
Byer og bygder i Midtgrønland

Nuuk
Nuuk blev i 1729 grundlagt af den dansk-norske præst og missionær Hans Egede. Siden da har Nuuk været en by i rivende udvikling. I dag rummer hovedstaden flere caféer, kulturhus, svømmehal, lufthavn, flere havne og er hovedsæde for rigtig mange ting som bl.a. sygehus, domstol, uddannelse og mange større firmaer.
Byen er helt klart den by, hvor det tydeligst kommer til udtryk at”kulturen møder civilisationen”. Mange bohemeagtige kunstnere lever i Nuuk side om side med den 'stramme' forretningsmand. Her er plads til alle, og det er tydeligt at se, at lægen og kassedamen lever side om side.
Indbyggertal: 19.604
Tidligere dansk anvn: Godhåb
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Ja, i perioden 23 Maj til 23 Juli, og udenfor dette tidsrum er det lyst døgnet rundt om sommeren.
Nordlys: Ja, mulighed for at se nordlys, når det er mørkt
Hoteller i Nuuk: Hotel Hans Egede, Hans Egede Express, Inuk Hostel og Camp Kangiusaq
Aktiviteter i Nuuk
Oplev Grønlands kontrastfulde hovedstad, besøg kolonihavnen der blev navngivet af Hans Egede, mulighed for kaffemik hos en grønlandsk familie.

Kangerlussuaq
For mange mennesker er Kangerlussuaq bare en ”gennemrejsestation” og umiddelbart ser den da heller ikke ud af meget. Men tag ikke fejl. Kangerlussuaq er nemlig meget mere end bare en lufthavn og en gammel amerikansk base.
Kangerlussuaqs bagland er helt unikt: Her finder du noget af det vildeste dyreliv og skøn tilgængelig natur, der lægger op til gode vandreture, cykelture eller udflugter i bus/bil. Det er kun få steder i Grønland, hvor du kan nå ind til indlandsisen og tilmed komme op og gå på den - det kan du her i Kangerlussuaq.
Når mørket falder på, er Kangerlussuaq også et af de bedste steder at spotte nordlys. Vejret er ofte godt (skyfrit og klart) og allerede i september måned, kan du være heldig at se Aurora Borealis (nordlyset).Kangerlussuaq er en bygd tilhørende Qeqqata Kommunia og her bor ca. 600 sjæle. Der er ca. 40 km ind til Indlandsisen.
Indbyggertal: 491
Tidligere dansk anvn: Sønder Strømfjord
Hundeslæde: Ja (vinter)
Midnatssol om sommeren: Ja
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt
Hoteller i Kangerlussuaq: Polar Lodge, Old Camp og Hotel Kangerlussuaq (Lufthavnshotel)
Aktiviteter i Kangerlussuaq
Oplev Indlandsisen på tætteste hold, mulighed for at gå og overnatte på den, se det smukke nordlys og oplev midnatssolen om sommeren.

Sisimiut
Her kan man tale om en stolt by. Sisimiut er nok den by i Grønland, som er mest præget af iværksætterånd. Med sin beliggenhed – lige nord for polarcirklen og ud til helårligt åbent hav - er fiskeri uden tvivl det største erhverv.
Der er en god stemning i byen og man fornemmer da også en smule ”storbyliv”. Det er trods alt også Grønlands næststørste by med 5.600 indbyggere.
Baglandet lægger i den grad op til at blive udnyttet med talrige vandreruter. Der er både kortere og længere ture. Den længste af ruterne går hele vejen ind til Kangerlussuaq. Ruten måler 165 km og er meget varieret. Den gås på 8-12 dage.
Vinteren i Sisimiut-området er fyldt med udendørsaktiviteter. Mange står på ski, rigtig mange kører snescooter og så er der nogen som også kører hundeslæde. Sisimiut er omkranset af høje fjelde og det betyder, at du bliver belønnet med de bedste udsigter, når du når toppen af fjeldene med hundeslæde eller snescooter.
Indbyggertal: 5.436
Tidligere dansk anvn: Holsteinsborg
Hundeslæde: Ja (vinter)
Midnatssol om sommeren: Ja
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt
Hoteller i Sisimiut: Hotel Sisimiut
Aktiviteter i Sisimiut
En by omkranset af høje fjelde beliggende lige nord for polarcirklen, mulighed for at køre på hundeslæde eller snescooter og se nordlys.

Maniitsoq
Maniitsoq er en by mellem Nuuk og Sisimiut og indgangen til et af Grønlands mest spektakulære fjordsystemer.
Byen har mange trapper og små broer. Det er der selvfølgelig en grund til. Maniitsoq betyder ”det ujævne” og byens opbygning er lidt sjov og meget forskudt. Det i sig selv er meget charmerende.
Vi befinder os i den by, der er den nordligste by syd for polarcirklen, og dermed findes der ikke grønlandske slædehund her. Det ville også være vanskeligt at køre på hundeslæde, da der er åbent vand året rundt og Maniitsoq er beliggende på en ø.
Baglandet er fantastisk og her er et rigt dyreliv. Mange erhvervsfolk holder typisk 1-4 ugers ferie i området og tager på fangst (jagt) efter rensdyr og moskus i baglandet og får fryseren fyldt op for vinteren.Udover de store pattedyr, er fiskeriet naturligvis hovederhvervet.
Turismen her i området er lidt anderledes i forhold til andre byer. Baglandets store, lange og dybe gletsjere gør det fantastisk at stå på heliski, altså flyve helikopter op på en top, hoppe ud af helikopteren og køre ned ad en total uberørt gletsjer eller fjeldside.
Udover heliski er der en del lokale, der tager på ferie ind i fjordene om sommeren, og nogen har sågar sommerhuse i de smukke fjorde med enorme bjerge.
Indbyggertal: 2.519
Tidligere dansk anvn: Sukkertoppen
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men der er lyst døgnet rundt om sommeren
Nordlys: Ja, mulighed for at se nordlys, når det er mørkt

Paamiut
Vil du se en havørn, skal du tage til Paamiut. Udover havørne er området beriget med rensdyr og mange af Grønlands pattedyr.
Vil du se en havørn, skal du tage til Paamiut. Paamiuts klubhold har navnet Nattoralik (havørn), netop fordi der er et stort antal havørne i området. Udover havørne er området beriget med rensdyr og mange af Grønlands pattedyr.
Byens bagland lægger op til gode vandreture om sommeren/efteråret, og om vinteren er det et perfekt sted til ”free” langrend - der er ikke decideret løjper.
Byens kirke er mærkelig kantet og kunstnerisk at se på, og den er placeret på elven, der løber igennem byens midte.
For kort tid siden lukkede Selvstyret for Søfartsskolen, der havde været i Paamiut i mange år. Det har gjort, at der er lidt mindre liv i byen. Her bor ca. 1.100 indbyggere. Her er alt, hvad en by skal have: skole, børneinstitutioner, sygehus osv. Men de fleste unge tager til større byer og læser videre på gymnasiet eller handelsskole og ikke mange vender tilbage.
Indbyggertal: 1.173
Tidligere dansk anvn: Frederikshåb
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men der er lyst flere måneder om sommeren
Nordlys: Ja, mulighed for at se nordlys, når det er mørkt