I Grønlands dramatiske farvande svømmer nogle af verdens mest imponerende og majestætiske havdyr. Fra de gigantiske hvaler til de kærlige sæler, udgør dette rige dyreliv en vigtig del af økosystemet og den grønlandske kulturarv.

Grønlandshvalen / Bowhead Whale / Arfiviit
Grønlandshvalen er en af de mest karakteristiske og respekterede arter i de grønlandske farvande.
Disse store hvaler er uden rygfinne, kan blive op til 15 meter lang og kan veje op til 90 tons. De er kendt for deres massive hoveder og 60-80 cm tykke lag af spæk, som gør det muligt for dem at overvintre i de iskolde farvande i Grønland.
Hvalen har en særlig plads i den grønlandske kultur og historie, da den har været en vigtig kilde til mad, brændstof og materialer for det grønlandske folk i århundreder. Hvalens tilstedeværelse i Grønlands farvande symboliserer både det dyrebare bånd mellem mennesker og naturen og vigtigheden af at respektere og beskytte vores naturlige ressourcer.
Efter hvalfangernes storhedstid (16-1800-tallet), var Grønlandshvalen næsten uddød og har af den grund været fredet indtil for nyligt. I dag tæller man op til 1300 i Diskobugten (Vestgrønland) og her kommer hvalen tilbage år efter år i april-maj måned for at parre og yngle. Hunnen er drægtig i et år.
Den er ikke længere truet, selvom der ikke er mange af dem. Kvoten for fangst ligger på 4 grønlandshvaler i hele Grønland i 2017. Grønlandshvalen kan blive op til 200 år og er over 20 år gamle, før den er kønsmoden. Den føder kun 1 kalv hvert 3-4 år og føder en unge på 4 meter.
Kort fakta:
Længde: 15-18 m
Vægt: 80-100 tons
Type hval: Bardehval
Levetid: 150-200 år
Periode i Grønland: April-maj
Føde: Dyreplankton
Læs mere om grønlandshvalen her:
Grønlandshvalen
Læs mere om den store grønlandshval, som typisk opholder sig i nærheden af Qeqertarsuaq ved Diskoøen i forårsmånederne.

Pukkelhvalen / Humpback Whale / Qipoqqaq
Pukkelhvalen, også kendt som humpback-hvalen, er en af de mest charmerende og genkendelige hvalarter i Grønlands farvande. Med sin imponerende længde på 15-17 meter, en kampvægt på 35 tons og ikke mindst sine 5 meter lange takkede forluffer, er det den af de store bardehvaler, der er størst chance for at opleve i Grønland. Med deres karakteristiske buede rygfinne og imponerende akrobatiske optræden, tiltrækker disse hvaler både forskere og eventyrlystne besøgende. Pukkelhvalen er også berømt for sin sang, en kompleks og fortryllende symfoni, der kan høres under vandet i miles omkreds.
Det er typisk pukkelhvalen, man ser i sommermånederne i Grønland og absolut den hval der er mest fotograferet i Grønland. Nogle somre har der flest i Nuuk-området og de seneste par somre, har der været en stor koncentration i Diskobugten.
Hunnen er drægtig i næsten et år og får kun 1 kalv ad gangen. Som mange andre hvaltyper, har pukkelhvalen også været truet og været på ”fredningslisten”. I dag er den ikke længere et truet dyr og der er en sund bestand.
Kort fakta:
Længde: 11-17 m (hanner) og 11-19 m (hunner)
Vægt: 30-35 tons
Type hval: Bardehval
Levetid: 50-60 år
Periode i Grønland: Sommermånederne (juni-juli-august og lidt ind i september)
Føde: Kril og stimefisk (op til 1 ton om dagen)
Finhvalen / Fin Whale / Tikaagulliusaaq

Vågehvalen / Minke Whale / Tikaagullik
Narhvalen / Narwhal / Qilalugaq qernertaq

Hvidhvalen / Beluga / Qilalugaq qaqortaq

Hvalrossen / Walrus /Aaveq
Hvalernes historie
En del af hvalarterne i Grønland er fredede, og de øvrige hvaler jages efter internationalt fastlagte kvoter. Grønland er en fangernation, og de grønlandske fangere har altid fanget mange slags hvaler, som er en naturlig kilde til mad og forråd i enorme mængder.
Fascinationen af hvaler
Der er ganske få dyr i verden, der får så meget opmærksomhed som de store hvaler. Fascinationen er indlysende: Synet og lyden af hvalerne er med garanti noget, du aldrig glemmer. Det er en kæmpe og næsten ubeskrivelig oplevelse at se så store dyr bevæge sig absolut graciøst rundt blandt de ligeså fascinerende isbjerge.
At se hvalerne boltre sig i vandoverfladen, udstøde blåst (det springvand af vand, der fremkommer, når en hval ånder ud efter at have været neddykket) og slå med halen i vandet, før de dykker ned i dybet, sætter spor i sjælen.
Hvornår kan du se hvalerne?
Omkring 15 hvalarter forekommer regelmæssigt i de grønlandske farvande. Særligt i forsommeren og henover sommeren vrimler det med hvaler. I Diskobugten, som er et af de bedste steder i Grønland at se hvaler, er det især vågehval, finhval og pukkelhval, du vil støde på. Blåhvalen og spækhuggeren ses kun sjældent.Kun tre af de i alt 15 arter opholder sig i Grønland om vinteren. Det gælder hvidhvalen, narhvalen og grønlandshvalen. Grønlandshvalen ses også i dele af forårssæsonen, især i området omkring Diskoøen.
Oplev hvaler og isbjerge fra søsiden
At sejle i de grønlandske farvande er en ganske speciel oplevelse. Forestil dig at sejle blandt de majestætiske isbjerge og pludselig få øje på en hvalhale der plasker.
På enhver isfjordssejlads har du gode muligheder for at få et glimt af de kolossale hvaler.
Vælger du en decideret hvalsafari, sejler skipperen ud til de steder, hvor hvalerne oftest ses. De sejler så tæt på hvalerne som muligt og ved, hvordan de skal nærme sig sikkert, stille og roligt. Du får fuld valuta i form af spænding og en oplevelse for livet.
Sæler i de grønlandske have
Sælerne, herunder ringsæler, remmesæler, klapmyds og grønlandske sæler, udgør en afgørende del af Grønlands marine økosystem. Disse alsidige og smidige pattedyr trives både på land og i vand og spiller en vigtig rolle i fødekæden som både rovdyr og bytte. Sælerne er også en vigtig ressource for den grønlandske kultur og traditionelle jagt og symboliserer både havets rigdom og sårbare skønhed.
Grønlands farvande er et skatkammer af dyreliv, hvor hvaler og sæler regerer som konger og beskyttere af det kolde hav. Deres tilstedeværelse er ikke kun en kilde til fascination og ærefrygt, men også en påmindelse om nødvendigheden af at bevare og beskytte vores naturlige ressourcer for fremtidige generationer.