NYHED

Portugal - Kultur og vandring i Peneda-Gerês Nationalpark

Oplev det autentiske Nordportugal med en aktiv mini-rundrejse i Alto Minho og udforsk Peneda-Gerês Nationalpark med imponerende vandfald, floder og enestående biodiversitet.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Nordportugal er et område med stærke og velbevarede traditioner, hvor naturen er renere, grønnere, vildere. På denne aktive ’mini-rundrejse’ til Portugals ældste region, Alto Minho, skal vi udforske Peneda-Gerês Nationalpark, som er landets eneste. Dette beskyttede område og relativt ukendte hjørne af det nordlige Portugal rummer en biodiversitet uden sidestykke, og Peneda-Gerês Nationalpark er bl.a. kendt for sine vandfald og floder og sine bjergrige landskaber, som er hjemsted for et imponerende plante- og dyreliv, fx rådyr, den spanske ibex, ulve, vilde heste og The Golden Eagle.

Vi har kombineret vandre- og naturoplevelser med et indblik i de stærke kulturelle rødder i et af Portugals mest autentiske områder. Heroppe langt mod nord, tæt ved den spanske grænse, har livet sin helt egen rytme. Og det er på alle måder et meget anderledes Portugal, end det du kan opleve ved de populære kyststrækninger og de befærdede caminostier, hvilket er grunden til, at vi gerne vil vise dig netop dette område.

Udover vandreture i nationalparkens Peneda-, Soajo og Serra Amerela massiver, kan du midtvejs på turen vælge imellem forskellige aktiviteter i den grønne og frodige Lima dal., fx cykling, kajak, picnic ved floden eller vinsmagning. For de vandreglade arrangeres der en vandretur langs floden, Rio Vez, til Sistelo, også kaldet Portugals little Tibet, på grund af sine grønne terrasselandskaber.

Som prikken over i’et skal vi sidst på turen opleve Nordportugals gæstfrie hovedstad, Porto. Her kan du slentre en tur langs rivieraen, hvor skibene pendulerer frem og tilbage på Douro floden, besøge byens historiske monumenter, nyde Portos anerkendte gastronomiske madscene eller sætte dig godt til rette i et af de mange portvinshuse.

Glæd dig til

 • Vandreoplevelser i Portugals eneste nationalpark, Peneda-Gerês Nationalpark
 • Nationalparkens enorme biodiversitet – måske ser du vilde heste, den portugisiske ibex og Golden Eagle
 • Den smukke helligdom, Peneda Sanctury, og højlandsvandring i Serra Peneda
 • Indblik i den ældgamle tradition ’brandas og inverneiras’ i Castro Laboreiro
 • Krystalklare laguner og ’granaries’ ved den charmerende og traditionelle landsby, Soajo
 • Mulighed for cykling, kajak eller vinsmagning i den grønne og frodige Alto Minho provins
 • Vandring på Ecovia langs Rio Vez til ‘Portugals Little Tibet’, Sistelo
 • Vores hyggelige base i Ponte da Barca, tæt ved Lima floden
 • Smag de nordportugisiske specialiteter og områdets berømte vine, bl.a. Vihno Verde
 • Vandring i øde og stor natur i Serra Aremala massivet på nationalparkens kongerute, GR50
 • Oplevelser og seværdigheder i imødekommende Porto, som gav Portugal sit navn

Vandreferie med Topas

Ønsker du at være fysisk aktiv, opleve rejsemålet indgående og betages du af store naturoplevelser? Læs her om vandreferie med Topas.

Program

Dag 1. Afrejse fra Danmark og ankomst til Porto, Nordportugal
Ved ankomst til Porto lufthavn mødes du af din turleder og chauffør. Sammen kører vi til det nordligste hjørne af Portugal og ind i Portugals eneste nationalpark, Peneda-Gerês. Her danner den lille og traditionelle by i Serra Peneda bjergene, Castro Laboreiro, vores base de kommende dage.

Dag 2. Vandring i Peneda-bjergene ud fra Castro Laboreiro
Vi udforsker bjergene og dagligdagslivet omkring Castro Laboreiro. Vi oplever den vilde og store natur og får indblik i, hvordan de lokale beboere i dette område tidligere skiftede mellem såkaldte ’brandas og inverneiras’ beboelsesformer, afhængigt af sæsonen. Som man siger på disse kanter; vejret skifter, boligen skifter.

Dag 3. Højlandsvandring ved den berømte helligdom, Peneda Sanctury
Den smukke helligdom og kirke, Peneda Sanctury, er startpunktet på vores vandring. Vi skal vandre et loop i det flotte og stenede højland i Serra Peneda. Om eftermiddagen kører vi ned i den frodige og grønne Lima dal i Minho provinsen, hvor vi de næste fire dage skal have base i hyggelige Ponte da Barca.

Dag 4. Mulighed for kajak, vinsmagning, cykling eller vandring langs Rio Vez til Sistelo
Vælg mellem forskellige aktiviteter, fx cykling, kajak eller vinsmagning. Du kan også besøge Portugals ældste by, Ponte de Lima. For de vandreglade arrangeres der en vandretur langs Rio Vez til Sistelo, som også kaldes ’Portugals Little Tibet’ på grund af sine flotte terrasser.

Dag 5. Vandring, krystalklare laguner og kulturelle rødder i Soajo
Soajo er nationalparkens måske mest traditionelle og charmerende landsby. Vi vandrer i Soajos grønne og frodige bagland, som byder på vin- og lavendelranker, appelsintræer og senere små vandfald og laguner med krystalklart vand. Vi slutter i Soajos hyggelige bymidte – med kaffe og kage og måske et besøg på byens lille etnologiske museum.

Dag 6. Vandring i Serra Amarela bjergene – i barsk natur på kongeruten GR50
Vi skal vandre i bjergmassivet Serra Amarelas vilde og øde natur - på GR50, som er en vandrerute på 190 km igennem hele nationalparken. Vi vandrer 12 km fra Ermida til Brufe. Ruten skærer på tværs af bjergene og belønner os med store panoramaudsigter over Serra Amarela og Lima dalen.

Dag 7. Porto – oplev pulsen og portvinshusene i Nordportugals hovedstad
Vi skal opleve byen, der gav Portugal sit navn. Imødekommende Porto opleves bedst til fods, og det er nemt at komme rundt til byens historiske vartegn, fx Torres dos Clerigos og Church of Santa Clara. Du kan også slentre langs Cais da Ribeira ved Douro floden eller fortabe dig i Portos gastronomiske madscene – eller naturligvis, portvin.

Dag 8. Afgang til Denmark
Vi kører den korte vej fra vores hotel i Porto centrum til lufthavnen og flyver til Danmark.

Se det detaljerede dagsprogram her

Fællesskabet

Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og engelsktalende lokal vandreguide
 • Flyrejse København – Porto t/r
 • Lufthavnstransfer og lokal transport i forbindelse med vandreturene og udflugter
 • Alle overnatninger i delt dobbeltværelse
 • Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
 • Bidrag til rejsegarantifonden
 • Bæredygtigt samarbejde mellem Topas og Go2Nature

  Vores lokale samarbejdspartner i Nordportugal, Go2nature, har som mål at give en positiv, autentisk udveksling mellem rejsende og lokalbefolkningen i Peneda-Gerês Nationalpark og samtidig bidrage til at bevare de naturlige og kulturelle værdier i territoriet.
  5 % af Go2Natures indtjening på Topas grupper, går til at fremme ansvarlig og bæredygtig naturturisme i området. Denne form for bæredygtig turisme flugter med vores ønsker og ambitioner i Topas, og det er et samarbejde, som vi er glade for og stolte af.

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. €20-25 pr. måltid)
 • Entré til museer
 • Evt. udgifter til aktiviteter på dag 4 (cykel, kajak, vinsmagning etc., se vejl. prisliste under Praktisk Info)
 • Tillæg for enkeltværelse (DKK 2.400)
 • Evt. rejse- og afbestillingsforsikring

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale deltagerantal: 20 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Aktiviteter og overnatning
 • Om Peneda-Gerês Nationalpark

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Vandring langs Rio Laboreiro

Dag 1. Ankomst til Porto og med bus til Peneda-Gerês Nationalpark

Ved ankomst til Porto mødes du af din turleder og chauffør. Sammen sætter vi kurs mod det nordligste hjørne af Portugal, til Peneda-Gerês Nationalpark, som er et stort beskyttet område og Portugals eneste nationalpark. Vi kører forbi Braga og ind i Peneda bjergene, og det tager et par timers kørsel at nå frem til den lille landsby, Castro Laboreiro, som ligger i det golde højland, tæt på den spanske grænse.

Efter indkvartering informerer turlederen om turen, inden vi går en lille tur i området omkring byen. Afhængigt af ankomsttidspunktet kan vi måske nå en tur op til ruinerne af byens gamle borg, som giver formidable udsigter over området, og forbi byens lille museum. 

-/-/-

Udsigt fra bjergene over Castro Laboreiro

Dag 2. Vandring blandt ’brandas og inverneiras’ i bjergene omkring Castro Laboreiro

Vores portugisiske og engelsktalende guide, Bruno, møder os fra morgenstunden. Sammen med turlederen vil han sørge for, at du får et indblik i området på denne første vandredag ud fra Castro Laboreiro, som er en af de tilbageværende traditionelle landsbyer i Peneda-Gerês.

Dagens vandretur tager os rundt på højdeplateauet ved Castro Laboreiro. Vi skal vandre i stor og enestående natur, i et område med dybe kulturelle rødder. ’Brandas og inverneiras’ er et fænomen i Peneda-Gerês Nationalpark, som forklares bedst med få ord: Vejret skifter, landsbyen skifter. Engang var det en måde at overleve på, i dag er det en vigtigt vidnesbyrd om samfundslivet i regionen. På dagens vandring kommer vi forbi nogle af de små bebyggelser, som vidner om denne bevægelse mellem permanente og sæsonbestemte boliger blandt de lokale. Om sommeren tog hyrderne deres kvæg med op til deres ’brandas’, hvor de boede og dyrkede jorden, så længe vejret gav dem godt græs i højden. Om efteråret og vinteren vendte hyrderne hjem til ’inverneiras’, landsbyer beskyttet af de høje bjerge, hvor de kunne modstå de hårde vintermåneder. Bevægelsen er unik for regionen.

Ud på eftermiddagen vandrer vi retur til Castro Laboreiro, og der er tid til en kaffe eller en øl på en af de få lokale cafeer, inden vi mødes på den ene af byens to lokale restauranter, til gedigen og traditionel portugisisk aftensmad, som serveres i dette område.

Dagens vandring: Ca. 5 – 6 timer, 11 km, 550 m op og tilsvarende ned, cirkelrute.

M/F/-

Vandring ved Trilho de Peneda

Dag 3. Højlandsvandring og helligdommen, ’The Sanctuary of the Lady of Peneda’

Vi ifører os vandrestøvler fra morgenstunden og siger farvel til Castro Laboreiro, når vi har spist morgenmad. Fra Castro Laboreiro kører vi 20 minutter i bus, til vi når områdets religiøse stolthed, den smukke helligdom, ’The Sanctuary of the Lady of Peneda’. Helligdommen er bygget i det 19. århundrede og består bl.a. af et kapel, en kirke med en monumental trappe samt 20 små kapeller, der omfatter episoder i Jesu liv. Bag kirken danner en enorm klippe på 300 meters højde en nærmest magisk kulisse. Mange mener, at den rene luft i højden (ca. 1000 meter) er med til at skabe en religiøs atmosfære og give Santuário de Peneda bjerget en hellig fornemmelse, og hvert år i september strømmer pilgrimme fra hele regionen til pilgrimsstedet.

Vores vandrerute starter lige bag ved kirken og tager os til at starte med ud på en times kontinuerlig opstigning på anlagte stentrapper. Vi sætter et stille og roligt tempo, så alle kan være med. På opstigningen kommer vi tæt forbi den store klippe, som ikke bare tiltrækker pilgrimme i helligt øjemed, men også klatrere med teknisk snilde og et vist mod. Efter en times vandring når vi et højdeplateau, som vi skal vandre hen over de kommende timer. Er vi heldige, ser vi den portugisiske ibex eller andre typer af vilde bjerggeder, eller det for området særlige Barrosã-kvæg med sine karakteristiske lange horn.

Vi spiser vores medbragte frokost på højsletten, inden vi starter vores nedstigning tilbage til helligdommen. Her ligger et par små cafeer, og der er heldigvis stadig en ’rigtig’ lille lokal beværtning i blandt, hvor vi kan nyde en øl eller en kaffe. Der vil være tid til at besøge kirken, inden vi skifter scene og kører med bus til den frodige og grønne Lima dal. Her udgør den hyggelige lille by, Ponte da Barca, vores base de næste fire nætter. Vi indkvarteres på vores hyggelige hotel, som har en skøn beliggenhed ned til Lima floden, og om aftenen nyder vi godt af at kunne vælge mellem byens udvalg af gode og hyggelige spisesteder.

Vandring: Ca. 5 – 6 timer, 10 km, 475 højdemeter op og tilsvarende ned, cirkelrute.

M/F/-

Marker i bakkerne ved Sistelo

Dag 4. Mulighed for cykling, kajak, vinsmagning eller vandring til Sistelo, ’Portugals Little Tibet’

Ponte da Barca er en hyggelig mindre by i Arcos de Valdevez regionen, som er et dalområde kendt for sine grønne farver, frodighed, vinproduktion og sine mange floder. Ponte da Barca danner et perfekt afsæt for en ’multiaktivitetsdag’, og du har i dag mulighed for at vælge mellem forskellige aktiviteter. Aktiviteterne, som alle er selvbetalte, rummer blandt andet en guidet kajaktur på Lima floden, en guidet cykeltur (enten almindelig cykel eller e-bike) eller et besøg på en af områdets mange vingårde, med mulighed for vinsmagning. Du kan også kombinere de forskellige aktiviteter, fx cykle langs floden Vez og besøge en vingård. Atter er det en mulighed at vandre fem kilometer langs Vez floden til den lidt større naboby, Arcos de Valdevez, som byder på en hyggelig bymidte og gode frokostrestauranter.

Til de vandreglade arrangerer turlederen en lettere og flot vandretur fra Vilela til Sistelo langs EcoVia do Vez, som er en anlagt sti, der fører os langs og over den smukke Rio Vez. Vandreturen foregår på god sti med flere bademuligheder undervejs. Fremme i Sistelo spiser vi frokost på en lokal restaurant, inden vi returnerer med bus til vores hotel i Ponte da Barca.

Vandring: Ca. 4 timer, 12 km, 250 højdemeter op, lineær rute

M/-/-

Krystalklart vand ved legune

Dag 5. Vandring ved den charmerende landsby, Soajo, og picnic ved lagune

Det er som at rejse tilbage i tiden, når man besøger Soajo, med gedehyrder og sortklædte enker, der sidder på landsbyens torv. Soajo er uden tvivl en af mest charmerende og traditionelle landsbyer i Peneda-Gerês Nationalpark. De lokale beboere værner om deres by med deres traditionelle huse og velbevarede stenbelagte gader. Her findes ingen supermarkeder og turistshops, men kun små lokale cafeer, hvor de lokale mødes og vender verdenssituationen.

Vores vandretur starter og slutter i Soajo, og vi venter derfor med at udforske landsbyens charmerende bymidte til sidst på dagen. Først skal vi udforske terrænet og landskabet omkring Soajo, som rummer en række skjulte skatte i form af små vandfald og laguner. Vandreturen i dag tager os igennem et bakket, grønt og frodigt landskab, og forhåbentligt inviterer vejret til, at vi kan spise picnic ved en af lagunerne – med mulighed for at tage en dukkert.

Tilbage i Soajo besøger vi landsbyens ’espigueiros’, en samling fritstående granitformationer, som i gamle dage fungerede som opbevaring af gryn og kornsorter. Vores guide Bruno fortæller om historien og kulturen i Soajo, inden vi vandrer det sidste stykke til den charmerende bymidte, som indeholder gode fortællinger om det traditionsrige liv. Vi har tid til at drikke en kop kaffe og smage områdets specielle majsbrød eller ’fattigmandskage’, der på trods af sine få ingredienser (deraf navnet, red.), smager fortræffelig efter en dags vandring.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til Ponte da Barca, hvor der arrangeres fællesspisning på en af de lokale restauranter for de interesserede.

Vandring: Ca. 11 km, 5 – 6 timer, 543 højdemeter op og tilsvarende ned, cirkulær

M/F/-

Udsigt fra Ermida

Dag 6. Vandring på den store vandrerute, GR50, på tværs af Serra Amerela

På turens sidste vandretur skal vi vandre i Serra Amerela, som er et af nationalparkens fem bjergmassiver. Her skal vi vandre på Peneda-Gerês kongerute GR50, en 190 km lang vandrerute med 19 etaper, som går hele vejen igennem nationalparken. Vi starter i Ermida, som er en af Peneda-Gerês mest ødebeliggende landsbyer, og sættes af ved udsigtspunktet i starten af landsbyen.

Vi får straks et indtryk af, hvad der venter os, for fra udsigtspunktet kan vi skimte, hvordan der igennem det rå og øde højdeplateau, som omgiver os, går en lille sti. Få gange krydser stien en vej, for derefter at forsvinde op og ud i den barske natur igen. På denne sti, GR50, skal vi vandre, og vi vil igennem dagen blive belønnet med store panoramaudsigter over Serra Amerela og Lima dalen under os.

Det meste af vandredagen foregår i storslået og øde natur, men den sidste time fører GR50 os ned igennem nogle af de små bebyggelser, som ligger spredt ud over parken, og hvor de lokale lever, dyrker jorden, passer deres marker og grøntsager. Og netop dét, at de lokale lever og har deres daglig dag midt i den store natur, gør Peneda-Gerês Nationalpark til noget helt særligt. Derfor er dagens vandretur nærmest en symbolsk afslutning på vores mange kultur- og naturoplevelser i dette unikke hjørne af Nordportugal.

I den lille bebyggelse Brufe venter vores bus og kører os tilbage til vores hotel. Det er vores sidste aften i Ponte da Barca, så det er oplagt at mødes til et glas vin på vores hyggelige terrasse, inden aftensmad på en af byens restauranter.

Vandring: Ca. 11 km, 545 højdemeter op, 250 ned, lineær rute fra Ermida til Brufe

M/F/-

Havn med caféer i Porto

Dag 7. Dynamiske Porto – oplev pulsen og portvinshusene i Nordportugals hovedstad

Vi sætter fra morgenstunden kurs mod Portugals andenstørste by og nordlige hovedstad, Porto, som gav Portugal sit navn. Denne dynamiske by er en skøn sammenblanding af dybe historiske rødder, bygningsværker og monumenter og en ungdommelig og spirende atmosfære, som blandt andet skyldes at landets største universitet ligger i Porto og derfor bidrager til byen med ’ungt blod’.

Porto er kendt for mange ting, herunder sin gastronomiske madscene og berømte portvin, som du kan smage på et af de mange lokale portvinshuse ved rivieraen ved Dourofloden. De lokale indbyggere er kendt for deres imødekommenhed, og det tager ikke mange minutter at føle sig tilpas i denne smukke by, hvis bymidte opleves bedst til fods. Oplev fx Portos Cathedral, på toppen af den gamle bydel, eller biskoppens palads, Paco Epicopal. Eller besøg et af byens mange museer, far vild i de små, snørklede gader i bydelen Barredo eller læn dig tilbage på en café ved Douro floden, hvor sejlbådene pendulerer frem og tilbage.

Der er lagt op til, at deltagerne er på egen hånd, så du kan prioritere tiden i Porto alt efter din interesse. Om aftenen mødes vi og deler oplevelser og spiser en god middag på en af Portos mange restauranter. 

M/-/-

Dag 8. Afrejse til Danmark

Det er blevet tid til at tage afsked med dette særlige hjørne af Portugal. Vi har en kort køretur fra vores hotel i Porto centrum til lufthavnen, hvorfra vi flyver til Danmark. 

M/-/-

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

8 dage — heraf 5 vandredage, grad 2-3.

Vandreturene er mellem 10 og 12 km. Vi vandrer på forskellige former for stier; naturstier, trampede stier, stenbelagte stier, Ecovia (anlagt sti) og sommetider kortvarigt på grusvej/asfalteret vej.

Dag 4 er en multiaktivitetsdag, hvor du kan vælge mellem forskellige aktiviteter. Der tilbydes denne dag desuden en vandretur langs fra Vilela til Sistelo, som går langs en Ecovia (anlagt sti) langs floden Vez. Vi vandrer de 12 km fra Vilela til Sistelo på trampet- eller træbelagt sti, som gør det muligt at gå på siden af og sommetider over floden. Det er let vandring, hvor alle kan være med.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

Tiderne angivet i turbeskrivelsen kan variere fra tur til tur afhængigt af den enkelte gruppe, vejret etc. Tidsangivelser og distancer er derfor vejledende.

Vi vandrer mellem fire og seks timer om dagen. Generelt er terrænet let at vandre i og stierne gode, men de er for det meste naturstier, hvor sten, rødder, ujævnheder og vandpytter kan forekomme. Afhængig af nedbør kan der også være vandløb, som bliver til mindre floder, som skal krydses. Det vil også kunne forekomme at få af vandreruterne må lægges om pga. vejrlig.

Vandreturene ledes af en dansk turleder og en engelsktalende lokalguide (undtagen dag 4, som ledes af turlederen). Vores lokalguide er vokset op i området og har stort lokalkendskab.

Vandreturene er alle mellem 10 og 12 km. Selvom det er et overkommeligt kilometerantal, byder alle vandreturene på op- og nedstigninger i varieret terræn. For at få det fulde udbytte af turen, er det derfor vigtigt at du har en god grundkondition. På turen er der selvfølgelig altid mulighed for at springe en vandredag over, hvis du har lyst til en afslapningsdag eller foretage sig noget på egen hånd.

Overnatning

På denne tur har vi base i hhv. Castro Laboreiro, Ponte da Barca og Porto, med hovedvægt på Ponte da Barca. Tre meget forskellige steder, som bidrager til en god balance og variation i turen. Castro Laboreiro (943 m) ligger i Serra Peneda bjergene i højlandet, mens Ponte da Barca ligger i det frodige og grønne dalområde ved Rio Lima. Endeligt er Porto en pulserende by.

I Castro Laboreiro (2 nætter) bor vi på et simpelt i hotel midt i landsbyen – det eneste hotel i Castro Laboreiro, som er stort nok til at huse en gruppe.

I Ponte da Barca (4 nætter) bor vi på et hyggeligt, mindre hotel med en god beliggenhed lige ned til Rio Lima. Hotellet ligger i fredelige omgivelser i den gamle bydel med fælles terrasse og en have, hvorfra udsigten over floden og broen ind til Ponte da Barca kan nydes med et glas vin eller en kop kaffe efter en vandredag.

Sidste nat på turen bor vi på hotel i Porto centrum.

Læs mere om tilkøb af enkeltværelse mod tillæg under afsnittet under ’Prisen inkluderer ikke’.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med - .

Morgenmaden på hotellerne består typisk af frugt, yoghurt, ost, pølse, brød, kaffe, te og juice. På vandreturene medbringer vi selv vores frokost. De fleste dage som sandwich og en enkelt dag som picnic. På vandredagen på dag 4 spiser vi frokost på en lokal cafe/restaurant i Sistelo (selvbetalt).

Prisen for at spise aftensmad på restaurant ligger på ca. €15-20 for en hovedret og mellem €25-30 for en ’Menu del Dia’ (dagens menu), som normalt består af tre retter. Priserne er for det meste uden drikkevarer.

I Castro Laboreiro er der to restauranter, som serverer god, traditionel portugisisk mad, samt et par cafeer og en lille købmand. I Ponte da Barca er der et større udvalg af små, hyggelige restauranter. Der findes desuden et bageri, flere specialbutikker samt et velassorteret supermarked.

Om Peneda-Gerês Nationalpark

Peneda-Gerês Nationalpark er et stort beskyttet område i det nordlige Portugal. Det er landets eneste nationalpark. Den blev etableret i 1971 og dens 700 km2 er fordelt over fire bjergmassiver, Serra Penada, Amarela, Gerês og Soaja, hvor de højeste toppe og plateauer er på ca. 1375 m. Området byder derfor på forholdsvist mildt klima året rundt – med undtagelsen af de koldeste måneder. Vi vandrer på denne tur i tre ud af de fem områder.

Store dele er nationalparken er uberørt. Men noget af det, der gør Peneda-Gerês Nationalpark særlig er, at de lokale lever inde i selve parken – i tæt harmoni med naturen og med gamle værdier og traditioner bevaret.
Der gøres meget for at beskytte området. Både for at garantere, at de kommende generationer kan fortsætte med at bo i området og for at beskytte de traditionelle levemåder, som anses for truet.

Landskabet domineres af bjerge og skove i grønne nuancer, og man finder adskillige endemiske arter som bl.a. Gerês-liljen med sine blåviolette farver. I parkens bjergrige terræn findes bl.a. kristtorn, birk, enebær og fyrreskove og flere blomsterracer, som ikke findes andre steder.

Dyrelivet er mangfoldigt. Det er muligt at se rådyr, vildsvin, den spanske ibex (en særlig type af vild ged) og flere fuglearter, herunder musvåge. Parken rummer også rovdyr, herunder den iberiske ulv, og Garrano ponyer, små vilde heste, som løber frit. Barrosã-kvæg, med deres særprægede horn, kan ses over hele parken, og så er der de særegne Castro Laboreiro-hunde, der passer på flokke af geder og får, der bevæger sig mellem "brandas" og "inverneiras" i de forskellige årstider.

De tidligste tegn på beboelse er fra 6000 f.Kr. Romerske veje, broer og milepælsmarkører vidner om den fremtrædende romerske indflydelse fra det 12. århundrede og fremefter. Nogle af de tidligere ugæstfrie bjergområder blev pløjet og dyrket, og det har nogle steder resulteret i en patchwork af marker og græsgange, mens andre områder stadig står vildt og utæmmet.

Der er omkring 22 fjerntliggende landsbyer i selve parken, og vi kommer forbi flere af dem på vores vandreture. Nogle af dem er ikke mere end et par huse, mens andre er små landsbysamfund.

Om ‘brandas og inverneiras’ i Castro Laboreiro og Soajo

Brandas og inverneiras i Peneda-Gerês Nationalpark er et gammelt system, som bedst forklares ved; vejret skifter, landsbyen skifter. Græsningsskiftet bruges i landsbyerne Soajo og i omkring Castro Laboreiro og var engang en måde at overleve på.

I dag er det en gammel tradition og et vigtigt vidnesbyrd om samfundslivet og den etnologiske arv i regionen. Om sommeren tog hyrderne deres kvæg med op til deres ’brandas’, hvor de boede og dyrkede jorden, så længe vejret gav godt græs i højden. Om efteråret og vinteren vendte hyrderne hjem til ’inverneiras’, de permanente landsbyer som lå beskyttet af de høje bjerge, hvor de kunne modstå de hårde vintermåneder.

Inverneiras fungerede således som permanente boliger, mens ’brandas’ blev brugt som sæsonbestemte beboelse, ofte placeret 600-700 meter højere oppe, på højsletter. Denne bevægelse mellem permanente og sæsonbestemte boliger var baseret på overlevelse og eksistens og er unik for regionen.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din (fly)rejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Det nordlige Portugal er det perfekte vandrested forår og efterår. På disse årstider er temperaturerne behagelige at vandre i med dagtemperaturer mellem 15-25 grader. Nattemperaturerne ligger mellem 10-20 grader C. Der er gode odds for behageligt vandrevejr, men uden at der kan stilles garantier. Som i alle andre bjergområder må du derfor være forberedt på et pludseligt vejrskifte eller tåge, hvorfor vind og vandtæt udstyr altid bør være en fast del af indholdet i rygsækken.

Valuta og kreditkort

Medbring kontante Euro til turen. Det er muligt at hæve kontanter i ATM i byerne Castro Laboreiro, Ponte da Barca og Porto. På hotellerne, i større butikker og på restauranter kan der ofte betales med kreditkort. 

Wi-Fi og Mobildækning

Der er ikke fuld mobildækning på denne tur. I Castro Laboreiro er der gratis WIFI på hotellet i receptionsområdet. I Ponte da Barca og Porto er der gratis wifi på værelserne. Vi anbefaler dog, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse. 

Praktiske forhold omkring turen

Dag 4 er en multiaktivitetsdag, hvor du har mulighed for at vælge en række forskellige aktiviteter ud fra Ponte da Barca. Alle aktiviteter er selvbetalte og vejledende priser er angivet nedenfor:

• Cykel leje, almindelig (ca. 30 €)
• Cykel leje, e-bike (ca. 70 €)
• Guidet cykeltur (ca. 80 €)
• Guidet kajaktur på Rio Lima (40 – 50 €)
• Vinsmagning i Arcos de Valdevez (ca. 40 €)
• Cykeltur langs Rio Lima + besøg på vingård Quinta do Ameal (ca. 70 – 90 €)*
• Bytur til Ponte Lima (taxi frem og tilbage – ca. 40 € pr. taxi)

Priserne er vejledende og kan ændre sig afhængigt af udbud og efterspørgsel.

*Cykelturen langs Rio Lima + besøg på vingården Quinta do Ameal til ca. 70 – 90 € er inklusiv vinsmagning. I tillæg kan man købe ’cheese and charcuteries’ for ca. 35 €.

Tag gerne stilling til allerede ved turens start, hvad du kunne tænke dig at lave denne dag, så turlederen kan booke aktiviteterne ved turens begyndelse.

Bemærk venligst

Program: Vi bestræber os på at gennemføre det planlagte program. Det kan dog forekomme, at der byttes om på vandredagene eller at planlagte ruter må erstattes med alternative ruter, bl.a. grundet vejrlig.

Veje: Peneda-Gêres Nationalpark er et fantastisk spændende og særligt sted. Blandt andet fordi, at de lokale folk bor inde i selve parken i tæt harmoni med naturen. Dette betyder også, at der er veje inde i parken, og at vi på nogle af vores vandreture af og til krydser en vej eller har kortere passager på dem.

Hotel i Porto: På dag 7 kører vi fra Ponte da Barca til Porto fra morgenstunden med ankomst i Porto sidst på formiddagen. Hvis værelserne ikke er klar til indtjekning på dette tidspunkt, vil vi få bagagen opbevaret på hotellet, så alle kan komme ud og opleve Porto. Turlederen vil aftenen før have informeret om, hvad der er at se og opleve i Porto.

Bus: Vi køres i bus mellem vores baser samt til og fra vandreturene. Transporttid må derfor forventes. Fra Porto lufthavn til første base, Castro Laboreiro, er der ca. 2 timers kørsel, mens der fra Ponte de Barca (anden base) og retur til Porto er ca. 1 - 1 ½ times kørsel. Fra vores baser til og fra vandreturene vil køretiden være mellem 20 min og 60 min pr. vej. En enkelt dag går vi ud fra hotellet/basen i Castro Laboreiro og bruger ikke bus.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.

Bagage

På denne tur til det nordlige Portugal bor vi på hotel i hhv. Castro Laboreiro, Ponte da Barca og Porto og derfor skal du kun medbringe en dagtursrygsæk til de ting, du skal bruge i løbet af vandredagen (vand, frokost, kamera, ekstra trøje, regntøj og personlige ejendele). Vi anbefaler en rygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Denne dagstursrygsæk er oplagt at medbringe som håndbagage på flyet.

Til den bagage, der skal checkes ind på flyrejsen, er det valgfrit, om du vil medbringe en stor rygsæk, sportstaske, vadsæk eller kuffert. Da vi skifter base/hotel tre gange i løbet af turen, er det en fordel at pakke forholdsvist let. Din bagage bør ikke være tungere, end at du selv kan håndtere den fra bussen og ind på hotellet og videre op på dit værelse. 

Støvler

Medbring gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader. Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til. Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen, mod forventning, skulle blive forsinket. 

Vandflaske

Medbring en eller flere flasker, som i alt kan rumme 1.5 liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 liters danske genbrugs-sodavandsflasker, da de er lette og stærke.  

Andet fodtøj

Evt. let fodtøj, f.eks. sandaler, til at skifte med, når du er færdig med dagens vandretur.

Vandflaske

Medbring en eller flere flasker, som i alt kan rumme 2-2½ liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 eller 1,5 liters danske genbrugssodavandsflasker, da de er lette og stærke. Camelbacks kan bruges som alternativ, men er en noget dyrere løsning.  

Vandrestave

Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes: Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb. Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger.

Vandrestave skal pakkes i den bagage, som man checker ind på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Gode råd til din vandreferie

Hvordan forbereder jeg mig bedst til min vandreferie? Læs her vores 5 bedste vandretips!

Tøj til vandring

Ift. vandretøj anbefales det, at du undgår bomuld og i videst muligt omfang medbringer uld og syntetisk materiale, da disse materialer tørrer hurtigere.

 • 3-4 par medium vandresokker
 • Evt. 2 par tynde indersokker
 • 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
 • Svedtransporterende undertøj evt. langt uldundertøj
 • 1-2 tynde uldtrøjer/fleecetrøjer
 • 2-3 svedabsorberende T-shirts
 • 1 sweater/fleecetrøje
 • 1 vind- og vandtæt anorak eller jakke med hætte
 • 1 par åndbare regnbukser eller skalbukser
 • En hue eller buff
 • Tynde fingervanter

Andet tøj

 • T-shirts
 • Skjorter/langærmet bluse
 • Strømper
 • Undertøj
 • Håndklæde (gerne letvægts)
 • Badetøj

Mod solen

 • 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
 • Hat med bred skygge
 • Gode solbriller
 • Solcreme og læbepomade med faktor

Diverse

 • Pas
 • Valuta
 • Sygesikringsbevis og rejsedokumenter
 • Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
 • Toiletpapir (til vandredagene)
 • Toiletsager
 • Ørepropper (hvis du gerne vil sove uforstyrret om natten)
 • Kamera, oplader og evt. ekstra batterier
 • Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic (kan købes på apoteket eller hos Matas)
 • Vådservietter
 • Energibarer/yndlingssnack
 • Evt. køresygepiller til bustransport
 • Energibarer/yndlingssnack

Specifikke turbemærkninger

Sovepose, lagenpose, liggeunderlag skal ikke medbringes, da der er dyner/sengelinned og håndklæder på hotellerne.

Klima: Medbring påklædning til alt slags vejr. Som altid i bjergene kan du håbe på godt vejr, men være forberedt på alt slags vejr, herunder pludseligt vejrskifte eller tåge. Vind og vandtæt udstyr bør derfor være en fast del af indholdet i din dagtursrygsæk.

Bemærk venligst

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen. Det gælder også vabelplaster, sportstape, Panodil, etc.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

27. september 2024  –  4. oktober 2024 Garanteret afgang 12.970 DKK Bestil Rejse
4. oktober 2024  –  11. oktober 2024 Garanteret afgang 12.470 DKK Bestil Rejse
11. april 2025  –  18. april 2025 Åben for booking 9.970 DKK Bestil Rejse
18. april 2025  –  25. april 2025 Åben for booking 9.970 DKK Bestil Rejse
23. maj 2025  –  30. maj 2025 Garanteret afgang 10.970 DKK Bestil Rejse

Kontakt os

Turkode: PTOP

Andre spændende rejser

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Topas' nyhedsbrev og få masser af gode tilbud og rabatter, tips og tricks samt inspiration til din næste aktive ferie.