt levebrød i området. Parkens fjerntliggende fjeld, Korvatunturi, er i Finland kendt som julemandens oprindelige hjem.
I Urho Kekkosen findes både ’naturspor’ og optrukne langrendsspor. I klart, vindstille vejr kan man eventuelt kaste sig ud på en mere krævende rute i naturspor og med flere højdemeter på fjeldene sydøst for Kiilopaa. Alternativt kan man holde sig til de optrukne spor nede mellem fjeldtoppene nordøst for Kiilopaa. Eller måske leje et par snesko og tage turen op til den 546 meter høje Kiilopaa top?
Uanset hvilken løjpe eller aktivitet man vælger, så anbefales det at være tilbage i Kiilopaa midt på eftermiddagen til sen frokost og en ægte ’må-prøve’ oplevelse i Kiilopaas bogstaveligt talt IS-kolde vandhul efterfulgt af en øjeblikkelig opvarmning i en såkaldt røgsauna. Det bliver næppe mere finsk end dette!
Sidst på eftermiddagen går skibussen tilbage til Saariselka. Efter vi har fået røglugten vasket af kroppen, kan aftensmaden nydes enten på restaurant i byen eller måske man føler sig inspireret til at gå i køkkenet hjemme i Husky Lodge.
M/-/-

Dag 6. Skiløb til toppen af Palopaa – Karaokee – Fællesmiddag i Husky Lodge
Saariselkas mange skiløjper går både gennem de store fyrretræsskove og til toppen af de omkringliggende, nøgne fjelde. På dage uden vind, og gerne kombineret med solskin, er det oplagt at tage en tur op på fjeldet. Det er planen for i dag, hvis vejret ellers er med os.
Vi starter igen ud direkte fra sporet ved Husky Lodge. Turens første del går gennem skovens lettere bakkede terræn og forbi stationen op til det alpine skicenter. På denne rute er det tilladt at medbringe hunde, så forvent at blive sat agterud af langrendsløbere, der anvender ekstra hundekræfter! I hytterne ved Lutto og Moitakuru kan man sætte sig ind, lægge et stykke brænde i kakkelovnen og sludre med andre skiløbere, mens man nipper til sin medbragte te eller kakao.
Røde løjper og lidt stejlere terræn til toppene Palopaa (400 moh) og Kaunispaa (425 moh) venter forude. Eller man kan tage den blå løjpe tilbage igen til Saariselka. Under alle omstændigheder, så kunne det være i dag, at man spiser lidt sen frokost på en af byens taverner, hvor karaoke med finske popsange og cremet laksesuppe går hånd i hånd.
For jer, som har lyst til en hjemmeaften, tager turlederen initiativ til fællesmiddag i Husky Lodge. Alternativt kan man vælge en restaurant i byen.
M/-/-

Dag 7. Sidste dag på langrendsløjperne – Rensdyr og Samerkultur på rensdyrsafari
I dag sætter turlederen ud på sine yndlingsløjper omkring Saariselka og som de foregående dage, er du selvfølgelig inviteret med på tur. Måske du ønsker en kortere eller længere tur? En rute, du endnu ikke har prøvet? Eller du har din egen yndlingsløjpe, som du vil tage personlig afsked med inden hjemrejsen i morgen? Formiddagen står i alle tilfælde i skiløbets tegn og når det sidste glid er udført, afleverer vi langrendsskiene i udlejningsbutikken inden frokost.
Man kan ikke sige Lapland uden at sige rensdyr og Samerne. Samerne er efterkommere af nomadiske folk og har i mere end 5.000 år beboet de nordlige dele af Finland, Norge og Sverige samt dele af det nordøstlige Rusland. I Finland består den samiske befolkning af cirka 10.000 personer og bevarelsen af deres truede sprog og kultur styres i dag af et autonomt samisk parlament i Inari nord for Saariselka.
Vi får et lille indblik i Samernes traditionelle liv, når vi hen på eftermiddagen tager på besøg hos en familie, som blandt andet lever af turismen i Saariselka. Det autentiske Samerliv er svært at opleve, så besøget har karakter af et friluftsmuseum, hvor vi får fortalt lidt om rensdyr og samernes dagligdag, klædedragter og livsstil. Og så skal vi i bedste julemandsstil ud at køre med rensdyrkane i Laplands vinterlandskab. Det går ikke hurtigt, kan vi allerede her afsløre, men det er en hyggelig tur, hvor man sidder godt og lunt under tæpperne i kanen, der knirkende bevæger sig hen over sneen. Rensdyr er yderst reserverede og sky, men her har du mulighed for at være relativt tæt på disse smukke og yderst fotogene dyr.
Vi tager afsked med Lapland ved at nyde en god middag på en af Saariselkas restauranter. I aften også sidste udkald for at have held med at opleve nordlyset, der ofte ses nord for polarcirklen i marts måned, når vejret er klart og solvinden har god fart på.
M/-/-
.jpg)
Dag 8. Hjemrejse fra Ivalo via Helsinki til København
Efter morgenmaden sætter vi os i bussen, der på mindre end en halv time tager os til Finlands nordligste lufthavn, Ivalo. Herfra flyver vi hjem til København via Helsinki.
M/-/-
Klik her for at komme retur til Rejsen kort
Praktisk info
Varighed og sværhedsgrad
8 dage med 6 dage på ski. Grad 3.
Det forventes, at du som deltager på denne tur, har tidligere erfaring med langrend og langrendsteknikker samt en god grundform.
Ønsker du undervisning i langrendsteknik, er det som regel muligt at booke en instruktør fra Saariselka Ski & Sport Resort.
Hvad betyder sværhedsgraden?
Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!
Aktiviteter
LANGREND
Som deltager kan man i udstrakt grad selv bestemme langrendsturenes sværhedsgrad, da programmet og området har maksimal fleksibilitet i forhold til valg af løjper (blå eller røde), opkørte spor eller naturspor, antal timer i sporet, løjpernes hældninger og tempo, man vælger at løbe i. Der er indlagt flere heldagsture på ski, så forvent at være ude dagligt mellem 4-6 timer.
Turen ledes af en erfaren turleder. Vedkommende vil den første formiddag ude på løjperne kort opsummere langrendsteknikker, regler i sporet og dele ud af sine langrendstips og tricks, så alle har dette i frisk erindring. Herefter vil turlederen dagligt anbefale ruter i forhold til vind, vejr og opkørte spor og selv løbe med på en mellemdistance tur (ca. 20-25 km). Som deltager har du altså mulighed for at løbe med på mellemdistancen eller vælge en kortere eller længere rute. Vores erfaring er, at man hurtigt finder sammen i mindre grupper af samme niveau og tempo.
HUNDESLÆDE
Det er ikke svært at styre sit eget slædehundespand. Faktisk er det slæden og ikke hundene, man styrer. Der gives en grundig instruktion inden afgang og vi følges i behørig afstand på ruten af 2-3 guider på snescooter som sikkerhed. Slædesporet er en rute, som hundene kender godt og holder sig indenfor. Man er to personer på hver slæde – en står op bagerst og styrer slæden, den anden sidder forrest og ’slapper af’. Ønsker du ikke at styre slæden, kan du temmelig sikkert vælge at blive siddende hele ruten (ca. 10 km / 1 time), da andre vil foretrække at styre. Varmt tøj (heldragter, luffer og støvler) udleveres inden aktiviteten. Husk selv en varm hue og sol/skibriller.
RENSDYRSAFARI
Også her er vi to i hver kane og bliver iklædt en varm uldponcho, inden vi sætter os under tæppet. På rensdyrsafari kan begge deltagere slappe af, da rensdyrspandene ’bindes sammen’ og det er kun forreste kane med samerguiden, der står for styringen. Kaneturen varer godt en time og tempoet er et helt andet end på hundeslæden. Det går meeeget stille og roligt.
ANDRE AKTIVITETER
Hvis du ønsker den fulde Laplandske oplevelse, er der mange andre mulige aktiviteter i Saariselka. Du kan komme ud at køre snescooter, isfiske, jagte nordlys enten i bil, på snescooter eller i en rensdyrkane. Det er også muligt at komme på alpinski i Saariselka Ski & Resort (6 lifter og 15 skiløjper) eller leje et par snesko eller en ’fatbike’. Turlederen på destinationen vil give yderligere oplysninger og assistere med eventuelle bookinger.
Overnatning
Vi overnatter i den atmosfærefyldte Husky Lodge, som ligger i gåafstand fra Saariselkas centrum men samtidig dejligt fredeligt gemt af vejen mellem de store graner lige ved skisporet.
Husky Lodge er en rustik og rummelig bjælkehytte bestående af en gang med 12 værelser og to fløje, hvor hver fløj har køkken, sauna og opholdsstue. Vi spiser morgenmad og eventuelle andre fællesmåltider i den ene fløj. Udenfor hytten er et ophæng til ski og indenfor et værksted til vedligeholdelse af ski. Her findes også tørrerum og vaskemaskine. Afhængigt af gruppens størrelse har vi enten hele lodgen for os selv eller den ene fløj.
Af de 12 værelser har de 10 af værelserne 2 individuelle senge og 2 værelser 4 senge. Værelserne med 4 senge anvendes som 2-personers værelser med mindre I er 3-4 personer, der ønsker at bo sammen. Indretningen af værelserne er forholdsvis enkel, men der er, hvad man skal bruge, man sover godt og alle værelser har eget bad og toilet. Der udleveres håndklæder på lodgen. Vi er selv ansvarlige for at holde vores værelser og fællesarealer ryddelige.
Grundet det begrænsede antal værelser i lodgen er der kun 3 mulige enkeltværelser per afgang mod et tillæg angivet i afsnittet ’Prisen inkluderer ikke’.
Måltider
Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med —
Vi laver selv morgenmad på Husky Lodge. Morgenmaden er inkluderet i turens pris og turlederen står for indkøb. Som deltager på turen hjælper du til en eller to gange i løbet af ugen med at stille an, lave kaffe og andre forberedelser samt oprydning efter måltidet.
Frokosten spises oftest på en café eller et cafeteria, mens vi er ude på tur. Finske langrendsløbere sværger til deres ’soup lunch’ med brød - og ikke uden grund. Den er varm og ligger let i maven. Flere steder kan man købe alternative retter, hvis suppe ikke dækker ens behov. Da vi har to køkkener og masser af plads i lodgen, er man selvfølgelig velkommen til at købe og opbevare mad og smøre sin egen frokost eller snack madpakke til dagen.
Aftensmaden nydes typisk på restaurant ude i byen. Saariselka har et ualmindeligt godt udvalg af restauranter – alle af høj kvalitet med spændende og innovativ nordisk mad. Der findes virkelig mange måder at servere rensdyr på… Vi har indlagt som minimum én aften i programmet, hvor vi opfordrer til at gruppen køber ind og laver mad sammen hjemme i Husky Lodge. Men det er selvfølgeligt frivilligt, om man ønsker at deltage eller ej. Man er også velkommen til at selv kaste sig ud i at lave aftensmad hjemme. Vi forventer dog, at dette sker under hensyntagen til resten af gruppens behov for at bruge køkkenet og at man altid rydder op efter sig.
Der er begrænset mulighed for at købe nødder, chokolade og anden snack i byens supermarked, så har du klare favoritter indenfor snack-genren, anbefales det at tage dem med hjemmefra. Prisniveauet på mad i Lapland ligger ca. 15-20% over niveauet i Danmark.
Topas stiller kaffe og te til rådighed til morgenmaden. Ønsker du at have kaffe, te eller kakao med i termokanden på tur eller i løbet af dagen, beder vi dig selv stå for indkøb og forberedelse af dette.
Om Skin-ski & udstyr
På denne tur er leje af udstyr (ski, støvler og stave) inkluderet i turens pris. Ønsker du at medbringe egne ski, kontakt da venligst vores flyafdeling på info@topas.dk ved booking af rejsen for yderligere oplysninger og priser.
På turen anvender vi i udgangspunktet skin-ski, som er den seneste udvikling indenfor langrend. I stedet for som tidligere at skulle smøre langrendsski med fæstevoks for at kunne komme op ad bakkerne, kommer skin-ski med en fælle under hver ski. Med denne ’pels’ under dig har du et godt fæste, sneen klumper ikke under skiene og der er ingen løbende justeringer på skituren. Foretrækker du klassiske langrendsski, kan du temmelig sikkert bytte dine skin-ski i udlejningen til et par uden fæller.
Cirka en måned inden din afrejse, kontakter vi dig om din højde, vægt og støvlestørrelse, så langrendspakkerne kan reserveres på forhånd.
Bemærk - Hvis du selv har skistøvler med, skal de kunne passe med SNS bindinger. Der er også nogle få ski til leje med NNN bindinger.
Om Saariselka, Lapland
Saariselka ligger omkring 200 kilometer nord for polarcirklen. Ivalo lufthavn er Finlands nordligste og indflyvningen hertil viser tydeligt, at Finland består af 70% skove. De mange træer og gigantiske uberørte vidder resulterer i et land, der kan bryste sig med at have verdens reneste luft.
Selve byen har omkring 300 faste indbyggere, men især i perioden december til februar mangedobles dette antal af besøgende, som kommer for at opleve nordlys, storslåede vinterlandskaber og hilse på julemanden. Besøgsantallet falder i marts og nu er det skiløberne, der søger hertil. Statistisk set har marts godt med dagslys, flere solskinsdage og temperaturerne ligger på et niveau, hvor man fint kan opholde sig udendørs og hvor snekvaliteten stadig er helt i top.
Ligesom nordmændene er finnerne vilde med langrend og Saariselka er en af deres foretrukkne destinationer. Her er man gode til at vedligeholde sporene og med godt 200 km. langrendsløjper er der nok at vælge imellem. Mange løjper går gennem de store skove, hvor stolte graner giver læ for vinden. Men her er også masser af træløse fjeldtoppe til en lidt mere udfordrende, men stadig overkommelig, langrendsrute på dage med stille vejr. Omkring byen findes et netværk af ca. 35 kilometer oplyste løjper, så er man frisk på en aftentur på ski, er det altid en mulighed.
På trods af sit begrænsede indbyggertal, har Saariselka alt det, man skal bruge i løbet af en uges vinterferie. Der er to udstyrsbutikker, et par souvenirbutikker, badeland/spa, skiudlejning, supermarked, vinhandel, taxa og skibus, bowlinghal, alpint skicenter, kælkebakke, julemandskontor og mere end ti restauranter med nordisk køkken ’a la Finland/Lapland’.
Flyrejsen og lokal transport
Gode råd til din (fly)rejse
Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.
Klima
Valuta og kreditkort
Wi-Fi og Mobildækning + el
Der er WIFI på Husky Lodge og god mobildækning generelt i hele området omkring Saariselka. Vi anbefaler, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.
Finland kører med 220 volt og samme udformning af stik som i Danmark.
Kort og rejselitteratur
Saariselka Nordic Ski - Cross-Country Trails – løjpekort - kan købes i skiudlejningsbutikken
Saariselka Hammastunturi 1:25 000 – vandtæt løjpe og højdemeter kort - kan købes i udstyrsbutikken
Forsikring
Tjek din rejseforsikring inden du tager på skirejse!
Skader på skirejser er som udgangspunkt ikke dækket på en almindelig rejseforsikring og du skal ofte købe en udvidet skidækning, før du er sikret. Derudover skal du evt. også købe ekstra dækning, hvis du vil have forsikring for ødelagte feriedage.
Rejser du på skiferie til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz eller Storbritannien, skal du tage det blå EU-sygesikringskort med. Det giver dig adgang til behandling, men dækker ikke alle udgifter, hvis du kommer til skade i sneen. Det anbefales derfor, at du udover det blå sygesikringsbevis har en rejseforsikring med udvidet skidækning. Det anbefales ligeledes at have tegnet en ansvarsforsikring skulle du være skyld i, at andre kom til skade.
Få forsikringsselskaber skelner mellem alpin eller langrend på en skiferie på trods af, at risikoen for skader er langt større ved alpint skiløb end langrend.
Er leje af ski en del af pakken, som du køber hos Topas, ligger ansvaret for ødelagte eller stjålne ski hos Topas. Lejer du selv udstyr af nogen art på destinationen, er det din egen forsikring (oftest din indboforsikring) som skal dække ødelagt eller stjålet udstyr.
Bemærk - ovenstående er kun en rettesnor, da forskellige forsikringsselskaber dækker forskelligt. Derfor er det vigtigt, at du tjekker din personlige forsikring, inden din afrejse.
Bemærk venligst
Pakkeliste
Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.
Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.
Få rabat med Topas
Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.
Bagage
DAGSTURSRYGSÆK
Aktiviteterne på løjperne foregår med begrænset bagage, så det vigtigste er at medbringe en komfortabel dagstursrygsæk, som kan rumme ca. 25 liter. Rygsækken skal kunne indeholde 1-2L væske, frokost, snack, personlig førstehjælp, kamera og ekstra tøj til vejrskifte. Det anbefales at pakke indholdet i rygsækken i en vandtæt pose (eks. en drybag), så du undgår, at det bliver fugtigt. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage på flyet.
HOVEDBAGAGEN
Kan pakkes i en kuffert, taske eller lignende.
Fodtøj
Varme vinterstøvler eller vandrestøvler. Vandrestøvler er at foretrække, hvis du påtænker at leje snesko.
Indendørs fodtøj (hjemmesko eller andet behageligt fodtøj). Evt. klipklapper eller neoprensko til brug ved røgsauna.
Vandflaske & Termokande
Medbring en eller flere flasker, som i alt kan rumme 1-2L. Camelbacks kan bruges som alternativ, men vær opmærksom på, at vandet i slangen let fryser til. Vi anbefaler kraftigt, at du også medbringer en termokande på 0,5L til 1,0L til at tage med på fjeldet. Du kan tage kaffe, te eller kakao med hjemmefra eller købe dette i Saariselka.
Tøj til skiturene
Generelt anbefales det at pakke fornuftigt til nordiske vinterforhold. Lag-på-lag metoden er den bedste og mest fleksible på en skiferie, så du hele tiden kan justere din påklædning til vind og vejrforhold. Uld er guld — det er varmt og tørrer hurtigt når du sveder. Undgå tøj i bomuld på løjperne. Vi mener, at en basis pakkeliste som minimum bør indeholde følgende til skiturene:
- Skibukser, tætsiddende, med plads til uldunderbukser under
- Vindtæt overtrækbuks
- Vindtæt anorak eller skaljakke MED hætte (vigtigt)
- Undertøj (uld er at fortrække eller syntetisk — igen undgå bomuld!)
- 2-5 par varme uldsokker
- 2 tynde uldtrøjer med lange ærmer
- 1 medium fleece- eller uldtrøje
- 1 kraftig fleece- eller uldtrøje
- En let hue (skal kunne dække ørerne helt)
- En kraftig uldhue (skal kunne dække ørerne helt)
- Et par lette fleecehandsker (som inderhandske)
- Et par varme luffer
- Et par vindtætte luffer
- Halsvarmer/Buff/Kort tørklæde
- Gode solbriller som slutter tæt til dig og også beskytter mod det stærke sollys fra siden
- Skibriller/Googles til dage med dårlig sigtbarhed/vind
- Solcreme og læbepomade (min. faktor 30)
Diverse
- Hverdagstøj (vinter) til efter dagens aktiviteter
- Dunjakke (godt at medbringe til kolde aftener/kigges efter nordlys)
- Badetøj og håndklæde til vinterbadning/røgsaunater
- Pandelampe og ekstra batterier (evt. til en lille aftentur på skiløjpen…)
- Pas, valuta, blå sygesikringsbevis og rejsedokumenter
- Kamera/mobiltelefon og evt. ekstra batterier/oplader
- Toiletartikler
- Personlig medicin og førstehjælp (sportstape, compeed osv.)
- Energibarer/yndlingssnack
- Evt. pengebælte (godt også til ’varm’ opbevaring af din mobil tæt på kroppen)
- Evt. Alkoholgel
Gode råd på løjperne
1. Gå aldrig alene
2. Hav altid varmt tøj på (med) og en snack i lommen
3. Følg altid de afmærkede og kortlagte løjper.
4. I tilfælde af tvivl: gå tilbage ad den samme vej. Forsøg aldrig med en genvej
5. Giv andre besked om hvor du går hen og hvor længe du forventer at være ude
6. Medbring altid vand/varm drik på løjperne
Bemærk venligst
Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.
Klik her for at komme retur til Rejsen kort