
Byer og bygder i Sydgrønland

Narsarsuaq
Én af de smukkeste indflyvninger i Grønland – henover indlandsisen fra Østgrønland mod vest. Nærmest svævende henover landskabet og fåreholderstederne.
Narsarsuaq er en tidligere amerikansk base, ligesom Kangerlussuaq. Så selve bygden er ikke helt så charmerende, som andre bygder med farverige huse og grønlandskhed. Det er mere barakker og betonbygninger.
Kigger man op og ud på horisonten, ser man hvor fantastisk frodigt og smukt der er.
Narsarsuaq er også indfaldsporten til Sydgrønland og her lander fly fra København, nordfra i Grønland og fra Island. Her bor omkring 150 indbyggere, hvor stort set alle arbejder i lufthavnen og på hotellet.
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men lyst stort set døgnet rundt i sommermånederne
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt
Hoteller i Narsarsuaq: Narsarsuaq Vandrehjem og Hotel Narsarsuaq
Aktiviteter i Narsarsuaq
Lufthavnsbyen Narsarsuaq byder på en række enestående dags- og vandretur i området.

Igaliku
Igaliku er en af Grønlands smukkeste bygder, omgivet af frodige dale, dramatiske fjelde og en imponerende udsigt over fjorden. Bygden, der har omkring 30 fastboende indbyggere, er kendt for sin unikke historie som et af Grønlands vigtigste vikingesteder, hvor ruinerne af Garðar – bispesædet fra nordboernes tid – stadig kan opleves.
Bygden er en del af UNESCO Verdensarvsområdet Kujataa, og området byder på fantastiske vandreruter, der fører dig gennem det unikke kulturlandskab og op til udsigtspunkter med panorama over fjorden.
Igaliku er det perfekte sted at overnatte for dem, der søger fred, naturoplevelser og et indblik i Grønlands rige historie.
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men lyst stort set døgnet rundt i sommermånederne
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt
Hoteller i Igaliku: Igaliku Bygdehotel
Aktiviteter i Igaliku
Området omkring Igaliku er perfekt til vandring, hvor frodige grønne dale møder barskt fjeldterræn.
Qaqortoq
Qaqortoq er den største by i Sydgrønland og er hovedsæde for kommunen Kujalleq (Sydkommunen) og har ca. 3.500 indbyggere. Lige ved siden af kommunens bygning er der for nyligt indviet en ny kredsret. Vejen til den meget omtalte nye lufthavn (ej besluttet om den skal bygges pr. sep. 2018) er snart færdig. Gymnasiet og handelsskolen er ligeledes for nyligt lagt sammen til Campus Kujalleq og er placeret i 2 store bygninger ved siden af hinanden. Dette bare for at give et billede af, at byen er i rivende udvikling.
Byen emmer af kunst og farverige personligheder. Det ses heldigvis også rundt omkring i byens gader. Kig endelig op ad husets vægge, ned i forbrændingens skorsten og sågar ind i klipperne. Der er kunst alle vegne.
Der er et dejligt liv i byen, byens få restauranter og caféer er velbesøgte, og folk bliver opdateret på hinandens liv.
Som i mange andre byer i Sydgrønland, er her rig mulighed for kortere eller længere vandreture med forskellige sværhedsgrader.
Efter kort tids sejlads fra Qaqortoq kommer du nemt til UNESCO Verdensarvssteder såsom: Hvalsø Kirkeruin og det skønne Uunartoq (varme kilder) og i det hele taget fjordsystemet i baglandet, der gør det attraktivt at tage ud at sejle.
Indbyggertal: 3.005
Tidligere dansk anvn: Julianehåb
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men lyst flere måneder om sommeren
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt
Hoteller i Qaqortoq: Hotel Qaqortoq
Aktiviteter i Qaqortoq
Fra Qaqortoq kan du bl.a. tage på sejltur til den berømte Hvalsø Kirkeruin og Tvillingebræen, hvor du undervejs zik-zakker mellem drivende isfjelde.

Narsaq
En grønlandsk børnesang handler om, at alle er cowboys i Narsaq. I et land uden meget landbrug og gårdliv, skal der ikke meget til, før man snakker om dem, der rider på heste i en by, hvor der er så frodigt og grønt. Der er vandrestier så langt øjet rækker og efter kort tids sejlads, når du ind til gletsjere og fåreholdersteder.
Byens puls har gået lidt op og ned de sidste 20 år og efter kommunesammenlægningerne i 2009, er der mange ting, der er gået lidt i stå. Men heldigvis har byen stadig ildsjæle og personer, der kæmper for liv i byen.
Byen har uden tvivl stor tilknytning til de mange fåreholdersteder rundt omkring. En del ”islændere” (den islandske pony) bliver hver sommer fragtet hertil fra Island og trives i bedste velgående her i de sydgrønlandske vidder og i landbrugslivet.
Byen har ca. 1.300 indbyggere og ligesom andre byer i den størrelsesorden, har der de seneste år været stor udvandring. Mange flytter til Nuuk eller Danmark.
Indbyggertal: 1.312
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men lyst flere måneder om sommeren
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt
Hoteller i Narsaq: Hotel Narsaq
Aktiviteter i Narsaq
Qassiarsuk – Sillisit – Narsaq. Rød rute
Varighed: 3-4 dage, ca. 55 km.
Orientering/sværhedsgrad: Grusvej fra Qassiarsuk til Sillisit. Ruten er ikke markeret fra Sillisit til Narsaq. Moderat til svær vandring. Let fjeldterræn fra Sillisit til Nødhytten. Fra Nødhytten til Narsaq stejlt fjeldterræn.
Overnatning: Fåreholdsted i Qassiarsuk og Sillisit. Vandrehjem og Hotel i Narsaq. Du får behov for telt mellem Sillisit og Narsaq.
Qassiarsuk – Tasiusaq – Nunataaq – Sillisit – Narsaq. Gul rute
Du kan med fordel forlænge ruten mellem Qassiarsuk og Sillisit på din vandring ad rød rute mod Narsaq. Den forlængede tur bringer dig bl.a. forbi to fåreholdersteder ved Bredefjorden. Beregn 1,5 – 2 ekstra dage.
Nanortalik
Den sydligste by i Sydgrønland (vest) og nok den smukkest beliggende. Nanortalik fortryller med sine dybe blå og grønne fjorde og høje fjelde i et spektakulært og usædvanligt smukt område.
Mange eventyrere, klatrere, kajakroere, ekstremvandrere mm. kommer her til området for at udforske det uberørte og overvældende smukke landskab.
Hvis man kigger på grønlandskortet, er der ikke langt til Østgrønland fra Nanortalik. Storisen kommer fra Østgrønland i foråret og stopper omkring fjordene i Sydgrønland og den har faktisk igennem mange år, taget isbjørne med sig. Deraf navnet Nanortalik = stedet med isbjørne.
Her bor omkring 1100 mennesker og har, i lighed med andre grønlandske byer, en fiskefabrik, folkeskole, kirke, børneinstitutioner og nogle supermarkeder.
Den gamle bydel er helt klart et besøg værd. Kun en kort gåtur vækog du fornemmer hurtigt, hvordan man boede for bare 50 år siden. Se om du kan finde Knud Rasmussens ansigtsprofil.
Indbyggertal: 1.120
Hundeslæde: Nej
Midnatssol om sommeren: Nej, men lyst flere måneder om sommeren
Nordlys: Ja, mulighed for at se det, når det er mørkt